Är ni intresserade av att investera företagets pengar? Bra. Då har ni hittat rätt.
I den här artikeln ger vi dig inspiration och 5 tips på hur ni kan placera företagets kapital.
Använd gärna snabbnavigeringen här nedanför och glöm inte titta på videoklippen för varje investeringsslag.
Artikelns innehållsförteckning
Hur kan man investera företagets pengar?
Som företag kan man investera pengar precis som en privatperson kan göra. Många aktiebolag har hela portföljer med en blandning av tillgångar.
De vanligaste tillgångarna som företag investerar i är:
- Noterade aktier: Både från börsen som large cap och från de små listorna som Spotlight och First North.
- Fonder: Aktiefonder, räntefonder, hedgefonder m.m.
- P2P-lån: Investeringar i både privatlån, företagslån och factoring.
- Strukturerade produkter: Räntebevis, Aktieindexobligation och liknande produkter paketerade med derivat och obligationer.
- Fastighetsinvesteringar: Direktägande i fastigheter eller mindre investeringar genom crowdfunding
Beroende på företagets investeringshorisont och riskvilja med kapitalet kan man bygga sin egen portfölj. Vi ser en möjlighet i att kombinera flera investeringar genom att både få en bra riskspridning och en kombination av återkommande utdelningar, ränteutbetalningar och värdeökning i portföljen.
Läs våra nischade investeringsguider:
AKTIER
Investera i aktier med företaget
När företaget har vad som kallas för överskottslikviditet kan det vara intressant att investera. Överskottslikviditet innebär att man har mer pengar i kassan än vad som behövs för att driva verksamheten.
För de pengar som kan avsättas på lång sikt kan man också försöka få en riktigt bra avkastning. Av den anledningen väljer många att köpa aktier som investering. Aktierna kan köpas på två sätt, direktägande i Aktie- & fonddepå eller genom en kapitalförsäkring.
STEG 1: Du behöver en LEI-kod för att investera med företaget
Alla aktiebolag behöver sedan ett par år tillbaka en LEI-kod eller LEI-nummer för att kunna investera i aktier och fonder. På LEIpass.se kan du beställa en kod på 1 minut och du får koden redan inom 15 minuter.
LEI är en förkortning av Legal Entity Identifier vilket är en global identifieringskod som används för att kunna identifiera företag som handlar med värdepapper som aktier, valutor, räntor och råvaror.
Hur kommer man igång?
Det absolut enklaste sättet att komma igång med aktieinvesteringar är att du tecknar en företagsägd kapitalförsäkring. Det kan låta komplicerat men hos exempelvis Avanza kan du signera med Bank-id och komma igång på ett par klick.
Med en kapitalförsäkring får företaget ett konto dit du kan månadsspara eller göra engångsavsättningar. Du loggar sen in på Avanzas hemsida och köper de aktier du vill satsa på.
- Aktieskolan använder Avanza bank för våra investeringar
Skatt på kapitalförsäkring mer förmånligt
Äger du aktier i en kapitalförsäkring får du både utdelningar och vinster skattefria. Du betalar istället en årlig skatt på kapitalet du har i försäkringen. För 100.000 kr betalar du inte mer än ett par hundralappar.
Utöver Avanza är också Nordnet en aktör som är snabba och enkla att ha att göra med. Prismässigt betalar du courtage på samma nivå som när du sparar privat. Priserna baseras på hur stora och hur många affärer du gör.
- Förmånlig skatt på kapitalföräking jämfört med traditionell depå
- Du har ingen rösträtt i bolaget när du äger aktier genom en kapitalförsäkring
Fördelar med att investera i aktier
Om du investerar direkt i aktier har du fördelen att du bara betalar courtage vid köpet. Du har alltså inga löpande kostnader som för fonder som har en förvaltningsavgift.
Ytterligare en fördel är att aktier ofta både kan få en värdeökning och betalar en årlig aktieutdelning. Det påminner om att äga en hyresfastighet som både kan öka i fastighetsvärde och genererar hyresintäkter.
Genom att välja bra aktier kan du alltså få en portfölj som genererar värdeökning och aktieutdelning över tid. Du kan välja att satsa på riskfyllda bolag med stor potentiell värdeökning, som biotechbolag eller mer stabila ”Warren Buffet” bolag inom exempelvis livsmedel eller infrastruktur.
Nackdelar
Att äga aktier är en investering för den riskvillige. Även om det finns bolag som är stabila och mindre volatila, har en aktiekurs som svänger mycket, är det stor skillnad i risknivå på att äga en enskild aktie jämfört med en bred aktiefond.
Ytterligare en faktor som kan anses vara en nackdel är att du bör vara ganska påläst innan du köper en aktie. Om du förstår ett bolag och tror på investeringen på lång sikt är det lättare att ha is i magen under tuffa perioder. Är du inte intresserad av investeringar bör du hellre satsa på säkrare kort.
Inspiration på aktier för ditt företags placeringar:
FONDER
Investera i fonder med företaget
För den som inte har tid eller intresse att satsa på aktier kan fonder vara ett bättre alternativ. Samma kapitalförsäkring som du kan teckna för att köpa aktier kan du också välja för att köpa fonder i.
En fond är egentligen ett paket med aktier och andra värdepapper där en förvaltare valt ut vad du ska satsa på. Det finns aktivt förvaltade fonder som ska försöka välja de bästa aktierna inom en viss kategori.
Det finns också passivt förvaltade fonder som investerar som ett index, exempelvis Sverige index eller OMXSPI. Dessa kallas för indexfonder.
Om du vill vara försiktig med ditt sparande kan du också investera i räntefonder. Det är fonder som innehåller olika räntepapper och därmed ofta har lägre risk än en aktiefond har.
Första och viktigaste steget...
Alla aktiebolag behöver sedan ett par år tillbaka en LEI-kod för att kunna investera i aktier och fonder. På LEIpass.se kan du beställa en kod på 1 minut och du får koden redan inom 15 minuter.
Hur kommer man igång?
Det är alltid bra att välja att investera hos en bank eller annan aktör som erbjuder ett stort utbud av fonder. Då blir det lättare att hitta en mix som passar dig och ditt sätt att spara pengar.
Både Avanza och Nordnet har hundratals fonder i sitt utbud och på deras hemsidor kan du enkelt sortera fonderna efter branscher, länder och den risknivå du föredrar.
Om du inte vill välja fonder själv kan du ta hjälp av en tjänst som Lysa.se. Det är en automatisk tjänst som väljer vilka fonder du ska ha dina sparpengar i.
Du behöver bara svara på några frågor om ditt sparande så får du en rekommenderad portfölj som Lysa sköter åt dig. Avgiften för tjänsten är mycket låg, har du investerat 100.000 kr genom Lysa kostar det så lite som 20 kr per månad.
Fördelar med att investera i fonder
Fonder är för dig som vill få en bred mix av aktier, räntor och andra tillgångsslag men inte själv vill lägga tiden på att hitta bra investeringar.
Du kan välja mellan att ta hjälp av experter eller att följa med aktiemarknadens utvecklingen i stort. Att investera i fonder för företaget går enkelt och är ett tacksamt sätt att få mer än bara bankens ränta på pengarna.
- Aktieskolan använder Avanza bank för våra investeringar
Nackdelar
Om du vill investera ett stort kapital och få utbetalda räntor eller utdelningar är fonder inte en bra lösning. Då finns det andra investeringar som är bättre.
Det stora utbudet av fonder kan göra att den som är ovan får svårt att fatta beslut. Om så är fallet bör man satsa på en automatisk tjänst som Lysa.
P2P-LÅN
Investera i P2P-lån
Att sätta av pengar på ett sparkonto för företaget är idag inte något intressant alternativ för de flesta. Du erbjuds i bästa fall runt 1% i ränta och behöver ofta binda kapitalet under en längre tid.
Vill du få en högre avkastning, till högre risk men inte ta aktiepositioner kan P2P-lån vara ett alternativ. Du använder då en P2P-plattform, en slags handelsplats, för att låna ut pengar till privatpersoner.
Som låntagare kan du använda en peer-2-peer för att låna pengar och som privatperson eller företagare kan du låna ut pengar som en investering. Beroende på låntagarens kreditvärdighet och därmed risknivå får du olika hög ränta på investeringen. Läs mer om hur du kan låna ut pengar till privatpersoner och företag genom P2P-lån här.
- Bygg er egen bankverksamhet och få avkastning varje månad
- Stabil förutsägbar avkastning
- Många gånger 5-10% årlig avkastning
Hur kommer man igång?
Det finns många olika P2P-plattformar du kan använda som investerare. Något som är bra att tänka på är att plattformen ska ha stora volymer, dvs. många låntagare och investerare.
Fördelen med ett stort utbud är att du har många låntagare och räntenivåer att välja mellan. Ofta kan varje investering vara på ganska små belopp i de större plattformarna och då kan du bygga upp en egen portfölj av lån med en bra riskspridning.
Den största och mest användarvänliga plattformen på svenska marknaden är Lendify. Där kan du själv välja att investera i enstaka lån eller använda tjänsten autoinvest, en färdig portfölj som kan innehålla så mycket som 50 olika lån.
Fördelar med att låna ut pengar mot ränta
Att låna ut pengar är en klassisk affär som funnits sen urminnes tider. Fördelarna med just P2P-lån är att du får en månatlig ränteutbetalning. Hos Lendify väljer du själv om du ska få ut räntan på ditt konto eller om den ska återinvesteras i nya lån.
Väljer du att bygga en portfölj av många lån får du dessutom en kombination av utbetalningar fördelat över tid och storlek.
Nackdelar
Jämfört med en aktieinvestering är ränteinvesteringens största nackdel det som kallas för defaultrisken. Om låntagaren inte betalar sitt lån kan det sluta med att du förlorar hela ditt investerade kapital.
Inom P2P-lån är defaultkvoten, andelen låntagare som inte betalar sina lån och blir kreditförluster, ofta runt någon enstaka procent. Det varier mellan olika plattformar och risknivåer men 1 procent kreditförluster innebär att en investering av 100 blir en förlust.
Genom att investera i många olika lån kan du ”hedga” den här risken och få ränteutbetalningar som överstiger dina kreditförluster.
FASTIGHETER
Investera i fastigheter med företagets pengar
När man pratar om passiva inkomster och investeringar är det vanligt att fastigheter kommer på tal. Om du har stora vinster i ditt företag kan du starta ett eget litet fastighetsbolag.
Där kan du köpa fastigheter och i många fall få skatteavdrag för hela eller delar av din investering. Samtidigt får du en återkommande ränteutbetalning i form av hyresintäkter.
Nackdelen med fastigheter som gör att många avstår är att det krävs ett stort kapital för att komma igång. Även de minsta fastigheterna på ett par hyreslägenheter kostar flera miljoner.
Ska du investera i fastigheter ska du också tänka på riskspridningen. Du ska hellre äga 10% av ett hus med 30 lägenheter än 100% av 3 lägenheter. Ännu bättre är det att äga 1% av 300 lägenheter eftersom du blir mindre känslig för vakanser.
Hur kommer man igång?
2020-talet och digitaliseringen har skapat möjligheter för den som vill investera i fastigheter även om man inte har flera miljoner i eget kapital.
Tessin är en plattform som erbjuder fastighetsinvesteringar genom crowdfunding. Där kan du investera i en liten post i ett fastighetsprojekt som ger dig återkommande avkastning och ränteutbetalningar.
Genom att använda crowdfunding för fastighetsinvesteringar kan du bygga en fastighetsportfölj som betalar ut intäkter direkt i bolagets kassa.
Fördelar med att investera i fastigheter
Att investera i fastigheter kan ge en bra hävstång på din investering eftersom belåningsvärdet är högt.
Investerar du mindre belopp genom exempelvis Tessin kan du inte nyttja belåning men får fortfarande en bra mix av investeringar. Fastigheter har ingen direkt korrelation med aktiemarknaden vilket och är intressant för att bygga en bra portfölj.
Nackdelar
Den största nackdelen med fastighetsinvesteringar är bristen på transparens. Du behöver läsa på en hel del innan du gör en fastighetsinvestering. Ta reda på vilka riskerna är och se till att förstå dem så kan du sen göra smarta investeringar för företaget.
KRYPTOVALUTOR
Investera i kryptovalutor med företaget
Precis som andra tillgångsslag kan du investera i valutor med företagets pengar. Att skaffa ett valutakonto i dollar är kanske inte så spännande men att köpa kryptovalutor är det många som är intresserade av.
Ta en del av företagets överskottslikviditet och investera i några olika kryptos som Bitcoin, Dogecoin och Ethereum. Även om du inte vill handla med valutorna för företaget kan du äga dem som ett sätt att få avkastning på bolaget kassa.
Hur kommer man igång?
Det första du bör göra är att välja en bra kryptohandelsbörs – vi rekommenderar en av världens ledande börser, Kraken.com.
När du väl har öppnat konto så kan du välja mellan hundratals olika kryptovalutor. Sprid gärna riskerna genom att investera i flera olika valutor.
Fördelar med att investera i kryptovalutor
Att investera i kryptovalutor är, precis som fastigheter, en tillgång som inte korrelerar så mycket med aktiemarknaden. Det finns dessutom tusentals olika kryptos att välja mellan för den som är intresserad.
Kryptos är dessutom ändliga resurser. Till skillnad från vanliga valutor som Euro och SEK som centralbankerna trycker upp nya av finns det bara ett visst antal av varje krypto.
Utmaningen med kryptoinvesteringar är att direktägande av exempelvis Bitcoin kräver en viss teknisk kunskap. Kraken.com gör det mycket bra då de erbjuder gratis guider och videos för att du ska kunna lära dig grunderna och komma igång redan idag.
- Bra diversifiering mot börsen och aktiemarknaden
- Handla enkelt på Kraken.com
Nackdelar
Att äga aktier innebär att den förväntade värdeutvecklingen pekar uppåt. Det beror på att företagen höjer sina priser, världens BNP ökar på lång sikt och därmed finns det en drivkraft mot att aktiebolagen ska växa.
En investering i en valuta har inte samma drivkraft uppåt över tid. Du får heller inte någon aktieutdelning eller hyresintäkt från en valuta.
Ska du investera i exempelvis en kryptovaluta är det för att du tror att efterfrågan på valutan kommer att öka. Om efterfrågan ökar kommer det driva priserna uppåt eftersom utbudet i stora drag är konstant.
Omvänt gäller också att om du har en stark tro på att efterfrågan på en viss kryptovaluta kommer minska kan en negativ position, en blankning av tillgången, vara en intressant investering.
SAMMANFATTNING
Vad är mest lönsamt - investera privat eller i företaget?
Som företagare ställs man ofta inför frågan om man ska ta en aktieutdelning och investera privat eller om man ska bygga upp en portfölj direkt i bolaget.
Ta en aktieutdelning i bolaget och investera privat
Vi antar att du har 100 000 kr i skattade pengar i ditt bolag som du delar ut och sen investerar. Netto har du 80 000 kr som du investerar i exempelvis P2P-lån.
Avkastningen efter ett år är 8%, dvs. 6 400 kr. Alltså har du efter ett år 86 400 kr i kapital.
Investera bolaget kapital
Du väljer nu att investera 100.000 kr av bolagets skattade pengar innan du gör en aktieutdelning. Du väljer samma P2P-lån och får därmed samma avkastning, 8%.
Efter ett år har du 108 000 kr i din portfölj. Om du nu gör en aktieutdelning på hela beloppet har du 86 400 kr kvar i kapital.
Slutsats
Det intressanta är att även om du investerar mer kapital och får mer ränta på pengarna när du behåller dem i bolaget blir det samma belopp netto, efter skatt för aktieutdelning.
Det här gäller också om du investerar kapitalet över exempelvis 10 års tid med 8% ränta om året.
Fördelarna med att behålla pengarna i bolaget är följande:
- Skjuter du upp utdelningen ackumuleras utdelningsutrymmet och växer med en ”ränta”. Ditt utdelningsutrymme blir alltså mer än linjärt större av att du väntar med att nyttja den
- Om du behåller pengarna i företaget kan du välja att återföra kapitalet till verksamheten. Hela eller delar av kapitalet kan delas ut. Du får alltså en ökad frihet genom att vänta med din aktieutdelning.
Läs våra guider för att investera pengarna:
Risker med att investera företagets pengar
Kom ihåg att alla investeringar innebär risker. Du kan förlora hela eller delar av kapitalet du köper någon form av värdepapper för.
Om du investerar bolagets kapital, kom ihåg att bara avsätta de medel du själv har råd att förlora.
Vi brukar tänka att ett företag, precis som hemma i köket, har en sval, en kyl och en frys.
Maten i svalen, exempelvis grönsakerna, ska du äta ganska snart. Det som ligger i kylen kommer du äta nu fram till om någon vecka eller två. Det som ligger i frysen äter du om några månader eller kanske ett år. Du kanske aldrig tömmer ur frysen helt.
Tänk på samma sätt med bolagets kapital som med maten hemma i köket. En del pengar ska ligga på likvidkontot för att betala löner och räkningar idag. En annan del kan ligga på ett fasträntekonto eller i några räntefonder.
En sista delen, frysen, investerar du i aktier, fastigheter, P2P-lån, kryptovalutor och andra tillgångar. De här pengarna kan du använda nån gång i framtiden men du kanske inte behöver dem förens pensionen.