Låna pengar med låg ränta 2024

På den här sidan har vi samlat den viktigaste informationen för dig som vill låna pengar med låg ränta online 2024. Vi hjälper dig också att jämföra lån för att hitta den bästa räntan för just dig.

Vi rekommenderar att du använder en jämförelsetjänst för lån innan du väljer långgivare – på den här sidan hittar du flera stycken.

Jämför lån på bara 3 minuter!

Compricer logotyp
Vårt betyg:
5/5

Compricers sparekonom Christina Sahlberg tipsar om bra saker att tänka på för dig som vill låna pengar.

Jämför och ansök om lån med låg ränta

Här nedanför listar vi Aktieskolans partners och sponsorer som vi rekommenderar när du ska jämföra och ansöka om lån. Fördelen med att använda dessa jämförelsetjänster är att du får förslag på vilka lån som passar dig bäst och du kan därefter välja vilken långivare du vill använda.

Compricer logotyp

Compricer hjälper dig med att jämföra lån, elavtal, sparräntor och mycket mer. Varje år genomförs +1,4 miljoner jämförelser på Compricer.se

Lendo logotyp

Lendo har hjälper varje vecka tusentals människor att hitta bästa lånet för deras situation. Jämför långivare på endast två minuter och få förslag direkt.

Ekonomival logotyp

Ekonomival är ekonomisajten som hjälper dig hitta rätt långivare för dina lånebehov. Här kan du enkelt se alla långivare och låneförmedlare innan du bestämmer dig.

Artiklar om att låna pengar

Läs våra senaste artiklar om att låna pengar och utbilda dig ordentligt. Din privatekonomi är viktig och det är därmed bra om du förstår vad du gör innan du väljer att låna pengar.

Olika typer av lån

Det är viktigt att du har koll på de olika lånetyperna då de skiljer sig markant åt varandra. En del lån passar bättre för längre tidsspann, t.ex. bolån, och en del lån passar bättre för kortare tidsspann, t.ex. blancolån. Här listar vi de vanligaste typerna av lån du bör känna till:

Bolån - låna till bostadsköp

Bolån är ett lån som specifikt används för att finansiera köp av en bostad, såsom ett hus eller en lägenhet. När du tar ett bolån, används bostaden som säkerhet för lånet. 

Detta innebär att långivaren har en säkerhet som kan tas i anspråk om du inte kan betala tillbaka lånet. Bolån har ofta lägre räntor jämfört med blancolån eftersom risken för långivaren minskar genom säkerheten i bostaden.

Bolån är vanligtvis det största lånet en person tar under sin livstid och det kräver noggrann planering och övervägande. Det är viktigt att tänka på din långsiktiga ekonomiska stabilitet, eftersom återbetalningstiden kan vara upp till 30 år eller mer. 

Bolånets storlek och ränta beror på flera faktorer, inklusive din inkomst, kreditvärdighet, bostadens pris och din egen insats. Egen insatsen är den del av köpeskillingen som du betalar själv, och den varierar men är ofta runt 15-20% av bostadens värde.

Att ta ett bolån är ett stort åtagande och bör övervägas noggrant. Det är en bra idé att jämföra olika långivares erbjudanden och villkor. Tänk också på andra kostnader som kan tillkomma vid köp av bostad, såsom lagfart, pantbrev och eventuella renoveringskostnader. 

Bolån är lämpligt när du är redo att binda dig till en bostad på lång sikt och har en stabil ekonomisk grund för att hantera de återkommande betalningarna.

Blancolån eller privatlån

Blancolån och privatlån är i grunden samma typ av lån, ett lån utan säkerhet. Det innebär att du inte behöver ställa någon egendom som bostad eller bil som säkerhet för lånet. 

Dessa lån kan användas för en mängd olika ändamål, såsom renoveringar, resor, köp av fordon, eller för att konsolidera befintliga skulder. 

Beloppen som lånas ut varierar vanligtvis mellan några tusen till flera hundra tusen kronor, och återbetalningstiden kan sträcka sig från ett år upp till flera år.

Privatlån och blancolån

Eftersom dessa lån inte kräver säkerhet, är räntan ofta högre jämfört med säkerställda lån som bolån. Räntan bestäms individuellt baserat på faktorer som din inkomst, kreditvärdighet och befintliga skulder. 

Det är viktigt att noggrant överväga din ekonomiska situation innan du tar ett blancolån eller privatlån, eftersom de högre räntorna kan innebära en betydande ekonomisk belastning.

Blancolån och privatlån är lämpliga när du behöver pengar snabbt och inte har, eller inte vill använda, någon egendom som säkerhet. De är också ett bra alternativ för att konsolidera dyrare krediter och skapa en mer hanterbar betalningsplan. Dock är det viktigt att vara medveten om de högre kostnaderna och att noggrant planera för återbetalningen för att undvika ekonomiska svårigheter.

Låna pengar till kontantinsats

Att låna pengar till kontantinsats eller handpenning är en vanlig del av processen att köpa en bostad, särskilt för förstagångsköpare som kanske inte har tillräckligt med sparade medel. 

Kontantinsatsen är den del av bostadens köpeskilling som du betalar ur egen ficka, och den utgör ofta en betydande procentandel av bostadens totala pris, vanligtvis runt 15-20%. 

Handpenningen är en del av kontantinsatsen som betalas i samband med kontraktsskrivningen som en säkerhet för säljaren och är ofta omkring 10% av köpesumman.

Låna pengar till kontantinsatsen

Att låna till kontantinsatsen kan göras genom olika typer av lån, såsom ett privatlån (blancolån). Dessa lån har vanligtvis en högre ränta än bolån eftersom de inte kräver någon säkerhet. Det är viktigt att noggrant överväga din ekonomiska situation innan du tar ett sådant lån, eftersom det ökar din totala skuldbörda och månadskostnad.

Det är också viktigt att vara medveten om att vissa långivare kan vara tveksamma till att ge bolån om kontantinsatsen helt eller delvis finansieras med ett annat lån. Detta kan påverka deras bedömning av din låneförmåga.

Samlingslån - samla dina lån och få en lägre ränta och bättre villkor

Ett samlingslån innebär att du slår ihop flera befintliga lån och krediter till ett enda lån. Detta kan vara en effektiv strategi för att förenkla din ekonomi, få bättre översikt över dina skulder och potentiellt sänka den totala månadskostnaden. 

Genom att konsolidera dina skulder kan du ofta förhandla fram en lägre ränta och få en mer hanterbar återbetalningsplan.

Det är dock viktigt att vara medveten om att även om samlingslån kan minska din månadskostnad, kan det ibland leda till en längre återbetalningstid och därmed högre totala räntekostnader över tid. Det är också viktigt att noggrant jämföra olika långivares erbjudanden och villkor innan du beslutar dig för ett samlingslån.

Samlingslån är lämpligt för personer som har flera högräntelån eller krediter och som söker en mer överskådlig och ekonomiskt hanterbar situation. Det är en bra lösning för att få kontroll över skulder och skapa en tydligare väg mot skuldfrihet.

Billån - låna till köp av en bil

Ett billån är ett lån som specifikt används för att finansiera köpet av en bil. Det finns två huvudsakliga typer av billån: de som är säkrade med bilen som pant och de som är osäkrade, vilket ofta innebär högre räntor. 

Ett säkrat billån innebär att långivaren kan ta bilen i besittning om du inte kan betala tillbaka lånet, vilket minskar risken för långivaren och ofta leder till en lägre ränta.

Billån är lämpliga när du behöver köpa en bil men inte har tillräckligt med sparade medel för att täcka kostnaden. 

Det är dock viktigt att noggrant överväga din budget och säkerställa att du kan hantera de månatliga betalningarna, med tanke på bilens avskrivning och de totala ägandekostnaderna, inklusive försäkring, skatt och underhåll.

Kreditkort - handla nu och betala senare

Ett kreditkort är ett betalkort som ger dig möjlighet att göra inköp på kredit upp till en viss gräns. Varje månad får du en faktura på det du har spenderat, och du kan välja att betala hela beloppet eller en del av det. 

Om du inte betalar hela beloppet tillkommer ränta på den kvarvarande skulden.

Kreditkort kan vara användbara för att hantera kortfristiga utgifter och erbjuder ofta extra förmåner som bonuspoäng, reseförsäkringar eller cashback. Det är dock viktigt att använda kreditkort ansvarsfullt för att undvika höga räntekostnader och skuldfällor. 

Att betala hela beloppet varje månad är det bästa sättet att undvika extra kostnader.

Compricers sparekonom Christina Sahlberg förklarar varför du bör använda jämförelsetjänster för lån.

Fördelar med att låna pengar genom en jämförelsetjänst

Att använda en jämförelsetjänst när du lånar pengar erbjuder flera fördelar:

 1. Överblick av alternativ: Du får snabbt en översikt över olika lånealternativ från flera långivare, vilket underlättar jämförelsen.

 2. Tidsbesparing: Istället för att besöka varje långivares webbplats separat, kan du jämföra flera erbjudanden på en plats, vilket sparar tid.

 3. Konkurrenskraftiga räntor: Jämförelsetjänster kan ofta förhandla fram bättre räntor med långivare, vilket kan leda till lägre kostnader för dig.

 4. Anpassade alternativ: Baserat på den information du anger, kan tjänsten föreslå lån som passar din ekonomiska situation.

 5. Enkelhet: Processen att ansöka om lån blir enklare och mer användarvänlig genom en jämförelsetjänst.

 6. Informativt: Du får tillgång till viktig information om varje lån, som räntor, avgifter och villkor, vilket hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Kom ihåg att även om jämförelsetjänster är ett praktiskt verktyg, bör du alltid göra en egen efterforskning och läsa det finstilta innan du tar ett lån.

Vad bör man tänka på innan man lånar pengar?

Innan du lånar pengar är det viktigt att noggrant överväga några nyckelfaktorer:

 1. Syftet med lånet: Var tydlig med varför du behöver låna. Är det för en nödvändig utgift eller en lyxvara? Se till att lånet är motiverat.

 2. Din Ekonomiska situation: Utvärdera din nuvarande ekonomi. Har du en stabil inkomst? Kan du hantera de månatliga återbetalningarna utan att hamna i ekonomisk stress?

 3. Räntor och avgifter: Jämför räntor och avgifter från olika långivare. En lägre ränta kan spara mycket pengar över tid.

 4. Återbetalningstid: Tänk på hur lång tid du behöver för att betala tillbaka lånet. En längre återbetalningstid kan innebära lägre månadskostnader, men också högre total räntekostnad.

 5. Konsekvenser vid missade betalningar: Förstå vad som händer om du inte kan betala i tid. Missade betalningar kan leda till extra avgifter och negativ påverkan på din kreditvärdighet.

 6. Alternativa finansieringsmetoder: Överväg om det finns andra sätt att finansiera ditt behov. Ibland kan spara eller sälja något du äger vara ett bättre alternativ.

Att låna pengar är ett stort beslut som bör tas med eftertanke och ansvar. Se till att du har en solid plan för hur du ska hantera lånet och dess återbetalningar.

Vem får låna pengar?

För att få låna pengar måste du vanligtvis uppfylla vissa grundläggande kriterier som fastställs av långivaren. Dessa kan inkludera:

 1. Ålder: Du måste vara myndig, oftast minst 18 år gammal. Vissa långivare kan ha högre åldersgränser.

 2. Inkomst: En regelbunden och stabil inkomst är viktig. Långivare vill se att du har medel för att betala tillbaka lånet.

 3. Kreditvärdighet: Din kredithistorik och kreditpoäng granskas för att bedöma din tidigare hantering av skulder och betalningar. En god kreditvärdighet ökar chanserna att få låna.

 4. Anställning: Fast anställning eller en stabil inkomstkälla ses ofta positivt. Vissa långivare kan vara tveksamma till att låna ut till personer med tillfälliga eller osäkra anställningar.

 5. Skuldkvot: Din skuldkvot, det vill säga förhållandet mellan dina skulder och din inkomst, bedöms. Höga befintliga skulder kan minska dina chanser att få ett lån.

 6. Bostadssituation: En fast bostad kan ses som en indikation på stabilitet, vilket kan vara fördelaktigt i långivarens ögon.

 7. Medborgarskap eller Uppehållstillstånd: I vissa fall kan långivare kräva att du är medborgare i landet eller har ett permanent uppehållstillstånd.

Varje långivare har sina egna specifika kriterier, och det kan variera beroende på lånetyp. Det är viktigt att noggrant läsa igenom långivarens krav och se till att du uppfyller dem innan du ansöker om ett lån.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.