Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Kameo: 15% avkastning genom fastighetslån och företagslån [OMDÖME]

Kameo-omdöme-recension

Kameo omdöme & recension

Vill du investera pengar och få upp till 15% avkastning? Det borde egentligen locka vem som helst. 15% avkastning per år dubblar din förmögenhet på 7 år.

Kameo är en av de ledande aktörerna för crowdfunding inom fastighetslån och företagslån. I den här artikeln berättar vi varför du bör använda tjänsten och vilka fallgropar du bör undvika.

Lets go!

Kameo-logotyp
5 av 5
4.5/5

Vi ger Kameo 4.5 av 5 stjärnor

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Vad är Kameo?

Kameo är en crowdfundingplattform för lån och finansiering av företag och fastighetsprojekt. Kameo är ett danskt bolag som även har filialer i både Sverige och Norge. Företaget grundades 2014 och står under den danska motsvarigheten till Finansinspektionens tillsyn. 

Crowdfunding är ett begrepp som beskriver när många människor är med att finansierar ett visst projekt. Oftast är det många som bidrar med lite var. Begreppet är relativt nytt men har vuxit starkt genom de möjligheter internet och ny teknik ger. 

Genom Kameo kan vem som helst vara med och finansiera en del av ett fastighetsprojekt eller ett företags kapitalbehov. All finansiering via Kameo sker genom lån. Kameo sammanför investerare och låntagare på sin plattform. För det tar de en avgift av låntagaren. 

Låna ut pengar till företag och fastighetsprojekt

Att investera via Kameo innebär att låna ut pengar till företag eller fastighetsprojekt.  Fördelen för de som investerar är att det är möjligt även med små medel. 

Både företagsfinansiering och fastighetsprojekt är annars svårt för vanliga privatpersoner att vara med och investera i. Hela ränteintäkten tillfaller den som lånar ut pengar. Det finns  inga mellanhänder som skall ha del av avkastningen.  

För den som behöver finansiering är det ytterligare en möjlighet att söka det. De kan jämföra villkoren från banker, andra långivare och crowdfunding. För att kunna ansöka om lån hos Cameo måste företaget vara ett aktiebolag som lämnat minst ett bokslut.

Kameo-logotyp

Kameo Svensk Filial
Org.nr 5164100454
Eriksbergsgatan 10
114 30 Stockholm
T: 010-483 58 80

helpdesk@kameo.se

KOM IGÅNG PÅ BARA NÅGRA MINUTER

Så investerar du genom Kameo redan idag

Kameo har en användarvänlig plattform för investerare. För att investera via Kameo måste du öppna ett konto hos dem. Det är en enkel process som går snabbt. 

Du gör det via deras hemsida och du verifierar dig med BankID.

Steg 1 - Öppna ett konto:

Första steget blir att besöka Kameo.se. Därefter klickar du på den gröna knappen ”Öppna konto”.

Öppna konto Kameo-1
Steg 2:

Fyll sedan i dina önskade inloggningsuppgifter, precis som jag har gjort i exemplet här nedanför. Klicka sedan på Registrera.

Öppna konto Kameo-2
Steg 3:

Verifiera din epost adress genom att klicka på länken i mailet som du får inom ett par minuter. Därefter klickar du på ”Fortsätt till öppna klientkonto”.

Öppna konto Kameo-3
Steg 4:

Fyll i resterande uppgifter snabbt och enkelt.

Öppna konto Kameo-4
Steg 5:

När du har fyllt i dina uppgifter i steg 4 så kommer du till följande sida där du kan välja bland de olika investeringsmöjligheterna som finns på marknadsplatsen.

Öppna konto Kameo-5
Steg 6: Sätt in pengar som ska investeras

Minsta investeringsbelopp via Kameo är endast 500kr. När du har hittat ett projekt du önskar investera i så för du över pengar till ditt investeringskonto på Kameo.

Steg 7: Välj de fastighetslån eller företagslån du önskar att investera i

Nu är du redo att börja investera. Det är viktigt att inte förhasta sig. Det är spännande att investera och veta att dina pengar jobbar för dig. Men du skall noga analysera de projekt som erbjuds och bara investera i dem som du tror på och på den risknivå som känns bra för dig. Tålamod är alltid viktigt vid investeringar. 

Som med alla andra investeringar är det bra att ha en plan. Vilken typ av projekt vill du investera i? Hur stor del av dina pengar som du avsatt för Kameo skall du investera i varje projekt? Vilka kreditbetyg vill du att de projekt du investerar i skall ha?

Steg 8: Luta dig tillbaka och njut av avkastningen

Att investera via Kameo är ett bra sätt att få avkastning på sina pengar. Som med alla investeringar skall du noga läsa på vad du investerar i och sprida dina risker. Investera inte mer än vad du klarar att förlora. 

En stor fördel med att investeringarna du gör via Kameo är att de är bedömda av deras analytiker. De ger varje lån ett betyg. Då vet du vilken risk de anser att ett visst projekt har. Det underlättar och gör det bekvämt för dig att investera via dem. 

Har du dessutom gjort en plan för dina investeringar som du följer är Kameo ett bekvämt sätt att göra alternativa investeringar på.

Kameo-logotyp
Kameo-omdöme-recension

Kameo omdöme och recension

Ett viktigt del i att bedöma något du vill investera i är att se vad andra tycker om dem. Det finns många recensioner av Kameo på nätet och de får genomgående bra betyg. 

Som investerare vill du gärna veta vad andra investerare tycker om Kameo. Men det är också viktigt att veta vad deras låntagare tycker.

Aktieskolan.se ger Kameo 4,5 av 5 i betyg

4.5/5

Aktieskolan.se ger Kameo och deras plattform 4,5 av 5 i betyg. Vårt omdöme baseras endast på själva plattformen och dess utbud av tjänster och möjligheter så vi inte har genomfört några investeringar själva ännu. Om vi gör det så kommer denna artikeln att uppdateras med information kring investeringen.

Mystep.se ger Kameo 4 av 5 i betyg

4/5

Låneförmedlaren Mystep.se ger Kameo 4 av 5 i betyg. Deras omdöme har låntagare som utgångspunkt. Betyget baseras på bland annat utbud och villkor.

Aktiewiki.se ger Kameo 4,5 av 5 i betyg

4.5/5

Aktiesajten Aktiewiki.se har efter en stor annalys av Kameo. De har analyserat Kameo utifrån investerarens synvinkel. Aktiewiki gett dem 4,5 av 5 i betyg för att investera via dem.

Sparrantan.se ger Kameo 4 av 5 i betyg

4/5

Webbsidan Sparrantan.se har gett Kameo 4 av 5 i betyg. De har analyserat hur det är att investera via Kameo. Motiveringen är bland annat att det är en bra plattform för alternativa investeringar.

Viktigt att tänka på innan du investerar genom Kameo

Det finns två saker som är viktiga att tänka på oavsett vad du skall investera i. Den ena är vilken risk du tar. Alla investeringar är förenade med risk. Du skall inte riskera mer än du har råd att förlora. Det är också viktigt att du sprider dina risker. För det är Kameo ett bra hjälpmedel. Hur mycket du investerar o sparar i olika tillgångar beror på vad som känns bäst för dig. 

Det andra som är viktigt är att vara påläst före du skall investera. Det är extra viktigt när du investerar i alternativa tillgångar som Kameo. När du investerar via Kameo har de gjort en bedömning av vilken risk ett lån eller projekt har. Men det är viktigt att du själv läser på och gör en egen bedömning.

Den förväntade avkastningen är hög - men det finns alltid en risk

Alternativa investeringar som Kameo är intressanta av flera skäl. Ett av dem är att den förväntade avkastningen är relativt bra. Då är det bra att komma ihåg regeln att ju högre avkastning du kan förvänta dig desto högre risk är det.

Kameo ger varje projekt ett kreditbetyg. Kreditbetyget baseras dels på kreditupplysning från bl a UC. Kameo gör också en egen intern bedömning av projektet. Räntan som låntagaren får betala sätts utefter vilket kreditbetyg projektet får. Ju högre kreditbetyg desto lägre ränta. 

Tänk igenom vilken risk du är villig att ta. Det beror på hur stor del av ditt kapital du investerar via Kameo, hur dina övriga investeringar ser ut och din vilja att ta risk. Fundera igenom vilken risk du vill ta och skriv ned i din investeringsplan.

Investera gärna i flera projekt för att sprida risken

Det är viktigt att du funderar hur stor del av dina investeringar du vill göra via Kameo. Du kan se det som en krydda i ditt sparande, eller lite större. Allt beror på ditt intresse och vad du vill göra för andra investeringar. 

Det kan vara bra att börja lite smått med Kameo och öka upp det mer efterhand när du lärt dig mer. Ytterligare ett sätt att minska risken med dina investeringar på Kameo är att investera i flera olika projekt. Eftersom det är möjligt att investera även mindre belopp via Kameo är det ett bra sätt att sprida sina risker. 

Kameo erbjuder två kategorier av lån. Dels erbjuder de företagslån till företag som behöver extra finansiering. Lånen löper på 3 månader upp till 3 år. Lånebeloppen företag har möjlighet att låna är 500.000 kr till 10.000.000 kr. 

Den andra typen av lån är fastighetsrelaterad finansiering. De är i sin tur uppdelade i byggnadskreditiv, fastighetslån, brygglån, renovering och hyresfastigheter. De olika lånen har olika förutsättningar.

Som investerare har du möjlighet att vara med och investera i både företags- och fastighetslån.

Hur fungerar skatt på investeringar genom Kameo

Du är skyldig att deklarera och betala skatt för de vinster du gör via Kameo. Kameo rapporterar dina affärer till Skatteverket och dina uppgifter kommer att vara förtryckta på din deklaration. 

Du är ansvarig för att din deklaration blir korrekt, det är därför viktigt att du kontrollerar uppgifterna på din deklaration. Inkomsterna från Kameo beskattas som kapitalinkomst med 30% skatt.

Skatteavdrag på förluster

Du har möjlighet att göra avdrag på 70% av en förlust du gör via Kameo. Uppgifterna om förluster är inte förtryckta i din deklaration. Du måste själv ta upp dem när du deklarerar.

Kameo avgifter

Det finns inga avgifter när du investerar med Kameo i Sverige. Det kan dock tillkomma avgifter som insättningsavgift, växlingsavgift eller något annat om du investerar via Kameo i något annat land än Sverige. 

För de som sätter in stora belopp hos Kameo som de inte investerar finns risk för att de får avgift för det. Anledningen är att den bank Kameo samarbetar med debiterar en negativ ränta för stora belopp. 

Kameo finansierar sin verksamhet via en avgift som låntagarna betalar. Låntagarna betalar en avgift på 2-5% av det belopp de vill låna.

FAQ - Vanliga frågor om Kameo

💰 Vad är det lägsta investeringsbeloppet genom Kameo?

Det minsta möjliga beloppet att investera via Kameo är 500 kr. Det är endast möjligt att investera i hela 500 belopp i ett projekt. Att det är så låg lägsta gräns för att investera gör att många har möjlighet att vara med och investera i lån och projekt via Kameo. Att det lägsta investeringsbeloppet är lågt gör det enkelt att våga testa och lära sig mer om Kameo.

📈 Hur hög är den förväntade avkastningen hos Kameo?

Kameo anger själva att du kan förvänta dig en avkastning på 5-15% via dina investeringar hos dem. Avkastningen beror på vilken typ av projekt du investerar i. Projekt som bedöms ha en högre risk ger också en högre ränta. Investera i projekt där du är trygg med den risk du tar i förhållande till avkastningen. Din avkastning kommer också att påverkas av om någon låntagare inte klarar av att betala tillbaka de lån de tagit. En stor fördel med Kameo är att det inte finns någon mellanhand som skall ha del av den avkastningen du får.

🔑 Gäller den statliga insättningsgarantin hos Kameo?

När dina pengar står på ditt konto hos Kameo gäller den statliga insättningsgarantin. Så fort du gör en investering gäller inte insättningsgarantin för de pengarna.

VIKTIGT ATT HA KOLL PÅ FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Fördelar med att investera genom Kameo

För oss som sparar och investerar finns det flera fördelar med Kameo. Varje ny investeringsmöjlighet är välkommen. Det är ett bra sätt att sprida riskerna ytterligare i en bred sparportfölj. 

Det är självklart också intressant att vara med och investera i marknader och tillgångar som annars är svåra att nå. De investeringar du gör via Kameo är direkt till den som lånar. Då är det heller inga mellanhänder som tar en del av vinsten. 

Även för de som inte har så mycket tid eller kunskap om alternativa investeringar är Kameo ett intressant alternativ. Eftersom det är möjligt att investera mindre belopp kan alla vara med. När du investerar i Kameo är deras projekt kreditbedömda av dem. Det underlättar investerarnas beslut mycket.

Årlig hög och stabil avkastning på 5-15%

Investeringar via Kameo förväntas ge en relativt hög avkastning. Ju högre förväntad avkastning desto högre risk. Det gäller att göra en bedömninga av både den risken du tar i dina investeringar i Kameo och risken i din totala portfölj. 

Självklart lockar hög avkastning. Men det är viktigare att över tid ha en stabil avkastning på sina investeringar. Var medveten om den risk du tar och investera inte mer än att du sover gott om natten.

Återinvesterar du avkastningen så kommer du att skapa en kraftig ränta på ränta effekt och ditt kapital kommer att växa snabbt.

Investera från endast 500 kr och uppåt

En stor fördel med Kameo är den låga minsta gränsen för att investera hos dem. Dels gör det att de allra flesta som vill kan börja investera via Kameo. 

Det är också bra att kunna börja med att investera en mindre summa hos dem. Då kan du lära dig mer om hur det fungerar och hur du skall analysera olika projekt. Efterhand du blir mer trygg med Kameo kan du investera mera pengar där.

Sprid risken tillsammans med din börsportfölj

En viktig del i att spara och investera på ett framgångsrikt sätt är att sprida sina risker. Sparar du i aktier, olika fonder och kanske ett bankkonto med bra ränta blir Kameo ytterligare ett tillgångsslag. Kanske ser du dina investeringar via Kameo som en bra krydda i ditt totala sparande?

Helt kostnadsfritt att använda Kameos plattform

Det är i grunden helt kostnadsfritt att investera via Kameo. Det gör det lätt för dig som investerare att räkna på avkastningen av dina investeringar. Vissa avgifter kan tillkomma när du väljer att investera via Kameo utanför Sverige.

När du för över pengar till ditt konto på Kameo.se så gäller den statliga insättningsgarantin. Tänk bara på att den inte gäller medans kapitalet är investerat i ett projekt.

Nackdelar med Kameo

Om du läser på noga före du investerar och sprider dina risker är det svårt att hitta några stora nackdelar med Kameo. Det är viktigt att du förstår risken och att du förstår vad du investerar i. 

Har du en bra plan för ditt sparande vet du vilken risk du kan ta. Då är Kameo ett bra komplement till dina övriga investeringar. 

Crowdfunding i olika former är en ganska ny företeelse. Som med alla nya möjligheter gäller det att lära sig och förstå hur nya produkter fungerar. Det tar tid innan en marknad mognar. Det är bra och nyttigt att vara med från börja. 

Det finns ändå några saker som kan vara bra att tänka på före börjar investera via kameo.

Du kan inte likvidera en investering

Har du väl lånat ut pengar till ett företag eller fastighetsprojekt är de låsta under lånetiden. Det går inte att komma ur den investeringen i förtid. Det är därför viktigt att du inte investerar pengar som du behöver så länge investeringen löper. 

Under tiden kommer du att få ränta och amortering utbetald enligt villkoren för det lån du varit med och gett. Tänk på att ett företagslån till exempel kan löpa upp till tre år.

Ett fåtal projekt att välja mellan

Ny teknik förändrar finansmarknaden i grunden. Det gör att lånebaserad crowdfunding är ett ganska nytt begrepp. Det tar tid att utveckla en ny marknad. Det innebär att det tyvärr just nu erbjuds ganska få projekt att investera i. 

Förhoppningsvis är det en marknad som kan attrahera fler låntagare och det i framtiden finns fler projekt att investera i.

När det finns få projekt att välja på finns det en risk att investerare hoppar på de som finns. Det är förståeligt, alla vill ju investera för att få avkastning. 

Det är viktigt att alltid göra sin analys och investera efter sina regler. Att bara investera i första bästa projekt utan analys kan bli en dyr läxa. Genom att läsa på hur det fungerar och förstå hela investeringsprocessen så får du en bättre överblick över din investering. Du kan läsa mer om företagslån på Lånjakt.se.

Följ din plan och ha tålamod! 

Investera genom Kameos plattform idag

Kameo-logotyp
0/5 (0 Reviews)