Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Passiv inkomst → 14 tips på hur du skapar passiva intäkter [GUIDE]

Guide för passiva inkomster

Är du intresserad av att bygga en passiv inkomst? Jag tror att alla önskade att de tjänade pengar medans de sov eller gjorde annat kul i livet.

Mitt namn är Anton och jag är ägare av Aktieskolan. 

Jag har byggt 6 passiva inkomster som långt mer än dubblar min lön varje år. Jag har skrivit e-böckerna ”Bygg din pengamaskin – med utdelningsaktier” och ”Bygg din pengamaskin – med passiva inkomster” för att hjälpa dig att bygga en passiv inkomst.

I den här artikeln ger jag dig 14 konkreta tips på de bästa passiva, och semi-passiva inkomsterna. Du får även tips på vad du kan använda dina nya inkomster till.

Använd gärna snabbnavigeringen här nedanför om du vill ta dig till ett speciellt avsnitt i artikeln.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Bygg passiva inkomster genom aktier & fonder

Disclaimer: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra partners.

Innehållsförteckning

Passiv inkomst

INTRODUKTION

Vad är en passiv inkomst?

En passiv inkomst är en inkomst du får för minsta möjliga arbete. En passiv inkomst kräver en del arbete i början men med tiden skall inkomsten komma mer eller mindre av sig själv. 

Många investerar i aktier och fonder för att med tiden bygga upp en passiv inkomst i form av utdelningar, andra exempel på passiva inkomster kan vara räntor, royalties, hyresintäkter. 

Dessa är bara några av alla möjligheter som finns och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad som skulle kunna bli en passiv inkomst.

 InsatsMin åsikt
Investera och placera pengarPengar
Det absolut bästa sättet för att skapa passiva inkomster – om man har kapital att placera.
Entreprenör och starta bolagTid och pengar
Största chansen att kunna få en kraftig hävstång och bli finansiellt rik. Krävs dock ofta mycket arbete i början.
Nätvärksförsäljning (MLM)Tid och pengar
Du bygger en organisation som i sin tur rekryterar kunder/säljare under sig. Ingen favorit av mig.

Tabell lånad från Västkustinvesteraren.se

Många gånger är en passiv inkomst egentligen semi-passiv

Skillnaden mellan en passiv och en semi passiv inkomst är att den behöver ett visst underhåll för att fortsätta generera inkomst. Det kan tex vara en blogg som kräver ett visst underhåll för att fortsätta generera intäkter. 

Det kan vara så att reklamintäkterna kanske kommer av sig själv men för att dessa skall fortsätta ge en inkomst kräver det att folk går in på din blogg, då krävs ett visst underhåll för att hålla intresset uppe. 

Ofta är en passiv inkomst i starten semipassiv eftersom det kräver arbete innan inkomsten rullar in regelbundet utan mer arbete.

TIPS & FÖRSLAG

14 bra förslag på passiva inkomster

Här har vi samlat information om olika områden där du kan bygga upp en passiv inkomst. Ta del av informationen och känner efter vad som skulle passa dig och sen är det bara att börja.

Passiva inkomster:

 1. Investera i aktier
 2. Investera i fonder
 3. Investera i P2P-lån
 4. Investera i fastighetslån
 5. Sparkonto med ränta
 6. Hyr ut en fastighet eller lokal
 7. Affiliatemarknadsföring
 8. Sälj en kurs på nätet
 9. Bygg en hemsida och tjäna pengar på reklamintäkter
 10. Skriv en bok och publicera den
 11. Investera i solceller
 12. Utveckla en app
 13. Utveckla en mjukvara
 14. Bli en influencer

1. Investera i aktier

Att leva på aktier är något som många drömmer om. Genom att bygga upp en portfölj med exempelvis utdelningsaktier, kan du förvänta dig utdelning från bolagen vilket ger dig en passiv inkomst. Väljer du att återinvestera utdelningen kommer du få en ränta på ränta effekt, den gör att den passiva inkomsten ökar med tiden endast genom att återinvestera vinsten och avkastningen. 

Att bygga upp en aktieportfölj kräver lite tålamod och tar tid. Historiskt sett har börsen i snitt en avkastning på ca 8-9% årligen, återinvesterar du avkastning och utdelning får du en snöbollseffekt och pengarna växer. 

Det man skall komma ihåg är att även detta kräver ett visst arbete, du behöver hålla dig uppdaterad om dina placeringar och göra de förändringar som krävs för att det skall fungera i längden. Har man väl börjat investera kommer också intresset med tiden att öka och det är faktiskt riktigt roligt. Vill du komma igång idag? Här hittar du vår artikel om aktier för nybörjare.

Avanza logo
5/5

Investera i aktier

2. Investera i fonder

Precis som med aktier kan man skapa en passiv inkomst genom att spara i fonder. Har man inte intresset för aktier eller vill lägga ner lite mer tid är fonder ett bra alternativ. 

Genom att börja sätta av pengar månadsvis och över tid bygg upp kapital kommer både eventuella utdelningar och avkastning öka. Oftast får man inte utdelning på samma sätt i fonder som aktier då utdelningen stannar i fonden. 

Återinvesterar man den avkastning man får genom sina placeringar så kommer det med tiden också ge en snöbollseffekt som gör att ditt kapital växer.

Lysa fondrobot
5/5

Investera i fonder genom Lysa fondrobot

3. Investera i P2P-lån

Genom att investera i p2p lån eller person till person lån som det också kallas kan du tjäna pengar på att hjälpa andra med kapital till deras drömmar. Detta är en sparform som blivit väldigt populär på senare tid. 

Vi har i alla tider lånat ut pengar till varandra men tack vare digitaliseringen har det blivit betydligt enklare, dessutom kan man låna ut till personer man inte känner, vilket man säkerligen inte hade gjort med kontakter på samma sätt. 

Genom att låna ut dina pengar får du ränta, hur mycket du får varierar beroende på hur mycket du lånar ut och under hur lång tid. Är man intresserad av detta finns det flera sidor på internet erbjuder möjligheten att investera i P2P-lån.

Lendify-p2p-lån-peer-to-peer
4.5/5

Investera i P2P-lån

4. Investera i fastighetslån online

Har du drömt om att vara med och investera i nya fastighetsprojekt? Genom att vara med och finansiera nya fastighetsprojekt har du möjlighet att få en bra ränta på de pengar du lånar ut, du har själv möjlighet att vara med och välja det projekt du vill investera i. 

Hur mycket ränta du får beror på investeringen och löptiden och varierar mellan olika projekt. Genom Tessin får du möjlighet att vara med från start och investera i nya fastighetsprojekt och utan mellanhänder och flera onödiga avgifter. 

Du får dessutom löpande information om fastighets projektet du investerat i och får på så sätt följa med på hela resan. Du kan även investera i fastighetsaktier på börsen.

tessin logo
4.5/5

Investera i fastighetslån

5. Sparkonto med ränta

Idag är räntan på sparkonton väldigt låg och i många fall noll. Det finns dock sparkonton som erbjuder ränta men kom ihåg att titta på insättningsgarantin på dessa samt om du är tvungen att låsa pengarna under en viss tid. 

Denna sparform kan passa dig bra som inte vill investera på börsen men ändå få en viss ränta för dina pengar. Sparar du på kortare sikt och vill vara säker på att du inte förlorar dina pengar kan sparkonto med ränta vara ett bra alternativ om insättningsgarantin täcker det tänkta investerade beloppet.

Avanza logo
4/5

Börja spara pengar med ränta

6. Hyr ut en fastighet eller lokal

Har du en lägenhet eller lokal du kan hyra ut eller kanske ett rum i den? Isåfall kan du tjäna pengar genom uthyrning. Det är ett bra sätt att få ut en passiv inkomst utan att investera själv.

Du behöver inte ha ett stort hus eller lägenhet, det kan vara ett rum, ett tillhörande förråd eller garage för någon som kanske behöver extra förvaring. Ofta har vi extra utrymme men kanske inte använder oss av det, isåfall är det utmärkt att hyra ut. 

Du hjälper en person och du slipper betala för ett utrymme du inte använder, istället får du in hyra och på så sätt en passiv inkomst. Läs mer på t.ex. Airbnb.com.

7. Affiliatemarknadsföring

En affiliate är en person eller ett företag som slussar potentiella kunder vidare till tex en e-handelssida. De vanligaste affiliates är bloggar, shoppingsidor, rabattkoder mfl. 

Har du slussat någon vidare till en sida och sen sker ett köp så får du betalt för att kunden klickat sig vidare från din sida, genom detta tjänar både du och den aktuella sidan pengar på kunden.

8. Sälj en kurs på nätet

Har du en specialkompetens inom något område? Eller kanske ett brinnande intresse för något? Isåfall kan du faktiskt tjäna pengar online på att starta en kurs på nätet inom ditt område. 

Det kan bli en extra inkomst och dessutom får du tjäna pengar på det du kan och brinner för. En stor fördel med e-kurser är att man kan genomföra kursen när det passar en själv och inte behöver ta sig någonstans, den blir tillgänglig överallt och var man än befinner sig. 

Säljer du en kurs som blir uppskattad kommer fler och fler att ta den då man ofta berättar det vidare till vänner och bekanta. Genom att skapa en kurs kan du sen få passiv inkomst genom alla som väljer att gå den.

9. Bygg en hemsida och tjäna pengar på reklamintäkter

Har du en blogg eller en egen hemsida? Om du inte redan har det kan du genom att skaffa en blogg eller hemsida tjäna pengar på reklamintäkter. Många av de riktigt stora bloggarna tjänar mycket pengar på just reklam. 

Detta kräver naturligtvis att du får många besökare men lägger du ner tid på att skapa bra innehåll och uppdaterar kontinuerligt är det fullt möjligt att tjäna en extra slant på just reklam. Felet de allra flesta gör som vill bli stora och framgångsrika på sociala medier  är att dem uppdaterar för sällan. 

Vi lägger väldigt mycket tid på våra sociala medier och tänk att det faktiskt är möjligt att tjäna pengar på dem också om vi använder dem på rätt sätt.

10. Skriv en bok och publicera den

Har du livlig fantasi och är en riktigt historieberättare? Älskar du matlagning eller har något annat intresse? Passa då på att skriv en bok om det! Låt andra ta del av dina roliga berättelser eller rent av ditt intresse, ta tillfället i akt att inspirera och sprid din kunskap till andra samtidigt som du tjänar pengar på det. 

Det finns flera möjligheter och områden att rikta in sig på när det kommer till att skriva en bok, det behöver inte vara en lång roman för att locka intresse. 

Blir boken sen populär tjänar du pengar på varje exemplar som sälj och kanske leder det till att du också skriver en uppföljare och har en ny semi-passiv inkomst som författare.

11. Investera i solceller

Vill du investera i solenergi och samtidigt bidra till en positiv social och miljömässig påverkan, så är detta en investering som kan passa dig. Detta kan vara ett alternativ om man vill bredda sina investeringar utanför de mer traditionella med aktier och fonder. 

Genom att använda sig av tex plattformen Trine kan man investera i lån som används av företag och organisationer för att fortsätta utvecklingen av solenergi som en energikälla som dessutom är positiv för miljön. 

Användningen av solenergi förväntas öka mycket kommande år och Trine är ett ganska ungt bolag som grundades 2015 men som tror sig få en stark tillväxt i takt med att efterfrågan på solenergi kraft ökar.

12. Utveckla en app

Vi använder våra mobiler mer och mer och utbudet av appar växer mer och mer. Har du en bra ideé eller lösningen på ett problem som skulle kunna lösas genom app så kan du tjäna pengar på att utveckla en egen app. 

Har du kunskapen kanske du kan göra mycket av arbetet själv och annars finns mycket bra hjälp att använda sig av. En idé är att gå samman med vänner som kanske delar din idé och göra det tillsammans, då kan ni dela upp arbetet och dessutom tjäna pengar tillsammans.

13. Utveckla en mjukvara

Vill du utveckla de program som redan finns idag men göra dem bättre eller har du kanske helt nya ideer på program som skulle behövas men kanske inte finns idag. Då kan du  utveckla det själv eller ta hjälp av någon kunnig på området och sen sälja detta vidare och tjäna pengar på det. 

Vi har redan idag gått över mycket till digitalisering och detta är bara början och utvecklingen kommer bara fortsätta.

14. Bygga och hyra ut attefallshus

Det här tipset är kapitalkrävande och fungerar bara för husägare. Men om du äger ett hus idag så får du bygga ett 30 kvm attefallshus på tomten. Detta kan hyras ut för 7000-15000 kr per månad. Dessutom är det mycket lönsamt att låna för hela beloppet om du har utrymme i bostadslånet.

Läs mer om hur mycket pengar du kan tjäna i passiva intäkter genom att hyra ut attefallshus på tomten.

Vanliga frågor om passiva inkomster

Nedan finner du svar på några av de vanligaste frågorna om passiva inkomster. 

100% passiva inkomster

Att leva på 100% passiva inkomster kräver ett stort arbete åtminstone inledningsvis. Beroende på vilken passiv inkomster du har kommer det troligtvis också krävas en hel del arbete för att upprätthålla den passiva inkomsten. Men det är helt möjligt att bygga upp en elelr flera passiva inkomster och leva på dem.

Semi-passiva inkomster kräver lite engagemang

De allra flesta passiva inkomster är en till en början semi-passiva, det innebär att det inledningsvis kräver en hel del arbete och engagemang innan pengarna börjar trilla in. 

I början krävs ganska hårt arbete för att skapa den passiva inkomsten och i takt med att den byggs upp krävs mindre arbete men det kan vara svårt att komma ifrån arbetet helt och håller då det också krävs ett visst underhåll för att inkomsten skall fortsätta trilla in.

Vi har samlat många olika sätt som du kan tjäna pengar hemifrån och online.

Fastighetsinvesteringar på rätt sätt

När du hyr ut en lokal, bostad eller mindre utrymme skall du vara noggrann med att se över reglerna för det, det finns vissa regler att förhålla sig. Var noga med att få tillstånd från föreningen eller skriv ett eget avtal. 

Var noggrann att ta med alla delar som hyra, regler, uppsägningstid och övriga delar som kan vara viktiga för dig och din hyresgäst. 

Det är exempel inte tillåtet att ta ut hur mycket hyra som helst, det finns vissa tak beroende på om den är möblerad eller omöblerad och så vidare.

3 fördelar med passiva inkomster och intäkter

Fördelen med att bygga upp passiva inkomster är att du får pengar utan att egentligen arbeta för dem. I början kommer det alltid krävas ett visst arbete innan den passiva inkomsten kommer av sig själv men med tiden skall arbetet bli mindre och inkomsten fortsätta komma. 

Du kan då lägga din tid på att skapa fler passiva inkomster eller ägna dig åt något helt annat. Fördelen är också att du inte behöver arbeta för pengarna på samma sätt som om du har ett vanligt arbete, pengarna kan faktiskt arbeta för dig istället.

1. Tjäna pengar medans du sover eller gör annat roligt

För många skulle det vara en dröm att tjäna pengar medans man sover eller att tjäna pengar fast man är ute och reser. Detta behöver inte stanna vid en dröm utan är helt möjligt! 

Genom att börja bygga upp en passiv inkomst kan just detta bli verkligt. Du kan tjäna pengar medans du tränar, träffar vänner eller kanske utvecklar en affärside.

2. Du behöver ofta inte befinna dig på en speciell plats

Om du är en person som gillar att resa och upptäcka världen kan en passiv inkomst vara guld värd. Du kan befinna dig var som helst i världen och ändå fortsätta tjäna pengar. 

Tänk att kunna utforska nya platser och kulturer medans pengarna fortfarande trillar in. Att vara platsoberoende kommer ge dig en stor frihet och du kommer vara betydligt mer fri än med ett vanligt arbete.

3. Möjlighet att skapa flera inkomstkällor

Att ha flera inkomstkällor är något som blivit mer och mer populärt och något fler eftersträvar. 

När man gick i skolan fick man aldrig höra om detta, allt fokus låg på att plugga hårt för att sen få ett visst arbete där man skall tjäna sin lön. Genom att ha ett arbete där lönen är ens enda inkomstkälla, är man väldigt sårbar.

Vad som helst kan hända och det finns ingen garanti för att man alltid kommer att ha det arbetet. Att bygga upp en eller flera inkomster vid sidan av gör att man bli betydligt friare då man inte står och faller med sin enda inkomst.

Det här kan du göra med dina nya passiva inkomster

Med dina nya passiva inkomster kan du sätta guldkant på din tillvaro! 

Du kan göra allt det som kan vara svårt att hinna med om du har ett nio till fem jobb. Passa på att ägna din tid åt det du verkligen tycker om. 

Med en eller flera passiva inkomster behöver du inte heller först och främst fokusera på att tjäna pengar, utan kan passa på att njuta av livet medans pengarna arbetar för dig.

Höj levnadsstandarden

Med en passiv inkomst kan du höja din levnadsstandard och unna dig det där lilla extra du alltid drömt om. Med passiva inkomster kan du höja din levnadsstandard och lägga pengar på det som förgyller din tillvaro. Med en passiv inkomst höjer du din levnadsstandard genom tryggheten att du får med extra inkomst.

Höj månadssparandet och bygg en förmögenhet

Desto mer pengar du avvarar idag desto kortare tid tar det för dig att bli ekonomiskt fri och  kunna leva på dina passiva inkomster i framtiden. Se över alla dina utgifter och vad du kan göra åt dem. Många gånger kan man spara en hel del pengar genom att se över sina fasta kostnader och ta bort vissa saker som är onödiga eller kanske för mycket pengar. 

Ofta har vi olika abonnemang som man kan se över och komma ner i pris genom omförhandla avtalet eller kanske byta till ett annat. Se över hur du handlar mat, du kanske kan spara mycket pengar på att göra upp en veckomatsedel och planera för matlådor. Många bäckar små blir ofta stora tillsammans. Det betyder inte att du inte skall unna dig, försök att hitta en balans och på så sätt skapa ett större utrymme för sparande. 

Ofta vänjer man sig ganska snabbt vid att leva på lite mindre pengar, varje krona gör faktiskt skillnad. Kom ihåg att sätta av pengar varje månad när lönen kommer eller sätt in ett autogiro så pengarna dras automatiskt.

Resa mer eller bättre

Har du tidigare behövt arbeta och lägga undan mycket pengar för att kunna resa? En passiv inkomst kommer göra att du kan resa både mer och bättre. 

Du kanske med hjälp av den passiva inkomsten nu kan resa till dina drömresemål eller bo på det där fina hotellet du alltid drömt om. Passa på att utforska världen och alla de fantastiska platser som finns och njut på ett fint hotell om du uppskattar det.

Skapa ett ekonomiskt skyddsnät

Att ha en bra överblick över sin ekonomi ger goda förutsättningar för att sova gott om natten. Att leva upp varje krona skapar en enorm stress och press och får ofta många negativa effekter på livet i allmänhet, det skapar en stor oro. 

Drömmer man om att leva på sina passiva inkomster genom FIRE (Financial independence Retirement Early) kan det vara bra att starta upp detta vid sidan av sitt vanliga arbete. 

När du börjar bygga upp passiva inkomster och du tjänar pengar så kom ihåg att fortsätta spara. Det är viktigt att alltid ha ett ekonomiskt skyddsnät att falla tillbaka på om något skulle hända.

Nackdelar med passiva intäkter

Som med det mesta finns det både positiva och negativa saker med en passiv inkomst. En nackdel kan vara att det finns en viss osäkerhet med i bilden, det finns ingen garanti för att den passiva inkomsten alltid kommer att förbli. 

De flesta passiva inkomster kräver också till en början att man investerar väldigt mycket tid och i vissa fall även pengar innan det börjar löna sig. 

Vad som helst kan hända och det är viktigt att vara mentalt redo för att förutsättningarna kan förändras och att man kanske inte alltid kommer tjäna pengar genom passiva inkomster eller iallafall samma summa man kanske en gång byggt upp.

Svårt att komma igång

För att komma igång med arbetet mot en passiv inkomst krävs att man lägger ner mycket tid och energi och inte tappar lusten eller intresset. En viktigt del kan vara att tänka igenom vad som är syftet med den passiva inkomsten. 

Vi tenderar att bli mer fokuserade och prestera bättre när man har tydliga mål för det man arbetar med eller för. Fokusera på något du verkligen vill och har ett brinnande intresse för, sätt dig ner och gör upp en långsiktig plan med olika delmål du kan bocka av allt eftersom du når dem.

Många gånger krävs hårt arbete innan passitiviteten fungerar

Att bygga upp en passiv inkomst kan ta tid och kräver en hel del arbete och engagemang i början. Många gånger behöver man bygga upp detta successivt vid sidan av sitt vanliga arbete. Det krävs tålamod och långsiktighet för att lyckas och att inte tappat intresset på vägen. 

Sätt dig ner och fundera över hur du vill leva ditt liv och vilka drömmer du vill uppnå med din passiva inkomst. Har du tydliga mål kommer vägen dit bli betydligt enklare.