Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa AstraZeneca aktie (AZN) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

AstraZeneca

AstraZeneca är ett världsledande läkemedelsföretag som har fokus på forskning, utveckling och marknadsföring. Deras produkter är bland annat receptbelagda läkemedel, samt behandling av sjukdomar inom hjärta, kärl, metabolism och cancer. På den här sidan har vi samlat all information för att kunna köpa AstraZeneca aktier och investera i bolaget.  

Innehåll och snabbnavigering

astrazeneca-logo

BOLAGSNAMN

AstraZeneca AB

TICKER

AZN

SEKTOR

Läkemedel och sjukvård

MARKNADSPLATS

Large Cap

LAND

Sverige

AstraZeneca AB
Forskargatan 18
151 36 Södertälje
Sverige

AstraZeneca aktiekurs

Här nedanför visas AstraZenecas aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för AstraZenecas aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i AstraZeneca?

Det finns många bra anledningar till att köpa AstraZeneca år 2021. Visst har det stormat en del runt nyheter om vaccin som inte levereras i tid, men detta var aldrig något egentligt bekymmer för läkemedelsjätten. För med den stora volym artiklar som läkemedelsbolaget framställt och marknadsfört globalt, är vaccinet mot Covid-19 en parentes. 

Företaget fortsätter att rapportera vinster, och de analyser och index som visar tillväxt talar tydligt för att köp av en AstraZeneca aktie bör ge valuta för pengarna även 2021, och är fortsatt en aktie med relativt låg risk. Men det är som vanligt alltid viktigt att vara långsiktig och förstå varför man vill investera i aktien.

Läkemedelsindustrin är en sektor där AstraZeneca haft en betydande roll sedan sammanslagningen och bolagsbildningen 1999. Faktum är att läkemedelsföretagets vaccin mot Covid-19 inte har haft så stor betydelse för bolagets omsättning och aktiens pris, som tidigare analys pekat på.

 Börsvärdet idag handlar om företagets framgång, etablering och expansion under lång tid.

Här är de tre starkaste anledningarna till varför AstraZeneca förtjänar en plats i din aktieportfölj år 2021.

AstraZeneca är framgångsrikt och har stark tillväxt

AstraZeneca har som företag ständigt varit i expansion. Samtidigt som prioriteringarna under 2020 och 2021 varit på att utveckla och tillverka vaccin mot Covid-19, (enligt de nyheter företaget själva meddelat), har AstraZeneca ändå sett en vinstökning på 9% under 2021 i jämförelse med 2020. Och detta är en ökning som tydligt speglar företagets tillväxt över tid. 

Den totala vinsten 2020 kunde uppskattas till 1.9 miljarder amerikanska dollar i rörligt kapital, och aktieägarna får som vanligt utdelning i form av direktavkastning. För även om p/e-talet har gått upp och ner en del, så har aktiens börsvärde återhämtat sig.

AstraZeneca ligger i framkant inom sin bransch

Det finns mängder av bevis som pekar på att AstraZeneca ligger i framkant och stakar ut vägen framåt för forskning inom läkemedelsbranschen. Genom att köpa upp mindre bio-tech och läkemedelsutvecklare, ökar den volym med patent och marknadsandelar som läkemedelsjätten har tillgång till.

Ett exempel på detta är Alexion Pharmaceuticals som AstraZeneca förvärvat under 2021. Alexion tog fram Soliris, en serie komplementhämmare som lanserades 2007 för att behandla paroxysmal nattlig hemoglobinuri (PNH), en sällsynt sjukdom som gör att immunsystemet attackerar friska blodkroppar. Sedan lansering har Soliris dragit in stora vinster för Alexion, och enligt AstraZenecas analyser kommer omsättningen öka med 6 miljarder dollar år 2021, tack vare Soliris.

Stora framgångar för läkemedel vid cancerbehandlingar

Läkemedlet Tagrisso är en lätt svald tablett som amerikanska Food and Drug Administration godkände 2015 för behandling av vissa typer av svårbehandlad lungcancer. FDA utvidgade 2021 Tagrissos patientpopulation till att omfatta andra typer av nydiagnostiserad och nyopererad cancer. Detta förutspås bli mycket lukrativt, då den typen av patient tenderar att stanna kvar i behandlingen länge.

Resultaten från kliniska tester visar att läkemedlet Tagrisso kan minska risken för återkommande sjukdom eller död med hela 80% hos de cancerpatienter som behandlats. Försäljningen av Tagrisso ökar årligen, och omfattade över 4,6 miljarder dollar år 2021. 

Förutom Tagrisso har AstraZeneca framställt flera andra läkemedel som används globalt vid behandling av olika typer av cancer. Lynparza är en målinriktad läkemedelsterapi som ursprungligen godkändes för behandling av äggstockscancer, och har sedan utvidgats för att behandla bukspottskörtel-, bröst- och prostatacancer. 

Tack vare förvärvet av Alexion Pharmaceuticals och andra biotechföretag, fortsätter AstraZeneca att expandera och vara marknadsledande inom sin sektor.

Om du är intresserad av biotech så rekommenderar jag att du läser vår artikel där vi listar 7 spännande biotech aktier.

Så kan du köpa AstraZeneca aktier

För dig som är intresserad av att köpa aktier kommer här fyra steg att följa. Du kan handla med värdepapper på olika sätt. Antingen genom aktiehandel, vilket är det vi skriver om här, eller genom derivathandel. Du kan också äga fonder där AstraZeneca tillhör, utan att själv ha gjort ett aktivt val själv. 

Aktiehandel innebär direktinvesteringar i AstraZeneca-aktier, vilket innebär att du äger tillgången. Då kan du tjäna pengar om värdet på aktien stiger, och du får pengar vid utdelning till aktieägare.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto på Avanza.se

Avanza är den ledande nätmäklaren i Sverige 2021. Genom att registrera konto här får du vägledning i hur du går vidare med dina investeringar. Du kan enkelt skapa konto och logga in med ditt Bank-id.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du skapat ditt konto hos Avanza kan du då skapa ett aktiekonto. I Sverige så är det framförallt investeringssparkonton som används, förkortat ISK. Det här är en typ av konto där du kommer att förvara dina aktier och du betalar sedan skatt på hela ditt innehav. 

Det här är annorlunda från ett vanligt aktiekonto där du istället betalar 30% på din vinst. För småsparare är det nästan alltid mer förmånligt med ett ISK samtidigt som det är enklare. 

När ditt konto är redo så behöver du också fylla på det med pengar. I framtiden så kan det vara bra att sätta igång en automatisk insättning varje månad, då får du snabbt in vanan att lägga undan lite pengar varje månad som sätts in på din börs utan att du måste tänka på det.

Steg 3: Sök efter AstraZeneca (AZN)

Använd sökfältet längst upp på sidan och skriv in AstraZeneca. Tryck sedan på sök, och klicka på företagets namn. Då kommer du hamna på aktiesidan där du kan läsa information om AstraZenecas aktier och se aktuella tabeller för 2021. Här kan du bland annat få mer information om p/s-tal, p/e-tal, och företagets eget kapital.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du hittat rätt aktie, i det här fallet AstraZeneca, anger du antal aktier du vill köpa och klickar sedan på köp. 

Köpa Astrazeneca aktie

Presentation av AstraZeneca

AstraZeneca är ett av världens mest framgångsrika bioläkemedelsföretag som arbetar med forskning, utveckling och försäljning/marknadsföring av läkemedel. Främst med inriktning på terapiområden som luft-andningsvägar, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. 

Företagets kortnamn är AZN. Aktien har en primärnotering på London Stock Exchange (LSE) och sekundära noteringar år 2021: i Stockholm på Stockholmsbörsen, New York Stock Exchange och OMX Exchange. AstraZeneca är en del av FTSE 100.

Efter sammanslagningen den 6 april 1999, och fram till den 6 februari 2021 steg AstraZenecas aktiekurs med 185%. Aktievinsterna beror på det starka ledarskapet i företaget, liksom de framsteg som gjorts inom läkemedelsdistribution och produktion.

Så tjänar AstraZeneca pengar

Läkemedelstillverkaren tjänar pengar i sin huvudverksamhet, genom framställning och försäljning av främst receptbelagda läkemedel.

Förutom den egna forskningen och framställning av läkemedel, har företaget köpt upp andra lukrativa företag som ökat dess värde ytterligare.

Så grundades AstraZeneca

AstraZeneca grundades i april 1999, då det svenska bolaget Astra AB slogs samman med brittiska Zeneca Group. Sedan dess har företaget haft meningsfulla genomslag inom medicinsk forskning och utveckling av läkemedel. År 2021 kan bolaget fortfarande rapportera en tillfredsställande tillväxt, trots att aktiens p/s och framförallt p/e-tal fluktuerat under den pågående corona pandemin. 

Investera i liknande bolag som AstraZeneca

Om du vill investera i andra börsbolag i samma bransch, kan dessa vara alternativ att titta närmare på år 2021.

Pfizer

Pfizer bedriver forskning och utveckling, samt produktion av läkemedel inom bioteknik. Pfizers största inriktning är immunologi, metabola och kardiovaskulära sjukdomar, men även onkologi och behandling av mer sällsynta sjukdomar.

Pfizer verkar på en global nivå där största delen av marknaden bedrivs inom Nordamerika och Europa. Läs vår guide som förklarar hur du kan köpa Pfizer aktier och investera i bolaget.

Sanofi SA

Det globala läkemedelsföretaget Sanofi SA har sitt fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av ett flertal olika läkemedel. Några sjukdomar som Sanofi SA är specialiserade i är t.ex. hjärta/metabolism/kärl, inflammationer, multipel skleros och cancer.

Sanofi grundades 1973 och har sitt huvudkontor i Frankrike. 

Novartis AG

Novartis är ett väldigt intressant och stabilt företag som har sitt fokus på sjukdomar som Alzheimer, andningssjukdomar som t.ex. astma och olika tumörer.

Bolaget är i grunden Schweiziskt som är verksamma på en global nivå. Bolaget skapades 1996. Det finns flera likheter mellan Pfizer och Novartis då Novartis erbjuder en bred produktportfölj där man fokuserar på sjukdomar som drabbar andning, organ och nerver.

Då Novartis är ett stort och stabilt bolag väljer dem att ge utdelning till sina aktieägare.

Ska man investera i AstraZeneca?

Här väger vi fördelar och nackdelar med en investering i AstraZeneca. 

Fördelar

Nackdelar

FAQ - Vanliga frågor om AstraZeneca

Innan du väljer att köpa AstraZeneca aktier så kan det vara bra att lära dig mer om bolaget. Här nedanför besvarar vi vanliga frågor om AstraZeneca.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5