Flytta aktier: Så enkelt kan du flytta dina aktier och fonder

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Flytta aktier

Vill du också ta tag i ditt aktiesparande och flytta aktier till en nätmäklare? Eller vill du kanske flytta aktier från en gammaldags depå till ett investeringssparkonto?

I denna artikeln hjälper vi dig att genomföra flytten av aktier med enkla steg för steg beskrivningar.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Avanza logo

Flytta aktier till Avanza

Så här enkelt flyttar du aktier till Avanza bank.

1. Logga in eller skapa ett konto på Avanza.se

För att flytta dina aktier eller andra värdepapper till Avanza måste du ha ett konto hos dem. Har du inte det skapar du det enkelt på deras hemsida. Det går snabbt och du verifierar dig med BankID. 

Det finns många skäl att vara kund hos Avanza. Det är Sveriges största nätmäklare med fler än 1 miljon kunder. Avanza har fått utmärkelsen “Sveriges nöjdaste sparare” hela tio år i rad. De erbjuder ett enormt utbud av produkter att spara och investera i. Det är lätt att hitta rätt på Avanzas hemsida. De har också många smarta hjälpmedel till hjälp för sina kunder på hemsidan. 

Avanza erbjuder också flera egna fonder. Det är indexfonder som följer olika marknader.  De har låga eller ingen avgift. Indexfonder med låga avgifter är en bra grund i sparandet för de allra flesta.

Har du redan ett konto hos Avanza loggar du in som vanligt. Det är naturligt att du vill flytta värdepapper till Avanza. Det är smidigt att ha så mycket som möjligt av sina investeringar hos en och samma nätmäklare.

2. Klicka på "Min ekonomi"

Gå till fliken “Min ekonomi”. Det är där du har översikt på de konton och investeringar du har hos Avanza. Det är också under den fliken du administrerar insättningar, uttag och andra transaktioner du vill göra. 

3. Se till så du är inne på "Översikt"

När du kommit in på “Min ekonomi” skall du välja “Översikt”. Det är första fliken under “Min ekonomi”. Det är under den fliken du har bäst överblick av dina affärer med Avanza.

4. Klicka på "Alla alternativ" och välj "Flytta hit värdepapper"

Du väljer nu att gå till “Alla alternativ” till höger på sidan. Du får nu upp olika tjänster du kan välja. Välj “Flytta hit värdepapper”.

5. Följ anvisningarna

Det är lätt att flytta värdepapper. Välj från vilken bank eller nätmäklare du vill flytta och följ anvisningarna. Du verifierar dig via BankID. Den här tjänsten gäller för dig som är privatperson och över 18 år. För att flytta värdepapper för minderåriga eller juridiska personer som företag måste du fylla i särskilda blanketter. 

Det kan vara bra att ha läst på villkoren för att flytta värdepapper mellan olika kontotyper. Enklast är att flytta från ett ISK i en annan bank till ett ISK hos Avanza. ISK är en kontotyp som finns hos alla banker och nätmäklare. Det utlöser heller ingen skatt att flytta värdepapper mellan två ISK konton. 

Flyttar du värdepapper från en aktie och fonddepå i en annan bank till ett ISK hos Avanza är lite mer omständigt. Avanza kommer då att först placera dina aktier på en aktie och fonddepå hos dem innan de förs över till ett ISK. Orsaken till det är att det kommer utlösa vinstskatt för dig. 

Avanza har också en utmärkt app som du kan använda när du vill flytta värdepapper till dem. 

Nordnet logo

Flytta aktier till Nordnet

Så här enkelt flyttar du aktier till Nordnet bank.

1. Logga in eller skapa ett konto på Avanza.se

För att flytta värdepapper från en annan bank eller nätmäklare till Nordnet.se måste du vara kund hos dem. Har du inget konto hos Nordnet skapar du det enkelt och snabbt via deras hemsida. Du verifierar dig med BankID. 

Det finns många fördelar med att vara kund hos Nordnet. Det är en av de ledande nätmäklarna i Norden. Nordnet har ett stort utbud av produkter att spara och investera i. De har flera egna indexfonder med låga eller ingen avgift. 

När du är kund hos Nordnet har du också tillgång till deras sociala forum för investerare. Det heter Shareville. Där kan du se hur andra privatpersoner sparar och investerar. Du kan följa duktiga sparare och lära dig mer av dem. Shareville är ett bra sätt att lära sig mer om aktier och sparande. På Shareville visas inte hur stor din depå är värd i kronor. I stället ser man hur stor del ett visst värdepapper är av ens totala sparande. 

Är du redan kund hos Nordnet loggar du in som vanligt. Det är smart att flytta så mycket sparande som möjligt till en nätmäklare. Det är då lättare att få en bra överblick av hur du investerar.

2. Klicka på "Tjänster" i huvudmenyn och välj "Flytta till Nordnet"

I huvudmenyn längst upp på Nordnets hemsida hittar du “Tjänster”. Klicka där och välj “Flytta till Nordnet”. Du hittar den längst ned till höger i den menyn.

3. Använd Bank ID för att flytta aktier och värdepapper direkt

Du kan välja mellan att signera din flytt med BankID eller att fylla i en blankett. Blanketten kan du skicka in digitalt till Nordnet via meddelande i inloggat läge på deras hemsida. 

Smidigast är förstås att använda BankID. Det är ett enkelt och snabbt sätt att flytta dina värdepapper till Nordnet. Behöver du hjälp kan du enkelt kontakta Nordnets kundservice i inloggat läge. Det går också bra att kontakta dem på telefon och mejl.

Flytta aktier

Flytta aktier till mellan ISK

Så här enkelt flyttar du aktier till mellan investeringssparkonton (ISK).

1. Logga in eller skapa ett konto på Avanza.se

Vill du flytta värdepapper mellan olika egna ISK konton hos Avanza är det enkelt. Du gör det i inloggat läge. Vill du flytta till någon annan persons konto går det bra, men det kräver att du kontaktar Avanza. Även det gör du i inloggat läge.

2. Klicka på "Min ekonomi"

Välj “Min ekonomi” i menyraden till vänster.

3. Se till så du är inne på "Översikt"

“Min ekonomi” har olika lägen. Se till att du står i det som heter “Översikt”. Där har du överblick över de konton du har på Avanza idag.

4. Klicka på "Alla alternativ" och välj "Flytta värdepapper mellan konton"

Välj “Alla alternativ” i menyn på vänster sida av hemsidan. Välj därefter “Flytta värdepapper mellan konton”.

5. Följ anvisningarna

Nu är det bara att följa anvisningarna och välja vilka värdepapper du vill flytta. Tänk på att flera av tjänsterna för att flytta värdepapper mellan olika konton internt hos Avanza bara är tillgänglig vanlig kontorstid. Behöver du hjälp kan du kontakta Avanzas kundtjänst i inloggat läge.

Flytta aktier från depå till investeringssparkonto (ISK)

Så här enkelt flyttar du aktier från en traditionell depå till ett ISK.

1. Logga in eller skapa ett konto på Avanza.se

För att flytta värdepapper från en depå hos Avanza till ett ISK på Avanza börjar du med att logga in på deras hemsida.

2. Klicka på "Min ekonomi"

Klicka på “Min ekonomi” i menyfältet till vänster.

3. Se till så du är inne på "Översikt"

När du är på sidan för “Min ekonomi”  är det viktigt att du är under delen som heter “Översikt”. Den menyknappen finns högt upp till vänster på sidan. På sidan som heter “Översikt” kan du få en överblick över de konton du har hos Avanza just nu.

4. Klicka på "Alla alternativ" och välj "Flytta värdepapper mellan konton"

Klicka på “Alla alternativ” i menyn till höger och välj därefter “Flytta värdepapper mellan konton”.

5. Följ anvisningarna

Följ de anvisningar som Avanza ger. Tänk på att visa flyttuppdrag går bara att beställa under normala kontorstider. Det är lätt att kontakta Avanzas kundtjänst från inloggat läge om du behöver hjälp. 

Att flytta värdepapper från ett Aktie och fondkonto till ett ISK är att betrakta som en försäljning. Du kommer därför att behöva betala vinst eller dra av för eventuella förluster i din deklaration för det året. 

Överföringen av värdepapper på ditt ISK kommer att ses som en insättning. Det påverkar hur schablonbeskattningen för ditt ISK blir för detta år.

FAQ - Vanliga frågor om att flytta aktier

Att flytta värdepapper mellan olika kontotyper eller mäklare kan ge upphov till olika frågor. Nätmäklare som Avanza och Nordnet har hjälpt till att göra processen enklare. Men det kan ändå uppfattas som komplicerat. Läs gärna vår jämförelse av Avanza och Nordnet.

Före du flyttar värdepapper mellan olika konton är det viktigt att ta reda på vilka konsekvenser det får. Framförallt kan en flytt utlösa skatt. Läs på noga och fundera igenom ditt syfte med att flytta värdepapperen före du genomför transaktionen. När du bestämt dig är det numera en ganska enkel sak att flytta värdepapper.

💰 Betalar man någon avgift för att flytta aktier mellan konton?

Flyttar du värdepapper mellan olika konton hos Avanza betalar du inget courtage eller någon annan avgift. Behöver du hjälp kan du kontakta Avanzas kundvänliga support i inloggat läge.

📈 Hur beskattas man när man flyttar aktier mellan två olika kontotyper?

Om din flytt utlöser skatt beror helt på vilka konton du flyttar mellan. Flyttar du från en aktie och fonddepå utlöser det en skatt på dina vinster. Flyttar du mellan två ISK utgår det ingen skatt på dina vinster. Du måste alltid deklarera varje affär du gör i en aktie och fonddepå. Det gäller även vid flytt. På de vinster du gör betalar du skatt. För förluster får du göra vissa avdrag.

ISK är en kontotyp som är schablonbeskattat. Det betyder att du slipper att deklarera några enskilda affärer. Du betalar heller ingen skatt på de vinster du gör. I stället debiteras du en skatt som baseras på värdet ditt ISK haft under föregående år. Värdet och skatten är beräknad och förtryckt på din deklaration. Att spara på ISK är smart och smidigt. Sparande på ISK brukar ses som skattemässigt gynnsamt.

ISK är förmodligen den populäraste kortformen för sparande just nu. ISK har många fördelar. Med några få undantag är det den bästa kontoformer att spara i. Det kan vara bara att tänka på att placera så mycket som möjligt av det du tänker börja spara i ISK. Det är alltid viktigt att läsa på villkoren för olika kontoformer. Har du något speciellt syfte med ditt sparande eller vill investera i en viss finansiell produkt kan det finnas andra kontoformer som är bättre.

🔑 Kan man flytt aktier mellan två olika kapitalförsäkringar?

Nej, det går inte att flytta värdepapper mellan två kapitalförsäkringar. Kapitalförsäkring är en speciell sparform. Det är i grunden en försäkringslösning som erbjuds av ett försäkringsbolag. Det är formellt försäkringsbolaget som står som ägare till de värdepapper du har i din kapitalförsäkring.

Även när det gäller uttag finns det speciella regler för kapitalförsäkringar. Reglerna kan skilja mycket åt mellan kapitalförsäkringar från olika försäkringsbolag. Det är viktigt att läsa på reglerna noggrant före du börjar spara i en kapitalförsäkring. Mest flexibla och kundvänliga regler har de kapitalförsäkringar som erbjuds av Avanza och Nordnet. I vissa situationer är en kapitalförsäkring den absolut bästa sparformen.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.