köpa nio aktie

Köpa NIO aktie (NIO) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

NIO är ett kinesisk elbilsföretag som inriktar sig mot självkörande fordon. Bolaget forskar med att implementera nästa generations teknik och artificiell intelligens. Bolaget grundades 2014. NIO har idag sitt huvudkontor i Shanghai, Kina. På den här sidan har vi samlat in all information om NIO för att kunna investera i bolaget och köpa NIO aktier.

nio-logo

BOLAGSNAMN

NIO Inc

ADRESS

Shanghai, Kina

TICKER

NIO

SEKTOR

Fordonstillverkare

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

NIO aktiekurs

Här nedanför visas NIO:s aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för NIO:s aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0

Avanza bank är Sveriges största och ledande nätmäklare för den som vill spara och investera långsiktigt. Vi på Aktieskolan har själva använt Avanza i många år och anser att de är den bästa aktiemäklaren i Sverige.

På Avanza.se erbjuds du att spara i flera olika kontotyper och kan välja mellan många olika investeringsprodukter. Exempel på dessa är: aktier, fonder, certifkat, ränteprodukter, warranter och optioner.

Du kan även pensionsspara, ansöka om bolån och flytta tjänstepensionen till Avanza bank.

Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

INTRODUKTION

Varför ska man investera i NIO?

NIO är ett bolag från Kina som tillverkar elbilar. Ursprungligen var man en av få företag som utvecklade och tillverkade dyrare och lyxigare elbilar, men man har med tiden expanderat sin verksamhet för att börja inkludera billigare modeller.

Det finns flera goda skäl till att köpa denna aktie och vi ska börja med att gå igenom tre av dessa. Det kan såklart finnas fler skäl, men det här är tre saker att komma ihåg när du läser på mer om aktien.

Elbilar är en het bransch

Det är ingen nyhet att elbilar är en väldigt het bransch med en enorm potential. Det här kan samtidigt vara lite av en riskfaktor eftersom det finns många konkurrenter, och fler dyker hela tiden upp. NIO är däremot ett ganska etablerat varumärke, inte minst på den kinesiska marknaden.

Expanderar sitt utbud

NIO är framförallt kända för sina lyxigare elbilar. Man har däremot börjat expandera sitt utbud för att kunna erbjuda även lite billigare modeller för hushåll med en begränsad budget. Det här kommer att göra det möjligt för NIO att ta en större andel av marknaden.

Konkurrent till Tesla

Med sina dyrare elbilar så är NIO en av väldigt få konkurrenter till Tesla. Det här betyder såklart inte att NIO per automatik kan ta delar av marknaden från Tesla, men det ger företaget en viss potential om man spelar sina kort rätt.

Så kan du köpa NIO aktier

Det är ganska enkelt att köpa NIO aktie. Innan du kan börja måste du först öppna ett konto hos en mäklare där aktien finns. Det finns flera mäklare i Sverige men den vi rekommenderar är Avanza, en av Sveriges bästa alternativ.

Så här gör du för att köpa aktier i NIO Inc…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är en av Sveriges ledande nätmäklare där du hittar ett enormt antal aktier och fonder att investera i. Där kan du bland annat köpa aktier för företag som NIO. Att öppna ett konto tar bara någon minut och görs enklast med BankID direkt på deras hemsida.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0

Avanza bank är Sveriges största och ledande nätmäklare för den som vill spara och investera långsiktigt. Vi på Aktieskolan har själva använt Avanza i många år och anser att de är den bästa aktiemäklaren i Sverige.

På Avanza.se erbjuds du att spara i flera olika kontotyper och kan välja mellan många olika investeringsprodukter. Exempel på dessa är: aktier, fonder, certifkat, ränteprodukter, warranter och optioner.

Du kan även pensionsspara, ansöka om bolån och flytta tjänstepensionen till Avanza bank.

Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du har öppnat ditt konto har du möjlighet att öppna ett Investeringssparkonto, ett så kallat ISK. Här kan du förvara dina aktier och du betalar då en låg förmånlig skatt på hela ditt innehav. Det är gratis att öppna ett ISK hos Avanza och du kan sedan sätta in pengar så att du kan investera.

Steg 3: Sök efter NIO

Nu när du har ett ISK hos Avanza med pengar i så är det dags att hitta aktien. För att göra det så använder du sökfunktionen hos Avanza, som finns längst upp i högra hörnet. Där skriver du in NIO och väljer alternativet som den visar.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Du är nu inne på sidan för NIO:s aktie hos Avanza. Där hittar du mängder med finansiella uppgifter om aktien, bland annat P/S och P/E tal, utdelning, företagets börsvärde, vilken börs aktien ligger på och så vidare.

Där kan du också genomföra dina köp av aktien. Du använder helt enkelt köpknappen på sidan och anger då hur mycket pengar du ska investera eller hur många aktier du ska köpa. När du bekräftat din order så läggs den och köpet genomförs, du är då ägare av dina första NIO aktier.

nio aktiekurs

Presentation av NIO

NIO är ett stort företag som tillverkar elektriska fordon för privata konsumenter. Företaget har inte funnits jättelänge men är etablerat på den kinesiska marknaden, men finns idag även i en del andra länder.

Innan du köper dina första aktier så är det bra att lära sig en del om aktien. Vi ska därför gå igenom företagets historia och verksamhet.

Så tjänar NIO pengar

NIO tillverkar som sagt elfordon för framförallt den privata marknaden. Ursprungligen så låg fokus på lyxigare elfordon av hög klass, men idag arbetar man också med budgetmodeller.

Utöver elektriska fordon så tillverkar man också andra produkter som behövs för elbilsägare. Det här kan vara allt från laddare till att tillverka laddstationer.

Så grundades NIO

NIO grundades 2014 av William Li. Företaget har idag sitt högkvarter i Shanghai och grundare hade tidigare erfarenhet av branschen då han också satt som ledamot i bland annat NextEV, ett bilrace med elbilar.

Företaget fick snabbt investerare som Tencent, Temasek och Lenovo ombord. Det här gav företaget det startkapital som behövdes för att snabbt etablera sitt varumärke. Samma dag som man lanserade varumärket så lanserade man redan sin första bil, NIO EP9. Det här var en sportbil och skapade snabbt rubriker och gjorde företaget känt som en lyxbilstillverkare.

Investera i liknande bolag som NIO

Det finns många biltillverkare i världen och många av dessa arbetar med liknande modern teknik som NIO gör. Elbilar har blivit populärt så det finns ingen brist på alternativ om du vill fördela din risk och investera i flera bolag, men alla varumärken är såklart inte lika bra.

Tesla Inc

Man kan knappt nämna elbilar utan att komma in på Tesla, en av världens absolut mest kända biltillverkare inom elbilsbranschen och som har ett enormt börsvärde. Mycket av deras fokus har, precis som NIO, legat på dyrare och lyxigare elbilar, men även Tesla har börjat tillverka billigare modeller för den som vill spara in lite på priset. Aktien har inte en utdelning.

Li Auto Inc

Li Auto är en av NIOs kinesiska konkurrenter och är också en startup inom elektriska fordon. Verksamheten utvecklar och säljer smarta bilar av premiumkvalitet. Företaget har under sin korta tid redan kunnat visa på ganska bra siffror. Li Auto har inte utdelning.

Xpeng Inc

Xpeng är också en kinesisk konkurrent till NIO. Verksamheten säljer framförallt dyrare bilar och erbjuder endast miljövänliga alternativ. Deras verksamhet liknar därför till viss del Li Auto och NIO. Även Xpeng har blivit väldigt kända och har kunnat visa en hel del resultat, trots att företaget bara funnits sedan 2015. Xpeng har inte heller utdelning.

Ska man investera i NIO?

Huruvida du ska investera i NIO är såklart upp till dig. Det finns väldigt många företag som utvecklar och tillverkar elbilar, så det gäller att du är försiktig då den hårda konkurrensen kan göra det svårare att välja aktier.

Fördelar

NIO har en mängd fördelar med sin aktie, bland annat:

Nackdelar

Det finns samtidigt en del risker med en investering i NIO, vilket kan vara viktigt att tänka på.

FAQ - Vanliga frågor om NIO

Det finns en mängd vanliga frågor som investerare kan ha inför en investering i NIO. Vi har därför valt ut några av dessa och svarat på frågorna här.

Finns NIO på börsen?

NIO finns idag på börsen och har listats på NYSE. Det här innebär att den finns tillgänglig genom den amerikanska marknaden, vilket gör det enkelt att köpa den även här i Sverige.

Vart kan jag investera i NIO?

Det finns många nätmäklare som erbjuder dig chansen att köpa aktien, inte minst då NIO är en ganska populär investering. Enklast köper du den genom en mäklare som Avanza, vilket är Sveriges ledande aktieplattform.

Hur mycket ska man investera i NIO?

Även om du tycker att NIO är en intressant aktie så är det alltid viktigt att fördela sina risker. Det går trots allt inte att garantera till 100% att en viss aktie kommer att gå upp. Fördela därför ditt kapital så att du äger flera olika aktier eller andra finansiella innehav, vi rekommenderade ett par intressanta aktier lite längre upp i texten. Tänk också på att aldrig investera kapital som du inte har råd att förlora, det kan hända mycket oväntade saker på börsen så det gäller att vara försiktig och ansvarsfull med sina aktieköp.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5

About The Author