Investera i kakao – så kan du handla kakao 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Kakao är en vara som handlas världen över som ger chokladsmaken i olika sorters bakverk och annat. Det kan tyckas vara svårt att investera i just detta men med rätt nätmäklare så kan du investera enkelt i just kakao.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika nätmäklare där du kan investera i kakao. Vi har även skrivit ner 3 stycken bolag/aktier i kakao branschen som du kan köpa och investera i.

Bästa tradingmäklaren för råvaror
Börja investera i råvaror!
5.0

eToro.com är en av världens ledande tradingmäklare och erbjuder dig möjligheten att handla många olika råvaror.

Fördelar:
 • Stor aktör med stabil & säker plattform
 • Testa handla råvaror med gratis demokonto
 • Minsta insättning: $50
 • +20 miljoner aktiva kunder i världen
 • En av världens största tradingmäklare
 • Handla även aktier, index, valutor m.m.
Öppna konto Läs vår eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i kakao?

Precis som socker och kaffe så är kakao en naturlig råvara som det finns ett enormt behov av i världen. Vi tillverkar bland annat choklad med den, men det finns såklart många andra användningsområden och det finns därför många företag som använder kakao.

Det är ett bra sätt att diversifiera sin portfölj. Det är också en råvara där behovet är stort, även om choklad kanske inte är lika viktigt som exempelvis olja. Det här betyder att kakaopriset är mer stabilt än exempelvis aktier i tillväxtbolag. Men priset kan vara volatilt under vissa tider på året så var försiktig när kakao inte är i säsong.

1. Fördela risken i portföljen

Det är viktigt att inte lägga alla dina pengar på ett enda innehav. Kakao är en vanlig råvara och köper man den under rätt tid på året så kan det leda till en rimlig avkastning, men i övrigt så är den ganska stabil och kakaopriset brukar inte se några stora svängar. Det är därför en lagom risk på det, precis som med kaffe, socker och dylikt.

2. Det är en populär råvara

Kakao används bland annat för att tillverka choklad. Det är däremot mer än bara choklad som det används till, bland annat använder man kakao i olika skönhetsprodukter. Det finns därför ingen risk att efterfrågan minskar inom en nära framtid och du kommer därför kunna tjäna pengar på kakao och andra råvaror som har en liknande efterfrågan.

3. Kakaopriset påverkas av säsongen

Kakaopriset är lägre under tiden då det skördas. Något som påverkar priset är tillgången så precis innan skörd är det inte ovanligt med ett lite högre pris på kakao.. Det här innebär att man kan tjäna pengar på det om man lär sig mönstret och handlar vid rätt tillfällen.

Bästa tradingmäklaren för råvaror
Börja investera i råvaror!
5.0

eToro.com är en av världens ledande tradingmäklare och erbjuder dig möjligheten att handla många olika råvaror.

Fördelar:
 • Stor aktör med stabil & säker plattform
 • Testa handla råvaror med gratis demokonto
 • Minsta insättning: $50
 • +20 miljoner aktiva kunder i världen
 • En av världens största tradingmäklare
 • Handla även aktier, index, valutor m.m.
Öppna konto Läs vår eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Investera i andra råvaror

RåvarorHandla råvaran*Investeringsguide
Typ av råvara
GuldHandla nuInvestera i GuldMetaller
SilverHandla nuInvestera i uranMetaller
KopparHandla nuInvestera i KopparMetaller
UranHandla nuInvestera i uranMetaller
AluminiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PlatinaHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PalladiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
NickelHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
LitiumInget instrumentInvestera i LitiumMetaller
NötkreaturInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
GrismagarInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SlaktsvinInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SojabönorInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
MajsInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VeteHandla nuIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
RisInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
HavreInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VattenInget instrumentInvestera i vattenMat/Softs
KaffeInget instrumentInvestera i kaffeMat/Softs
KakaoHandla nuInvestera i KakaoMat/Softs
SockerHandla nuInvestera i sockerMat/Softs
BomullHandla nuInvestera i bomullMat/Softs
TimmerInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
ApelsinjuiceInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
OljaHandla nuInvestera i OljaEnergi
NaturgasHandla nuInvestera i NaturgasEnergi
*Samarbetslänkar till eToro.com. Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Top 10 största kakaoproducenterna

De länderna som producerar mest kakao är Elfenbenskusten, Ghana, Indonesien, Nigeria, Cameron, Brasilien, Ecuador, Peru, Dominikanska republiken, och Colombia. Här nedanför visar vi hur mycket de producerar och vart på världskartan produktionen pågår. 

RankCountryProduktion årligen (Ton)
1Cote d’IvoireCa 2 000 000
2GhanaCa 800 000
3IndonesiaCa 650 000
4NigeriaCa 350 000
5CameroonCa 300 000
6BrazilCa 250 000
7EcuadorCa 200 000
8PeruCa 120 000
9Dominikanska RepCa 85 000
10ColombiaCa 65 000

Bästa nätmäklaren för att investera i kakao

Om du vill börja investera i Kakao så måste du först hitta rätt mäklare för det. Det finns många mäklare där du kan få exponering mot kakao, men det finns en del du måste tänka på inför valet,

Uppenbara saker att titta på är såklart avgifterna, att det finns hävstång och att du kan göra en teknisk analys direkt på sidan. Det är däremot inte allt du bör titta på. Du måste först fundera på hur du vill investera i kakao, det finns trots allt flera olika sätt.

Enklast är genom investeringar direkt i olika aktier. Då följer du inte bara priset på kakao utan du kan då få en mindre risk genom att företaget troligtvis har mer än bara kakao i sitt utbud, exempelvis kan det vara en godistillverkare.

Du kan också investera i terminskontrakt och dylikt. Det här finns samtidigt bara hos vissa plattformar och då är det viktigt att du tittar på att plattformen har det innan du skapar ett konto.

Vi rekommenderar eToro eftersom du får tillgång till mer än bara olika bolag som arbetar med kakao, du får också tillgång till mycket annat, kan handla med hävstång och det finns många bra verktyg på sidan för din handel.

Du kan även läsa om fler tradingmäklare på vår sida där vi går igenom allt om de olika mäklarna.

Om du är ny till trading så rekommenderar jag vår artikel där vi går igenom allt om daytrading.

1. eToro

eToro är en av världens största tradingplattformar och har ett enormt utbud av aktier, valutor, index och råvaror. Du kan då handla allt möjligt och genom hävstång måste du inte heller ha ett lika stort kapital. Då kan du till exempel fördela kapitalet över flera olika värdepapper och med hävstång då ändå få en fin avkastning, men var försiktig då du enkelt kan förlora pengar på den här sortens handel.

eToro har ganska låga avgifter och har till och med inga avgifter på vanlig handel, så det är främst vid handel med CFD som du får högre avgifter. På annat så är det låga eller inga avgifter.

Sidan har också copy trading som gör det möjligt att kopiera andra investerares portföljer. Det här är ett bra verktyg för den som vill låta andra traders sköta deras innehav. Det finns också möjlighet att kommentera på olika värdepapper, så du kan diskutera med andra om olika råvaror, aktier, valutor och så vidare. Själva sidan finns tillgänglig på svenska men det finns användare från hela världen.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.
Avgifter 
Registrering av konto0 USD
Provision0%
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD*
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

*En konverteringsavgift kan tillkomma då uttag och insättningar görs i USD. Alla andra valutor måste konverteras.

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

2. IG

IG är en av de stora plattformarna för trading med ett ganska stort utbud och många olika typer av verktyg. Du kan där investera i många olika saker, bland annat certifikat för olika råvaror, aktier och valutor.

Plattformen går att använda på svenska och det finns också en kundtjänst som går att kontakta på svenska. Det här gör det till en ganska lättanvänd plattform, men däremot så är deras användargränssnitt inte överdrivet nybörjarvänligt.

Du kan handla med hävstång och i utbudet finns det tusentals olika investeringar att göra, så för investerare kommer det alltid att finnas något att handla. Precis som eToro så är det här en plattform för kortsiktig handel, om du handlar långsiktigt så blir det väldigt dyrt med avgifterna.

Populär aktör i Sverige
IG
4.5
Öppna konto IG recension
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar. Affiliatelänk.
Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

3. Avanza

Avanza är den ledande nätmäklaren för aktier och fonder i Sverige och är ett perfekt alternativ för ett långsiktigt sparande. Man har över 1,3 miljoner investerare och det finns otroligt mycket i deras utbud. Utöver svenska bolag och fonder så finns det gott om utländska värdepapper, så du hittar mer eller mindre allt du kan tänkas vilja investera i.

Att komma igång med Avanza går snabbt tack vare BankID och som användare får du också möjligheten att öppna ett ISK. Det här innebär låga skatter på ditt innehav och du får då ut mer från dina pengar på börsen. Med aktier från många olika länder så kan det däremot tillkomma avgifter, så det gäller att man läser på om vad som gäller innan man gör en investering i utlandet.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Avanza är som sagt utmärkt för långsiktiga investeringar men det är däremot inte en överdrivet bra plattform för kortsiktiga sådana. Du har ingen större möjlighet till hävstång och det finns inte certifikat på samma sätt som hos en tradingplattform. Du bör däremot överväga att använda deras plattform för ditt sparande, du får ett bra pris på utbudet och priserna blir än bättre då du kan få lågt eller inget courtage på en del investeringar som ny kund.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Investera i kakaoaktier

Aktier i bolag som använder kakao är ofta en bra idé, du förlitar dig då inte blint på kakaopriset utan bolaget gör troligtvis mer. Det finns tyvärr inte mycket aktier i bolag som säljer kakao, utan det handlar ofta om bolag som tillverkar choklad eller andra liknande produkter.

Hershey Co.

Det här är ett amerikanskt bolag och är en av världens största tillverkare av choklad. Man tillverkar också kakor och olika bakverk, så företaget köper även mycket socker och kaffe för sin produktion, inte minst en stor mängd socker som behövs för produktionen av nästan allt i deras utbud.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Nestlé

Det här är ett multinationellt schweiziskt bolag som också är världens största matproducent sett till omsättningen. Utöver choklad och en del andra produkter som kräver kakao så använder man också kaffe och socker. Bolaget tillverkar allt möjligt annat också, exempelvis babymat, vatten på flaska och medicinsk mat.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Barry Callebaut

Om du är ute efter specifikt kakao så borde du titta på Barry Callebaut. Det är ett schweiziskt bolag och är aktivt i över 30 olika länder. Totalt så tillverkar man cirka 2,2 miljoner ton kakao och choklad varje år.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Vad är kakao?

Kakao är ett träd som bland annat finns i Nordamerika, Sydamerika och Afrika. Inuti frukterna hittar du kakaobönorna som man sedan skördar och använder för att tillverka kakao.

Hur framställs kakao?

Själva kakaoträdet skördas precis som man tror. Sedan måste man bereda bönorna för att få fram kakao som det vi känner till det. Man tar kakaobönorna och dessa får fermenteras i någonting mellan 1 till 6 dygn och sedan torkas och rostas dessa. Bönorna krossas sedan och man blåser bort skalet med varmluft.

Bönorna valsas och görs sedan till kakaomassa. Maler man detta så har du kakaopulver som det du kan köpa i butik. Med det kan man sedan tillverka exempelvis choklad, eller baka med.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Vanliga frågor om kakao (FAQ)

Om du är helt ny till kakao så kan det vara bra att lära dig mer om det genom att få svar på en del vanliga frågor. Trots att många använder kakao eller äter choklad kontinuerligt så är det inte alla som vet vad det faktiskt är.

Vad är kakao?

Kakao är i grunden ett träd med frukter. Dessa skördas och sedan man kan ta fram kakao som det du köper i butik.

Varför investera i kakao?

Det finns flera skäl till att investera i kakao, men framförallt så är det en naturlig och populär råvara och kakao används i mycket. Det här gör kakao till en ganska säker investering med möjlighet att säsongsinvestera för en bättre avkastning. Det är samtidigt ganska annorlunda jämfört med exempelvis guld, silver eller olja, efterfrågan går mer att jämföra med exempelvis kaffe.

Vad avgör priset på kakao?

Priset på kakao avgörs framförallt av efterfrågan och tillgången. Priset kan precis som många andra råvaror påverkas av en mängd olika situationer, exempelvis katastrofer, och det är viktigt att tänka på det innan man börjar investera i det.

Vart köper man kakao?

Trading av kakao går att göra på flera olika sätt beroende på vad du handlar för något. Många plattformar har aktier, terminskontrakt eller dylikt som du kan använda för att investera i kakao.

Är kakao en bra investering?

Råvaror kan vara en bra investering för att diversifiera risken i din portfölj, precis som andra naturliga råvaror som kaffe. Till skillnad från exempelvis guld så är den inte lika inflationssäker däremot, vilket är viktigt att tänka på.
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.