Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i kaffe – så kan du handla kaffe 2022

Investera i kaffe

Kaffe har druckits i hundratals år och som tros har sitt ursprung i Etiopien. Det kan tyckas vara svårt att investera i just detta men med rätt nätmäklare så kan du investera enkelt i kaffe.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika nätmäklare där du kan investera i kaffe. Vi har även skrivit ner 3 stycken bolag/aktier i kaffe branschen som du kan köpa och investera i.

etoro logo
4,0 av 5
4/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Innehållsförteckning

Bästa nätmäklaren för att investera i kaffe

Det finns många alternativ för att investera i kaffet, bland annat så går det att köpa certifikat, fonder, aktier och dylikt. För att komma igång med en investering i kaffe kommer du först att behöva ett konto hos en mäklare som erbjuder det här.

När man handlar råvaror så går det att handla både lång- och kortsiktigt, och beroende på vad du väljer så kommer olika plattformar att fungera bättre eller sämre. Vår rekommendation är eToro eftersom deras plattform erbjuder många bra kaffeaktier och har i allmänhet ett stort utbud med många bra verktyg.

Innan du beslutar dig om en plattform bör du däremot fundera på vad du kommer att behöva. Vill du handla kortsiktigt så är det ofta aktuellt att investera i certifikat eftersom du då kan investera både när kaffe går upp och när det går ned. Du kommer eventuellt vilja handla med hävstång, det är däremot inte alla plattformar på marknaden som erbjuder.

Det är bra att först jämföra lite mäklare för att se vilken som passar dig bäst och som har det bästa erbjudandet. Utöver utbudet är det bra att titta på deras avgifter och vad som finns i resten av utbudet, du ska antagligen inte bara investera ditt kapital i kaffe så det är bra att titta på andra värdepapper som intresserar dig.

Du kan även läsa om fler tradingmäklare på vår sida där vi går igenom allt om de olika mäklarna. Om du är helt ny till trading så rekommenderar jag även vår artikel där vi går igenom allt om daytrading.

1. eToro

eToro är en av de större alternativen på marknaden och var ursprungligen en modern forexplattform. Idag är det en stor tradingplattform där du kan handla med hävstång och investera i CFD. Det finns också många aktier, valutor, index och råvaror.

Det går att handla med hävstång i många fall och det här öppnar upp nya möjligheter när du ska investera kortsiktigt. Du kan då gå in med ett mindre kapital och ändå tjäna mer pengar på din investering, men det innebär också en del risk och du kan förlora pengar på det.

När det gäller specifikt kaffe så är det framförallt kaffekaktier man kan titta på. Alla stora och populära bolag som bland annat tillverkar kaffe finns i deras utbud, så det går att diversifiera så mycket man vill.

Utöver utbudet så kan du handla med låga avgifter, många investeringar kommer utan courtage. När du investerar kan du också använda många smarta verktyg vilket öppnar upp nya möjligheter. Du kan till exempel använda copy trading, deras funktion för att kopiera andras innehav. Här hittar du seriösa investerare som handlar professionellt och du kan då gå in med lite kapital och göra samma innehav.

Det finns också möjlighet att kommunicera med andra investerare och sidan erbjuder en hel avdelning dedikerad till att lära sina användare mer om trading. Om man ska hitta något negativt så kan det vara att avgifterna på viss trading kan vara lite högre än konkurrenterna och att deras kundservice ibland tar lite tid på sig att svara.

Avgifter 
Registrering av konto0 USD
Courtage0 USD
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

etoro logo
5/5

Vårt betyg för trading på eToro är 5,0 av 5,0

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

IG är en stor tradingplattform som länge var den största i bland annat Sverige. Det är fortfarande en stor plattform men idag finns det många andra sidor där användare kan tjäna pengar när man investerar med hävstång, CFD, terminskontrakt och andra finansiella instrument.

Deras egna plattform är snabb och väldigt svarsam vilket är ett stort plus. Den kan i början kännas lite komplicerad för den som är helt ny till trading, men det finns gott om utbildningsmaterial på sidan som hjälper dig på vägen.

Utbudet är ganska stort med över 17 000 marknader så det finns väldigt mycket här, och efterfrågan påverkar deras beslut om vad som ska erbjudas. Det har därför till exempel dykt upp mer investeringsalternativ inom krypto senaste åren.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

IG Markets logo
4/5

Vårt betyg för trading på eToro är 4,0 av 5,0

Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare för den som vill investera i aktier och fonder. Det finns idag över 1,3 miljoner användare som försöker tjäna pengar på deras plattform. Den är mindre komplicerad än många andra alternativ i Sverige och det är till viss del därför den har blivit så populär bland småsparare.

Det finns ett väldigt stort utbud och du kan investera dina pengar i både svenska och utländska värdepapper. Det är samtidigt en traditionell mäklare så det finns begränsat med alternativ för kryptovalutor och valutor, så för det får man vända sig till en annan plattform. Du kan däremot investera i sådan och råvaror hos Avanza genom en del certifikat och om inte annat genom aktier som påverkas av kaffepriset.

Plattformen är ett av de bästa alternativen för långsiktiga investeringar, men det är däremot inte en överdrivet bra plattform för kortsiktiga sådana. Det finns inte jättemånga bra möjligheter när det gäller hävstång och dessa är begränsade till en del värdepapper.

Det här är med andra ord den mäklare du kan använda för att köpa aktier och fonder, men om du också vill börja med exempelvis day- och swingtrading så bör du också titta på en plattform som eToro.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Avanza_logotyp
4/5

Vårt betyg för trading på Avanza är 4,0 av 5,0

Varför ska man investera i kaffe?

Det finns en rad olika skäl till att investera i kaffe. Det är en av flera råvaror som har en stor efterfrågan och där den samtidigt väntas öka. När allt fler människor i världen har pengar att spendera så innebär det bland annat ett ökat intresse för dyrare kaffe. Konsumtionen går också upp, så kaffe är knappast något som kommer att försvinna inom en nära framtid.

Det här gör redan kaffe till en intressant investering men det går också att investera i det kortsiktigt. Råvaror är i många fall mer volatilt än man kanske tror och det är ofta säsongsbaserat. Känner man till mönstret finns det många möjligheter att tjäna på det här, men det gäller att vara försiktig då det också innebär en risk att förlora pengar på det.

Diversifiera din portfölj

Råvaror är en populär investering för att diversifiera och fördela risken. Kaffe är samtidigt en basvara så även om priset emellanåt kan vara lite volatilt så är det inte riktigt samma risk som när man ska köpa aktier.

Söker du efter lite mer diversifiering så kan kaffe därför vara en bra start. Du kan också titta på andra råvaror om du vill ytterligare fördela risken.

Stor efterfrågan

Kaffe är en enorm produkt och som kommer i många olika prissegment. Det finns dyrt och lyxigt kaffe där priset är en bra bit högre, men det finns samtidigt billigare kaffe där priset passar vanliga hushåll.

Kaffe är därför en ganska intressant produkt där det alltid finns en enorm efterfrågan. Samtidigt så ökar konsumtionen i världen så efterfrågan hår inte ned, utan den väntas öka kommande åren.

Tjäna pengar på kaffepriset

Kaffe är tack vare dess volatilitet också intressant på kortare sikt. Beroende på säsongen så kan tillgången vara lägre och då kan priset se rejäla uppgångar. Det här innebär samtidigt att du måste vara försiktig så att du inte köper med fel timing och förlorar din investering.

Dess volatilitet kan alltså vara både en för- och en nackdel. Det här gäller många konsumtionsvaror eftersom dessa måste skördas eller tillverkas, så priset är rent generellt som lägst när den håller på att skördas men priset kan vara högre innan skörden då tillgången är lägre.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Top 5 länder som producerar mest kaffe

De länderna som har mest kaffe är Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien, Honduras. Här nedanför visar vi visuellt vart på kartan mest kaffe produceras.

PlatsLandMiljoner ton/per år (cirka)
1Brasilien3 050 000
2Vietnam1 760 000
3Colombia864 000
4Indonesien636 000
5Honduras450 000
top-5-länder-som-producerar-mest-kaffe

Investera i kaffeaktier

Ett bra sätt att investera i kaffe är genom att köpa aktier i olika företag som arbetar med kaffe. Priset är inte helt baserat på vilket pris kaffe har och du får därför en lite lägre risk, företagets andra produkter och affärer kommer att bidra samtidigt som kaffepriset fortfarande påverkar.

Det finns ingen brist på företag att investera i och för den som vill göra en investering i kaffe kommer ett eller flera av alla företag i den här listan att passa.

Starbucks

Starbucks är en av världens största kaffekedjor. Den såg visserligen ingen större framgång i Sverige men i många länder är det den absolut största kedjan och det finns över 30 000 kaféer i 83 länder. Vill du investera i kaffe så kommer det här att vara ett företag som kan vara intressant.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

The J.M. Smucker Company

Det här är ett stort amerikanskt bolag som bildades så tidigt som 1897. Det här är bolaget som äger kedjan Dunkin’ Donuts och kaffemärket Folgers. Utöver en intressant prisutveckling så är det också en bra utdelningsaktie, utdelningen har ökat 20 år i rad.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

The Coca-Cola Company

Det här är ett företag som knappt kräver en introduktion. Många känner till bolaget för deras läsk, men det är faktiskt Coca-Cola Co som äger Costa Coffee. Costa Coffee är den största kaféekedjan i Storbritannien, större än Starbucks. Det är också en bra utdelningsaktie som höjt utdelningen årligen i 25 år.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Nestle S.A.

Nestle är en av världens största tillverkare av mat och dryck. Inom kaffe så finns bland annat Nescafe, men man äger hundratals varumärken.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Keuring Dr Pepper

Det här är bolaget som äger drycker som Dr Pepper, Crush och 7UP. Det är ett ganska nytt bolag på börsen om man jämför med exempelvis Coca-Cola Co så det är också intressant från det perspektivet. När det gäller kaffe så äger bolaget faktiskt ett stort antal varumärken, både kaféer och kaffemärken. Ett par exempel är Peet’s Coffee, men totalt äger man 29 företag inom kaffebranschen.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vad är kaffe?

Kaffe är en buske där man sedan skördar buskens frön, kaffebönor. Man säljer sedan dessa kaffebönor och konsumenter köper dessa hela eller färdigmalda. Kaffe har druckits i över 2000 år och har sitt ursprung i Etiopien, men idag dricks det över hela världen och det kommer knappast att minska inom en nära framtid.

Vanliga frågor om kaffe (FAQ)

Här följer en del vanliga frågor om kaffe och svaren på dessa.

1. Vad är kaffe?

Kaffe växer på en buske och det är dess frön som man skördar för att sedan använda på olika sätt.

2. Varför investera i kaffe?

Kaffe är intressant både på kort och lång sikt, det är också en otroligt stor basvara som används i hela världen.

3. Vad avgör priset på kaffe?

Efterfrågan och tillgången är det som i första hand påverkar priset.

4. Vart köper man kaffe?

Du kan köpa kaffe som certifikat, genom olika terminskontrakt och genom att köpa aktier som påverkas av kaffepriset.

Är kaffe en bra investering?

Kaffe kan vara en väldigt bra investering, men priset kan vara volatilt så var försiktig och gör alltid en analys innan du köper. En investering med dålig timing kan bli en dyr affär om kaffets pris redan har gått upp mycket.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78%-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med eToro och IG.com.