Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i naturgas – så kan du handla naturgas 2022

köp och investera i naturgas

Att köpa naturgas kan tyckas vara komplicerat men genom en tradingmäklare kan du enkelt köpa naturgas genom CFD:er. En av dessa tradingmäklarna som vi kan tipsa om är eToro som har ett stort utbud på över 30 råvaru-CFD:er som du kan handla.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika alternativ för tradingmäklare samt hur du kan investera i naturgas. Vi berätta också mer om för- & nackdelar med att köpa råvaran.

etoro logo
4,0 av 5
4/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Innehållsförteckning

Bästa nätmäklaren för att investera i naturgas

Det finns flera nätmäklare som låter dig investera i naturgas. Vilken du ska välja beror på vilka behov och önskemål du har. Om du exempelvis vill göra långsiktiga investeringar och inte behöva tänka på beskattning själv är Avanza det bästa valet. 

Men för alla andra typer av investeringar i gas så lyfter vi eToro som ett bra alternativ, då plattformen ger tillgång till marknader över hela världen samt mängder av andra bra verktyg. Du kan även läsa om fler tradingmäklare på vår sida där vi går igenom allt om de olika mäklarna.

Om du är ny till trading så rekommenderar jag vår artikel där vi går igenom allt om daytrading.

1. eToro

eToro är enligt oss det bästa alternativet för dig som vill investera i gas. Här kan du enkelt hålla reda på priset på naturgas, samtidigt som du kan kopiera framgångsrika investerares portföljer och diskutera i de sociala forumen. 

Avgifter 
Registrering av konto0 USD
Provision0%
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

etoro logo
5/5

Vårt betyg för trading på eToro är 5,0 av 5,0

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

IG, tidigare IG Markets är en väletablerad marknadsplats för CDF:er. Plattformen har varit aktiv sedan 1974, och används av miljoner traders världen över. IG är definitivt ett bra alternativ för dig som vill göra kortsiktiga investeringar med CDFer.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

IG Markets logo
4/5

Vårt betyg för trading på eToro är 4,0 av 5,0

Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är idag Sveriges mest etablerade internetbank. De har ett brett utbud av finansiella tjänster, med allt från bolån till handel med aktier och tillgångar. 

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Avanza_logotyp
4/5

Vårt betyg för trading på Avanza är 4,0 av 5,0

Varför ska man investera i naturgas?

Investerare fortsätter att investera i gasindustrin eftersom den har enorm potential för vinst. Här har vi sammanställt en lista över några spännande fördelar med att investera i den här branschen. Se till att läsa den här texten till slutet för att få en bättre förståelse för varför så många investerare väljer tillgångar som naturgas. 

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Hög ROI - Avkastning på investeringar

Investerare vill givetvis tjäna en hög avkastning på investeringen, speciellt när de sätter mycket pengar på spel. Och när det kommer till investeringar i råvaror som naturgas är detta den starkaste anledningen att investera i denna industri. Både olja och gas har en enorm vinstpotential. Visserligen är råvaruindustrin något mer riskfylld än andra, på grund av de varierande priserna på olja och gas.

Vinst över tid - Passar långsiktiga investeringar

Förutom att få högre avkastning till investerarna sprider sig vinsttillväxten över lång tid. De flesta av alternativen ger dig vinst i flera år. Detta innebär att när du väl investerar i olja och gas har du möjlighet till en passiv inkomst under flera år.

Starkt kassaflöde

En lönsam investering ger dig ett konsekvent kassaflöde. De flesta finansiella investeringarna ger inte utbetalningen på flera år, i jämförelse med detta kan en investering i gas ge utbetalningar redan första året.

RåvarorHandla råvaran*Investeringsguide
Typ av råvara
GuldHandla nuInvestera i GuldMetaller
SilverHandla nuInvestera i uranMetaller
KopparHandla nuInvestera i KopparMetaller
UranHandla nuInvestera i uranMetaller
AluminiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PlatinaHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PalladiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
NickelHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
LitiumInget instrumentInvestera i LitiumMetaller
NötkreaturInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
GrismagarInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SlaktsvinInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SojabönorInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
MajsInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VeteHandla nuIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
RisInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
HavreInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VattenInget instrumentInvestera i vattenMat/Softs
KaffeInget instrumentInvestera i kaffeMat/Softs
KakaoHandla nuInvestera i KakaoMat/Softs
SockerHandla nuInvestera i sockerMat/Softs
BomullHandla nuInvestera i bomullMat/Softs
TimmerInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
ApelsinjuiceInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
OljaHandla nuInvestera i OljaEnergi
NaturgasHandla nuInvestera i NaturgasEnergi
*Samarbetslänkar till eToro.com. 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Trading innebör hög risk.

Top 5 största naturgasproducenterna

De länderna som producerar mest naturgas är USA, Ryssland, Iran, Kanada och Algeriet. Här nedanför visar vi hur mycket de producerar och vart på världskartan produktionen pågår.

NrLandÅrlig gas produktion (MMCF)
1USA32 914 647 000
2Ryssland22 728 734 000
3Iran9 097 956 245
4Kanada6 751 698 275
5Algeriet6 491 744 560

 

Investera i naturgasaktier

Här är 3 naturgasaktier med bäst värde, snabbast tillväxt och mest momentum. Även om alla dessa företag inte endast framställer gas, fokuserar de mer än hälften av sin produktion på naturgas.

Gazprom

Ryska Gazprom (OGZPY) stod för produktionen av över 431 miljarder kubikmeter naturgas år 2020. Gazprom dominerar den ryska naturgasindustrin som och är dess största gasproducent.

Gazprom kontrolleras av den ryska regeringen, som äger drygt 50 % av de utestående aktierna i företaget. Företaget hade intäkter på 27,6 miljarder dollar år 2020 och har ett börsvärde på 106 miljarder dollar.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

EQT Corporation

EQT Corporation (EQT) är ledande inom olje- och gasindustrin i USA. Bolaget EQT Corporation (EQT) har ett börsvärde på 5,28 miljarder dollar, och det verkar genom två dotterbolag: EQT Production och EQT Midstream. EQT Corp. bedriver gasproduktion, uppsamling och transport i Appalacherna-regionen. Företaget grundades 1888 och har sitt huvudkontor i Pittsburgh, PA. 

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Antero Resources

Antero Resources Corporation är ett olje- och gasföretag som forskar inom, utvecklar och förvärvar naturgas, naturgasvätskor och oljetillgångar. Företaget är främst verksamt i West Virginia och Ohio. För tredje kvartalet 2021, som slutade den 30 september, rapporterade Antero Resources att justerat nettoresultat ökat femfaldigt från tredje kvartalet 2020, då intäkterna ökade med 40,4 % jämfört med föregående år.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vad är naturgas?

Naturgas är en stor del av energibranschen. En gång betraktad som en biprodukt av oljeproduktion, används naturgas nu på en mängd olika sätt. gas används till allt från elproduktion och industriverksamhet till uppvärmning och hushållsbehov. Bilar som drivs med gas är också på uppgång, med cirka 23 miljoner naturgasfordon över hela världen. Naturgas är ett fossilt bränsle, men det är det renaste brinnande fossila bränslet. Det är också kostnadseffektivt, vilket bidrar till att cirka 32 % av USA:s energianvändning 2019 kom från naturgas. 

Investerare bör som alltid vara beväpnade med all nödvändig information för att fatta rätt investeringsbeslut när det gäller naturgasinvesteringar. Genom att gå igenom vilka företag som använder gas, hur den transporteras, dess lagringskapacitet, prissättning, handelsmetoder och spot- och terminsmarknader, kommer investerare att ha de verktyg de behöver för att bättre förstå denna brinnande råvara.

Precis som för flera andra energikällor är vädret den största faktorn som påverkar efterfrågan. Under vintern används gas för uppvärmning, och på sommaren används den för att driva luftkonditioneringsapparater. Efterfrågan och priset på gas fluktuerar alltså om det är sommar eller vinter. Under vintern är efterfrågan på topp och priserna anpassas därefter.

De tre största användarna av naturgas är industri-, hushålls- och elkraftproduktion. Av de tre har användningen av gas för elproduktion ökat snabbast. Genom att lära sig vem som använder naturgas kan investerare bättre uppskatta hur efterfrågan påverkar prissättningen.

Industriell

Industrianvändare använder ofta gas som värmekälla. En värmekälla som drivs med naturgas, som en industriugn, antänds snabbt och är enkel att omedelbart stänga av. En naturgasugn slösar därför inget bränsle. Att släcka en naturgasugn görs omedelbart, i jämförelse med en ugn som drivs på kol, vilken måste brinna ut tills kolet är utarmat.

Hushåll

Den största användningen av gas i bostäder är uppvärmning av bostäder, särskilt på vintern. Ungefär hälften av husen i Nordamerika, och på flera andra platser världen över, används naturgas för uppvärmning.

Andra användningsområden inkluderar värmepannor, ugnar, varmvattenberedare och utomhusgrillar. Lågan kan nå temperaturer upp till 2000°F (1093°C) från en enkel spishäll, vilket gör den till ett kraftfullt hushållsbränsle.

Kraftgenerering

Kraftverk är de snabbast växande användarna av gas, eftersom naturgasdrivna anläggningar är mer miljövänliga än kol- eller oljebaserade anläggningar. Vissa naturgaskraftverk är i drift året runt, medan andra är mer säsongsbetonade.

Hur utvinns naturgas?

Naturgas utvinns främst genom att borra i marken där naturgasreserver finns. Framställningen är kontroversiell då borrningen sägs skada marken, grundvattnet, och skapa jordbävningar och andra farliga bieffekter. Naturgas finns i stenformationer djupt under jordens yta. Petroleum, eller olja, finns ofta i samma områden. Människor har använt naturgas för matlagning i hundratals år. 

Naturgas skapas naturligt under en period på hundratals miljoner år. Naturgasen bildas när lager på lager av döda växter och djur utsätts för intensiv värme från jorden, plus ett tryck från sten och andra markmaterial. Allt tryck, all värme och miljontals år av förändring förvandlar naturmaterialet till kol, petroleum och naturgas.

Den första industriella utvinningen av naturgas var i delstaten New York år 1825. Idag används stora borrar för att borra ner i jorden och låsa upp naturgas från underjordiska reservoarer. Rörledningar transporterar sedan det fossila bränslet till slutanvändaren. Naturgas är osynligt, det har ingen lukt och väger mindre än luft.

Vanliga frågor om investeringar i naturgas (FAQ)

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om naturgas och handel med råvaran på börsmarknaden. 

1. Vad är naturgas?

Naturgas är en stor del av energibranschen. En gång betraktad som en biprodukt av oljeproduktion, används naturgas nu på en mängd olika sätt. Naturgas används till allt från elproduktion och industriverksamhet till uppvärmning och hushållsbehov.

2. Varför investera i naturgas?

Att investera i gas, flytande naturgas, och andra typer av rent brinnande fossila produkter är främst populärt på grund av sin lönsamhet. Aktier och råvarutillgångar har konsekvent ökat i värde och gett aktieägarna stora utdelningar.

3. Vad avgör priset på naturgas?

Priset på naturgas avgörs av flera invecklade anledningar. Handel med naturgas skiljer sig från andra marknader. När priset på naturgas anges av en handlare, är priset själva skillnaden mellan Henry Hub-priset och platsens pris, även kallat grundpris. Grundskillnader kan orsakas av väder, ledningskapacitet, och andra faktorer.

4. Vart köper man naturgas?

Du kan investera i naturgas hos din onlinemäklare, om denna erbjuder handel med råvaror som naturgas.

5. Är naturgas en bra investering?

Att investera i råvaror som naturgas kan vara komplicerat och svårt att förstå. Naturgasanvändning blir allt vanligare och genom att känna till grunderna för naturgas kan investerare fatta bättre beslut om när de ska köpa eller sälja.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78%-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med eToro och IG.com.