Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i uran – så kan du handla uran 2022

köp och investera i uran

Uran är ett väldigt viktigt ämne som används till flertal olika ändamål. De två mest kända är atomklyvning som används som kärnbränsle i kärnreaktorer och vid tillverkning av atombomber. Det kan tyckas vara svårt att investera i just detta men med rätt nätmäklare så kan du enkelt investera i uran.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika nätmäklare där du kan investera i uran. Vi har även skrivit ner 3 stycken bolag/aktier i uran branschen som du kan köpa och investera i.

etoro logo
4,0 av 5
4/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Innehållsförteckning

Bästa nätmäklaren för att investera i uran

Uran är en väldigt omdiskuterad råvara och det är inte alltid enkelt att veta om man bör investera i den. Det finns många olika sätt att göra det på och priset på uran har gått upp med åren. För att kunna investera måste du först hitta en bra mäklare för det, men för att kunna välja en bör du fundera på hur du vill investera i denna råvara.

En bra nätmäklare för att handla uran bör till att börja med ha ett bra utbud. Det kan till exempel handla om uranaktier, alltså företag som använder eller bryter uran. Du kan också investera genom CFD eller certifikat. CFD är framförallt populärt då du kan investera både i upp- och nedgång, du behöver inte heller äga den underliggande tillgången.

Det kan också vara bra om din plattform erbjuder hävstång. Då kan du investera mindre av ditt kapital och det är också möjligt att tjäna pengar på mycket mindre rörelser. Det är däremot inte något som vanliga aktiemäklare erbjuder mer än genom bull- och bearcertifikat. Då är det bättre med en bra tradingplattform.

Med andra ord finns det en hel del du bör titta på när du ska välja en mäklare. Det här är de allra viktigaste egenskaperna som en riktigt bra nätmäklare ska ha:

  • Låga avgifter – Att investera ditt kapital kan bli väldigt dyrt när du väljer en dålig mäklare, framförallt om du ska handla med certifikat eller CFD. Titta alltid på avgifterna för de värdepapper du är intresserad av innan du skapar ditt konto.

  • Säkerhet – Bra licenser och säkerhetsåtgärder är viktiga. Det kan bland annat handla om investerarskydd eller andra åtgärder som skyddar dina pengar, men också kryptering för att skydda dina uppgifter och transaktioner.

  • Utbudet – Det är såklart viktigt att plattformen har de värdepapper som intresserar dig. Utöver uranaktier så kan det vara bra att titta på annat som intresserar dig, exempelvis utländska aktier, fonder och så vidare.

  • Kundtjänst och allmän service – Titta om sidan finns tillgänglig och om det finns en ordentlig kundtjänst som du kan kontakta när det behövs.

Om en mäklare har dessa saker så är det rimligtvis en bra plattform att använda. Vi rekommenderar också därför eToro då deras plattform har allt detta. Det finns såklart andra tradingplattformar som också kan vara värda att använda eller komplettera med.

Du kan även läsa om fler tradingmäklare på vår sida där vi går igenom allt om de olika mäklarna.Om du är ny till trading så rekommenderar jag även vår artikel där vi går igenom allt om daytrading.

1. eToro

eToro är en stor internationell plattform som idag är en av världens största. Det var ursprungligen en forexplattform men idag kan du köpa aktier, fonder, index och råvaror. Utbudet är väldigt stort och det finns goda möjligheter för den som investerar sitt kapital.

Gällande råvaror som uran finns det också goda möjligheter, inte minst när man tittar på aktier och fonder. Du hittar bland annat aktier för bolag som investerar i kärnkraften, men det finns också ETF:er som är värda att titta på, du har bland annat ETF:er som Global X Uranium ETF som har sett en bra utveckling med åren.

eToro är i övrigt inte en av världens största tradingplattformar utan anledning. Till att börja med så är man kända för sin copy trading. Det här gör det möjligt att kopiera andra investerares portföljer och kopiera dessa. Du kan se vilka siffror varje investerare som tillåter detta har gjort och kan då välja en som passar. Du kan såklart också registrera dig för att låta andra kopiera din och du får betalt för det när andra investerar genom dig.

Plattformen har också sociala funktioner så att du kan diskutera råvaror, aktier, fonder och valutor med andra investerare. Vill du till exempel diskutera marknaden för uran eller andra värdepapper så kan du göra det.

Avgifter 
Registrering av konto0 USD
Courtage0 USD
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

Då det här är en ren tradingplattform så finns det också möjlighet att använda hävstång. Det här finns framförallt tillgängligt för CFD-handel men du kan också använda det på bland annat aktier och råvaror. Tänk på att när du handlar med hävstång så äger du aldrig den underliggande tillgången utan det är alltid en CFD.

eToro har också en del anpassning för den svenska marknaden. Du kan till exempel använda deras sida på svenska, vilket kan göra det lite enklare att använda den för vissa. Det går också att se vilket land andra användare kommer ifrån så att du kan diskutera på svenska om du ser att en annan investerare också kommer från Sverige.

Kundtjänsten kan ta någon dag på sig att svara men är i övrigt uppskattad av användarna och har goda betyg. Det är också en lättanvänd plattform där du också har eToro Academy, en sektion där du hittar gott om artiklar och videor som du kan ta del av för att lära dig mer om trading och hur olika typer av investeringar fungerar.

Plattformen har däremot en stark inriktning på just kortsiktiga investeringar. Det är trots allt en tradingplattform så för ett långsiktigt sparande kan det istället vara bättre att komplettera med en traditionell nätmäklare, exempelvis Avanza som vi nämner längre ned.

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

etoro logo
5/5

Vårt betyg för trading på eToro är 5,0 av 5,0

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

IG har länge varit en av marknadens giganter och det har sina skäl. Det är tillsammans med andra aktörer, bland annat eToro, en av världen största tradingplattformar. IG har också under en lång tid haft en bra anknytning till den svenska marknaden, inte minst då deras plattform och kundtjänst finns tillgänglig på svenska.

Även här har du ett stort utbud med många olika marknader att investera i. Du kan bland annat köpa aktier, fonder, valutor, index och det finns även en del krypto. Du kan investera i CFD och använda hävstång när du investerar.

Om du vill investera och köpa uran så finns det flera alternativ här, men inte minst aktier. Även här kan du köpa exempelvis Global X Uranium ETF, men det finns också aktier för olika bolag inom energisektorn som investerar i kärnkraften och som påverkas av uranpriset.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Plattformen är inte riktigt lika nybörjarvänlig som eToro men det finns gott om informationsmaterial att använda för att komma igång så enkelt som möjligt.

I det stora hela så är IG en väldigt bra plattform och den har goda omdömen från användarna. Den har också lite andra investeringsalternativ, det finns till exempel terminskontrakt vilket kan vara ett alternativ för mer erfarna investerare.

Precis som med andra tradingplattformar så finns det goda möjligheter till CFD-handel, på det viset är inte IG överdrivet annorlunda från andra moderna tradingplattformar. Deras hävstång ligger också på liknande nivåer som hos andra stora mäklare.

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

IG Markets logo
4/5

Vårt betyg för trading på eToro är 4,0 av 5,0

Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är Sveriges största nätmäklare för aktier och fonder. Det finns mycket att köpa här och många har sitt långsiktiga sparande här. Samtidigt så har plattformen inte jättemycket att erbjuda för kortsiktig handel, mer än bear- och bullcertifikat som har en fast hävstång. Medan eToro och IG är några av världens största inom trading så är Avanza tillsammans med Nordnet störst i Sverige.

I utbudet hittar du framförallt aktier och fonder, både svenska och utländska. Det finns många olika marknader så du kan definitivt hitta några intressanta aktier som du gillar i utbudet. Det finns bland annat aktier för svenska bolag som äger gruvor och dylikt, men det finns inte mycket för just uran.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Det du däremot kan köpa är aktier från USA och Kanada. Båda länderna har börslistade bolag som jobbar med kärnkraftverk, uran och energisektorn i deras länder. Avanza har i allmänhet mycket aktier från både USA och Kanada så det finns också mycket annat där.

Plattformen är väldigt lättanvänd och det finns inte mycket att fundera på även som nybörjare. Du skapar ett konto och loggar in med BankID, sedan är det bara att sätta in pengar och välja vad du vill investera ditt kapital i, enklare än så kan man knappast göra det. Gränssnittet är också så enkelt som man kan göra det.

Det finns också en god support som du kan vända dig till vid frågor eller problem. Självklart är både sidan och deras kundtjänst svensktalande.

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Avanza_logotyp
4/5

Vårt betyg för trading på Avanza är 4,0 av 5,0

Varför ska man investera i uran?

Det finns många skäl till att investera i uran och det kan vara en bra investering. Efterfrågan har ökat och det finns inte många tecken på att den kommer att minska heller, däremot så står marknaden inför en del förändringar inte minst på grund av ändringar inom politiken.

Innan du gör en investering kan det vara bra att lära dig lite mer om uran och varför det kan vara en god idé att investera i det. Det finns en del risker kopplat till att handla med en råvara, inte minst då det kan vara ganska volatilt under vissa perioder.

Det kan alltså leda till en bra avkastning men det är med en ganska hög risk. Vidare så är det en stor skillnad på vilken typ av investering du gör, det är trots allt en ganska stor skillnad på ett bolag som jobbar med kärnkraftverk och en ETF som direkt påverkas av uranpriset.

Uran är samtidigt en intressant investering och det är ganska annorlunda från andra metaller som du kan handla. Vi ska därför gå igenom ett par goda skäl till att titta vidare på uran och vad du har att räkna med från en eventuell investering i denna råvara.

Ökad efterfrågan

Ibland kan man tro att intresset för uran minskar på grund av debatten om kärnkraftverk här i Sverige. Det stämmer däremot inte när man tittar globalt, tvärtom så ökar efterfrågan hela tiden. Det är därför priset stadigt har gått upp under åren och vi ser framförallt ett ökat intresse i Asien.

Medan många europeiska länder, även Sverige, avskaffar sina kärnkraftverk så gör Asien och en del andra länder i Europa tvärtom. Uran är väldigt lockande då det är en otroligt uthållig källa för energi och det kan bli väldigt bra även ekonomiskt. Kortsiktigt så kostar det en hel del att använda råvaran men i längden så sparar man ofta in pengar jämfört med en del andra energikällor.

Samtidigt så har elektrifieringen av samhället och den ständiga digitaliseringen lett till en enorm efterfrågan på energi i allmänhet. Då krävs effektiva energikällor och där kommer uran in för många länder. Så länge vi fortsätter med digitalisering och elektrifiering så kommer uran att vara ett populärt alternativ i många länder.

Elbrist kräver förändring

Samtidigt så orsakar elektrifieringen en rejäl brist som väntas bli värre med åren. Det här är något som drabbar många länder och där anses uran vara bra långsiktigt. Det är inte en förnyelsebar energikälla men den är uthållig, så för många är det ett bra motiv till att använda den mer.

Bra diversifiering och riskfördelning

Råvarorna är otroligt bra för att diversifiera portföljen och kan också vara ett bra sätt att rusta den för inflation. Samtidigt så är uran inte alls lika volatilt som många andra metaller när det gäller ekonomiska kriser och börsfall, den behövs trots allt av alla som använder kärnkraften. Den kan däremot vara lite volatil i övrigt så det bör man vara försiktig med.

Top 5 största uranproducenterna

De länderna som producerar mest uran är Kazakstan, Australien, Namibia, Kanada och Uzbekistan. Här nedanför visar vi hur ca hur mycket de producerar och vart på världskartan produktionen pågår. Detta är statistik från 2020.

  1. Kazakstan 19,477 kg/per år
  2. Australien 6203 kg/per år
  3. Namibia – 5413 kg/per år
  4. Kanada kg/per år – 3885 
  5. Uzbekistan kg/per år – 3500 kg/per år
top 5 producenterna av uran

Investera i uranaktier

Det finns många sätt att investera i uran men en av de bättre alternativen är genom aktier. Uran är en bransch som är värd miljarder och väntas öka med åren. Bolag som redan är aktiva har också ofta mer verksamhet än bara uran, exempelvis kan det handla om bolag som äger gruvor där man bland annat bryter uran, men mer än bara det.

Cameco

Cameco är världens största bolag inom uran och har sitt ursprung i Kanada. Bolaget står för hela 18% av världens produktion av uran, man har alltså väldigt många procent av produktionen i allmänhet. Aktien finns både i Kanada och USA.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Energy Fuels

Energy Fuels är ett stort bolag på den amerikanska marknaden som arbetar med att bryta och återvinna uran. Man äger flera stora anläggningar och är precis som Cameco ett väldigt intressant bolag för den som är intresserade av uran. Även den här aktien finns både i USA och Kanada. Bolaget har däremot väldigt lite verksamhet i Kanada.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vad är uran?

Uran är ett radioaktivt grundämne som framförallt används inom kärnkraften. Bland alla våra naturliga grundämnen så har det också det högsta atomnumret.

Utöver kärnkraft så har uran också använts för kärnvapen och utarmat uran används bland annat vid tillverkning av projektiler för stridsvagnskanoner. Det är det här som gör uran en aning kontroversiellt, men idag används det för det allra mesta inom kärnkraft. Utöver kärnkraftverken så används det också för atomubåtar, alltså ubåtar som använder uran som bränsle.

Hur utvinns uran?

Man bryter uran på liknande sätt som andra metaller. Man bryter malmen i olika dagbrott, alltså ovan mark och inte i tunnlar. Man krossar malmen, men det är inte allt man måste göra innan det kan användas. Efter brytningen så ska det anrikas, vilket innebär att man ökar halten av ett ämne.

Efter anrikningen så omvandlar man det till urandioxid och sedan ska det värmebehandlas för en ökad densitet. Man slipar sedan dessa för att få till rätt form som bränslestavar. Man sätter ihop flertalet av dessa till en så kallad bränslepatron, ofta är det runt hundra i en enda patron.

Processen kan samtidigt variera beroende på vilken teknik man använder och vad det är för kärnkraftverk som ska använda dessa.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vanliga frågor om uran (FAQ)

Här följer en del vanliga frågor om uran och svaren på dessa.

1. Vad är uran?

Uran är ett radioaktivt grundämne som används inte minst som bränsle för kärnkraftverk runt om i världen.

2. Varför investera i uran?

Uran har en god efterfrågan som också väntas öka, råvaror är också bra för att diversifiera sin portfölj.

3. Vad avgör priset på uran?

Uranpriset påverkas framförallt av efterfrågan och tillgång. Elbrist i ett land eller flera kan också påverka uranpriset.

4. Vart köper man uran?

Du kan köpa ETF:er, certifikat eller investera i företag som arbetar med uran. Att investera i företag som bryter uran är det allra vanligaste.

5. Är uran en bra investering?

Uran kan vara en bra investering men det är också ganska volatilt. Det är däremot inte lika känsligt för börsfall som andra metaller. Det kan med andra ord vara både en bra och dålig investering beroende på timing, politik och investeringar inom kärnkraften.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78%-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med eToro och IG.com.