Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Hur många aktier ska man ha i portföljen? 2022

Hur många aktier ska man ha i portföljen

Undrar du hur många aktier som är mest optimalt att ha i sin aktieportfölj?

Bra!

Att veta hur många aktier du bör ha i din portfölj kan vara svårt! Vi har därför valt att hjälpa dig med detta genom att skapa denna artikeln och gå igenom allt du behöver veta.

I denna artikeln kommer vi gå igenom följande:

  • Så många aktier är mest optimalt att ha i sin portfölj
  • Bästa nätmäklaren för att köpa aktier
  • Varför man bör köpa bolag i olika branscher och länder
  • Varför man bör sprida riskerna
  • För- & nackdelar med att köpa många aktier

Nu kör vi!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Innehållsförteckning

Hur många aktier är mest optimalt att ha i sin portfölj?

Hur många aktier som är optimalt varierar beroende på vilka aktier du äger och vad du har för investeringsstrategi. En tumregel är 20-60 aktier, men detta kan variera, mycket beroende på diversifieringen. 

Vissa experter säger att någonstans mellan 20 och 30 aktier är det bästa för hanterbarhet och diversifiering för de flesta portföljer med enskilda aktier. Men annan forskning har fastställt den magiska siffran till 60 aktier.

En välkänd studie från investeringsföretaget Roxbury Capital Management i Kalifornien, fann att när portföljer har 60 eller fler aktier, kommer investerare att uppnå 89 % diversifiering, vilket innebär att din portfölj är skyddad mot volatilitet. Forskningen fann att allt under det kan vara skadligt för din portfölj.

Bästa nätmäklaren för att investera i aktier

Det bästa sättet att börja bygga en aktieportfölj på är att öppna ett investeringssparkonto, ISK, hos en aktiemäklare. Sedan kan du köpa enskilda aktier eller indexfonder när du bygger upp din investeringsstrategi och ditt kapital. De flesta aktiemäklare tillhandahåller bra verktyg för utbildning, forskning och en övergripande profil av varje enskild företagsaktie eller indexfond.

1. Avanza

Avanza är Sveriges största onlinebank och de erbjuder både investeringssparkonto och aktie-fondkonto. Här finns många bra verktyg för att bygga en väldiversifierad aktieportfölj. Som portföljgeneratorn och Avanza Academy.

Att öppna ett ISK hos Avanza är kostnadsfritt och tar endast några få minuter. För långsiktiga investeringar och breda marknader är Avanza vårt förstahandsval.

Avanza_logotyp
5/5

Vårt betyg för Avanza är 5,0 av 5,0

2. Nordnet

Nordnet är en annan bank som också är utmärkt för långsiktigt sparande i aktier. Nordnet passar perfekt för dig som gillar smidiga lösningar där du snabbt hittar det du söker.

Nordnet logo
4.5/5

3. eToro

För kortsiktiga aktieköp är eToro det bästa alternativet. Handeln är courtagefri och du kan prova dig fram med ett demokonto innan du köper aktier för riktiga pengar.

Läs vårt egna eToro recension & omdöme.

etoro logo
5/5

Köp bolag i olika branscher och länder för att sprida riskerna

Den största styrkan i varje aktieportfölj är diversifiering. När du har mångfald kan du lättare mildra risker och marknadsnedgångar, samt tjäna bättre avkastning på lång sikt.

Av dessa skäl behöver du flera aktier i olika sektorer som kan balansera varandra. Ett litet antal företag kommer inte att ge tillräckligt bred diversifiering, utan den genomsnittlige investeraren skulle behöva ett tvåsiffrigt antal aktier för lämplig diversifiering.

Allt under 20 är mycket koncentrerat, och vid den tidpunkten blir du lätt påverkad av enskilda aktiers värde, vilket innebär högre risk. Det betyder att dina investeringar kan fluktuera med stora marginaler varje gång en bransch eller ett företag visar en prisförändring.

Varför bör man sprida riskerna?

Du vill inte ha all risk koncentrerad i ett enda företag eller en specifik bransch. Det kan hända saker på den ekonomiska marknaden som inte påverkar alla sektorer på samma sätt.

Marknadsrisken

Det är inte meningen att dina aktier ska röra sig uppåt eller neråt samtidigt. En diversifierad portfölj kommer att ha delmängder i rött och andra i grönt, eftersom olika faktorer driver marknaden varje dag. Att ha mångfald i dina aktieval ger dig exponering mot fler branscher och balans under nedgångar. Och det är lättare att förutsäga framtida risker för mer exakta prognoser.

Bolagsrisken

Om du ​​investerade alla pengar i ett enda företag, även ett med till synes ”låg” risk, kommer du sannolikt att generera avkastning som skiljer sig väsentligt från marknadens prestanda i övrigt, på gott och ont.

Många investerare klarar inte av denna nivå av volatilitet, särskilt eftersom det finns många oväntade händelser som kan riskera att ditt kapital går förlorat permanent.

Kommer du ihåg Enron och Lehman Brothers? Att gå ”all-in” på i ett enda företag kan få katastrofala konsekvenser. Men om du köp aktier från alla bolag som är listade på börsen kommer du sannolikt att både äga aktier som går bra och aktier som går dåligt, oavsett när du kollar kurserna.

Med andra ord blir du inte längre beroende av en enskild aktie för att styra din avkastning och utdelning. En diversifierad portfölj kan klara av oväntade stormar eftersom den innehåller ett antal olika företag.

Vilka för- & nackdelar finns det med att köpa många aktier?

Att förstå för- och nackdelarna med att äga många aktier och ha en diversifierad aktieportfölj kan hjälpa dig att hitta rätt strategi för dina investeringar.

Fördelar

Låt oss först gå in på fördelarna med att ha en portfölj som innehåller många olika aktier. Den första fördelen med diversifiering är att det hjälper till att jämna ut volatilitet och risk. Att ha alla dina investeringar i en bransch, företag, tillgångsklass eller marknadssektor innebär att om en aktie faller kan alla falla.

En annan fördel är att det kan bidra till att öppna upp möjligheter för att generera mer vinst. Om du till exempel investerar inhemskt och globalt kan du fortfarande få vinster utomlands, även när inhemska aktier inte presterar bra.

Nackdelar

Som med alla större beslut du fattar i livet, finns det negativa saker att tänka på. Det är viktigt att ta hänsyn till alla möjliga resultat när du planerar dina investeringsstrategier. Nu när du känner till fördelarna med en bred aktieportfölj är det dags att gå in på nackdelarna.

Den första nackdelen är att om du diversifierar din portfölj för mycket kan det leda till enbart genomsnittlig avkastning. Till exempel, om du bara har fem högpresterande aktier och 50 underpresterande aktier, kommer dina vinster inte att vara så imponerande. Detta urvattnar din vinst och får din portfölj att se mindre framgångsrik ut.

Det finns också ytterligare transaktionskostnader förknippade med brett diversifierade portföljer, speciellt då du ska balansera om innehållet. Det är generellt sett svårare att hantera en portfölj som har för många investeringar.

Risken ökar ibland när en portfölj är brett diversifierad eftersom investeraren köper aktier som de inte vet så mycket om. Detta är en dålig idé. Investera aldrig i en aktie bara för diversifieringens skull. Gör alltid ordentlig research i förväg.

Bästa aktierna nybörjare 2022

Vi har här nedanför listat de bolagen vi anser kan vara bra för nybörjare. Vi har valt ut dem genom att hitta bolag med högt börsvärde som är stora och stabila bolag med många Avanza kunder som äger dessa aktier.

 BolagBörsvärde MSEKÄgare
1Investor B658 525305 531
2Samhällsbyggnadsbo. i Norden B67 134162 051
3Volvo B367 604139 650
4Kinnevik B70 232123 813
5Volvo Car B205 229123 787
6Hennes & Mauritz B239 78698 671
7Latour B194 63992 864
8SAS7 83291 803
9Evolution216 48787 591
10Swedbank A180 84984 134

Vilka aktier har gått bäst de senaste 3 åren?

Här nedanför har vi listat de 10 bolagen som har gått bäst de senaste 3 åren.

 Bolag3 år %Ägare
1Sdiptech B765,415 826
2Hexatronic Group582,5533 941
3Evolution569,5687 758
4Mips557,6321 483
5NCAB Group483,694 557
6Sinch463,5872 671
7Vitec Software Group B427,336 882
8Instalco342,612 389
9AddLife B331,378 541
10NP3 Fastigheter314,845 984

FAQ - Vanliga frågor om hur många aktier man bör ha i sin portfölj

Här nedanför har vi besvarat vanliga frågor.

Är Indexfonder bättre än aktier?

Indexfonder kan i många fall vara ett bättre val än aktier. Om du inte har tid att undersöka mängder av olika företagsaktier, eller vill minska risken för dina investeringar, är en bred indexfond ett jättebra alternativ.

Hur många aktier bör man ha i portföljen?

Investerare bör inte ha mindre än 20-60 aktier för att ha en väldiversifierad portfölj.

Kan man ha för många bolag i sin aktieportfölj?

Det viktiga är inte hur många bolag du har, utan vilken diversifiering du har i din portfölj. Om du har 200 bolag inom samma bransch, då har du både för många aktier och samtidigt för lite aktier, eftersom du har lagt alla ägg i samma korg.
Läsvärda artiklar