Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Palantir Technologies aktie (PLTR) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köpa Palantir Technologies aktie

Palantir Technologies är ett världsledande bolag inom mjukvarulösningar. Bolaget är verksamma inom teknikbranschen där störst verksamhet är i Nordamerika och Europa. Palantir Technologies mjukvarulösningar är egenutvecklade och används huvudsakligen för dataanalyser. Bolaget startades 2003. På den här sidan har vi samlat in all information om Palantir Technologies för att kunna investera i bolaget och köpa Palantir Technologies aktier.

Palantir Technologies logo

BOLAGSNAMN

Palantir Technologies Inc

PALANTIR TECHNOLOGIES

1555 Blake Street Suite 250 Denver, CO 80202

TICKER

PLTR

SEKTOR

Teknik

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Palantir Technologies aktiekurs

Här nedanför visas Palantir Technologies aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Palantir Technologies aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Palantir Technologies?

Palantir Technologies har varit ett hett ämne på aktiemarknaden under en ganska lång tid nu, men den senaste tiden har företaget verkligen blivit populärt på börsen. Det finns flera anledningar till detta men frågan är hur mycket bolaget faktiskt är värt. Det har vid vissa tillfällen varit värderat till över 177 miljarder kronor i börsvärde.

Innehåll och snabbnavigering

En av världens största företag inom big data

Big data anses vara framtiden, bland annat för dataanalys men också för AI. Det finns gott om företag inom branschen men få är så välkända som PLTR. Företaget är i första hand kända på grund av otroligt tunga regerings- och myndighetskontakt, men det finns goda skäl till det hopp som många har om aktien. Företaget har funnits med länge och har mer erfarenhet än de allra flesta konkurrenter.

Tunga namn och organisationer står bakom

Det som har gjort Palantir Technologies Inc aktie så het är att tunga organisationer och myndigheter har bidragit till bolaget och använder deras tjänster idag.

Ursprungligen när företaget grundades så bidrog CIA med bland annat 2 miljoner dollar i finansiering. Idag används deras mjukvara för dataanalys av bland annat amerikanska USIC, Department of Defense och det används av både NSA och FBI.

På den privata sidan så hittar du användare som Morgan Stanley och Fiat Chrysler Automobiles.

Är redan etablerade

Även om företaget först nu nyligen har börjat handlas offentligt så är det ett ganska gammalt företag från början av 2000-talet. Man har mer erfarenhet än majoriteten av alla företag inom big data och har gedigen erfarenhet av sina många tunga klienter. Det innebär en hel del potential för företaget om man spelar sina kort rätt nu när det är ett listat bolag och alla kan köpa aktier i Palantir.

Presentation av Palantir Technologies

Palantir Technologies Inc är ett stort företag inom dataanalys. Enligt företaget själv så utvecklar man mjukvara som kan liknas med operativsystem för bland annat myndigheter som FBI och NSA, men även polismyndigheter och privata företag.

Företaget har funnits längre än många tror, men det har först blivit känt inom finans på senare tid. Det är Peter Thiel, en medgrundare till PayPal, som ligger bakom företaget. Namnet kommer från Tolkiens Lord of the Rings, där det fanns en allseende kristall som används för att se allt, både från det förflutna, nutiden och framtiden.

Så tjänar Palantir Technologies pengar

Palantir Technologies Inc arbetar med så kallad big data, alltså en omfattande form av dataanalys. Peter Thiel beskriver själv företaget som uppdragsorienterat med målet att skydda människor och samhällen, med framförallt ett fokus på amerikanska och västerländska intressen.

Man erbjuder sin mjukvara, som fungerar som analytiska operativsystem, till myndigheter, organisationer och finansbolag, exempelvis hedgefonder. Dessa kan ta in, analysera och bearbeta data för övervakning, riskanalys och mycket annat. Olika områden använder mjukvaran på olika sätt, så det erbjuds också olika typer beroende på vad det är för verksamhet som ska använda den.

Så grundades Palantir Technologies

Palantir Technologies Inc grundades redan 2003 av Peter Thiel. Han tog med Paypal-ingenjören Nathan Gettings och Stanfordstudenterna Joe Lonsdale och Stephen Cohen. Han tog senare in Alex Karp, en tidigare kollega till Thiel från Stanford.

Först efter sjutton år, i 2020, blev man ett listat bolag och finns idag på NYSE i USA.

Investera i liknande bolag som Palantir Technologies

Beroende på vad som lockar med PLTR så kan det finnas lite olika bolag som är intressanta för dig. Nedan hittar du tre olika bolag som har en koppling till försvar, cybersäkerhet eller liknande. Bolag med exakt samma verksamhet som PLTR är få, men det finns ett par intressanta aktier. Vi har även skapat en artikel där vi har listat bolag inom rymdindustrin.

Lockheed Martin

Det här är en av världens största bolag inom försvar och vapen. Det var huvudentreprenören bakom F-35 Joint Strike Fighter, världens dyraste flygplan. Man är världsledande inom allt från missiler till stridsflygplan och banbrytande teknik.

Telos

Telos är inte ett jättekänt bolag men det är absolut intressant. Verksamheten liknar PLTR men man jobbar med IT och inte dataanalys. Trots att bolagets aktie inte är överdrivet högt värderad så har man precis som Palantir en del kontrakt med regeringar, bland annat med Department of Defense i USA.

Leidos Holdings

Arbetar med IT-säkerhet och ansvarar för cybersäkerheten hos bland annat Homeland Security och en mängd andra försvarsorganisationer. Man slog nyligen ihop sig med en del av Lockheed Martin för att skapa den största leverantören av IT-tjänster inom försvaret.

Ska man investera i Palantir Technologies?

Palantir är absolut ett intressant bolag men den är inte utan risker. En del låter sig dras med när man hör om deras kontrakt med NSA, FBI, Morgan Stanley och så vidare. Det gör den absolut till en spännande aktie, men det finns en del för investerare att tänka på innan man går in på börsen med dina pengar.

Fördelar

Nackdelar

Så kan du köpa Palantir Technologies aktier

Det är lätt att köpa Palantir Technologies aktie och du kan komma igång på ett par minuter. Många nätmäklare i Sverige erbjuder den men vi rekommenderar Avanza som är Sveriges största aktör. Du kan öppna ett konto nu på en gång och vi ska nu gå igenom hur du gör.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

För att öppna ett konto på Avanza så börjar du med att gå in på sidan. Avanza är Sveriges ledande nätmäklare och erbjuder allt det finansiella en investerare kan tänkas behöva, från aktier till fonder från hela världen.

När du är inne på sidan så trycker du på att Bli Kund och följer instruktionerna. Du anger bland annat ditt personnummer och verifierar din identitet med BankID, sedan är du igång.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Ett ISK är smidigt för småsparare då du betalar en väldigt förmånlig skatt på hela ditt innehav på kontot. Med ett vanligt aktiekonto måste du annars betala 30% i skatt på din vinst.

När du är inloggad på Avanza har du som alternativ att öppna ett ISK, så det tar bara någon minut. Du kan sedan sätta in pengar på kontot så att du kan börja köpa aktien.

Steg 3: Sök efter Palantir Technologies

Nu är du redo att komma igång. Längst upp i högra hörnet hittar du sökfunktionen där du kan skriva in Palantir, eller PLTR som är aktiens förkortning. Klicka på resultatet som kommer upp i listan och du tas då till sidan för aktien.

Där hittar du information om aktiekursen, utdelning, P/E tal och funktioner för köp och sälj. Det finns mycket information som kan vara användbar när du gör din egen analys.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Nu ska du genomföra ditt köp. Du trycker helt enkelt på knappen för det, som du hittar direkt till höger på sidan för aktien. Du anger där hur många du vill köpa, eller för hur mycket pengar du ska köpa aktier. Du genomför sedan ditt köp och sedan läggs ordern, när den är slutförd så har du dina aktier på ditt ISK.

Palantir Tehcnologies aktiekurs

FAQ - Vanliga frågor om Palantir Technologies

Här kommer ett par vanliga frågor och svaren på dessa om PLTR och deras verksamhet.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5