Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i vatten – så kan du handla vatten 2022

Investera i vatten

Vatten är nog det viktigaste vi har här på jorden och man kan tycka att det finns oändligt. Men av allt vatten på jorden så består det endast av 2.5% sötvatten. Det kan tyckas vara svårt att investera i just detta men med rätt nätmäklare så kan du investera enkelt i vatten.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika nätmäklare där du kan investera i vatten. Vi har även skrivit ner 3 stycken bolag/aktier i vatten branschen som du kan köpa och investera i.

etoro logo
4,0 av 5
4/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Innehållsförteckning

Bästa nätmäklaren för att investera i vatten

För att kunna investera i vatten så måste du först ha tillgång till en bra mäklare som erbjuder dig alternativ för det. Vatten går inte riktigt att handla på samma sätt som exempelvis olja, guld eller andra metaller och råvaror. Det handlar nästan uteslutande om aktier inom branschen eller väldigt nischade ETF:er som investerar i vattensektorn.

Det finns flera olika plattformar som du kan välja men det är viktigt att den har alla verktyg du behöver. På kort sikt rör sig inte många vattenaktier överdrivet mycket, det är trots allt inte en volatil bransch. Det kan därför vara bra med hävstång så att du kan se lite större rörelser, om du nu inte har planerat att investera långsiktigt i aktier och fonder.

Det finns flera plattformar att välja bland men ett bra alternativ här är eToro. Deras sida är internationell så du kommer åt flera företag inom vattensektorn och du har samtidigt möjlighet att handla med hävstång när du känner att det är värt risken.

Du kan även läsa om fler tradingmäklare på vår sida där vi går igenom allt om de olika mäklarna. Om du är helt ny till trading så rekommenderar jag även vår artikel där vi går igenom allt om daytrading.

1. eToro

eToro är en stor internationell tradingplattform som erbjuder både riktiga tillgångar och CFD som följer prisets utveckling hos olika tillgångar. Det finns aktier, index, fonder, valutor, och råvaror i det stora utbudet. Det finns såklart också aktier för bolag som på ett eller annat sätt arbetar med vatten, exempelvis bolag som förser människor med rent vatten för avlopp och att dricka.

Du kan självklart handla med hävstång på mycket i utbudet vilket är ett stort plus. Man erbjuder ganska rimliga nivåer för att skydda användarna, så det finns inte någon extrem hävstång här, vilket är bra eftersom risken annars är att man tappar sin investering om man har dålig timing.

Plattformen är i övrigt väldigt stor och är en av de största i världen, men väldigt många nöjda användare världen över. Avgifterna är för det allra mesta ganska låga och man slipper avgifterna helt för vissa investeringar.

Avgifter 
Registrering av konto0 USD
Courtage0 USD
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

etoro logo
5/5

Vårt betyg för trading på eToro är 5,0 av 5,0

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

IG är en annan stor plattform med väldigt många användare på den globala banan. Sidan må vara internationell men du kan precis som med eToro använda den på svenska. Du kan också kontakta supporten på svenska om du vill det.

Utbudet är väldigt stort och det finns flera sätt att investera i vatten på. Faktum är att IG själva har talat om det på sin svenska sida över tradingstrategier, så företaget är inte främmande till det och nämner bland annat olika bolag som arbetar med vatten.

I övrigt så finns det mycket annat i utbudet och det finns också möjlighet att handla med hävstång om du vill det. Det finns också andra råvaror om du är ute efter att fördela dina pengar.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

IG Markets logo
4/5

Vårt betyg för trading på eToro är 4,0 av 5,0

Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är en av Sveriges ledande mäklare och har ett enormt utbud av aktier och fonder, samt en del certifikat. För att investera i vatten så finns det bland annat aktier i olika vattenbolag, både gällande vattenförsörjning genom dricksvatten och såklart företag som säljer dricksvatten i butik.

Avanza har rimliga avgifter och en god service. Det finns också mycket information på deras sida så att man kan lära sig att investera sina pengar på bästa vis.

Då det är en svensk plattform är den väldigt enkel att använda. För att skapa sitt konto och logga in behöver du bara använda ditt BankID, så det är väldigt lätt att komma igång. Det finns också möjligheten att använda ett ISK för en låg förmånlig skatt.

Du kan visserligen använda Avanza för kortsiktig swingtrading, men för kortsiktiga investeringar är det ganska begränsat med alternativ, främst genom bear- och bullcertifikat. Avanza är därför bäst för långsiktiga investeringar och småsparande, men den är ett bra komplement till en tradingplattform som eToro där du istället inte bör ha långsiktigt sparande.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Avanza_logotyp
4/5

Vårt betyg för trading på Avanza är 4,0 av 5,0

Varför ska man investera i vatten?

Det finns många råvaror att investera i men medan andra som kaffe och kakao är frivilliga att konsumera så är vatten något som vi alla behöver. Det här gör det till en intressant investering redan där, men det finns också en rad andra goda skäl till det.

Det är en ganska ovanlig investering inte minst då det är svårare att investera i vatten än andra råvaror. Det finns inte direkt ett globalt pris på vatten, men det finns lite olika sätt att investera i. Ett vanligt sätt är genom aktier för bolag som arbetar med dricksvatten, men det finns också innovativa bolag inom vattensektorn som kan vara intressanta.

Innan du börjar titta på vår lista med vattenaktier så kan det vara bra att förstå de tre stora skälen till att investera i rent dricksvatten och innovativa bolag i vattensektorn.

Världens viktigaste naturresurs

Vatten använder vi alla och det här kommer inte att ändras. Vatten kommer ut genom kranen och det är det man ofta tänker på, alternativt dricksvatten på flaska. Vi dricker det, vi lagar mat med det och vi vattnar våra grödor med det.

Samtidigt så använder vi det också inom mängder av områden. Du kan till exempel inte tillverka kläder på industriell skala utan vatten. Det används framförallt inom teknik, mat och dylikt. Det här innebär att det finns ett närmast oändligt antal bolag som är beroende av vattensektorn för att kunna tillverka sina produkter och tjänster.

Bristen är värre än man kan tro

Sätter man på vattenkranen kommer det ut rent dricksvatten, men så ser det inte ut över hela världen. Trots allt vatten vi har på vår planet så är det tyvärr bara cirka 1% av det som går att dricka.

Det är därför många innovativa bolag försöker komma på idéer för att rena och omvandla vatten, men det är väldigt mycket svårare än man kan tro. Det finns däremot intressanta investeringar att göra i dessa vattenbolag. Vattenbristen är något som kommer att påverka flera miljoner människor, och i längden flera miljarder när länder i den moderna delen inte längre kan producera mat, kläder och annat på samma sätt.

Diversifiera din portfölj

Vattenbolag kan i många fall vara väldigt stabila aktier, så det innebär ett stabilt innehav för den som vill diversifiera sin portfölj en aning. Det är samtidigt svårare med bra avkastning på kort sikt, men det finns en del möjligheter.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Top 10 länder med mest sötvattenresurser

De länderna som har mest sötvatten är Brasilien, Ryssland, USA, Kanada, Kina, Colombia, EU, Indonesien, Peru och Indien. Här nedanför visar vi visuellt vart på kartan mest sötvatten finns.

PlatsLandSötvatten (Kubikkilometer)
1Brasilien8 233
2Ryssland4 508
3USA3 069
4Kanada2 902
5Kina2 840
6Colombia2 132
7EU2 057
8Indonesien2 019
9Peru1 913
10Indien1 911

Investera i vattenaktier

Nedan radar vi upp 3 bolag vi tycker är intressanta inom aktier inom vatten. Spana in dem du också!

American Water Works

Det här är USAs största vattenbolag och tillhandahåller över 14 miljoner människor i 46 stater med dricksvatten, avloppsvatten och tjänster kopplat till detta. Det här gör det till ett samhällsbärande vattenbolag och ett företag med stor betydelse för många i USA.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

KSB AG

Det här är ett tyskt bolag som tillverkar pumpar, ventiler och annat till vattensektorn, men även till bland annat gruv-, kemikalie- och energibolag. Man arbetar framförallt med pumpar och har verksamhet i hela världen, men cirka hälften av alla intäkter kommer från Europa.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Veolia

Veolia är franskt men har verksamhet i hela världen. Man förser hela 95 miljoner människor med dricksvatten och över 60 miljoner med avloppsvatten. Man har också gjort många förändringar inom bolaget för att förbättra lönsamheten. Företaget är alltså involverat i infrastruktur, så precis som AWW är det ett samhällsbärande företag med stor betydelse för många människor i väldigt många länder.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vanliga frågor om vatten (FAQ)

Innan du gör en investering i ett intressant vattenbolag så är det bra att lära dig så mycket som möjligt. Vi ska därför svara på lite vanliga frågor som andra investerare har om att spara och investera i vattenbolag.

1. Varför investera i vatten?

Vatten är en bristvara och har en enorm efterfrågan, så långsiktigt kan det innebär en god avkastning. I många fall handlar det om att man vill diversifiera med något som har en konstant efterfrågan.

2. Vad avgör priset på vatten?

Priset avgörs av framförallt tillgången och efterfrågan. Beroende på vilka länder där ett vattenbolag är verksamma i så kan politik och reglering också påverka priset på vatten.

3. Vart kan man investera i vatten?

Du kan investera i vatten på många olika platser, men vi rekommenderar en tradingplattform som eToro där du enkelt kan investera i bolag verksamma i sektorn.

4. Är vatten en bra investering?

Vatten kan leda till avkastning för den som investerar i fonder eller aktier, men det är inte nödvändigtvis en god investering enbart baserat på vattenpriset. Titta därför på intressanta bolag som i allmänhet har en intressant verksamhet och utveckling.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78%-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med eToro och IG.com.