Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Hur blir man rik? 15 bästa tipsen för att bli finansiellt rik 2022

Hur blir man rik

Undrar du hur man blir rik?

Bra!

En fråga många ställer sig är “hur blir man rik”? Vad är nyckeln till att bli rik och är det möjligt för alla att bli rika? Det enkla, snabba svaret är att det krävs hårt arbete, tålamod men också ett långsiktigt tänk för att lyckas. Man blir oftast inte rik på en dag.

I den här artikeln kommer vi ta upp våra 15 bästa tips för hur man blir rik samt lista 3 nätmäklare som du kan använda för att investera i aktier och fonder.

Nu kör vi!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Innehållsförteckning

Hur kan man bli rik?

Det finns olika sätt att bli rik och bygga en förmögenhet. Du kan ha ett bra jobb och få en hög lön, investera i aktier eller varför inte starta ett framgångsrikt företag. Det vanligaste sättet att bli rik numera är dock antingen att starta företag eller investera i värdepapper. 

Det finns flertalet tillvägagångssätt att använda sig av men det finns flertalet konkreta tips många glömmer av såsom att hålla nere sina kostnader. Just denna typ av tips kommer du få längre ned i artikeln. 

Vad krävs det egentligen för att lyckas?

Egentligen kan vem som helst bli rik, bara man vill och försöker tillräckligt mycket. Generellt är det också bra om du: 

 • Jobbar hårt och har en god, välskött ekonomi
 • Har högre inkomster än utgifter
 • Inte tar förhastade beslut kring din ekonomi

Checkar du av ovanstående punkter har du redan en god chans att bli rik. Se till att också följa våra tips längre ned i artikeln för att öka chansen och finna inspiration till just din resa mot dina mål. 

Hur mycket pengar behöver man för att räknas som rik?

Hur mycket pengar man behöver ha för att räknas som rik beror på vem du frågar och vad begreppet betyder för den personen. Det finns ingen bestämd summa du behöver ha på ditt konto för att räknas som rik. 

Rikedom behöver heller inte handla om pengar, du kan vara rik genom andra sätt såsom i kärlek eller upplevelser. Finansiell rikedom är en personlig fråga. 

Många skulle säga att finansiell rikedom betyder att man kan leva på sin förmögenhet resten av sitt liv utan att arbeta eller att man är ekonomiskt oberoende.

Med ekonomiskt oberoende menas att du kan leva på avkastningen från din förmögenhet. Om du är 100 procent ekonomiskt oberoende eller mer är avkastningen eller räntan från ditt sparande hela tiden större än dina utgifter. 

Läs mer om våra 8 tips för att bli ekonomiskt oberoende.

Detta är våra 15 bästa tips för att bli rik

Låt oss gå över till våra 15 tips för att bli rik och tjäna pengar. Vi börjar med det absolut viktigaste tipset, att komma igång!

1. Det absolut viktigaste är att komma igång

Det absolut viktigaste tipset är att bestämma dig för ditt mål. Sätt ett mål att du vill bli rik och hur du ska bli rik. När du väl bestämt dig för ditt mål kommer du känna dig mer motiverad av att köra igång.

2. Du måste Jobba hårt

Det är oftast inte lätt att bli rik. De allra flesta förmögna människor har jobbat extremt hårt i sitt liv. Gör ditt allra bästa på jobbet och jobba hårt. Förhandla gärna upp din befintliga lön genom att arbeta fler timmar. 

Du kan till och med skaffa ett extrajobb om du har möjlighet. Visa alltid framfötterna var du än arbetar, det är något som alltid lönar sig och öppnar upp dörrar till nya möjligheter.

3. Försök skaffa ett arbete med en bra lön

Genom att jobba på en arbetsplats och ha en bra, stadig inkomst är något som många underskattar. Du kan mycket väl bli rik på att ha ett jobb med en bra inkomst som gör att du kan spara mycket pengar från dina inkomster varje månad.

4. Minska onödiga utgifter

Sätt dig ned och se över vad du lagt pengar på senaste tiden. Många av utgifterna är säkerligen sådant du skulle kunna utesluta. Man behöver göra uppoffringar för att tjäna pengar och bli rik, kanske du kan ha med dig matlåda till jobbet istället för att köpa lunch ute? Minska dina onödiga utgifter så får du mer pengar över som du kan spara eller investera.

5. Spara så mycket pengar du kan varje månad från din lön

Det är viktigt att spara. Se till att varje månad sätta undan så mycket pengar som möjligt från din lön. Tar du dessutom till dig förra tipset, att minska dina onödiga utgifter, kan du spara ännu mer. 

Det är viktigt att du sparar ihop till en buffert som blir som en finansiell säkerhet för dig. Denna kan du sedan använda till oväntade kostnader dit du kan vända dig när det krisar. Förutom att bufferten är en finansiell säkerhet ger den också många en känslomässig trygghet, det är helt enkelt skönt att veta att man har en buffert. När du väl har en buffert kan du helt och hållet fokusera på att investera de pengarna du sparar.

Spara gärna 10-20 % av din lön varje månad, gärna mer om du har möjlighet.

6. Investera pengar långsiktigt på börsen

Många blir rika genom att investera på börsen i aktier eller andra värdepapper. Här kan du tjäna mycket pengar men det kommer såklart också med en stor risk. Det viktiga här är att du sparar långsiktigt i aktier för att tjäna så mycket pengar som möjligt och få en hög avkastning. 

Det är dock viktigt att du inte går in med ett större kapital än vad du har råd med. Det är inte alltid du får tillbaka ditt investerade kapital utan du kan lika väl förlora det. Många går in med alldeles för högt kapital och går därmed back istället för plus.  

Det kan vara aktuellt att investera i fonder istället för aktier. När du köper aktier behöver du göra mer research jämfört med när du investerar i fonder. När det gäller aktier avgörs avkastningen helt och hållet sett till bolaget du har andelar i.

En fond däremot investerar i räntebärande värdepapper och aktier från flera bolag och fondbolaget ansvarar, följer och utvärderar utvecklingen. När du sparar i fonder har du alltså experter som sköter en del av jobbet åt dig. Däremot behöver du generellt betala en årlig förvaltningsavgift för detta.

7. Skaffa dig ett billigt boende

Boende är oftast människans dyraste utgift. Skaffa dig gärna ett billigt boende för att inte behöva lägga så stor del av dina inkomster på ditt boende, det kan du istället spara.

8. Återinvestera avkastning och utdelningar

När du väl börjat investera på börsen i exempelvis aktier och får avkastning kan du återinvestera denna avkastningen och dina utdelningar på nytt.

9. Försök låna så lite pengar som möjligt

Låna aldrig pengar om du verkligen inte måste. Det är bättre att du använder de pengar du redan har för att slippa betala ränta till långivaren. Försök alltså att låna så lite pengar som du kan för att slippa hög ränta.

Om det är så att du har lån, se över om du har lån du kan lösa i förtid. Det kan exempelvis vara privatlån. Gör upp en plan för hur du kan lösa dem i förtid. Du kan däremot vänta med att återbetala lån såsom lån med säkerhet eller bolån med bunden ränta eftersom du då förmodligen kommer behöva betala ränteskillnadsersättning. 

Studielån från CSN är heller inte lån du nödvändigtvis behöver lösa omgående eftersom kostnaden för den typen av lån är väldigt låg.

10. Tänk alltid långsiktigt – du kommer inte bli rik snabbt

Du blir generellt inte rik snabbt, det kommer ta tid att bygga upp din rikedom. Det kommer kräva en hel del jobb och tålamod. Tänk alltid långsiktigt, både när det kommer till dina investeringar men också hela projektet.

11. Rätt inställning

Sätt situationen i dina egna händer. Många människor går och väntar på att de ska vinna på lotto, träffa en rik partner eller plötsligt få ta över ett företag från en släkting. Medan du väntar förlorar du värdefull tid. Se till att ha rätt inställning från början, utgå från dina förutsättningar och se varje dag som en potentiell väg framåt mot ditt mål av förmögenhet.

12. Starta eget företag

Det vanligaste sättet för att bli rik är att starta ett eget företag. Har du en bra affärsidé kan företagandet bli mycket lyckat. Det tar oftast tid att bygga upp ett bolag som går med bra vinst, tänk därför återigen långsiktigt. Om du kan, försök att inte låna kapital i bolaget för att slippa ränta.

13. Lägg tid på att utforma en genomtänkt affärsplan

Om du väl bestämmer dig för att starta ett eget bolag behöver du skapa en affärsplan. Lägg mycket tid på att utforma en välgenomtänkt affärsplan som kan ligga som grund till hela företaget. Affärsplanen kan du också skicka ut till olika potentiella partners vilket betyder att den behöver ge ett gott intryck av dig och ditt bolag.

14. Omge dig med likasinnade

Du känner säkert till ordspråket “du blir som du umgås”. Det stämmer faktiskt väldigt bra in i denna situationen. Se till att omge dig med likasinnade och personer som vill se dig lyckas och inte misslyckas.

15. Köp bara saker du har råd med

Du känner säkert till ordspråket “du blir som du umgås”. Det stämmer faktiskt väldigt bra in i denna situationen. Se till att omge dig med likasinnade och personer som vill se dig lyckas och inte misslyckas.

Bästa mäklarna

Vi tycker att Avanza och Nordnet är bäst för långsiktiga investeringar, och eToro för kortsiktiga aktieköp och trading.

1. Avanza

Avanza är Sveriges största onlinebank och de erbjuder både investeringssparkonto och aktie-fondkonto. För långsiktiga investeringar och breda marknader är Avanza vårt förstahandsval. 

Marknader som går att investera på

 • Norge
 • Danmark
 • Finland
 • USA
 • Kanada
 • Tyskland
 • Nederländerna
 • Portugal
 • Italien
 • Belgien
 • Frankrike
Avanza_logotyp
5/5

Vårt betyg för Avanza är 5,0 av 5,0

2. Nordnet

Nordnet är en annan bank som också är utmärkt för långsiktigt sparande i aktier inom förnyelsebar energi. Nordnet passar perfekt för dig som gillar smidiga lösningar där du snabbt hittar det du söker.

Marknader som går att investera på

 • Danmark
 • Finland
 • Norge
 • Tyskland
 • USA
 • Kanada
Nordnet logo
4.5/5

3. eToro

För kortsiktiga aktieköp är eToro det bästa alternativet. Handeln är courtagefri och du kan prova dig fram med ett demokonto innan du köper aktier för riktiga pengar.

Läs vårt egna eToro recension & omdöme.

etoro logo
5/5
Rekommenderade artiklar att fortsätta läsa