RSI – Enkel och lättläst guide

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

RSI

Vad är RSI? (relative strength index)

RSI står för Relative Strength Index och jämför storleken av upp- och nedgångarna i en aktie och omvandlar det här till en siffra mellan 0 och 100. När du använder RSI-indikatorn får du en överblick över hastigheten och momentum som en aktie har. Man kan säga att du med RSI-indikatorn kan se om en aktie är översåld eller överköpt, och kan sedan göra en investering baserat på det.

Det är ett populärt verktyg och en momentumindikator som används vid en teknisk analys.

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

  • vad är en aktie?
  • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
  • så hittar du bra aktier
  • så kommer du igång redan idag!
RSI

Tre viktiga punkter om RSI

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

SÅ FUNKAR DET

Så fungerar RSI

RSI låter dig se relationen mellan köpare och säljare för en specifik aktie. Det här används vid teknisk analys, ibland tillsammans med andra indikatorer, för att avgöra om en aktie är överköpt eller översåld, och sedan använder du den informationen för att göra en investering. När den är överköpt säljer man och när den är översåld är det ett köpläge.

Det här är såklart inte någon garanti till avkastning, men det är en bra indikator på vad som kan eventuellt hända inom en nära framtid med aktien.

Kombinera det här med en mer djupgående analys så kan du ofta se om det finns rimliga skäl till att något har sålts av eller köpts upp i stora antal. Det kan finnas skäl som gör att sparare till exempel flyr från ett bolag, då kan det vara ett tecken på en mörk framtid för bolaget.

Vad betyder översåld?

När RSI-indikatorn visar en siffra under 30 så betyder det generellt att den är översåld. Det här betyder också att momentumet är lågt och att stängningskurserna blir allt lägre när man tittar över flera dagar.

Om något är översålt kan man hoppas på att det ska gå upp igen och köpas upp. Det här är däremot inte en garanti då det kan finnas goda skäl till att något har sålts. Den tekniska analysen kan vara användbar men ibland ignorerar den börsens psykologi, så glöm inte bort den biten när du tittar på hur högt RSI något har.

Vad betyder överköpt?

När indikatorn istället visar en siffra på över 70 så är den överköpt. Det här betyder att marknaden är positivt inställd till en aktie och att stängningskurserna blir allt högre. Det är alltså raka motsatsen till när siffran är under 30.

Det här är som sagt en indikation och bör tas som just det. Du bör alltså inte basera hela din handelsstrategi på att något eventuellt är överköpt, men det absolut vara användbar information som du kan använda under din tekniska analys.

Vilken periodinställning av RSI ska jag ha?

Det här är en svår fråga då det varierar beroende på vad för aktie eller tillgång du tittar på. Rent generellt så använder investerare 14 dagar när man använder denna indikator. Du får då en bra mängd dagar att titta på och det ger dig en bra översikt över flera stängningsdagar.

Det här är samtidigt bara vad investerare vanligtvis kör med, det kan dyka upp situationer där 14 dagar är för mycket eller för lite. Det går att använda RSI över minuter eller till och med månader.

Oftast kommer det att vara bra med 14 dagar, så börja med det och ändra periodinställningen om du känner att det inte ger dig rätt resultat. Det gäller alltså att kontinuerligt analysera dina resultat för att se om du använder rätt metoder och strategier i din handel, annars måste man anpassa sig och göra en förändring.

RSI- Räkneexempel

RSI jämför som sagt marknaden och dess momentum. Det här är egentligen inte något man räknar ut själv, det är som sagt en otroligt populär indikator så du hittar verktyg för det på många plattformar och terminer.

RS, relativ styrka, är alltså medelvärdet av stängningar uppåt och medelvärdet av stängningar nedåt. Det är alltså genomsnittet av alla positiva förändringar, som sedan divideras med genomsnittet av alla negativa förändringar. Så ska du räkna ut RSI blir formeln enligt följande: RSI = 100 – (100/1 + RS).

Så om ett bolag har under månaden gått upp i genomsnitt 15 punkter vid stängning och gått ned 25 punkter så tar vi 15/25, vilket blir 0,6. Vi lägger till 1 så det blir 1,6 och tar då 100/1,6. Det här blir 62,5 och vi avslutar då med 100 – 62,5 = 37,5. Med det värdet kan vi då se att den inte är översåld, men nästan.

Övrigt bra att veta om RSI

RSI har funnits redan sedan 70-talet då det uppfanns av J. Welles Wilder. Han introducerade det 1978 i boken “New concepts in technical trading systems”. Det tog ett tag innan det blev populärt och idag är det alltså en otroligt vanlig indikator som många olika typer av traders använder för aktier, råvaror och andra innehav.

Det är såklart viktigt att ta det för vad det är, en indikator. Det är med andra ord ingen garanti att ett RSI under 30 eller ett RSI över 70 kommer leda till ett specifikt resultat. Det kan däremot komma väl till hands när du ska göra en teknisk analys. RSI-värde kan säga en del, men det bör inte vara det enda du tittar på inför din investering.

En annan strategi som ibland används tillsammans med ett RSI-värde är så kallad Mean Reversion. Det här är en strategi där man tänker att allting återgår till sitt medelvärde. Så om en aktie har varit översåld ett bra tag så kan det leda till att den köps upp igen, vilket gör att kursen återgår till sitt medelvärde.

Mean Reversion är en ganska vanlig strategi som används bland annat av daytraders och swingtraders. Det finns däremot andra typer av investerare som använder den när man köper aktier.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.