Investera företagets pengar: 5 tips på bästa placeringarna 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Är ni intresserade av att investera företagets pengar? Bra. Då har ni hittat rätt. 

I den här artikeln ger vi dig inspiration och 5 tips på hur ni kan placera företagets kapital.

Använd gärna snabbnavigeringen här nedanför och glöm inte titta på videoklippen för varje investeringsslag. 

Investera företagets pengar

Hur kan man investera företagets pengar?

Som företag kan man investera pengar precis som en privatperson kan göra. Många aktiebolag har hela portföljer med en blandning av tillgångar.

De vanligaste tillgångarna som företag investerar i är:

Beroende på företagets investeringshorisont och riskvilja med kapitalet kan man bygga sin egen portfölj. Vi ser en möjlighet i att kombinera flera investeringar genom att både få en bra riskspridning och en kombination av återkommande utdelningar, ränteutbetalningar och värdeökning i portföljen.

Läs våra nischade investeringsguider:

AKTIER

Investera i aktier med företaget

När företaget har vad som kallas för överskottslikviditet kan det vara intressant att investera. Överskottslikviditet innebär att man har mer pengar i kassan än vad som behövs för att driva verksamheten.

För de pengar som kan avsättas på lång sikt kan man också försöka få en riktigt bra avkastning. Av den anledningen väljer många att köpa aktier som investering. Aktierna kan köpas på två sätt, direktägande i Aktie- & fonddepå eller genom en kapitalförsäkring.

STEG 1: Du behöver en LEI-kod för att investera med företaget

Alla aktiebolag behöver sedan ett par år tillbaka en LEI-kod eller LEI-nummer för att kunna investera i aktier och fonder. På LEIpass.se kan du beställa en kod på 1 minut och du får koden redan inom 15 minuter.

LEI är en förkortning av Legal Entity Identifier vilket är en global identifieringskod som används för att kunna identifiera företag som handlar med värdepapper som aktier, valutor, räntor och råvaror.

Hur kommer man igång?

Det absolut enklaste sättet att komma igång med aktieinvesteringar är att du tecknar en företagsägd kapitalförsäkring. Det kan låta komplicerat men hos exempelvis Avanza kan du signera med Bank-id och komma igång på ett par klick. 

Med en kapitalförsäkring får företaget ett konto dit du kan månadsspara eller göra engångsavsättningar. Du loggar sen in på Avanzas hemsida och köper de aktier du vill satsa på.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0

Avanza bank är Sveriges största och ledande nätmäklare för den som vill spara och investera långsiktigt. Vi på Aktieskolan har själva använt Avanza i många år och anser att de är den bästa aktiemäklaren i Sverige.

På Avanza.se erbjuds du att spara i flera olika kontotyper och kan välja mellan många olika investeringsprodukter. Exempel på dessa är: aktier, fonder, certifkat, ränteprodukter, warranter och optioner.

Du kan även pensionsspara, ansöka om bolån och flytta tjänstepensionen till Avanza bank.

Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se
Skatt på kapitalförsäkring mer förmånligt

Att inneha aktier genom en kapitalförsäkring medför skattefria utdelningar och vinster. Istället erläggs en årlig avkastningsskatt baserad på försäkringens kapitalvärde, vilket för ett belopp på 100 000 kr oftast inte överstiger några hundra kronor.

När det gäller handelsplattformar utmärker sig Avanza och Nordnet för sin användarvänlighet och snabbhet. Courtagekostnaderna de tar ut är jämförbara med de som uppstår vid privat sparande och beräknas efter transaktionernas storlek och antal.

Fördelar med att investera i aktier

Att direkt investera i aktier medför att courtage endast uppstår vid köp, utan återkommande avgifter som de som åtföljer fondinvesteringar på grund av förvaltningskostnader.

En annan fördel med aktier är potentialen för både värdeökning och regelbundna utdelningar, liknande ekonomiska fördelar som vid ägande av hyresfastigheter som kan öka i värde och ge hyresintäkter.

Genom ett klokt val av aktier kan din portfölj ge både kapitaltillväxt och utdelningar över tid. Du kan välja mellan högriskinvesteringar i exempelvis bioteknikföretag för stor värdeökning eller mer stabila investeringar i företag inom sektorer som livsmedel eller infrastruktur, ofta associerade med strategier liknande de Warren Buffet använder.

Nackdelar

Att investera i aktier är ett val för den som är beredd att acceptera risk. Även om det finns företag som anses vara mer stabila och mindre benägna att uppvisa stora kursfluktuationer, är risken med att äga enskilda aktier ofta högre jämfört med att investera i en diversifierad aktiefond.

En annan aspekt att överväga är vikten av att vara väl informerad innan man gör en aktieinvestering. En djupare förståelse för ett företag och en tro på dess långsiktiga potential kan underlätta att behålla lugnet under perioder av marknadsvolatilitet. 

För de som inte har ett intresse av att följa med i investeringar och marknadstrender kan det vara klokare att överväga mindre riskfyllda investeringsalternativ.

FONDER

Investera i fonder med företaget

För den som inte har tid eller intresse att satsa på aktier kan fonder vara ett bättre alternativ. Samma kapitalförsäkring som du kan teckna för att köpa aktier kan du också välja för att köpa fonder i. 

En fond är egentligen ett paket med aktier och andra värdepapper där en förvaltare valt ut vad du ska satsa på. Det finns aktivt förvaltade fonder som ska försöka välja de bästa aktierna inom en viss kategori. 

Det finns också passivt förvaltade fonder som investerar som ett index, exempelvis Sverige index eller OMXSPI. Dessa kallas för indexfonder.

Om du vill vara försiktig med ditt sparande kan du också investera i räntefonder. Det är fonder som innehåller olika räntepapper och därmed ofta har lägre risk än en aktiefond har.

Första och viktigaste steget...

Alla aktiebolag behöver sedan ett par år tillbaka en LEI-kod för att kunna investera i aktier och fonder. På LEIpass.se kan du beställa en kod på 1 minut och du får koden redan inom 15 minuter.

Hur kommer man igång?

Det är alltid bra att välja att investera hos en bank eller annan aktör som erbjuder ett stort utbud av fonder. Då blir det lättare att hitta en mix som passar dig och ditt sätt att spara pengar.

Både Avanza och Nordnet har hundratals fonder i sitt utbud och på deras hemsidor kan du enkelt sortera fonderna efter branscher, länder och den risknivå du föredrar.

Om du inte vill välja fonder själv kan du ta hjälp av en tjänst som Lysa.se. Det är en automatisk tjänst som väljer vilka fonder du ska ha dina sparpengar i. 

Du behöver bara svara på några frågor om ditt sparande så får du en rekommenderad portfölj som Lysa sköter åt dig. Avgiften för tjänsten är mycket låg, har du investerat 100.000 kr genom Lysa kostar det så lite som 20 kr per månad.

Vi investerar genom Lysa!
Lysa
5.0

Vi har investerat pengar genom Sveriges ledande fondrobot och robotrådgivare. Det innebär att dessa pengarna nu månad efter månad investeras automatiskt i olika värdepapper.

Avgifter:
 • Avgift till fondroboten: 0,15-0,24%
 • Total avgift: 0,30-0,41%
Fördelar:
 • Sveriges ledande fondrobot
 • Få rabatt på avgiften genom vår länk!
 • Automatisera dina investeringar
 • Passar för både nybörjare och rutinerade
 • Vi är mycket nöjda med avkastningen
 • Mycket låga avgifter
 • Högt omdöme från tidigare kunder på Trustpilot
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
Nackdelar:
 • Ingen mobilapp
Öppna konto Lysa recension
Annonslänk

Fördelar med att investera i fonder

Fonder är för dig som vill få en bred mix av aktier, räntor och andra tillgångsslag men inte själv vill lägga tiden på att hitta bra investeringar. 

Du kan välja mellan att ta hjälp av experter eller att följa med aktiemarknadens utvecklingen i stort. Att investera i fonder för företaget går enkelt och är ett tacksamt sätt att få mer än bara bankens ränta på pengarna.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Nackdelar

Om du vill investera ett stort kapital och få utbetalda räntor eller utdelningar är fonder inte en bra lösning. Då finns det andra investeringar som är bättre. 

Det stora utbudet av fonder kan göra att den som är ovan får svårt att fatta beslut. Om så är fallet bör man satsa på en automatisk tjänst som Lysa.

P2P-LÅN

Investera i P2P-lån

Att sätta av pengar på ett sparkonto för företaget är idag inte något intressant alternativ för de flesta. Du erbjuds i bästa fall runt 1% i ränta och behöver ofta binda kapitalet under en längre tid.

Vill du få en högre avkastning, till högre risk men inte ta aktiepositioner kan P2P-lån vara ett alternativ. Du använder då en P2P-plattform, en slags handelsplats, för att låna ut pengar till privatpersoner.

Som låntagare kan du använda en peer-2-peer för att låna pengar och som privatperson eller företagare kan du låna ut pengar som en investering. Beroende på låntagarens kreditvärdighet och därmed risknivå får du olika hög ränta på investeringen. Läs mer om hur du kan låna ut pengar till privatpersoner och företag genom P2P-lån här.

Hur kommer man igång?

Det finns många olika P2P-plattformar du kan använda som investerare. Något som är bra att tänka på är att plattformen ska ha stora volymer, dvs. många låntagare och investerare. 

Fördelen med ett stort utbud är att du har många låntagare och räntenivåer att välja mellan. Ofta kan varje investering vara på ganska små belopp i de större plattformarna och då kan du bygga upp en egen portfölj av lån med en bra riskspridning.

En av de största och mest användarvänliga plattformen på svenska marknaden är SaveLend.

Vi använder Savelend!
Savelend
5.0

Savelend gav sina investerare i snitt 8,12% årlig avkastning under 2022. Genom plattformen kan du bygga den egen bankverksamhet genom att låna ut dina pengar och få löpande ränta och amorteringar varje månad. Savelend hjälper dig att få dina pengar att arbeta för dig - och inte tvärtom.

Fördelar:
 • Vi är mycket nöjda med vår avkastning!
 • Bygg din egen "bankverksamhet"
 • Perfekt komplement till aktie- & fondportfölj
 • Stabil och förutsägbar avkastning
 • Hög förväntad årlig avkastning (7-9%)
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
Nackdelar:
 • Högre skatt än ISK
 • Relativt hög avgift
Öppna konto Savelend recension
Annonslänk

Fördelar med att låna ut pengar mot ränta

Att låna ut pengar genom Peer-to-Peer (P2P) plattformar, som SaveLend, är en modern vinkling på en uråldrig affärsmodell. En av de stora fördelarna med P2P-lån är att långivare kan ta emot månatliga ränteutbetalningar. På plattformar som SaveLend kan du dessutom välja om denna ränta ska sättas in direkt på ditt konto eller återinvesteras i nya lån, vilket ger en möjlighet till kompoundering av avkastningen.

Genom att sprida ut dina investeringar över flera lån kan du skapa en portfölj som ger regelbundna utbetalningar av olika storlekar och vid olika tillfällen. Denna diversifiering kan bidra till en mer stabil och förutsägbar inkomstström från dina investeringar.

Nackdelar

Jämfört med en aktieinvestering är ränteinvesteringens största nackdel det som kallas för defaultrisken. Om låntagaren inte betalar sitt lån kan det sluta med att du förlorar hela ditt investerade kapital.

Inom P2P-lån är defaultkvoten, andelen låntagare som inte betalar sina lån och blir kreditförluster, ofta runt någon enstaka procent. Det varier mellan olika plattformar och risknivåer men 1 procent kreditförluster innebär att en investering av 100 blir en förlust. 

Genom att investera i många olika lån kan du ”hedga” den här risken och få ränteutbetalningar som överstiger dina kreditförluster.

FASTIGHETER

Investera i fastigheter med företagets pengar

Att diskutera passiva inkomster och investeringsstrategier för med sig tankar på fastighetsmarknaden, ett område som lockar många investerare. För företagsägare med överskottsvinster erbjuder etableringen av ett eget fastighetsbolag en intressant möjlighet att diversifiera och förvalta sina tillgångar effektivt. Genom att investera i fastigheter kan man inte bara potentiellt utnyttja skatteförmåner på investeringens värde, utan även säkra en kontinuerlig inkomstkälla genom hyresintäkter.

Ett viktigt övervägande för aspirerande fastighetsägare är dock den betydande initiala investeringen som krävs. Även investeringar i mindre fastigheter, som innehåller några få hyreslägenheter, kan innebära en avsevärd ekonomisk åtagande på flermiljonbelopp.

När det gäller att investera i fastigheter, är det även kritiskt att tänka på att sprida riskerna. Det är fördelaktigt att diversifiera sitt fastighetsinnehav snarare än att koncentrera investeringarna till ett fåtal objekt. Att inneha en mindre andel i ett större antal lägenheter minskar risken jämfört med att äga få, men heltäckande fastigheter. 

Att exempelvis äga 10% av ett bostadshus med 30 lägenheter är att föredra framför att helt äga 3 lägenheter. Ännu mer optimalt kan det vara att äga en 1% andel i ett projekt med 300 lägenheter, vilket ytterligare minskar känsligheten för eventuella vakansperioder.

Denna strategi för att sprida risker och optimera inkomstpotential genom diversifierade fastighetsinvesteringar kan bidra till att maximera de långsiktiga fördelarna och minimera riskerna som kommer med fastighetsägande.

tessin logo

Hur kommer man igång?

2020-talet och digitaliseringen har skapat möjligheter för den som vill investera i fastigheter även om man inte har flera miljoner i eget kapital.

Tessin är en plattform som erbjuder fastighetsinvesteringar genom crowdfunding. Där kan du investera i en liten post i ett fastighetsprojekt som ger dig återkommande avkastning och ränteutbetalningar.

Genom att använda crowdfunding för fastighetsinvesteringar kan du bygga en fastighetsportfölj som betalar ut intäkter direkt i bolagets kassa.

Fördelar med att investera i fastigheter

Att investera i fastigheter kan ge en bra hävstång på din investering eftersom belåningsvärdet är högt. 

Investerar du mindre belopp genom exempelvis Tessin kan du inte nyttja belåning men får fortfarande en bra mix av investeringar. Fastigheter har ingen direkt korrelation med aktiemarknaden vilket och är intressant för att bygga en bra portfölj.

Nackdelar

Den största nackdelen med fastighetsinvesteringar är bristen på transparens. Du behöver läsa på en hel del innan du gör en fastighetsinvestering. Ta reda på vilka riskerna är och se till att förstå dem så kan du sen göra smarta investeringar för företaget.

KRYPTOVALUTOR

Investera i kryptovalutor med företaget

Att diversifiera företagets investeringsportfölj är en central strategi för att maximera avkastningen på överskottslikviditeten. I detta sammanhang erbjuder möjligheten att köpa kryptovalutor en spännande väg för investeringar, bortom de traditionella valutakontona i exempelvis dollar. 

Att engagera sig i den dynamiska världen av kryptovalutor, som Bitcoin, Dogecoin och Ethereum, kan ge ditt företag tillgång till potentiellt höga avkastningar.

Genom att välja att köpa kryptovalutor kan företaget dra nytta av den digitala valutamarknadens volatilitet och innovation utan att nödvändigtvis engagera sig i den dagliga handeln. Detta kan vara ett effektivt sätt att utnyttja företagets överskottskapital och skapa en mer diversifierad och resilient investeringsportfölj.

Hur kommer man igång?

Det första du bör göra är att välja en bra kryptohandelsbörs – vi rekommenderar en av världens ledande börser, eToro.com. 

När du väl har öppnat konto så kan du välja mellan hundratals olika kryptovalutor. Sprid gärna riskerna genom att investera i flera olika valutor.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0

eToro är en av världens största tradingmäklare vilket också gör det till ett tryggt val för dig som vill testa på att handla t.ex. aktier, index eller valutor.

Fördelar:
 • Stor aktör med stabil & säker plattform
 • Testa handla med gratis demokonto
 • Endast $50 som minsta insättning
 • +20 miljoner aktiva kunder i världen
 • En av världens största tradingmäklare
 • Handla aktier, index, valutor m.m.
Nackdelar:
 • Uttag kan ta lång tid med vissa betalningsmedel
 • Inte så tydlig statistik för copy trading
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Fördelar med att investera i kryptovalutor

Att investera i kryptovalutor är, precis som fastigheter, en tillgång som inte korrelerar så mycket med aktiemarknaden. Det finns dessutom tusentals olika kryptos att välja mellan för den som är intresserad. 

Kryptos är dessutom ändliga resurser. Till skillnad från vanliga valutor som Euro och SEK som centralbankerna trycker upp nya av finns det bara ett visst antal av varje krypto.

Utmaningen med kryptoinvesteringar är att direktägande av exempelvis Bitcoin kräver en viss teknisk kunskap. eToro gör det mycket bra då de erbjuder gratis guider och videos för att du ska kunna lära dig grunderna och komma igång redan idag.

Nackdelar

Att äga aktier innebär att den förväntade värdeutvecklingen pekar uppåt. Det beror på att företagen höjer sina priser, världens BNP ökar på lång sikt och därmed finns det en drivkraft mot att aktiebolagen ska växa.

En investering i en valuta har inte samma drivkraft uppåt över tid. Du får heller inte någon aktieutdelning eller hyresintäkt från en valuta. 

Ska du investera i exempelvis en kryptovaluta är det för att du tror att efterfrågan på valutan kommer att öka. Om efterfrågan ökar kommer det driva priserna uppåt eftersom utbudet i stora drag är konstant.

Omvänt gäller också att om du har en stark tro på att efterfrågan på en viss kryptovaluta kommer minska kan en negativ position, en blankning av tillgången, vara en intressant investering.

SAMMANFATTNING

Vad är mest lönsamt - investera privat eller i företaget?

Som företagare ställs man ofta inför frågan om man ska ta en aktieutdelning och investera privat eller om man ska bygga upp en portfölj direkt i bolaget.

Ta en aktieutdelning i bolaget och investera privat

Vi antar att du har 100 000 kr i skattade pengar i ditt bolag som du delar ut och sen investerar. Netto har du 80 000 kr som du investerar i exempelvis P2P-lån. 

Avkastningen efter ett år är 8%, dvs. 6 400 kr. Alltså har du efter ett år 86 400 kr i kapital.

Investera bolaget kapital

Du väljer nu att investera 100.000 kr av bolagets skattade pengar innan du gör en aktieutdelning. Du väljer samma P2P-lån och får därmed samma avkastning, 8%. 

Efter ett år har du 108 000 kr i din portfölj. Om du nu gör en aktieutdelning på hela beloppet har du 86 400 kr kvar i kapital.

Slutsats

Det intressanta är att även om du investerar mer kapital och får mer ränta på pengarna när du behåller dem i bolaget blir det samma belopp netto, efter skatt för aktieutdelning.

Det här gäller också om du investerar kapitalet över exempelvis 10 års tid med 8% ränta om året. 

Fördelarna med att behålla pengarna i bolaget är följande:

 • Skjuter du upp utdelningen ackumuleras utdelningsutrymmet och växer med en ”ränta”. Ditt utdelningsutrymme blir alltså mer än linjärt större av att du väntar med att nyttja den
 • Om du behåller pengarna i företaget kan du välja att återföra kapitalet till verksamheten. Hela eller delar av kapitalet kan delas ut. Du får alltså en ökad frihet genom att vänta med din aktieutdelning.

Risker med att investera företagets pengar

Alla former av investeringar medför risker, och det är viktigt att vara medveten om att du kan förlora hela eller delar av det kapital som investeras i olika värdepapper. När det kommer till företagsinvesteringar är det avgörande att endast använda de medel som företaget kan avvara, utan att riskera den löpande verksamheten.

En användbar analogi för att hantera företagets kapital är att tänka på det som matvaror i hemmets kök, uppdelat mellan sval, kyl och frys. De medel som likt grönsakerna i svalen behövs för omedelbara utgifter, såsom löner och fakturor, bör förvaras på ett lättillgängligt likvidkonto. Medel som motsvarar det som förvaras i kylen, där maten konsumeras inom ett par veckor, kan placeras i något mer avkastningsgivande men fortfarande relativt säkra instrument som fasträntekonton eller räntefonder.

Den del av kapitalet som kan jämföras med innehållet i frysen – pengar som inte behövs på kort sikt – är de medel som kan allokeras till mer riskfyllda investeringar som aktier, fastigheter, P2P-lån, eller att köpa kryptovalutor. Dessa investeringar har potential för högre avkastning men bör ses som långsiktiga placeringar, där kapitalet kan vara bundet under en längre tid och kanske inte behövs förrän till exempel vid pensionen. Genom att fördela företagets kapital på detta sätt kan du skapa en balanserad portfölj som tar hänsyn till både nuvarande behov och framtida mål.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.