Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

22 framgångsrika kvinnor och entreprenörer i finansvärlden i november 2022

Framgångsrika kvinnor och entreprenörer

I den här artikeln har vi valt att lyfta fram och hylla flera framgångsrika kvinnor som har tagit en plats i den mansdominerade finansbranschen.

Kvinnliga entreprenörer med stora framgångar i finansbranschen

Vi har sammanställt en lista där du får läsa om några av de mest framgångsrika kvinnorna inom finansbranschen, de som gjort ett betydande avtryck och är stora förebilder inom branschen. 

De har lyckats slå sig fram i en tuff bransch som är mansdominerad och lyckats ta sig ända upp till toppen. De har stor makt att leda och utveckla näringslivet framåt och till mer jämställt.

Givetvis finns det många fler som bör lyftas fram. Dela gärna en länk till artikeln i sociala medier, på bloggar och hemsidor och lägg till de kvinnor som just du tycker bör lyftas fram!

Innehållsförteckning

Framgångsrika kvinnor och entreprenörer

22 framgångsrika kvinnor i finansbranschen

 1. Helena Stjernholm
 2. Kerstin Hessius
 3. Cristina Stenbeck
 4. Eva Trouin
 5. Isabella Löwengrip
 6. Anna Svahn
 7. Johanna Kull
 8. Anna Ryott
 9. Carina Åkerström
 10. Allison Kirkby
 11. Caroline Berg
 12. Andra Farhad
 13. Sophia Bendz
 14. Annica Bresky
 15. Caroline Dybeck Happe
 16. Gun Nilsson
 17. Christina Saliba
 18. Sandra Bourbon
 19. Elin Helander
 20. Caroline af Ugglas
 21. Sabina Wizander
 22. Linnea Schmidt

Läs mer om alla här nedanför…

Helena stjernholm

1. Helena Stjernholm

VD, Industrivärden

Helena Stjernholm har en bakgrund som Sverigechef på IK Investment Partners och är sedan 2015 VD på ett av Sveriges största investmentbolag Industrivärlden. Hon har även blivit utsedd till årets mäktigaste kvinna av veckans affärer.

Kerstin hessius

2. Kerstin Hessius

VD, Tredje AP Fonden

Hon har blivit utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinna och varit med på listan under många år.

Under sin karriär har hon suttit på flera tunga poster inom finansbranschen, hon har suttit som VD för Stockholmsbörsen och varit Vice Riksbankschef. Sedan 2004 sitter hon som VD för tredje AP fonden.

Cristina Stenbeck

3. Cristina Stenbeck

Ordförande Kinnevik

Arvtagerskan är äldst i syskonskaran och en av arvtagarna till Kinnevik imperiet. 

Hon drev under många år Kinnevik med stor framgång men har numera valt att kliva åt sidan, istället använder hon sin erfarenhet, makt och pengar till att investera i unga och innovativa entreprenörer.

Eva Trouin

4. Eva Trouin

Head of Private Market Sweden, Swedbank

Eva är utbildad civilekonom och började sin karriär inom finansbranschen på telefonbanken. 

Hon klättrade snabbt inom banken och blev senare försäljningschef för Swedbank Robur norra Sverige. Eva kom sedan att bli Sverigechef för nätmäklaren Nordnet där hon stannade i fem år. Numera är hon tillbaka på Swedbank där allt en gång började som chef över Privatmarknaden.

Isabella Löwengrip

5. Isabella Löwengrip

Entreprenör

Bloggdrottningen som under många år drev bloggen blondinbella som blev en av nordens största privata bloggar. Sedan dess har hon startat flera bolag, skrivit böcker och varit med och grundat sveriges största facebook grupp för tjejer som vill lära sig mer om sparande, investeringar och entreprenörskap.

Anna Svahn

6. Anna Svahn

Entreprenör

Anna Svahn hade tidigt ett stort intresse för aktier och sparande och har lyckats göra sig ett känt namn i branschen. Hon var en tid projektledare för Feminvest som arbetar för att få fler kvinnor att få upp intresset för sparande, investeringar och entreprenörskap. 

Hon har skrivit boken Investeringsguiden som handlar om hur man kommer igång med sitt sparande och är en av grundarna till Facebook gruppen Economistas som arbetar för att dela med sig och sprida kunskap om ekonomi och investeringar. 

Anna arbetar idag som VD för Blockchain och syns ofta i olika sammanhang för att diskutera sparande och investeringar. 

Johanna Kull

7. Johanna Kull

Sparekonom Avanza bank

Har en bakgrund som sparekonom på fondbolagens förening. Fick 2016 arbeta sida vid sida med dåvarande sparekonom Claes Hemberg och har nu tagit över den positionen. Hon arbetar aktivt med att få fler kvinnor att intressera sig för sparande och investeringar.

Anna Ryott

8. Anna Ryott

Deputy CEO på Norrsken Foundation

Chefgalans hederpristare arbetar för att bekämpa fattigdom och klimatkris med ny teknik. 

Hon började sin karriär efter ekonomistudierna inom finansbranschen på Hagströmer & Qviberg där hon arbetade som ung analytiker, gick senare vidare till Mckinsey och sen till Storåkers där hon arbetade som vice VD. 

Hon hoppade senare av för att istället ägna sig helt åt välgörenhet och hållbarhetsfrågor på UNICEF Sverige där hon arbetade som insamlingschef. Idag arbetar Anna som affärs aktivist och styrelseproffs med fokus på hållbarhet och sitter med i styrelsen i flera stora bolag.

Carina Åkerström

9. Carina Åkerström

VD, Handelsbanken

Carina Åkerström har fått utmärkelsen näringslivets mäktigaste kvinna och har nått den absoluta toppen. 

Hon har en lång karriär inom Handelsbanken där hon arbetat i över 30 år på flera olika positioner. Hon är numera VD och är första kvinna på rollen i bankens historia.

Allison Kirkby

10. Allison Kirkby

VD, Telia Company

Allison Kirkby började med att knacka dörr som mjölkbud när hon gick i småskolan och har sedan dess klättrat högst upp i karriären. 

Hon arbetade under 20 år inom konsumetvarujätten Procter & Gambles, gick sedan vidare till Stenbecksfären där hon arbetat som VD för Tele2 och TDC som är Danmarks största telefonioperatör. Nu har hon klättrat ytterligare ett steg och sitter idag som VD för Telia Company.

Caroline Berg

11. Caroline Berg

Ägare och ordförande för Axel Johnson

Caroline Berg har en bakgrund inom filmens värld och har bland annat arbetat med filmproduktion, dokumentärfilm och filmproducent. Hon har sedan 2005 arbetet inom Axel Johnson, 2015 tog hon över som styrelseordförande efter sin mamma Antonia Ax:son Johnson. 

Hon har idag det yttersta ansvaret för bla Åhlens, Hemköp, Dustin, Willys, Filippa K med flera.

Andra Farhad

12. Andra Farhad

VD och grundare av Börshajen AB

Allt började med en googling på hur man blir rik, sedan dess har Andra Farhad haft en raketkarriär. Hon köpte sina första aktier som 15 åring och blev miljonär vid 21 års ålder. 

Hon är också känd under namnet börshajen som arbetar för att sprida kunskap och göra kapitalmarknaden tillgänglig för alla. Hon är idag en välkänd profil och arbetar för att fler skall få upp intresset för sparande och investeringar.

Sophia Bendz

13. Sophia Bendz

Entreprenör

Sophia Bendz har en bakgrund från musikjätten Spotify där hon var ansvarig för marknadsföring och strategi. Idag arbetar hon på Atomico som är ett riskkapitalbolag där hon arbetar med ett ängelinvesterarprogram. 

Hon har även själv investerat i flera startups och är en av initiativtagarna till Stiftelsen Allbright som hon startade igång tillsammans med Sven Hagströmer. I höst går hon vidare mot nya äventyr och till Cherry Ventures som investerar i nya bolag i ett tidigt skede men kommer även att fortsätta som rådgivare åt Atomico.

Annica Bresky

14. Annica Bresky

VD, Stora Enso

Annica Bresky älskar att lösa problem, är utbildad ingenjör inom miljö och vattenteknik, arbetade under studierna på IKEA. Hon har haft flera chefsbefattningar på Stora Enso, Brukschef på Billerud Korsnäs och en karriär inom Stora Enso där hon idag sitter som VD.

Carolina Dybeck Happe

15. Carolina Dybeck Happe

Finanschef General Electric

Carolina Dybeck Happe har en bakgrund som VD för Assa Abloy och Danska A.P.Møller-Mærsk där hon blev den första kvinnliga finanschefen någonsin. Idag arbetar hon i USA för General Electric som finanschef och är den första icke Amerikanska på den posten. 

Carolina blev 2015 utsedd till CFO av Affärsvärlden, 2016 och 2017 blev hon även utsedd till bästa finanschef i Europa av förvaltare i ranking av Institutional Investor.

Gun Nilsson

16. Gun Nilsson

VD, Melker Schörling

Gun Nilsson är en företagsledare, sitter som VD för ett av våra mest framgångsrika investmentbolag som byggts upp av Melker Schörling. Hon sitter också som styrelseordförande i Hexagon och arbetar som ledamot i ett flertal bolag. Hon har tidigare arbetar som finansdirektör på Duni AB och Nobia.

Christina Saliba

17. Christina Saliba

Invest in Her

Välkänt ansikte inom PR-branschen och har drivit flera företag och har en bakgrund inom politiken. Christina Saliba startade 2017 Invest in her tillsammans med Camilla Läckberg. 

Det är ett investmentbolag som arbetar för att främja kvinnligt ägande genom att stödja utvecklingen av produkter, tjänster och få ett jämlikare affärsliv. 

Sandra Bourbon-Framtidsfeministen

18. Sandra Bourbon

"Framtidsfeministen" / Equalytics

Med stort fokus brinner hon för jämställdhetsfrågor och vill locka fler kvinnor till att intressera sig för börsen.

När Sandra kom ut i arbetslivet och såg hur få kvinnor som satt i de ledande börsbolagen fick hon nog och startade Equalytics tillsammans med några andra. Equalytics samlar in jämställdhets data där du enkelt kan se hur platserna i ledning och styrelse är fördelade mellan män och kvinnor. 

Hon arbetar för att göra det enklare att investera i jämställda bolag. Hon är aktiv i flera sociala medier och driver sin egen blogg.

Elin Helander

19. Elin Helander

Forskningschef på Dreamon

Elin Helander har har skrivit boken “hjärnkoll på pengarna” och utbildad kognitionsvetare med fil kand inom psykologi och en master i neurovetenskap. Hon arbetar på Dreams med att få fler att upptäcka att sparande är något roligt och att sparande skall vara tillgängligt och lätt för alla. 

Hon är med och utvecklar nya kreativa lösningar och ideér för att få alla att intressera sig och bli motiverade att spara pengar genom att sätta upp tydliga mål för sparandet. Vid sidan av det föreläser hon om hjärnan och betenden när det kommer till pengar och sparande.

Caroline af Ugglas

20. Caroline af Ugglas

Vice VD, Svenskt näringsliv

Caroline af Ugglas har en tre decennier lång bakgrund inom Skandia där hon bland annat arbetat som aktiechef. Hon arbetar idag som Vice VD för Svenskt Näringsliv och har ansvar för ägarfrågor på arbetsgivarorganisationen. Hon är en av dem med främsta ansvaret för att stimulera och främja svenskt företagande.

Sabina Wizander

21. Sabina Wizander

Chief Commercial Officer på KRY

Hon har en bakgrund som investeringsansvarig för riskkapitalbolaget Creandum. Hon blev senare värvad av Kry som affärsområdeschef och arbetar idag som chefsstrateg.

Linnea Schmidt

22. Linnea Schmidt

Economista och Feminvest

Med ett brinnande intresse för aktier och investeringar. Hon driver ett flertal facebookgrupper och nyhetsbrevet ekonomiguiden tillsammans med Anna Brännhult.

Hon är idag bosatt i Danmark där hon har driver gruppen Moneypenny som har både en blogg, hemsida och facebookgrupp med tusentals följare.

Vill du också skapa dig en framgångsrik privatekonomi?

Hur bra koll har du på dina utgifter kontra inkomster?

En bra plan som passar de flesta är att sätta upp ett automatiskt månadssparande i fonder eller genom en fondrobot.

Du får då chansen att få avkastning på börsen samtidigt som du kan fokusera på annat i livet. Det automatiska månadssparandet gör även att du hela tiden vet hur mycket pengar du har kvar att konsumera på det du känner för.