Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Intel aktie (INTC) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Intel

Intel är ett världsledande bolag inom tillverkning och utveckling av processorer för data- och nätverkskommunikation. Bolagets kunder sträcker sig över hela världen då bolaget har varit i toppstriden av processorförsäljningen länge. Bolaget grundades 1968. Intel har idag sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien. På den här sidan har vi samlat in all information om Intel för att kunna investera i bolaget och köpa Intel aktier.

Intel logo

BOLAGSNAMN

Intel

ADRESS

2200 Mission College Blvd. Santa Clara, CA 95052

TICKER

INTC

SEKTOR & BRANSCH

IT

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Intels aktiekurs

Här nedanför visas Intels aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Intels aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Intel?

Intel är en av världens största tillverkare av halvledare, men är kanske mer känd som ett marknadsledande bolag inom tillverkning av processorer till datorer. Tillsammans med AMD så delar man på större delen av marknaden.

Samtidigt så är Intel ett ganska intressant bolag då aktien länge har haft en låg värdering. Det här ger aktien en hel del potential, men gör den också lite mer riskfylld jämfört med en del konkurrenter.

En av världens största tillverkare av halvledare

En stor del av Intels verksamhet är baserad på tillverkningen av halvledare. Det här är viktiga enheter som man idag behöver till allt från elbilar till hushållsmaskiner, datorer, smartphones och mycket annan teknik.

Det har under en lång tid funnits en enorm brist på halvledare vilket innebär att företagen som tillverkar dessa har en chans att tjäna mer om man lyckas öka sin produktion.

Marknadsledande processorer

Det Intel är mest kända för är sina högkvalitativa processorer som tillsammans med AMD är marknadsledande. Deras processorer hittas i miljontals datorer, både kontorsdatorer och idag även speldatorer.

Jämförelsevis ganska billig

Intel har inte vuxit så snabbt som man räknat med och det här reflekteras i deras börsvärde. Det här gör aktien lite mer riskfylld men samtidigt finns det en hel del potential om Intel kan komma ikapp sina konkurrenter och öka produktionen av halvledare, ett område där man har halkat efter en aning.

Så kan du köpa Intel aktier

Det är väldigt enkelt att köpa Intel aktie då det är ett stort bolag på den amerikanska marknaden. Här i Sverige kan du enkelt köpa den genom en nätmäklare som Avanza. Följ stegen för att komma igång med ditt köp.

Så här gör du för att köpa aktier i Intel…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Till att börja med måste du öppna ett konto hos en nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza Bank, Sveriges ledande nätmäklare. Det tar bara någon minut att öppna ett konto när du använder BankID.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du har blivit medlem så måste du öppna ett konto där du förvarar dina aktier. Med ett ISK så får du en låg och förmånlig skatt på hela ditt innehav. Där förvarar du dina aktier och fonder när du lägger dina ordrar.

Steg 3: Sök efter Intel

Längst upp i högra hörnet hos Avanza Bank ser du en sökfunktion, där kan du skriva in Intel Intel Corporation eller bara aktiens förkortning, INTC.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Du är nu redo att köpa din aktie. På Avanzas sida för aktien hittar du information om allt möjligt, bland annat om utdelning, börsvärde, avkastning och direktavkastning, vinst, kapital och mycket annat. Det går också att läsa företagets senaste rapport och intressanta nyheter om bolaget. Här hittar du också knappar för köp och sälj.

Intel aktie

Presentation av Intel

Intel är som sagt ett marknadsledande bolag, men det betyder däremot inte att du bör köpa deras aktier bara för sakens skull. Det är därför bra om du lär dig lite mer om bolaget och deras verksamhet. Det skadar inte att lära sig lite om hur bolaget grundades.

Så tjänar Intel pengar

Intel har en ganska stor verksamhet och tjänar därför pengar på en mängd olika saker. Det bolaget framförallt är känt för är deras produkter som riktar sig till privata konsumenter, vilket framförallt handlar om delar till vanliga datorer.

Det är däremot inte allt som man tillverkar. Intel Corporation tillverkar olika chipset och andra tjänster som riktar sig till företag och organisationer. Det handlar då framförallt om datahantering och liknande. Intels delar används idag i otroligt mycket teknik som vi använder dagligen.

Så grundades Intel

Intel Corporation grundades 1968 av Gordon E. Moore och Robert Noyce. Ursprungligen hade man en investering på 2,5 miljoner USD, motsvarande cirka 18 miljoner USD i 2020. Det tog bara två år för bolaget att bli offentligt listat, så deras framgång tog inte lång tid. Det här gjordes genom en så kallad IPO där man samlade in 6,8 miljoner USD.

Man slog sig snabbt in på marknaden kring halvledare och lyckades ganska snabbt att etablera sig. Det här har fortsatt att vara där en stor del av deras pengar kommer ifrån, så man gjorde rätt från första början.

Investera i liknande bolag som Intel

Om du tycker att Intel är en intressant aktie så kan du också titta på dessa tre aktier som vi listat. Vi har plockat lite olika bolag men de har alla något gemensamt med Intel Corporation.

AMD

AMD är en konkurrent till Intel Corporation och är därför ett väldigt intressant bolag, inte minst då AMD har gått mycket bättre än Intel. För tio år sedan var rollerna annorlunda, så det kan vara intressant att följa båda bolagen och se vad som händer i framtiden. Aktien har ingen utdelning men har en bra aktiekurs.

NVIDIA

NVIDIA är en ledande tillverkare av grafikkort och är kända för att producera några av marknadens bästa. Utöver grafikkort så arbetar man också med andra områden som GPU:s och AI, som båda är aktuella marknader inom tekniken. Deras aktie har utdelning till investerare.

Microsoft

Microsoft är kända för sitt operativsystem Windows, men verksamheten är väldigt mycket större än så. Idag äger man bland annat delar av TV-spelsmarknaden genom varumärken som Xbox och man har även köpt företag som Mojang. Man äger också många andra IT-företag. Microsoft har utdelning så du kan även få en del pengar på så vis.

Ska man investera i Intel?

Intels verksamhet är knappast ny och även om man på vissa områden har halkat efter företag som AMD så finns det fortfarande goda skäl till att följa aktien. En aktiekurs kan trots allt snabbt förändras.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Intel

Här följer en del vanliga frågor och svaren på dessa. Innan du gör ett köp av deras aktie så kan det vara bra att lära dig lite mer om bolaget.

Finns Intel på börsen?

Intel är listat på NASDAQ i USA, vilket gör det väldigt enkelt att köpa ett antal aktier i bolaget.

Vart kan jag investera i Intel?

Du kan bland annat köpa deras aktie genom en mäklare som Avanza. Intel Corporation är ett känt och stort bolag så aktien finns hos de allra flesta mäklare.

Hur mycket ska man investera i Intel?

Sprid alltid ut dina risker och lägg inte alla pengar på samma aktie. Tidigare i texten rekommenderade vi tre andra liknande bolag, du kan till exempel titta på dessa. Tänk också på att aktier alltid kan gå ned och att det inte finns några garantier. Gå därför inte in med mer pengar än du har råd att förlora.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5