Sveriges 10 rikaste kvinnor 2023 (Topplista)

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

10 rikaste kvinnorna i Sverige

Är du intresserad av att lära dig vilka de 10 rikaste kvinnorna är?

Perfekt!

I Sverige finns en mängd förmögna kvinnor, både sett till entreprenörer och arvtagerskor. Är du intresserad av just vilka det är som är Sveriges rikaste kvinnor just nu och inspireras av hur de lyckats tjäna in sina miljarder kronor? Vilka företag står som källa till rikedomen för kvinnorna?

Just detta kommer vi ta upp i denna artikeln och lista de 10 rikaste kvinnorna

Häng med!

Innehållsförteckning

Sveriges 10 rikaste kvinnor

Majoriteten av Sveriges rikaste personer är män men antalet kvinnor som jobbar sig till förmögenhet eller ärver den växer sig allt större. Det är inte alla kvinnor på denna listan som är välkända av allmänheten, många lever i det dolda med sin förmögenhet. Företagen kvinnorna har som källa till sin rikedom känner du däremot säkert till, det finns många storbolag med på denna listan. 

Här nedanför listar vi Sveriges rikaste kvinnor 2023 och deras miljarder kronor. I listan finner du senaste nytt både sett till kvinnornas ålder, hur stor deras förmögenhet är och källan till deras rikedom.

Har du själv ett mål att bli ekonomiskt oberoende eller rik, så har vi skapat en guide där vi går igenom de 8 bästa tipsen för att bli ekonomiskt oberoende.

 NamnFörmögenhetÅlderKälla till rikedom
1Antonia Ax:son Johnson71 000 000 000 kr78Axel Johnson AB
2Kirsten Rausing100 000 000 000 kr69Tetra Laval
3Ane Maersk Mc-Kinney Uggla55 000 000 000 kr73AP Möller Maersk
4Liselott Tham227 000 000 000 kr72Hennes&Mauritz
5Madeleine Olsson-Eriksson17 000 000 000 kr76Stenagruppen
6Katarina Martinson och Louise Lindh11 000 000 000 (vardera) kr41,43Lundbergs
7Elisabeth Douglas8 000 000 000 kr80Latour/Wasatornet
8Charlotte Söderström6 000 000 000 kr45Hennes&Mauritz
9Mona Hamilton6 000 000 000 kr56Lundingruppen
10Cristina Stenbeck5 000 000 000 kr44Kinnevik

1. Antonia Ax:son Johnson

På den hedersfyllda förstaplatsen hamnar Antonia Ax:son Johnson, en kvinna född 1943 i New York, USA. Hennes farfars far var Axel Johnson som ägde det framgångsrika familjeföretaget Axel Johnson AB.

Därmed föddes Antonia Ax:son Johnson direkt in i framgång. Axel Johnson-gruppen består av flertalet bolag såsom Kicks, Designtorget, Lagerhaus och Åhlens. Inom gruppen finns också delägda bolag såsom Willys, Hemköp, Tempo, Direkten och Axfood. Det finns alltså en hel del framgångsrika och välkända bolag inom Axel Johnson-gruppen. 

Verksamheten är främst verksamma inom de nordiska länderna där den totala omsättningen beräknas uppgå till drygt 77 miljarder kronor per år. Inom koncernen finns omkring 20 000 anställda. 

Hur tjänar Antonia Ax:son Johnson sina pengar?

Antonia Ax:son Johnson satt som ordförande i styrelsen för Axel Johnson AB mellan 1982 och 2015. Därefter togs posten över av dottern Caroline Berg.

2. Kirsten Rausing

Kirsten Rausing är barnbarn till Ruben Rausing, grundaren av bolaget Tetra Lavals. Faktum är att Kirsten Rausing sitter i styrelsen för Tetra Laval. Under 80-talet arbetade Rausing både operativt i bolaget men också som controller på Atlas Copro. Kirsten tog sedan över Tetra Laval tillsammans med hennes brödet Finn och Jörn Rausing. Detta var något som blev mycket lyckat och omsättningen fördubblades. 

Kirsten lägger också mycket tid på att föda upp fullblodshästar som senare blir galopphästar. Sedan ett par år tillbaka bor hon i England. Där driver hon två stuterier och var den första kvinnan att bli invald i The Jockey Club, något som är mycket prestigefullt. 

Hur tjänar Kirsten Rausing sina pengar?

Kirsten Rausing tjänar sina miljarder kronor genom bolaget Tetra Lavals där hon sitter i styrelsen i bolaget.

3. Ane Maersk Mc-Kinney Uggla

Ane, som är en dansk/svensk kvinna, hamnar på tredje plats över Sveriges rikaste kvinnor. Hon ärvde sin fars gigantiska rederi. Där är sonen Robert Maersk Uggla VD sedan hösten 2016. Numera ses Ane som en av Skandinaviens mäktigaste näringslivsprofiler. Hon spenderar både tid i sin våning på Östermalm i Stockholm men också i Danmark där hon föddes. 

Trots hennes förmögenhet och sina miljarder kronor på kontot lever hon ett liv i det fördolda och håller det mesta privat. Hon går sällan ut och kommenterar samhällsfrågor på det sättet hennes far och farfar gjorde. Hon stoltserar inte med sin förmögenhet och bor i ett anonymt brunt stenhus på Östermalm och kör en tretton år gammal bil.

Hur tjänar Ane Maersk Mc-Kinney Uggla sina pengar?

Idag basar hon över familjeimperium Maersk Møller, bolaget är världsledande inom fraktfartyg. Samtidigt tillhör hon den absoluta makteliten inom näringslivet.

4. Liselott Tham

Liselott Tham, även kallad Lottie Tham, är dotter till Erling Persson, grundaren av Hennes & Mauritz, klädjätten H&M.

Liselott är en av huvudägarna i bolaget. Dessutom är hon delägare i Jacobsbergs säteri i Gnesta, detta på grund av hennes intresse för hästar och ridsport. Hon är dessutom ledamot i flera andra svenska stora företag. 

Gift är hon med Pieter Tham och tillsammans har de tre barn. 

Hur tjänar Liselott Tham sina pengar?

Den största delen av sina miljarder kronor har Liselott tjänat genom huvudägarskapet i H&M genom att vara dotter till Erling Persson som är grundaren av bolaget.

5. Madeleine Olsson-Eriksson

Madeleine är äldsta barnet i redarfamiljen med Sten A Olsson i spetsen. Hon hamnar på plats fem över Sveriges rikaste kvinnor men har ärvt sin förmögenhet som då kommer från Stenasfären som omfattar de tre moderbolagen Stena AB, Stena Metall AB och Stena Sessan AB.

Dessutom finns dotterbolaget Stena Recycling AB. Madeleine arbetar inte inom bolaget utan har en karriär inom gynekologi.

Hur tjänar Madeleine Olsson-Eriksson sina pengar?

Madeleine har ärvt sin förmögenhet. Hennes miljarder kronor kommer från Stenasfären.

6. Katarina Martinson och Louise Lindh

Katarina Martinson och Louise Lindh är två systrar som tagit över familjeföretaget Lundbergs. Lundbergs är en av de största privata fastighetsägarna i Sverige. Bolaget grundades år 1944 av Katarina och Louises farfar, som sedan togs över av pappa Fredrik Lundberg och sedan gick ägarskapet över till döttrarna. Idag har bolaget omkring 150 medarbetare. 

Systrarna Katarina och Louise är alltså den tredje generationen Lundberg som nu ansvarar för bolaget. 

I en artikel publicerad i maj 2021 kan vi läsa om hur Katarina Martinsons investering bygger ett imperium för bostadsrätter och hur de vill ha hälften av Svenska marknaden redan år 2025. 

Bolaget omsätter 2021 redan 250 miljoner kronor och vid 2025 siktar bolaget på att ha hälften av alla svenskar i bostadsrätt på sin digitala plattform. VD Daniel Larsson menar att det inte finns någon liknande lösning i hela världen på den här marknaden och att den inte går att kopiera. 

Hur tjänar Katarina Martinson och Louise Lindh sina pengar?

Systrarna Katarina Martinson och Louise Lindh tjänar sina miljarder kronor genom bolaget Lundbergs där de aktivt arbetar. Bolaget är väldigt lyckat och har stora framtidsvisioner där de bland annat vill ha hälften av Svenska marknaden 2025.

7. Elisabeth Douglas

Elisabeth Douglas, född som Elisabeth von Essen, är gift med Gustaf Douglas sedan över 50 år tillbaka. Maken Gustaf är multimiljardär och Elisabeth är dotter till godsägaren Eric von Essen men också barnbarn till bankdirektören Henric Tamm. 

Elisabeth Douglas är bland annat styrelseledamot i Investment AB Latour och äger 10 % av Boxholms skogar och Wasatornet. Tillsammans med sina söner en del i Rydboholm i Uppland.

Hur tjänar Elisabeth Douglas sina pengar?

Elisabeth Douglas är bland annat styrelseledamot i Investment AB Latour och äger 10 % av Boxholms skogar och Wasatornet. Tillsammans med sina söner en del i Rydboholm i Uppland.

8. Charlotte Söderström

Charlotte Söderström är kvinna och arvtagerska till H&M:s huvudägare Stefan Persson. Hon har också ett intresse av hästar och ridsport. Charlotte äger några av Sveriges bästa hästar och driver en egen country club.

Hur tjänar Charlotte Söderström sina pengar?

Charlotte Söderström är arvtagerska till Stefan Persson, H&M:s huvudägare.

9. Mona Hamilton

Mona Hamiltons mamma Eva äger bolaget Bukowskis. Bukowskis är ett auktionsföretag inom design, antikviteter och konst. Mona har också sin broder Lukas som är styrelseledamot i Lundin Petroleum, Lundin Mining och Lucara Diamond. Mona äger 22,6 % av det norska oljefältet “Johan Sverdrup”. 

Tillsammans med sin mamma Eva och syster Nicola föder Mona upp hästar på den franska gården “La Tuillére”. Bosatt är hon i Genéve, Schweiz. 

Hur tjänar Mona Hamilton sina pengar?

Mona Hamilton tjänar sina miljarder kronor genom att vara verksam inom Lundinkoncernen som ligger inom familjen.

10. Cristina Stenbeck

Cristina Stenbeck är en svensk-amerikansk affärskvinna som är äldsta barnet till Jan Stenbeck och amerikanska Merill Stenbeck, född som McLeod.

I familjen finns också syskonen Hugo, Sophie och Max Stenbeck och dessutom halvbrodern Felix. Cristina Beck tog redan som 24 år gammal över Kinnevikkoncernen när fadern Jan hastigt gick bort. Hon började alltså sin karriär tidigt i livet.

Hur tjänar Cristina Stenbeck sina pengar?

Cristina tjänar sina miljarder kronor genom Kinnevikkoncernen som dotter till Jan Stenbeck. Efter 2019 sitter hon längre inte i styrelsen men är valberedningens ordförande. 

Detta var Sveriges rikaste kvinnor med listan för 2023. Vi uppdaterar dig alltid med senaste nytt. Hoppas du blev inspirerad!

Rekommenderade artiklar att fortsätta läsa

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.