Investera i bomull – så kan du handla bomull 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Bomull används till väldigt mycket. Textilier, hemtextilier, kläder, förbandsartiklar och vävda produkter för industriellt bruk. Det kan tyckas vara svårt att investera i just detta men med rätt nätmäklare så kan du investera enkelt i bomull.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika nätmäklare där du kan använda för att investera i bomull. Vi har även skrivit ner 3 stycken bolag/aktier i bomull branschen som du kan köpa och investera i.

Bästa tradingmäklaren för råvaror
Börja investera i råvaror!
5.0

eToro.com är en av världens ledande tradingmäklare och erbjuder dig möjligheten att handla många olika råvaror.

Fördelar:
  • Stor aktör med stabil & säker plattform
  • Testa handla råvaror med gratis demokonto
  • Minsta insättning: $50
  • +20 miljoner aktiva kunder i världen
  • En av världens största tradingmäklare
  • Handla även aktier, index, valutor m.m.
Öppna konto Läs vår eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Innehållsförteckning

Bästa nätmäklaren för att investera i bomull

Bomull är en otroligt efterfrågad råvara och det kan därför vara väldigt intressant att investera i bomull. Det finns många sätt att investera i råvaror som bomull och det kan finnas goda möjligheter att diversifiera din portfölj genom den här sortens investering.

Innan du börjar investera ditt kapital bör du först försäkra dig om att du har ett konto på rätt tradingplattform. Det finns ett par bra alternativ men den sidan vi rekommenderar är eToro. Det är en internationell plattform med ett stort utbud, låga avgifter och alla verktyg som en trader kan tänkas behöva.

När du väljer en plattform är det viktigt att du tittar på just verktygen. Beroende på hur du vill investera kan det vara bra med till exempel hävstång, bra verktyg för att göra en teknisk analys och sedan självklart att utbudet har det du är ute efter.

För att investera i en råvara som bomull kommer du att vilja tittar på antingen futures, CFD, fonder eller rakt av att köpa aktier i bolag som arbetar med bomull. Du har ganska många alternativ och det är viktigt att hitta det som passar dig.

Du kan även läsa om fler tradingmäklare på vår sida där vi går igenom allt om de olika mäklarna. Om du är helt ny till trading så rekommenderar jag även vår artikel där vi går igenom allt om daytrading.

1. eToro

eToro är en stor internationell plattform med ett utbud där du kan investera i många olika saker. Du kan köpa aktier, fonder, index, kryptovalutor och traditionella valutor. Det finns med andra ord lite allt möjligt i utbudet och du kan bland annat hitta bomull som du enkelt kan investera i både lång och kort. Du hittar också aktier och fonder som är relaterade till bomull så det finns flera alternativ här.

I övrigt så erbjuder eToro hävstång och det finns allt det grundläggande som behövs för att göra en analys, vilket du alltid bör göra oavsett om det är aktier, råvaror eller valutor som du ska investera dina pengar i.

Sidan finns tillgänglig på svenska och det finns väldigt mycket material tillgängligt för att lära dig mer om trading. Den är nybörjarvänlig i allmänhet, men kundtjänsten kan ibland ta lite tid på sig att svara vid mer avancerade ärenden.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.
Avgifter 
Registrering av konto0 USD
CourtageInkl. i spread
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD*
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

*En konverteringsavgift kan tillkomma då uttag och insättningar görs i USD. Alla andra valutor måste konverteras.

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

2. IG

IG är en av de stora tradingplattformarna på marknaden tillsammans med eToro. Sidan har ganska konkurrenskraftiga priser och det finns mycket information för den som vill lära sig mer om trading. När det gäller bomull så finns det gott om alternativ här, bland annat New York Cotton, så det går att investera väldigt enkelt.

IG har i övrigt ett ganska stort utbud med saker att investera i och du hittar allt som investerare världen över investerar i. Det är en internationell plattform men du kan använda den på svenska och det finns också en svensk kundtjänst. Plattformen kan kännas lite komplicerad för en nybörjare, men material finns som sagt för den som vill lära sig.

Populär aktör i Sverige
IG
4.5
Öppna konto IG recension
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar. Affiliatelänk.
Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

3. Avanza

Avanza är en av få riktigt stora nätmäklare i Sverige och är även Sveriges ledande med mer än 1,3 miljoner användare. Sidan har ett enormt utbud där du hittar framförallt aktier och fonder, både svenska och utländska sådana.

Sidan är väldigt lättanvänd och det finns en bra support tillgänglig för den som behöver hjälp eller som är ny till att handla. Du kan skapa ett konto och logga in snabbt tack vare BankID vilket också är ett stort plus. Vidare finns det också ISK där du kan förvara dina innehav för en låg skatt.

Det som däremot gör det här till en något sämre mäklare för exempelvis bomull är att det inte är en tradingplattform, utan en mäklare för framförallt aktier. Det finns alltså begränsad möjlighet till hävstång och du har inte tillgång till CFD på samma sätt som hos eToro och IG. Det här är därför en mäklare du bör använda för ditt långsiktiga sparande och när du vill köpa vanliga aktier. För mer aktiv trading, vilket man vanligtvis gör för råvaror som bomull, bör du istället titta på en tradingplattform som fungerar för det.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se
Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Varför ska man investera i bomull?

Det finns många anledningar till att investera i bomull. Innan du investerar i en råvara så är det bra att lära sig mer om hur det fungerar och vi ska därför gå igenom tre goda skäl till att investera i just bomull.

Konstant efterfrågan

Efterfrågan är stor när det gäller bomull och det är en av flera råvaror där det finns många företag världen över med ett enormt behov av det. Det handlar inte minst om klädtillverkare, men bomull har även en del andra användningsområden.

Det är samtidigt bra att tänka på de alternativ till bomull som finns, exempelvis kan en klädtillverkare använda polyester eller andra material för att tillverka sina kläder.

Diversifiera med råvaror

För att fördel din risk kan du investera i mer än bara aktier. Då kan bomull och andra råvaror på marknaden vara ett bra alternativ. Efterfrågan är som sagt stor och det kan därför vara en bra långsiktig investering.

För en mer långsiktigt investering i bomull bör du undvika certifikat och istället titta på bolag som använder bomull, du får ett par exempel längre ned.

Kan också vara bra för kortsiktig handel

Bomull kan vara rätt volatilt och det här öppnar upp möjligheter för den som är intresserad av mer aktiv trading. Då kan certifikat komma väl till hands då du kan gå kort och lång, så du kan tjäna pengar oavsett om priset går upp eller ned.

Topp 10 länder som producerar mest bomull

De länderna som har mest bomull är Indien, Kina, USA, Pakistan, Brasilien, Uzbekistan, Australien, Turkiet, Argentina och Grekland. Här nedanför visar vi visuellt vart på kartan mest bomull produceras.

PlatsLandTon per år
1Indien6 188 000
2Kina6 178 318
3USA3 593 000
4Pakistan2 374 481
5Brasilien1 412 227
6Uzbekistan1 106 700
7Australien885 100
8Turkiet846 000
9Argentina327 000
10Grekland308 000
Investera i bomull

Investera i bomull

För långsiktiga investeringar kan det vara intressant med aktier. Bolag som bland annat klädtillverkare är ett bra alternativ här då det också innebär en lägre risk, du måste inte blint förlita dig på att priset på bomull ska gå upp.

Hennes & Mauritz

Om du vill köpa en klädaktie från Sverige så är H&M ett populärt alternativ. Det är lite av en folkaktie här och bolaget har under åren genomgått många förändringar, med bland annat mer fokus på e-handel.

Ralph Lauren Corp

Ralph Lauren är ett stort klädmärke som är populärt världen över. Man har dels egna butiker men man hittar deras kläder hos många andra klädbutiker och webbutiker. Utöver bomull så använder man även en del polyester i många av sina plagg.

Culp Inc

Tillverkare av olika textilier och produkter som använder garn, bland annat madrasser och tillverkning av möbler. Är framförallt fokuserade på den nordamerikanska och asiatiska marknaden.

Vad är bomull?

Bomull är ett textilfibrer som har använts i över 5000 år för att tillverka tyger, inte minst för kläder. Bra slitstyrka och hög tvättålighet har gjort det här till ett otroligt bra material för att tillverka våra kläder, möbler och mycket annat. Det svalkar också bra i varma klimat vilket är otroligt viktigt i stora delar av världen.

Tack vare de goda kvaliteterna från växterna så har det ersatt lin och ull, samt en mängd andra material. Det är också därför det har varit så svårt att hitta ett material som kan ersätta bomull, väldigt få material har alla dessa egenskaper.

Hur framställs bomull?

Bomull odlas på en mängd olika platser i världen och det finns ett 50-tal olika bomullsväxter, men det kräver i allmänhet ganska varma klimat. Idag så är det ofta stora maskindrivna fält där du hittar bomull. Det skördas sedan när det är redo och bearbetas för att sedan kunna användas för att tillverka textilier.

Vanliga frågor om bomull (FAQ)

Innan du börjar investera kan det vara bra att lära dig lite mer om bomull.

1. Vad är bomull?

Bomull är en växt som skördas och sedan bearbetas till att tillverka kläder, möbler och andra textilier.

2. Varför investera i bomull?

Bomull kan vara en intressant investering både på kort och lång sikt. Det är också ett sätt att diversifiera portföljen.

3. Vad avgör priset på bomull?

Priset påverkas inte minst av efterfrågan och tillgång. Dåligt väder, politik och dylikt kan påverka priset genom att skapa en brist.

4. Vart köper man bomull?

Du kan köpa bomull på sidor som eToro där du enkelt kan investera i certifikat eller genom aktier.

5. Är bomull en bra investering?

Bomull kan vara en bra investering men det kan samtidigt vara en ganska riskfylld sådan. Var noga när du gör din analys och investera inte pengar du inte har råd att förlora.
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.