Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Latour aktie (LATO) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köpa Latour aktie

Investmentbolaget Latour återfinns i industriella sektorn samt tillverkningsindustrin. Latour specialiserar sig inom investeringar genom att skapa långsiktigt god avkastning för sina aktieägare. Bolaget grundades ursprungligen 1984. Latour har idag sitt huvudkontor i Västra Frölunda, Göteborg. På den här sidan har vi samlat in all information om Latour för att kunna investera i bolaget och köpa Latour aktier.

Latour logo png

BOLAGSNAMN

Latour AB

ADRESS

Ja Wettergrens gata 7, 421 30 Västra Frölunda

TICKER

LATO

SEKTOR & BRANSCH

Industriella sektorn & Tillverkningsindustrin

MARKNADSPLATS

Stockholmsbörsen

LAND

Sverige

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Latour aktiekurs

Här kan du se Latours aktiekurs.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Latour?

Är du intresserad av att investera i ett bolag med goda framtidsutsikter och en god historik att stå på kan en bra idé vara att köpa lite aktier i ett företag som Latour.

Latour är ett investmentbolag som lägger en stor del av sin verksamhet i att investera långsiktigt i bolag med egna produkter och varumärken. Dessa bolag har i regel alltid god utvecklingspotential som stöds av megatrender och som har goda utsikter för att internationaliseras. 

En investering i ett investmentbolag som Latour kan mycket väl vara en bra idé. Vi ger dig våra tre främsta anledningar till varför nedan. 

Bolaget har flera stora namn i sitt portfolio

I Latours:s portfölj syns flera stora, kända namn inom flertalet branscher. Till de största investeringar hör bland annat säkerhetsbolag Securitas, konsultverksamheten Sweco och ljusbolaget Fagerhult. Störst innehav har Latour i Assa Abloy, alltså den kända låsjätten som syns på de flesta hus- och lägenhetsdörrar i Sverige men också utomlands. 

Latour som investmentbolag är en långsiktig aktieägare. Faktum är att omkring 75 % av portföljbolagen har varit i deras ägo i mer än 20 år. Många säger just det att rätt gjort, är långsiktighet på börsen är ett vinnande koncept vilket vi verkligen kan säga i Latour:s fall. 

I Latour:s aktieportfölj finns också många andra namn däribland Tomra som bolaget investerade i bara för några år sedan. Tomra är ett norskt sorteringsbolag som spås gå en god framtid tillmötes. Nedan berättar vi mer om Latour:s investering i Tomra och vilka framtidsutsikter de går tillmötes. 

Effektiv investeringsformel

Latour:s många goda investeringar har de mycket att tacka sin effektiva investeringsformel för. Enligt Latour själva har de enkla principerna lett vägen för bolaget.

Formeln består av tre huvudkriterier; bolaget ska ha egna produkter, vara förberedd på en global expansion och gynnas av megatrender i samhället. Utöver de tre huvudkriterierna finns ytterligare en viktig punkt, bolaget ska redan innan Latour:s investering ha en stabil historik. 

Latour gör aldrig några investeringar i så kallade turn around-case, alltså bolag vars historik antingen är dålig eller att bolaget inte redan har en stor historik att stå på. Att de inte väljer att göra några sådana investeringar beror på att de både kostar för mycket i tid men också tar för mycket av bolagets kraft för att det ska vändas till en lönsam investering. 

Latour gör sällan en dålig investering, varje köp har en lång utredning bakom sig vilket du som potentiell investerare kan känna dig trygg med. 

Hög avkastning historiskt och en god framtid tillmötes

Latour har på 20 år avkastat mer än 2 100 % vilket genomsnittligt motsvarar omkring 17 % i årsavkastning. Detta kan mycket väl liknas med värdeskapande i världsklass. 

Historiskt ser det alltså bra ut för företaget men även framtiden ser ljus ut. Faktum är att Latour, som vi nämnde ovan, gjort ännu en god investering denna gången i Tomra som är världsledande inom hanteringsmaskiner för aluminiumburkar vars produkt finns i var och varannan matbutik i Norden.

I Norden har alltså Tomra och deras produkt en god tillväxt och en fin lönsamhet men detta är inte läget i andra länder vilket ger en öppning för tillväxt vilket är en av Latours:s huvudkriterier för investering. 

Idén om att återanvända aluminiumburkar, alltså pantsystem, existerar inte i flera utvecklade ekonomier ännu men denna trend ser ut och kommer att ändras i takt med att fler länder går mot ett mer klimatvänligt levende. Tomora är redan marknadsledande i Norden vilket ger dem potentialen att också vinna nya marknader vilket då är positivt sett till Latour och deras investering i bolaget

Så kan du investera i Latour

Känns en investering i Latour lockande finns det flera vägar att gå. Den absolut enklaste av vägar att ta för att investera pengar hos företaget är att starta ett konto hos en av de många nätmäklarna som finns online och göra investeringen via dem. 

Nedan berättar vi lite närmare hur du stegvis kan köpa latour aktie hos en nätmäklare online. 

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det första steget mot att köpa aktier i Latour är alltså att välja en nätmäklare och öppna ett konto hos denna. Vår rekommendation när det kommer till nätmäklare är Avanza eller eToro.

Avanza är sveriges ledande nätmäklare för långtidssparande och en stor favorit bland många aktieägare runt om i Sverige. Faktum är att Avanza redan har omkring 1 500 000 nöjda kunder mycket tack vare deras stora utbud och enkla plattform.

Är det och andra sidan en mer kortsiktig investering du är ute efter är eToro vår rekommendation. Etoro är nämligen störst inom kortsiktiga investeringar och en klar favorit för kunder inom just den typen av handlande inte bara i Sverige utan också i världen.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du väl har startat ditt konto hos din valda nätmäklare är det dags att öppna ett investeringssparkonto som du kan förvara dina aktier i. Ett investeringssparkonto, eller ISK som man i folkmun kallar det, har många fördelar för privatpersoner och är därefter det absolut mest populära valet när det kommer till kontoalternativ att förvara sina aktier i. 

Bland fördelarna med ett ISK kan du bland annat räkna med att du inte behöver betala någon avgift för att inneha kontot och du behöver inte heller deklarera några av dina affärer. Det kan också vara bra att känna till att du inte heller behöver betala någon vinstskatt vid utdelning. 

Utöver ovan nämnda fördelar är några andra positiva aspekter att du bland annat kan öppna ett ISK för en minderårig som du kanske vill spara pengar till. Det som också är värt att nämna är att den enda skatten du behöver betala för kontot är den lagstadgade schablonskatten som benämns utifrån statslåneräntan vilket som lägst bli 1,25 % 

Steg 3: Sök efter Latour

När du väl har skaffat en användarprofil och öppnat ett konto är det dags att söka efter aktien du planerar att investera i. Det du då gör är att klicka dig in hos nätmäklaren och sedan söka efter aktien i sökfältet på sidan. Då hamnar du på undersidan för aktien där du kan genomföra köpet av denna. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

För att genomföra ett köp av en eller flera Latour aktier trycker du helt enkelt på köp till höger och verifierar köpet gör du enkelt genom BankID eller genom att logga in på ditt konto. 

Utöver att köpa aktier på sidan kan du också välja att läsa mer om företaget, se tidigare utdelning, hitta information om aktien eller sälja dina aktier. 

Nedan följer två skärmavbilder för hur landningssidan ser ut där du genomför köpet av en aktie från Latour hos både Avanza och eToro. 

Så här ser landningssidan för Latour:s aktie ut hos Avanza:

Latour aktiekurs
Så här ser landningssidan ut på Avanza för Latour-aktien. Till höger finns köp-knappen där du trycker för att köpa aktien.

Presentation av Latour

Latour är ett svenskt investmentbolag vars övergripande affärsidé går ut på att investera långsiktigt i bolag med egna produkter och varumärken. Dessa bolag ska också ha en stor utvecklingspotential som även stöds av globala megatrender. De ska även ha goda utsikter för att internationaliseras. 

Deras verksamhet och investeringar kretsar kring två grenar, en helägd industri rörelse och en portfölj med börsnoterade innehav. Latour har inte som syfte att styra verksamheter, även om de är aktiva huvudägare, utan låter bolagen vara fria i sitt styre vilket på många sätt gör dem till en god partner. Deras egna verksamheter är de dock helägande i och där tar dem alltså alla beslut själva.  

Så tjänar Latour pengar

Latour:s verksamhet är att driva de företag de investerat i framåt, göra dem än mer framgångsrika och på sikt mer lönsamma. Det är så dem tjänar pengar, genom att investera i redan väl fungerande bolag och göra dessa än mer framgångsrika genom att både tillämpa ett tydligt arbetssätt men också genom att hjälpa företagen mot den globala tillväxten. 

De har också en egen affärsverksamhet i sina egna företag som de också tjänar pengar genom. Latour Industries, Nord-Lock Group och Swecon är alla företag inom industrisektorn som Latour är helägande inom. 

Så grundades Latour

Historien om Latour började med ett bolag vid namn Hevea. Detta eftersom Hevea år 1984 får en ny ägare, familjen Douglas tar över bolaget och samtliga aktier. De byter år 1987 namn till Latour och sedan dess har portfolion och deras egna verksamheter växt stadigt. 

Investera i liknande bolag som Latour

Det finns en mängd bolag likt Latour som du kan investera i. Vi ger dig 3 exempel på några av dessa företag nedan! 

Investor

Investor är något av en grundbult i svenskt näringsliv. Det är ett investmentbolag som grundades år 1916 av familjen Wallenberg.

Det är också Wallenbergarna som styr bolaget idag enligt en affärsmodell som bygger på att var en stabil, aktiv och långsiktig ägare och finansiär för att hjälpa företagen att mot bättre lönsamhet och mot en starkare position på marknaden. 

I investors portfölj finns många kända företag däribland ABB, AstraZeneca, Atlas Copo, Electrolux, Ericsson, SEB, Husqvarna och många fler. 

Kinnevik

Kinnevik är även det ett svenskt investmentbolag som likt Investor har en lång och anrik historia. Det var år 1936 som företaget grundades av familjerna Stenbeck, Von Horn och Klingsporn.

Företagets huvudsakliga lovord och fokus ligger på entreprenörskap men också innovativ teknik vilket speglar sig väl i och med deras bolagsportfölj. 

Bland bolag som Kinnevik är ägare inom återfinns bland annat Zalando, Tele2, Mathem.se, Karma och Livongo. 

Havsfrun Investment

Havsfrun Investment är även det ett svenskt investmentbolag ägande i flera bolag inom olika sektorer och från olika länder. Deras affärsidé är att på lång sikt uppnå en god avkastning där bolagets affärsverksamheter är fokuserade mot att förvalta en globalt diversifierad aktieportfölj. 

Havsfrun Investment styr sin verksamhet från Sverige och huvudkontoret ligger i Stockholm. 

Ska man investera i Latour?

Det kan absolut vara en smart idé att investera i Latour. Men precis som allt annat finns det likväl som fördelar även ett par nackdelar med en investering i ett företag som Latour. Nedan ger vi därför dig våra 3 främsta för- och nackdelar med en investering i Latour.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Latour

De vanligaste frågorna om Latour aktie. 

Finns Latour på börsen?

Latour är börsnoterade sedan år 1988 och de återfinns på Stockholmsbörsen.

Vart kan jag investera i Latour?

Det enklaste sättet att investera i Latour är att göra detta via en av de många nätmäklarna online. Vår rekommendation för långsiktigt sparande är Avanza som är Sveriges främsta nätmäklare för den typen av investeringar. Är det en mer kortsiktig investering du planerar att göra är dock eToro vår främsta rekommendation.

Hur mycket ska man investera i Latour?

Hur mycket av ditt kapital du ska investera i Latour är helt upp till dig men ett gott råd att ta med dig på vägen är att aldrig köpa för mer pengar än vad du har råd att förlora. Ett gott råd är också att aldrig äga för många antal aktier i ett och samma bolag. En bättre idé är att äga flera aktier i olika bolag så att du sprider riskerna men också har fördelen att du kan tjäna mer pengar inom flera olika branscher och sektorer.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5