Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Essity aktie (ESSITY) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köp essity aktie

Så kan du köpa aktier och investera i Essity (ESSITY)

2017 delades SCA upp i två olika bolag. Essity blev inriktade mot hygien- och hälsa som idag är innefattar produkter som toalett- och hushållspapper, servetter, handdesinfektion samt sensorteknik och avtorkningsprodukter. Bolaget grundades 2017. Essity har idag sitt huvudkontor i Stockholm. På den här sidan har vi samlat in all information om Essity för att kunna investera i bolaget och köpa Essity aktier.

essity logo

BOLAGSNAMN

Essity

ADRESS

Stockholm, Sverige

TICKER

ESSITY

SEKTOR

Hygien- och hälsa

MARKNADSPLATS

Stockholmbörsen

LAND

Sverige

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Essity aktiekurs

Klicka här för att se Essitys aktiekurs i realtid. Grafen gäller för Essitys aktie som är noterad på den Svenska börsen. 

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Essity?

Essity är ett bolag som växer sig allt större och därmed blir alltmer attraktivt att investera i. Nedan presenterar vi 3 anledningar till att investera i Essity. 

Essity har starka marknadspositioner

Vi kan se flertalet gynnsamma marknadstrender för Essitys kategorier, geografier och distributionskanaler under 2020. Deras produkter säljs i omkring 150 länder och i hela 90 av de länderna har de hamnat på plats ett eller två inom flera kategorier. Detta alltså globalt, i Europa, Nordamerika, Latinamerika och Asien. 

Kategorierna som bedömts är inkontinensprodukter, professionell hygien, mjukpappersverksamhet, medicinsk teknik, babyvårdsprodukter och menstruationsskydd. Det vill säga den typen av kategorier Essity arbetar med. 

essity marknadspositioner

Information hämtad från Essitys egna hemsida

Satsar stort på E-handel och digitalisering

Essity är ett nytänkande bolag och investerar kontinuerligt i E-handel och andra snabbväxande försäljningskanaler på marknaden. Detta för att gynna sina kunder och konsumenter. 

Tillsammans med TENA, som är en del av Essity, har de utvecklat egna webbshoppar för att låta konsumenter få information och dessutom kunna beställa varor och få dem hemlevererade. En stor del av deras arbete är också att utbilda konsumenter genom produktutbildning online. 

Satsningen på E-handeln gynnade Essity under 2020 då fler konsumenter valde E-handel. Onlineförsäljningen ökade från 10 % av nettoomsättningen 2019 till 13 % 2020. 

Lönsam tillväxt

För att skapa ett långsiktigt värde för aktieägarna fokuserar Essity på den lönsamma tillväxten. De har som mål att den årliga organiska försäljningstillväxten ska ligga över 3 procent. 

Under 2020 uppnåddes målet som hade satts upp för justerad avkastning på sysselsatt kapital och därmed höjdes målet till över 17 procent som ska vara uppfyllt senast år 2025. 

Fokuset på inkontinensprodukter, medicinska lösningar, kvinnlig vård och professionell hygien beräknas dessutom växa alltmer framöver vilket tyder på en kommande tillväxt. 

Så kan du köpa Essity aktier

Går du i tankarna om att investera i Essity? Vi har tagit fram en steglista för att göra processen så enkel som möjligt. Följ de fyra stegen nedan och du är good to go!

Så här gör du för att köpa aktier i Essity…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza, den ledande i Sverige, är ett bra val att öppna ett konto hos när du vill köpa Essity aktier. Ta dig till Avanzas hemsida, Avanza.se, och skapa ett konto. 

Du kommer få fylla i dina personuppgifter och svara på ett par frågor rörande din erfarenhet och hur du ser på risk. Det tar bara ett par minuter tills ditt konto är skapat.  

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Nu behöver du ett konto där du förvarar dina aktier. Det vill säga ett investeringssparkonto (ISK). Ett investeringssparkonto är den vanligaste kontotypen och passar perfekt om du vill investera i värdepapper såsom aktier och fonder, men slippa deklarera värdepappersaffärerna. 

Med ett investeringssparkonto betalar du heller ingen skatt för dina vinster utan istället betalar du en årlig schablonskatt på 0,375 % som baseras på ditt kontos värde och de insättningar du gjort under året.

Steg 3: Sök efter Essity

Nu är det dags att leta upp Essity-aktien hos Avanza. Det är inte svårare än att använda sökfunktionen på webbplatsen och söka efter “Essity”. Direkt kommer du få en träff och kunna läsa mer om aktien på en landningssida dedikerad till just Essity. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du hittat Essity-aktien klickar du på “Köp”. Du kommer då skickas vidare till orderläggningen där du sedan får ange belopp, hur många aktier du vill köpa och för vilken kurs/pris du vill köpa aktien för.

För att kunna genomföra köpet behöver du vara inloggad på kontot du skapade i tidigare steg. 

essity aktiekurs

Presentation av Essity

Essity är ett globalt hygien- och hälsobolag med omkring 46 000 medarbetare. Bolaget kommer från Sverige men är verksamma globalt. Försäljning sker i cirka 150 länder under varumärkena TENA och Tork som är globalt ledande men också andra välkända varumärken såsom Libero, Libresse, Tempo och Saba. 

Med sina produkter och tjänster; inkontinensprodukter, medicinska lösningar,  babyvårdsprodukter, menstruationsskydd och professionell hygien ökar de människors välbefinnande. 

År 2020 hade Essity en nettoomsättning på cirka 122 miljarder kronor. 

Så tjänar Essity pengar

Essity är en ledande global aktör inom personal care, världens näst största leverantör inom consumer tissue och som om det inte vore nog är de också världens största leverantör av produkter och tjänster inom professional hygiene. 

Deras affärsverksamhet innebär alltså att de tjänar pengar på deras produkter och tjänster inom ovanstående områden. 

Så grundades Essity

Essity var från början en del av SCA-koncernen. SCA grundades så tidigt som år 1929 som ett skogsbolag men tog steget in i hygienbranschen vid förvärvet av Mölnlycke år 1975. Genom Mölnlycke sträcker sig Essitys rötter sig ända tillbaka till år 1849. 

Essity förvärvade 2017 BSN Medical, ett ledande företag för medicinska lösningar som utvecklar produkter inom ortopedi, sårvård och kompressionsterapi. Något som skapade värde för miljontals människor runt om i världen. 

Vid varje stadie i Essitys utveckling har det varit viktigt att finnas nära kunder och konsumenter för att ta vara på deras viktiga insikter och omvandla dem till lösningar som uppfyller behov inom hygien och hälsa. 

Essity har fått sitt namn från engelskans “essentials”, vilket betyder “väsentliga” på svenska. Hygien och hälsa är en viktig del i människors välbefinnande, vilket är precis det Essity arbetar med. 

Investera i liknande bolag som Essity

Är du intresserad av att investera i bolag som liknar Essity? Nedan har vi tagit fram tre bolag som liknar Essity och berättar lite kort om dem.

Abbott Laboratories (ABT)

Abbott Laboratories är ett globalt, amerikanskt hälsovårdsbolag. Deras affärsinriktning är att tillhandahålla hjälpmedel vid diagnostik men de tillverkar också medicintekniska produkter samt läkemedel och kosttillskott. Bolaget grundades år 1888 och har sitt huvudkontor i Illinois, USA. 

AstraZeneca (AZN)

AstraZeneca är ett globalt, innovationsdrivet bioläkemedelsföretag som fokuserar på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Fokus ligger på behandling av sjukdomar inom andningsvägar, hjärta/kärl/metabolism och cancer. AstraZeneca har sitt huvudkontor i Cambridge, Storbritannien. 

Abbvie Inc (ABBV)

Abbvie är ett globalt läkemedelsföretag som arbetar med behandling av svårbehandlade sjukdomar. Fokus ligger på behandling av inflammatoriska led-, hud- och tarmsjukdomar. Bolagets huvudkontor finns placerat i Chicago. 

Ska man investera i Essity?

Har du tagit dig ända ned hit vill du förmodligen veta vad vi tycker om Essity. Är det en bra affär? Tycker vi man ska investera i Essity? 

Nedan tar vi upp de fördelar respektive nackdelar som finns med investeringen för att göra det enklare för dig att fatta ett välgrundat beslut. 

Fördelar

Bland fördelarna med Essity har du:

Nackdelar

Nackdelarna med aktien är:

FAQ - Vanliga frågor om Essity

Innan du går in i denna aktie kan det vara bra att dubbelkolla att du känner till grunderna om bolaget. Här kommer därför ett par vanliga frågor som andra investerare har, och svaren på dessa.

Finns Essity på börsen?

Essity finns på börsen. De är börsnoterade på Nasdaq Stockholm.

Vart kan jag investera i Essity?

Det finns flera nätmäklare i Sverige där du kan köpa aktier i Essity. Vi rekommenderar att du använder Avanza som nätmäklare när du vill köpa aktier i Essity.

Hur mycket ska man investera i Essity?

Det beror helt på din situation. Vi rekommenderar att du sprider risken genom att äga flera aktier. Kom också ihåg att du behöver ha råd att förlora pengarna. Det är inte alls säkert att du vinner på affären.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5