Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Bästa mäklarna för råvaror december 2022 [Topplista]

Bästa mäklarna för råvaror
etoro logo
5 av 5
5/5

Vårt betyg hos Aktieskolan.se

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Letar du efter den bästa trading appen för att investera i råvaror?

Bra!

Det finns flera bra trading appar att välja mellan för 2022. De senaste åren har trading blivit mer populärt bland både småsparare och professionella investerare, och detta speglas i utbudet av tradingmäklare.

Så vilken är den bästa trading appen i Sverige för att köpa och handla råvaror? Det ska vi ta reda på i denna artikeln.

I den här jämförelseartikeln tittar vi närmare på våra favorit mäklare för trading. Dessa är:

  1. eToro
  2. IG (tidigare IG Markets)
  3. Avanza

 

Bästa mäklaren för råvaror

etoro logo
Bästa nätmäklaren för trading!
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
IG-logotyp

Aktieskolans omdöme:

4/5
Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
Avanza_logotyp

Aktieskolans omdöme:

3.5/5

Innehållsförteckning

Sammanfattning

MäklareeToroIGAvanza
Registrering av kontoGratisGratisGratis
CFDJaJaNej
TerminskontraktJaJaJa
OptionskontraktNejJaJa
Spread bettingNejN/ANej
DemokontoJaJaJa, 2 veckor
IndexJaJaJa
ETF:erJaJaJa
CourtageViss handelfrån 0,3 punkterÖver 50.000 kr
Årlig avgiftNejNejdras automatiskt varje dag 1/365
Uttagskostnad5 dollar0 krfrån 0 kr
Insättningskostnad0 kr0 kr0 kr
VäxlingsavgiftFrån 50 pip0,5 %0,25 %
Minsta insättning50 dollar3 000krNej

Det finns en mängd råvarumäklare online på marknaden idag som du kan investera i råvaror hos. Vår favorit och den vi tycker är absolut bäst på just råvaror är eToro. eToro har en mängd fördelar däribland deras enormt stora sortiment av just råvaror och CFD handel. 

Att deras sortiment är så pass brett är väldigt tacksamt för oss som investerare eftersom det ger fördelen i att valmöjligheterna blir så mycket större. Det som vi också uppskattar hos eToro är de har en stop-loss funktion som gör handeln än mer trygg eftersom den gör det möjligt för investerare att ange lägsta förlust nivå. Som handlare kan du alltså ange en lägsta nivå för en råvara och om denna skulle gå under denna så avbryts din investering. Ett riktigt bra instrument som kan begränsa riskerna något. 

Utöver ovan nämnt så uppskattar vi också att eToro har en flexibel hävstång. När du exempelvis handlar med eToro:s CFD:er för råvaror kan du sätta in en mindre insats men trots detta få en större exponering än vad du egentligen investerar. Självklart kan du också förlora på denna men gör du rätt beräkningar kan du gå med långt mycket större vinst än vad du faktiskt betalat för. 

eToro har många fördelar med sin tjänst som vi uppskattar. Men det som vi också anser stärker mitt förtroende för råvarumäklaren är att tjänsten redan används av enormt många människor. Deras plattform har globalt omkring 17 miljoner användare som årligen gör investeringar för enormt mycket pengar. vi tycker också att det känns tryggt att eToro står under flera tillsyns tjänster däribland FCA och den svenska Finansinspektionen.  

Mycket är bra med eToro men för att nämna två nackdelar så anser vi dels att det är dåligt att valet om ett ISK inte finns. Ett ISK, investeringssparkonto, har nämligen enormt många fördelar för privatpersoner däribland den låga skatten för att inneha kontot. Med ett ISK behöver du inte heller betala någon vinstskatt vid utdelning vilket är väldigt tacksamt. 

En annan nackdel med eToro är att de inte rapporterar din handel automatiskt till Skatteverket. Som trader hos eToro måste du alltså själv ha koll på att rapportera all din handel till de svenska myndigheterna och på din deklaration vilket kan ses som en nackdel eftersom det både kräver tid av dig men också viss kunskap om hur detta sker på korrekt vis. 

Ovan har vi nu presenterat min favorit när det kommer till mäklare för råvaror online men som tidigare nämnt finns det också andra alternativ. I nedan segment gör vi därför en jämförelse av eToro tillsammans med två andra nätmäklare online så att du har än mer information tillhanda innan du gör ditt val av vilken mäklare du ska gå vidare med om du är intresserad av handel med råvaror.

Vilka är de bästa mäklarna för råvaror?

För att du ska kunna göra ett så informationsrikt beslut som möjligt när det kommer till att välja nätmäklare för råvaror så gör vi en närmare presentation av de 3 främsta nedan. I denna presentation tar vi med en liten övergripande presentation av mäklaren i fråga samt 3 för- och nackdelar med respektive plattform.

1. eToro

eToro är en av de största online mäklarna för trading i världen. De har redan omkring 17 miljoner användare av deras tjänster varje dag som varje år gör investeringar för miljarder kronor.

Etoro grundades år 2007 och det har sedan dess varit en nätmäklare som erbjudit sina användare allt från aktier, CFD handel, investeringar i valuta, råvaror och mycket mer. 

Deras utbud är enormt stort och de har många goda recensioner att falla tillbaka på. 

Läs mer om eToro i vårt omdöme & recension.

etoro logo
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

För- & nackdelar med eToro

Här nedanför kommer jag gå igenom fördelar och nackdelar med eToro.

2. IG

IG är en brittisk råvarumäklare online vars bolag varit aktivt sedan år 1974. Hos IG kan du handla med diverse finansiella instrument men mest inriktade är företaget och plattformen på CFD handel. Faktum är att de i vissa kretsar till och med anses som den främsta nätmäklaren inom just handel med CFD:er.

Läs mer om IG i vårt omdöme & recension om IG.

IG Markets logo
4/5
Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

För- & nackdelar med eToro

3. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare med sina omkring 1 500 000 användare. Störst utbud har Avanza inom aktier men de erbjuder också handel inom certifikat, EFT:er optioner och mycket mer. 

Avanza vill göra sparande och trading enklare för alla därför har de både en användarvänlig plattform men också gott om utbildningsmaterial att erbjuda sina kunder. 

Avanza_logotyp
3.5/5

För- & nackdelar med Avanza

Vad är en råvarumäklare?

En råvarumäklare är, precis som en aktiemäklare, en nätmäklare online som erbjuder en plattform där du kan investera i råvaror. Precis som en aktiemäklare är råvarumäklare medlemmar på reglerade börser världen över. 

Att handla med råvaror online har kommit att bli enormt populärt världen över idag. Självklart kan du också investera i guld eller koppar genom att handla det fysiskt men då dyker ju problemet med förvaring upp. Då är en investering hos en nätmäklare online långt mycket enklare. 

När du handlar hos en råvarumäklare måste du likt en aktiemäklare starta ett konto samt öppna ett konto att förvara dina råvaror i. När du väl har dina konton kan du börja föra över pengar till plattformen och sedan börja investera i råvaror. 

Är du mer bekväm vid aktiehandel kan du också investera i råvaror på det viset. Ett exempel på en investering i råvaror genom aktier är exempelvis att du väljer att köpa aktier i ett bolag kopplat till en eller flera råvaror du tror på. Det kan exempelvis vara ett bolag som utvinner guld eller handlar med kaffebönor.

Att handla med råvaror är en vad många kallar en smart diversifiering av din portfölj. Att bara ha aktier eller valutor i sin portfölj är ofta inte lönsamt i slutändan utan det är långt mycket bättre att försöka ha en så stor mix av finansiella instrument och olika typer av investeringar som möjligt. Detta för att öka lönsamheten så mycket som möjligt och för att inte binda upp sina investeringar i en och samma bransch eller vara för att minska risken att hela ditt kapital skulle utsättas om branschen eller varorna i fråga skulle gå sämre. 

Hur fungerar det att investera i råvaror?

Är du intresserad av att investera i råvaror finns det många olika finansiella instrument att välja mellan som du kan handla med. Ovan nämnde vi kort att du exempelvis kan investera i råvaror genom att köpa aktier i bolag kopplade till en eller flera råvaror.

Men vill du hellre investera i en viss råvara direkt är det en råvarumäklare du ska vända dig. En råvarumäklare erbjuder en mängd olika typer av finansiella instrument inom råvaror som du kan investera i. 

Nedan berättar vi lite mer om några utav dessa. 

CFD-handel

Att handla med CFD när det kommer till råvaror är väldigt populärt, kanske till och med det mest populära när det kommer till att handla råvaror online. Begreppet CFD står för contract for difference och är ett avtal mellan köpare och säljare (ofta mäklare). Handel med råvaru- CFD:er innebär att du har möjlighet att handla på prisförändringen i den aktiva, underliggande råvaran utan att behöva äga den. 

När du handlar med CFD:er gör du antingen en investering i att en råvara i fråga ska gå ner eller upp. Har du rätt i din investering tjänar du pengar men har du fel förlorar du. I denna typ av handel är hävstång mycket populärt.

Att handla med hävstång innebär att du får större exponering än vad du egentligen betalat för. Handlar du med hävstång och har rätt i din investering kan du tjäna mycket mer pengar än vad du faktiskt investerat men har du fel förlorar du också mycket mer. 

Terminskontrakt

Der är också möjligt att köpa terminskontrakt på råvaror. Ett råvaruterminskontrakt är en typ av derivat där investerare ingår ett avtal om att köpa en eller sälja en viss mängd av en råvara till ett förutbestämt pris och datum. 

Priset på detta kontrakt bestäms oftast utifrån spotkursen på den individuella råvaran men köpare och säljare på terminsmarknaden kan trots detta ha motsatta uppfattningar om hur priset i framtiden kommer utfalla. En köpare kommer därefter göra en bruttovinst om värdet på råvaran ökar och en förlust om det har minskat. En säljare kommer göra en vinst om värdet på råvaran minskar och en förlust om den ökar. 

När en investerare köper terminskontrakt behöver inte hela värdet betalas från start utan hävstång kan användas. Hävstången är dessutom ofta väldigt hög när det kommer till terminskontrakt vilket då innebär att handel med denna typ av finansiellt instrument kan anses som mer hög risk eftersom förlusten då blir långt mycket större än den faktiska investeringen. 

Optionskontrakt

Ett optionskontrakt kan skrivas på alla möjliga tillgångar, fastigheter, råvaror, aktier, obligationer och liknande. Ett optionskontrakt är ett avtal som ger en investerare rätt att köpa eller sälja vissa instrument eller råvaror till ett givet pris före ett specifikt datum. 

När man handlar med optionskontrakt handlar man ofta med hävstång. Idén är alltså att du som handlare kan investera en liten summa idag men få tillgång till ett instrument, säg en råvara, som är långt mycket mer värd. När du väl investerat satsar du antingen på att priset på denna kommer gå högt eller lågt före ett visst datum. Har du rätt så säljer du och tjänar på skillnaden. 

Det som är olikt denna typ av instrument jämfört med en del andra är att en option har ett utgångsdatum, alltså en tid då investeraren måste sälja eller köpa instrumentet. Om detta inte görs i tid går investeringen förlorad. Tiden från att en obligation köps tills att ett beslut måste fattas kan variera från en dag eller två till flera månader, det är helt beroende för vilken typ att tillgång som köpts. 

Utöver ovan kan det också vara bra att känna till att ett obligationskontrakt också har ett lösenpris. Detta lösenpris beskriver den summa som råvaran i detta fall måste säljas för. 

Spread betting

Spread betting har länge endast florerat inom casino och spelande men det har nu även blivit populärt bland traders framförallt i England och Irland även om det numera finns i många länder. 

Spread betting innebär att du som handlare spekulerar i priset på en tillgång eller i detta fallet en råvara. Du kan antingen investera i tron om att råvaran i fråga kommer öka eller minska. Vid spread betting så används en så kallad spread betting mäklare. En sådan mäklare ger de som vill spekulera om priset en del faktorer att ta hänsyn till däribland bud och frågepriser. Dessa tar du som trader till dig och gör sedan din investering i antingen en ökning eller sänkning. Har du rätt så vinner du om inte så förlorar du din investering. 

Även i Spread betting används hävstång. Du kan alltså investera för ett långt mycket högre värde än vad du faktiskt fysiskt lägger in. Att handel med hävstång inom spread betting är tillåtet möjliggör att du kan gå med långt mycket högre vinst än vad du själv gått in med men det kan då också leda till att du förlorar en större summa än vad du räknat med. 

Råvaror att investera i

RåvarorHandla råvaran*Investeringsguide
Typ av råvara
GuldHandla nuInvestera i GuldMetaller
SilverHandla nuInvestera i uranMetaller
KopparHandla nuInvestera i KopparMetaller
UranHandla nuInvestera i uranMetaller
AluminiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PlatinaHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PalladiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
NickelHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
LitiumInget instrumentInvestera i LitiumMetaller
NötkreaturInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
GrismagarInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SlaktsvinInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SojabönorInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
MajsInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VeteHandla nuIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
RisInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
HavreInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VattenInget instrumentInvestera i vattenMat/Softs
KaffeInget instrumentInvestera i kaffeMat/Softs
KakaoHandla nuInvestera i KakaoMat/Softs
SockerHandla nuInvestera i sockerMat/Softs
BomullHandla nuInvestera i bomullMat/Softs
TimmerInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
ApelsinjuiceInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
OljaHandla nuInvestera i OljaEnergi
NaturgasHandla nuInvestera i NaturgasEnergi
*Samarbetslänkar till eToro.com. 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Trading innebör hög risk.

Viktigt att tänka på när du väljer din råvarumäklare

Det finns en mängd faktorer som är viktiga att ha i åtanke både när det kommer till att handla råvaror men också när det kommer till att välja din faktiskt råvarumäklare.

För de allra flesta, förmodligen även för dig, så är målet att tjäna pengar, gärna mycket av den varan dessutom. Men för att kunna göra det så måste du också ha rätt förutsättningar. 

Att välja råvarumäklare kan kännas lite svårt, det finns ju trots allt flera alternativ. Nedan tar vi upp några faktorer som kan vara värda att undersöka lite extra innan du bestämmer dig för vilken CFD mäklare eller råvarumäklare du ska välja. 

Antal tillgängliga varor

Även om du för tillfället enbart har en råvara du är intresserad av att investera i så kan det ändå vara bra att veta att din mäklare i fråga också erbjuder andra alternativ. Det är dessutom alltid rekommenderat att försöka ha en så diversifierad portfölj som möjligt så att investera i flera olika typer av råvaror och inte bara lägga hela din investering på en är att föredra. 

Av denna anledningen bör du säkerställa att din mäklare för råvaror online har ett brett utbud att erbjuda sina användare. Samtliga nätmäklare som vi nämnt ovan erbjuder dessutom inte bara handel av råvaror utan även flera andra finansiella instrument såsom aktier, ETF:er, CFD:er, obligationer och mycket annat. 

Kanske är du också intresserad av att investera i utländska tillgångar bör du också säkerställa att din råvarumäklare erbjuder ett bra utbud av detta. 

Anseende och reglering

En viktig punkt är också att se till säkerheten och anseendet hos din råvarumäklare. En nätmäklare bör alltid vara reglerad och stå under tillsyn av flera myndigheter. Detta för att säkerställa att plattformen och företaget i sig håller sig till de lagar som finns och för att du ska känna dig trygg med att dem faktiskt följer dessa. 

I Sverige har vi Finansinspektionen som är en statlig myndighet vars uppgift är att övervaka finansmarknaden, däribland trading plattformar, och företagen som håller i dessa. Finansinspektion, eller FI som det förkortas som, utvecklar diverse regler och kontrollerar sedan att företagen följer dessa samt ser till att vi som konsumenter har ett gott så kallat konsumentskydd i alla affärer vi gör.

Samma typ av myndighet finns i nästintill alla, om inte alla, länder i världen. I Tyskland finns BaFin och i England finns FCA vilka båda arbetar på ungefär samma vis som den svenska finansinspektionen. 

Utöver säkerhet och reglering bör du också se över huruvida anseendet är hos nätmäklaren i fråga. Har plattformen fått goda recensioner eller är det många som är missnöjda med tjänsten av diverse anledningar? Du kan också se till vad myndigheterna säger om trading tjänsten i fråga.

Design och användarvänlighet

För att dina affärer och ditt handlande ska vara så smidigt som möjligt är det också en stor fördel om din råvarumäklare erbjuder en användarvänlig sida. En del plattformar kan nästintill anses som omoderna medans andra kan upplevas som alltför komplicerade i sin design. 

På en bra användarvänlig plattform ska det vara enkelt att komma igång, hitta information, kontakta kundtjänst och så vidare. Är det inte det bör det inte anses som en bra tjänst. 

Något annat som kan vara bra att undersöka när det kommer till användarvänlighet är huruvida plattformen i fråga finns tillgänglig på svenska. En del plattformar är idag bara delvis översatta till det svenska språket. Utbildningsmaterial eller vissa marknadsanalyser kanske bara finns tillgängliga på engelska vilket då kan ses som en nackdel för dig som hellre ser att allt material är på svenska. 

Låga avgifter

En annan faktor som är viktiga för de flesta traders är för huruvida mäklaren i fråga hanterar avgifter. Alla mäklare har avgifter även om de skyltar med att “allt är gratis”. På ett eller annat sätt betalar du alltid en avgift för din handel om det så är i courtage, spread, årsavgifter eller dylikt. 

En del råvarumäklare är mer transparenta än andra med att visa för vilka avgifter de tar ut för handel hos dem. Hos andra kan det vara svårt att hitta vad du egentligen kommer få betala för din handel så skulle du vara osäker är det bättre att höra av dig till deras kundtjänst och fråga hur det faktiskt ser ut. 

Demokonto

En positiv egenskap hos en råvarumäklare är om de erbjuder så kallade demokonton. Med ett demokonto kan du nämligen i realtid prova att inneha ett konto hos dem och även testa på hur den faktiska handeln funkar. Du får tid att lära dig de grundläggande sakerna så som strategiutveckling, köp och säljprocesser och så vidare. Ofta är detta dessutom helt gratis under en period men tillslut måste du välja om du vill behålla kontot eller säga upp det. 

Läs vår guide där vi går igenom de bästa tradingmäklarna för demokonton.

Smala spreads

Du bör också se över för hur spread ser ut hos din råvarumäklare. Spread, alltså skillnaden mellan en köp- och säljkurs, påverkar prissättningen av en tillgång. Spread är en prissättning och ett sätt för dig som handlare att betala för exekveringen av en position. 

Många mäklare kvoterar sina priser i form av en spread. För att mäklaren då ska tjäna pengar så sätter de alltid priset för att köpa en tillgång något högre en priset på den underliggande marknaden. Vidare är också då priset för att sälja alltid något lägre. 

För att du ska undvika denna spreaden kan du alltid hoppas på att marknadspriset stiger över kostnaden för spreaden eftersom du då kan stänga positionen med vinst. Gör den inte det kan du som handlare dock behöva stänga din position med förlust trots att marknaden i sig faktiskt rört sig mot din förutspådda riktning. 

Försök undvika höga spreads. Leta hellre efter en mäklare som erbjuder låga, eller smala spreads som det kallas. 

Betalningsavgifter

En del mäklare tar ut en avgift när du använder vissa betalningsmedel. Ofta presenterar mäklaren vilka betalningsmetoder som är godkända och inte kostar något men skulle dessa inte passa dig och du vill välja ett annat betalningsmedel bör du vara beredd på att det kan kosta några kronor i avgifter. 

Ett tips är därför att se över för vilka betalningsmetoder och betalningsavgifter nätmäklaren i fråga har för att säkerställa att dessa uppfyller dina preferenser. 

Handelsoptioner

Det finns en mängd olika alternativ när det kommer till att handla med råvaror hos diverse mäklare. En del erbjuder enbart CFD handel medans andra erbjuder handel av råvaror i allt från EFT:er, optioner, aktier och så vidare. 

Se till att råvarumäklaren du planerar att börja handla hos erbjuder det finansiella instrument du vill handla med. 

Övrigt bra att veta om råvarumäklare

Ovan har vi tagit upp en hel del viktig matnyttig information om råvarumäklare men med det sagt finns det såklart en hel del annat som också kan vara bra att känna till. Nedan tar vi därför upp några andra punkter som kan vara bra att känna till om såväl handel med råvaror och mäklare för råvaror. 

Olika typer av råvaror

Det finns, som du säkert känner till, enormt många olika typer av råvaror att investera i. Kaffe, te, timmer, olja, silver, majs, listan kan nästintill bli oändlig. Olika råvaror har också olika marknader. Som du säkert känner till så har marknaden för olja i många decennier sett väldigt god ut. Priset stiger och så gör även efterfrågan trots rådande klimat hot. När det kommer till att undersöka för huruvida en råvara är värd att investera i bör du ha kunskap i vad som faktiskt driver priserna dit dem far. 

För råvaror i form av kaffe, socker, havre, apelsiner och liknande är ofta vädermönster en stor faktor som prissätter varorna. För att kunna avgöra om en sådan råvara är värd att investera på i dagsläget bör du därför skapa din en uppfattning för hur klimatet och vädret ser ut att ändra sig framöver. 

Ser man istället på råvaror som olja och uran exempelvis så är snarare den framtida prisförändringen beroende på utbud samt efterfrågan men också för politiska risker och krig. För att kunna göra ett informativt beslut om att investera i sådana råvaror bör du därför skapa dig en insikt kring det. 

Stora risker

Att investera i råvaror är kul och det är verkligen något som lockar många eftersom värdet på en råvara kan förändras väldigt snabbt. Det är därför ofta spännande tillgångar att följa. Men, det är viktigt att komma ihåg att handel med råvaror, framförallt handel av råvaror med hävstång kan vara enormt riskfyllt. 

Även om en investering verkar vattentät så är den sällan det. All handel innebär en viss risk och det är därför viktigt att aldrig satsa mer pengar än vad du faktiskt har råd att förlora. Det är inte bara nybörjare som kan förlora pengar utan även professionella kunder förlorar pengar ibland. 

Smart strategi

Precis som för handel med andra finansiella instrument såsom aktier eller valutor så bör du alltid ha en genomtänkt strategi för din handel. Läs noga på innan du gör en affär och se till att du har en smart strategi för ditt säljande. 

Inom handel med finansiella instrument och tillgångar måste du försöka ligga steget före. Har du ingen exitstrategi eller tillräckligt med likviditet att falla tillbaka på kan du faktiskt bli skuldsatt. 

Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78%-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.