Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

SAVELEND RECENSION 2022: Vi har testat investera 10.000kr

Test av Savelend - Här är vår recension och omdöme

SaveLend har gett sina investerare hela 8,93% i årlig avkastning de senaste 12 månaderna. Den siffran är senast uppdaterad Juni 2021 till Maj 2022.

Du har precis börjat läsa Aktieskolans recension om SaveLend. Vårt omdöme om tjänsten och plattformen kommer att ge dig den information som du behöver för att kunna ta ett beslut – passar SaveLend in i din investeringsportfölj eller inte?

Vi har investerat 10.000 kr genom Savelends plattform för att kunna ge dig en så genuin recension som möjligt.

Pengar bör jobba för dig och inte tvärtom. Genom att investera i krediter på SaveLends plattform så sprider du ut riskerna och ökar chansen till en bra totalavkastning.

I den här artikeln kommer vi gå igenom SaveLends för- och nackdelar samt vad vi tycker om tjänsten. Vi kommer även gå igenom hur du enkelt kan öppna ett konto på bara 5 minuter. 

Let’s go!

Därför kan du lita på vår recension

Det är mycket vitkigt för oss på Aktieskolan att ge dig som läsare genuina recensioner och omdömen. Det kan vi bara göra om vi verkligen testar tjänsterna och produkterna innan vi skriver om dem. Här nedanför berättar vi mer om varför du kan lita på våra omdömen.

Vi har testat att investera pengar i tjänsten

För att kunna genomföra en genuin recension så har vi investerat 10.000 kr genom Savelends plattform. Pengarna investerades genom bolaget som driver Aktieskolan.se.

Löpande recension

Eftersom en investering på Savelends plattform bör vara långsiktig så har vi skapat recensionen som ett löpande omdöme där vi uppdaterar hur vår investering utvecklar sig.

Unika åsikter och tankar

Eftersom vi har investerat riktiga pengar genom tjänsten så har vi insikter som inte vem som helst kan få. Vi kan därmed dela med oss av våra unika åsikter och tankar för att göra ditt beslut enklare.

Vi har pratat med företagets VD

Vi kontaktade bolagets VD för att ställa ett par frågor. På så sätt så får vi deras åsikter om vanliga frågor som vi investerare brukar stöta på.

Disclaimer

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som finansiell rådgivning. Artikeln innehåller samarbetslänkar till Savelend.

Recension utförd av Anton Gustafsson

Recension utförd av Anton Gustafsson

Recensionen av Savelend är utförd av Anton Gustafsson, grundare av Aktieskolan.se. Han har över 10 års erfarenhet av investeringar i både aktier, fonder och alternativa investeringar. Här nedanför kan du läsa hans åsikter och tankar om plattformen.

Sammanfattning av vår SaveLend recension 2022

Efter att ha testat SaveLends plattform och gjort research om hur tjänsten fungerar så anser vi att SaveLend erbjuder ett mycket bra investeringsalternativ för dig som vill investera i krediter och lån. Du erbjuds hög förväntad årlig avkastning och kan sprida riskerna efter din egen smak genom att öka antalet krediter i investeringsportföljen.

Vårt omdöme:
4.5/5
Historisk avkastning:
5/5
Förväntad avkastning:
5/5
Avgifter & dylikt
4.5/5
Andrahandsmarknaden:
4/5

Fördelar

Nackdelar

Vi har även publicerat en hel artikel om fördelar och nackdelar med Savelends plattform om du vill läsa mer. 

SaveLends plattform möjliggör det för dig som privatperson (eller företag) att investera i krediter. Lär dig hur man öppnar ett konto med ett företag hos SaveLend. En av de främsta fördelarna med att investera genom SaveLend är att ditt investerade kapital inte påverkas av börsen. Avkastningen är också generellt stadig om man tittar tillbaka historiskt. 

SaveLend använder sig av en smart funktion som heter SmartInvest som sköter dina investeringar automatiskt, det är också enkelt att sprida ut din risk i olika krediter. 

Det vi ser som den största nackdelen med SaveLend är att du behöver skatta på inkomst av kapital, något som dessvärre inte går att komma runt när det gäller investeringar i kredit. Det innebär att 30% av vinsten försvinner i skatt.

Fortsätt läs för att få ett mer utförligt omdöme om SaveLend, dess fördelar och nackdelar och hur tjänsten fungerar.

savelend logo
4,3 av 5
4.3/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Innehållsförteckning

Hur skiljer sig SaveLend från andra tjänster?

Här nedanför har vi sammanställt de olika P2P – tjänsterna som du kan investera genom.

P2P - PlattformTrustpilot betygMålavkastning/årSenast rapporterade avkastningAvgifter (standard)Antalet användare
Lendify4,76,00%5,35%1,20-4,70% av räntan-
SaveLend4,47-9,00%8,92%10% av räntan12 000
Kameo3,95-15%9,6%0%-
Tessin3,46,8%8,21%0%34 000
Bondora4,78,21-16,21%7,50%1€ vid uttag185 000
Mintos3,39,00%9,44%0%460 000
Trine3,5-7.7%-12 650
BROCC4,55,00%1,8% av räntan-

INTRODUKTION

Steg för steg hur du öppnar ett konto på SaveLend

Att komma igång med SaveLend är en väldigt enkel process. Nedan beskriver vi hur du kommer igång i 4 enkla steg.

1. Skapa ett konto hos SaveLend

Det hela börjar på SaveLend:s webbsida, savelend.se, där du skapar ditt konto. Du får där välja mellan att registrera dig med Mobilt BankID eller med e-post och lösenord. 

2. Överför valfritt belopp

När ditt konto är skapat och du är inloggad för du över ett valfritt belopp till SaveLend. Det finns inget minimum på hur mycket du behöver föra över, det är helt upp till dig. SaveLend rekommenderar dock att du sätter in minst 2 000 kronor. Antingen kan du göra en engångsinsättning eller starta ett månadssparande. 

3. Välj investeringsstrategi

Du kan antingen välja att använda de standardinställningar som finns eller skräddarsy din egen investeringsstrategi. Det enklaste, speciellt om du är oerfaren, är att använda standardinställningarna.

4. Dina pengar investeras automatiskt

När du satt in pengar och valt investeringsstrategi kommer dina pengar investeras automatiskt, du behöver inte själv aktivt göra någonting. 

Du kommer få återbetalningar till ditt SaveLend-konto i form av amortering samt ränta. Återbetalningen kan du antingen välja att återinvestera automatiskt eller föra över till ditt bankkonto. 

savelend logo
4.3/5
Så fungerar SaveLend

Så fungerar SaveLend

Hos SaveLend investerar du i så kallade “peer-to-peer-lån”. Det innebär att dina investeringar finansierar krediter till privatpersoner och företag, det vill säga att du egentligen lånar ut pengar till privatpersoner och företag. Avkastningen på din investering får du i form av utbetald ränta. 

Du har möjlighet att investera i bland annat konsumentkrediter, fakturaköp, inkassoportföljer och företagslån. Du kan dessutom välja att skräddarsy din investeringsstrategi på egen hand eller utgå från SaveLend:s standardinställningar. 

Din återbetalning kommer i form av amortering och ränta. Vissa krediter återbetalas månatligen, vissa ger dig ränta löpande och vissa kommer istället som en klumpamortering i slutet.

När du får en utbetalning är det upp till dig vad du väljer att göra med den. Du kan antingen välja att återinvestera den automatiskt eller plocka ut den till ditt bankkonto. Om du väljer att återinvestera utbetalningen får du så kallad ränta på ränta, vilket betyder att du får avkastning både på den ursprungliga investeringen men också din intjänade avkastning.

Hur mycket måste man investera på SaveLend?

SaveLend arbetar inte med fasta minimibelopp. Du investerar helt enligt dina egna förutsättningar. Däremot finns riktlinjer och rekommendationer för att ditt sparande ska bli så lyckat som möjligt. 

Minsta beloppet att investera per kredit

SaveLend har en automatiserad investeringsmotor som kallas för SmartInvest. Det lägsta beloppet du kan investera i en enskild kredit hos SmartInvest är 10 kronor. 

2000 kr som rekommenderad första insättning

Du bör sprida ut din investering i så många krediter som möjligt för att sprida ut dina risker ordentligt. Du bör ha minst 100 – 200 stycken krediter. Det minsta beloppet per kredit är 10 kronor, därmed behövs 2 000 kronor om du investerar i 200 krediter. Därför rekommenderar SaveLend att din första insättning är minst 2 000 kronor.

Var placeras pengarna man har hos SaveLend?

SaveLend:s investeringsmotor investerar automatiskt dina pengar i krediter utifrån de val du gjort såsom kredittyp, land, kreditgivare och löptid. Du kan antingen välja att använda standardinställningarna eller skräddarsy din egen investeringsstrategi. 

SmartInvest kommer fokusera på att få ditt kapital att växa så mycket som möjligt. 

Vilka typer av krediter kan man investera i hos SaveLend?

Det finns olika typer av krediter du kan investera i hos SaveLend. Nedan reder vi ut de olika krediterna fakturaköp, inkassoportföljer, konsumentkrediter och företagslån.

Fakturaköp

Du har möjlighet att investera i köp av företagsfakturor. Det vill säga fakturor från kreditvärdiga aktörer. Du kommer därmed hjälpa företag få en ökad likviditet och ett jämnare kassaflöde.

Inkassoportföljer

Ett annat alternativ är inkassoportföljer. I denna kredittypen får du ränta samtidigt som du hjälper privatpersoner att betala av sina skulder. Du kan finansiera allt från kreditportföljer till telefonabonnemang. Dessa inkassoportföljerna drivs av specialiserade inkassobolag. 

Konsumentkrediter

I denna kredittypen investerar du i lån till privatpersoner, vilket ger en god avkastning till investerare. Du hjälper alltså till att finansiera individuella konsumenters behov genom att bidra med allt från billån till konsumtionslån. 

Företagslån

Genom att investera i företagslån hjälper du små och medelstora företag att växa. Det kan exempelvis vara ett medelstort företag som ska genomföra ett fastighetsprojekt och ansöker om ett företagslån som du hjälper till att finansiera.

savelend logo
4.3/5

AVKASTNING

Avkastning hos SaveLend

SaveLend har en målavkastning på mellan 7 och 9 %, detta efter kreditförluster och avgifter. Läs mer om SaveLends avgifter. Mellan oktober 2020 och september 2021 levererade de en avkastning på 8,92 % på investerat kapital.

Savelends historiska avkastning

Betalar man skatt på SaveLend?

Du betalar 30 % skatt på din avkastning hos SaveLend. Är du privatkund dras skatten automatiskt av som inkomst av kapital. Detta rapporteras in till Skatteverket utan att du behöver göra någonting och kommer därmed synas på din deklaration. 

Fördelar och nackdelar

För vem passar det att investera i SaveLend?

Det är enkelt för vem som helst att investera på kreditmarknaden via SaveLend. Det passar både dig som privatperson med ett litet eller normalstort kapital, dig som större investerare som vill diversifiera dig bortom börsen men också er som företag som vill kunna få avkastning på kapital som inte används. 

SaveLend följer inte aktiemarknaden utan är en helt egen investeringstillgång. Därmed korrelerar dem inte med börsen. Detta medför ofta att portföljen svänger mindre och du blir inte lika beroende av hur marknaden reagerar på olika händelser runt om i världen. Därför är det ett riktigt bra komplement till att spara i aktier. 

Jag kontaktade Ludwig Pettersson (CEO på SaveLend) och ställde frågan: Varför bör man välja Savelend som investeringsplattform? Här är Ludwigs svar:

Varför bör man välja SaveLend som investeringsplattform? Det enskilt viktigaste att tänka på för dig som sparar är att se till att sätta dina pengar i arbete. I Sverige idag så har alltför många alltför mycket pengar på sparkonton till ingen, eller väldigt låg, sparränta. Det innebär i praktiken att pengarna förlorar i köpkraft med 2 % per år på grund av inflationen.

Därför är det viktigt att man ser till att placera sitt kapital i en sparform som ger någon form av avkastning över tid. Här finns det gott om placeringsalternativ, där fonder är det vanligaste bland svenskarna. Det vi på SaveLend vill göra är att hjälpa dig att säkerställa att du har en bra riskspridning i ditt sparande.

Genom att diversifiera innehållet i din sparportfölj undviker du att lägga alla ägg i en och samma korg och ökar därmed dina chanser för en god avkastning över tid. För detta ändamål är krediter ett utmärkt tillgångsslag. Genom att investera i krediter hos SaveLend får du en ökad diversifiering i din sparportfölj samt möjlighet till ett kontinuerligt kassaflöde och avkastning som står helt utanför börsens svängningar. På så vis är krediter ett mycket bra komplement till aktier och fonder.

På SaveLend finns flera olika kredittyper, såsom företags- och konsumentkrediter, krediter med fastigheter som säkerhet, inkassoportföljer och fakturaköp. De olika kredittyperna bidrar i sig själva till bra diversifiering men lägg då även till vår placeringsmotor SmartInvest som säkerställer att ditt kapital delas upp på väldigt många olika krediter.

Detta innebär att du bara täcker en begränsad del av varje kredit inom flera olika kredittyper och därmed minimeras kreditrisken. Under den senaste 12 månaders perioden har den genomsnittliga avkastningen på det investerade kapitalet legat på 8,92 % och det är efter avgifter och kreditförluster.

Så, det finns gott om goda anledningar till att spara i krediter!

Ludwig Pettersson, CEO på SaveLend
Ludwig Pettersson

Fördelar & nackdelar med att investera på SaveLend

Det är bra att sätta sig in i de fördelar och nackdelar som finns med en investering. Nedan går vi igenom fördelarna och nackdelarna med att investera på SaveLend.

Fördelar

Det SaveLend tjänar pengar på är att de får en procentandel av din avkastning. Det betyder att de alltid är motiverade att se till att även du tjänar så mycket som möjligt. Ju mer du tjänar på din investering, desto mer tjänar SaveLend. Detta är något som kan kännas tryggt för dig som investerare.

Det finns många fördelar med SaveLend men här kommer 3 som vi tycker är viktiga att veta om.

Nackdelar

Det finns flera nackdelar med tjänsten och en är att SaveLend har inte bara exponering i Sverige utan även mot flera marknader, detta medför att du som investerare utsätts för en valutarisk.

Det finns en risk att den utländska valutan sjunker i jämförelse mot den svenska kronan, det kan göra att låntagaren får svårare att återbetala sitt lån eller att din avkastning påverkas negativt. Här under får du fyra till nackdelar.

5/5 (3 Reviews)