Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Advanced Micro Devices är ett världsledande bolag inriktade mot utveckling av industriella halvledare. Bolaget tillverkar idag framförallt mikroprocessorer och flashminnen. Bolaget grundades 1969. Advanced Micro Devices har idag sitt huvudkontor i Kalifornien. På den här sidan har vi samlat in all information om Advanced Micro Devices för att kunna investera i bolaget och köpa AMD aktier.

amd logo

BOLAGSNAMN

Advanced Micro Devices

ADVANCED MICRO DEVICES

Santa Clara, Kalifornien
2485 Augustine Drive
USA

TICKER

AMD

SEKTOR

IT

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

Advanced Micro Devices aktiekurs

Här nedanför visas Advanced Micro Devices aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Advanced Micro Devices aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Advanced Micro Devices?

Advanced Micro Devices är en av världens största inom mikroprocessorer och är tillsammans med konkurrenten Intel dominerande på marknaden. Har du en dator idag så har den en processor från en utav dessa. Samtidigt så håller AMD på att bli ett väldigt spännande varumärke, och har börjat bli större än Intel.

Det finns många goda skäl till att investera i det här bolaget. Trots dess utveckling under åren så finns det ingenting som tyder på att tåget har gått för aktien, utan det är troligtvis långt kvar på resan för det här teknikbolaget.

Innehåll och snabbnavigering

En av världens största tillverkare av mikroprocessorer

Det bolaget framförallt är känt för är dess arbete med processorer, en väldigt viktig marknad som idag används av många industrier på grund av att all teknik kräver det idag.

Bland privatpersoner så är märket framförallt känt för sina processorer och grafikkort. Har du en speldator så är det inte ovanligt att den kommer med ett grafikkort från AMD och deras Ryzen-processorer har blivit en succé.

Allt viktigare industri

Processorer och grafikkort är såklart en viktig industri och krävs av så många industrier och privatpersoner idag på grund av vår teknologiska utveckling. Det är däremot inte det enda som man tillverkar. AMD tillverkar också halvledare, kretskort som används i princip för all teknik idag, inte minst bilar och smart teknik. AMD är en av relativt få bolag som tillverkar dessa i stora mängder och är idag en av världens tio största tillverkare.

AMD har förbättrats en hel del

När det kommer till deras delar till datorer så har företaget länge varit ganska impopulärt jämfört med Intel. Det här har däremot förändrats och idag så är deras produkter alltmer populära både när det gäller dyrare och lite billigare alternativ. Deras Ryzen-processorer har framförallt visat sig vara en succé. Deras nya VD Lisa Su anses vara källan till mycket av framgången.

Så kan du köpa Advanced Micro Devices aktier

Det är väldigt lätt att köpa Advanced Micro Devices aktie, det är ett stort bolag och de allra flesta nätmäklare erbjuder den. Vi rekommenderar Avanza eftersom det är Sveriges största aktör och där finner du AMD och många andra fina aktier. Vi ska därför gå igenom hur du kommer igång och gör din första investering i företaget.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare och erbjuder väldigt många aktier från hela världen och har även förmånliga priser och erbjudanden.

Att skapa ett konto tar bara någon minut. Du anger bara ditt personnummer på deras sida och sedan krävs en kundkännedom där du använder ditt BankID för att bekräfta din identitet. Du kan även öppna ett konto hos Etorro och börja med trading.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du är medlem hos Avanza och har loggat in får du alternativet att skapa ett ISK. Där förvarar du dina aktier och får en väldigt låg skatt på hela innehavet. När ditt ISK är öppnat kan du också sätta in pengar att investera med.

Steg 3: Sök efter Advanced Micro Devices

Högst uppe i högra hörnet på Avanza hittar du ett sökfält, skriv in AMD eller Advanced Micro Devices där och klicka på sökresultatet. På aktiens sida kan du se allt möjligt, bland annat om företagets utdelning, deras P/E tal, börsvärde, omsättning, direktavkastning och mycket annat.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

På sidan för aktien ser du till höger knappar för att köpa och sälja. När du trycker på Köp så får du välja hur många aktier du vill köpa och kan där se den totala kostnaden för köpet. När du har godkänt det så läggs din order. Grattis, du har köpt dina första aktier i AMD.

advanced micro devices aktiekurs

Presentation av Advanced Micro Devices

AMD är en av få företag som tillverkar mikroprocessor på den här skalan. Man är också marknadsledande och har börjat ta allt fler delar av marknaden från Intel, sin huvudkonkurrent.

Företaget har däremot funnits väldigt länge och har mycket erfarenhet, vilket bäddar för en ljus framtid när vi nu går in i en tid där deras produkter blir mer och mer nödvändiga för att samhället ska fungera.

Så tjänar Advanced Micro Devices pengar

AMD tjänar pengar på flera saker, men i slutändan handlar det om att producera mikroprocessorer och halvledare. Vidare så tillverkar man också flashminnen och liknande produkter.

Så grundades Advanced Micro Devices

Företaget grundades 1969 i Kalifornien. Mycket har hänt sedan man startade verksamheten, men man var bland annat först med x86-processorer vilket öppnade för helt nya möjligheter på marknaden. Det är också det här man valde att fokusera på sedan 90-talet. Idag så samarbetar man bland annat med ATI för att leverera marknadsledande grafikkort.

Investera i liknande bolag som Advanced Micro Devices

Här följer tre bolag som kan vara intressanta om du gillar AMD.

NVIDIA

NVIDIA tillverkar grafikkort och är idag marknadsledande tillsammans med AMD. Nvidia är en riktig gigant inom industrin och arbetar också med GPU:s och AI. Har utdelning på sina aktier.

Intel

Intel tillverkar processorer och är idag en av få stora bolag på marknaden. Anses vara det absolut största företaget tillsammans med AMD. Gillar du AMD så kan Intel vara intressant att titta på.

Microsoft

Microsoft arbetar med en mängd olika saker inom teknik, även om man är mest kända för sitt operativsystem Windows. Välkända aktier är kanske inte lika spännande, men är bra för riskfördelning.

Ska man investera i Advanced Micro Devices?

AMD är ett stort bolag inom teknikbranschen och har därför en ljus framtid, men det är inte utan risker. Tänk både på för- och nackdelarna innan du gör en investering.

Fördelar

Nackdelar

FAQ - Vanliga frågor om Advanced Micro Devices

Innan du gör ett köp så är det bra att du sätter dig in lite mer i aktien. Vi ska därför gå igenom lite vanliga frågor som investerare har inför ett köp av aktien.

Finns Advanced Micro Devices på börsen?

AMDs aktie är listad på Nasdaq. Den är också en del av index som S&P 500 och Nasdaq 100.

Vart kan jag investera i Advanced Micro Devices?

Du kan köpa AMD hos nästan alla nätmäklare, men vi rekommenderar Avanza som är Sveriges ledande. Vidare så hittar du AMDs aktie i fonder som följer index där den är med och i teknikfonder. Även dessa fonder kan du köpa hos Avanza.

Hur mycket kostar det att investera i Advanced Micro Devices?

Priset ändras hela tiden och det gäller även för AMD. Innan du köper någon aktie bör du alltid dubbelkolla ditt totala pris med courtage och eventuella avgifter.

Hur mycket ska man investera i Advanced Micro Devices?

Du bör alltid sprida dina risker genom att äga flera aktier. Om du vill köpa AMD så kan det därför vara bra att också köpa några andra teknikaktier, vi listade ett par längre upp. Det är också viktigt att du tänker på att det aldrig finns några garantier när det gäller investeringar. Oavsett hur bra det har gått för AMD tidigare, kan det gå illa och du bör inte gå in med kapital du inte har råd att förlora.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.