Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Så blir du rik på aktier 2022: Steg-för-steg guide!

Så blir du rik på aktier

Vill du bli rik på aktier?

Bra!

Att bli rik på aktier är inte enkelt. Det krävs mycket tålamod och att man är påläst innan börjar investera. Därför har vi valt att skapa den här artikeln för att hjälpa dig.

I denna artikeln kommer vi gå igenom följande:

 • Steg-för-steg för att bli rik på aktier
 • Vilken nätmäklare man bör välja
 • Största riskerna med aktier
 • Andra investeringsalternativ

   

Nu kör vi!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Steg-för-steg för att bli rik på aktier

Att arbeta och spara pengar är nödvändigt. Men det räcker ofta inte för den som vill bli rik. Att äga en del av ett framgångsrikt företag, dvs att äga aktier, är för många en effektiv väg till rikedom som är öppen för alla.

Men många är osäkra på hur de ska gå till väga för att börja investera på aktiemarknaden, så i den här artikeln ska vi gå igenom hur du kan börja jobba mot målet att bli rik på aktier.

1. Tänk alltid långsiktigt – du kommer inte bli rik snabbt

En långsiktig strategi för aktieinvesteringar framför en kortsiktig plan är alltid att föredra för att öka din förmögenhet. Det är möjligt att bli rik på båda strategierna, men långsiktig investering har visat sig vara den minst riskfyllda investeringsstrategin och därmed är det mer pålitligt.

Med långsiktiga investeringar kan du bygga upp välstånd över tid, även om marknaden går igenom periodvisa fluktuationer. Långsiktiga investeringar låter dig också återinvestera din avkastning. När du återinvesterar dina utdelningar växer din mängd aktier till antalet, samtidigt som de växer i värde.

2. Viktigt är att komma igång

Det är helt okej om du bara har lite pengar i början. Idag är det helt kostnadsfritt att köpa aktier hos många etablerade aktiemäklare. Och du kan vanligtvis öppna ett konto med så lite som 500 kronor.

Det viktiga är att börja investera. Om du precis har börjat investera, är det bra att köpa en indexfond som äger många aktier. På så sätt kommer du att äga en liten bråkdel av hundratals olika företag.

Du behöver inte en examen inom finans eller ha ett direktnummer Warren Buffett för att tjäna pengar på aktiemarknaden. Även nybörjare kan fatta bra beslut och tjäna pengar på börsen.

Även om det är sant att du ”behöver pengar för att tjäna pengar” på aktiemarknaden, kan du komma igång med små belopp.

3. Lägg tid på att läsa på och lära dig mer om aktier och olika bolag

Att lära sig så mycket som möjligt om aktier och bolag är otroligt viktigt för att du ska vara framgångsrik med dina investeringar. Förutom att läsa på fakta om bolagen, är det också viktigt att läsa på om olika investeringsstrategier, och kombinera dessa med din kunskap om bolagsaktier.

Din investeringsstrategi är en uppsättning regler eller riktlinjer som hjälper dig att bestämma när du bör eller inte bör investera. Att ha en fast strategi kommer att hindra dig från att fatta impulsiva beslut av förhoppning eller rädsla.

Fundamental analys och teknisk analys är de två dominerande typerna av investeringsstrategier. Fundamentala analytiker koncentrerar sig på att mäta vad de tror är en akties inneboende värde. Denna investeringsstil förutsätter att den aktuella aktiekursen inte nödvändigtvis återspeglar det inneboende värdet, och aktiekurserna korrigerar så småningom sig själva för att matcha deras verkliga värde.

Så om en aktie för närvarande är undervärderad, kan det vara klokt att köpa den som en långsiktig investering.

För att bestämma det inneboende värdet tittar fundamentala analytiker på olika mått, såsom pris-till-vinst-kvoter, pris-till-försäljningsförhållanden, skuld-till-eget kapital-förhållanden, PEG-förhållanden, fritt kassaflöde och mycket mer. De använder ofta aktieanalys- och analysappar för att sammanställa data för att förstå aktien bättre. Fundamental analys är en strategi för långsiktiga investerare.

Tekniska analytiker försöker ta reda på en akties framtida pris genom att utvärdera mönster och trender. De tittar på tidigare resultat, glidande medelvärden, momentumindikatorer, trendlinjer, stöd- och motståndsnivåer och mer. Denna investeringsstil används främst av daytraders och swingtraders som gör kortsiktiga investeringar. Marknadspriset är mer kritiskt för teknisk analys än om aktiekursen är vettig.

Vissa investerare använder en kombination av båda strategierna, och din strategi kommer även att inkludera andra faktorer.

4. Spara så stor del av lönen för att investera varje månad

Automatiska överföringar skickade till ett investeringssparkonto varje månad är det enklaste sättet att regelbundet öka portföljvärdet, och se dina investeringar växa. När pengarna landar på ditt ISK kan du köpa fler andelar av dina nuvarande innehav, eller lägga till nya investeringar i din portfölj.

En ytterligare fördel med regelbundna insättningar är att investeringarna blir en naturlig del av din budget, snarare än något du lägger ”extra” pengar på när du har möjlighet. Ju mer kapital du investerar, och ju tidigare du investerar det, desto rikare kan du bli.

5. Återinvestera avkastning och utdelningar

För att pengarna ska växa till en förmögenhet krävs det att du återinvesterar avkastning och utdelningar. Om du tar ut dessa pengar och spenderar dom på annat försvinner dom, men om du återinvesterar avkastningen så får du en gratis investering i din aktieportfölj.

Lär dig hur många aktier du bör ha i din aktieportfölj.

6. Fortsätt investera både i upp- och nedgång

Att med jämna mellanrum investera mer pengar, oavsett hur marknaden presterar just nu, begränsar effekten av volatilitet i din totala portfölj. Dessutom kan det spara tid och ta bort en del av planeringsarbetet. Du behöver inte stressa över om du timar marknaden väl eller inte.

7. Diversifiera

För att tjäna mycket pengar på aktier måste du ha en logisk investeringsstrategi och stil. Det är viktigt att skapa en diversifierad portfölj av fonder och aktier. I allmänhet är det bättre att hålla investeringar av hög kvalitet på lång sikt snarare än kortsiktiga.

Köp både aktier och ETF:er för att hålla din portfölj diversifierad. När du har hittat aktier och ETF:er som passar dina inköpskriterier, håll fast vid dem.

Ett bra sätt som nybörjare kan säkra en diversifierad portfölj är att investera i indexfonder. Dessa fonder följer ett jämförelseindex, som S&P 500. Indexfonder anses vara lågrisk eftersom de är mycket diversifierade. Du kan vanligtvis få en S&P 500 indexfond eller annat index för ett lågt pris och minimala avgifter. Kostnadskvoten är låg eftersom fonderna förvaltas passivt.

Ska man välja ETF:er eller indexfonder? Vi har skapat en artikel där vi går igenom alla skillnader.

8. Balansera om portföljen vid behov

Att balansera om portföljen betyder att du utvärderar ditt aktieinnehav, och vidtar åtgärder om något behöver ändras. Det är viktigt att balansera portföljen med jämna mellanrum för att säkerställa att du får den högsta möjliga avkastningen. Du kanske behöver sälja några aktier, köpa några andra, eller omfördela hur dina investeringar är uppdelade.

Tänk på att inte balansera om portföljen för ofta. En eller ett par gånger om året räcker, annars finns chansen att du reagerar känslomässigt på tillfällig volatilitet på marknaden. 

9. Ränta på ränta effekten

Ränta på ränta, även kallad sammansatt ränta, är den ränta som intjänas när räntebetalningar återinvesteras. Ränta på ränta används främst i samband med obligationer, vars utdelningar antas återinvesteras och innehas tills obligationen säljs eller förfaller.

Så börjar du investera i aktier

Viktigt att tänka på är att välja en pålitlig aktiemäklare, som erbjuder aktier i de bolag där du vill investera. Vi rekommenderar Avanza och Nordnet för långsiktiga investeringar, och eToro för kortsiktiga aktieköp och trading.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det första steget för någon som vill investera är att öppna ett konto, helst med investeringsverktyg som är avsedda för nybörjare eller erbjuder en bra fondrobot, för att automatiskt bygga en diversifierad portfölj.

I båda fallen är det viktigt att välja en etablerad, pålitlig aktiemäklare som har minimala eller inga avgifter.

1. Avanza

Avanza är Sveriges största onlinebank och de erbjuder både investeringssparkonto och aktie-fondkonto. För långsiktiga investeringar och breda marknader är Avanza vårt förstahandsval.

Avanza_logotyp
5/5

Vårt betyg för Avanza är 5,0 av 5,0

2. Nordnet

Nordnet är en annan bank som också är utmärkt för långsiktigt sparande i aktier. Nordnet passar perfekt för dig som gillar smidiga lösningar där du snabbt hittar det du söker.

Nordnet logo
4.5/5

3. eToro

För kortsiktiga aktieköp är eToro det bästa alternativet. Handeln är courtagefri och du kan prova dig fram med ett demokonto innan du köper aktier för riktiga pengar.

Läs vårt egna eToro recension & omdöme.

etoro logo
5/5

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Öppna ett investeringssparkonto, ISK. Det är kontot du använder för handel och sparande i aktier och andra tillgångar.

Steg 3: Sök efter en aktie

Använd sökfältet eller browsa aktier via kategorier och aktielistor. Läs all nödvändig information om de aktier du är intresserad av.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du bestämt dig för att köp en aktie klickar du på köp och anger hur många aktier, eller hur mycket pengar, du vill handla för. När ordern är slutförd kommer aktien att registreras på ditt ISK.

Vilka är det största riskerna med aktier?

Att investera i allmänhet medför risker, men genomtänkta investeringsval som uppfyller dina mål och riskprofil håller individuella aktierisker på en acceptabel nivå.

Men andra risker som du inte har kontroll över är alltid närvarande för investerare. De flesta av dessa risker påverkar marknaden eller ekonomin, och kräver att investerare justerar sina portföljer eller rider ut stormen.

Här är fyra typer av risker som investerare utsätts för, samt några strategier för att hantera problem som kan orsakas av dessa marknadsrisker och ekonomiska förändringar.

Marknadsekonomisk risk

En av de mest uppenbara riskerna med att investera är att världsekonomin och finansmarknaden kan gå dåligt när som helst. För unga investerare är den bästa strategin oftast att luta sig tillbaka och vänta ut dessa nedgångar.

Om du tror på kapitalmarknadernas långsiktiga avkastning och är likvid i krisögonblick kan du använda de tillfälligt lägre priserna för att öka dina positioner i solida företag som presterar bra på lång sikt. Detta innebär att du köper fler av de aktier du gillar vid sämre tider på marknaden.

Utländska aktier kan vara en ljuspunkt när den inhemska marknaden dippar, och tack vare globaliseringen tjänar många internationella företag en majoritet av sina vinster i olika länder. Men i en global kollaps, som finanskrisen 2008, gör det svårt att hitta riktigt säkra ställen att vända sig till.

För äldre investerare kan en ekonomisk kris kräva handlingskraft. Om du är pensionerad, eller nära pensioneringen, kan en stor nedgång på aktiemarknaden vara förödande om du inte har flyttat betydande tillgångar till obligationer eller räntebärande värdepapper. Det är därför diversifiering och justering av din portföljs tillgångsallokering är avgörande när du blir äldre.

Inflationsrisk

En för hög inflation kan sänka värden och skapa lågkonjunkturer. Investerare har historiskt flyttat sina investeringar till hårda tillgångar, såsom fastigheter och ädelmetaller, särskilt guld, i tider av inflation, eftersom de sannolikt kommer att motstå förändringen. 

Inflation skadar investerare med räntebärande inkomster mest eftersom inflationen urholkar värdet på inkomsten. Aktier är det bästa skyddet mot inflation eftersom företag kan anpassa aktiepriserna till inflationstakten. 

En global lågkonjunktur kan innebära att aktier inte blir sålda i samma takt under en period, innan ekonomin är stark nog att bära de högre priserna. Det är inte en perfekt lösning, men det är därför även pensionerade investerare bör behålla en del av sina tillgångar i aktier. 

Risk med förlorat marknadsvärde

Risken med marknadsvärde innebär att marknaden, av olika anledningar, tappar intresse för din investering. Det händer när marknaden jagar nya heta aktier och när marknaden kollapsar för att investerare säljer av sina tillgångar. Det hände också om ett bolag (eller en hel sektor) tappar aktieägare av andra anledningar, som vid politiska händelser eller skandaler inom företaget som får aktieägare att dra öronen åt sig och sälja sitt innehav.

Tapp i marknadsvärde kan ibland vara fördelaktigt. Vissa investerare tycker att detta är en bra sak, och ser det som en möjlighet att handla stora aktier på rea.

Förvara inte alla dina investeringar i en sektor av ekonomin. Genom att sprida dina investeringar över flera sektorer har du en bättre chans att delta i tillväxten, även om några aktier går dåligt.

Risk att bli för konservativ

Det är inget fel med att vara en konservativ eller försiktig investerare. Men om du aldrig tar några risker kan det vara svårt att bli rik på dina aktier. Yngre investerare bör vara mer aggressiva med sina portföljer, eftersom de har tid att återhämta sig om marknaden är sämre under en period.

Andra investeringsalternativ för dig som vill bli rik

Det finns andra alternativ för dig som vill bli rik på aktier. Precis som aktier har dessa investeringar ingen garanti för framtida avkastning, men de flesta framgångsrika aktieinvesterare utnyttjar möjligheten att äga en kombination av olika tillgångar. En kombinerad, eller diversifierad, investeringsportfölj ökar dina chanser att bli tjäna pengar eller bli rik på aktier.

Vissa av dessa investeringsalternativ erbjuder en lägre risk än aktier, medan andra för med sig en större risk. Avkastning är ingen garanti, och de flesta investeringsalternativ kräver att du är ordentligt påläst innan du investerar.

Andra investeringsalternativ för dig som vill bli rik är:

Fonder

En fond är en typ av investering som drivs av en fondförvaltare som investerar dina pengar åt dig och försöker få bra avkastning.

Fonder består vanligtvis av en kombination av aktier och andra värdepapper, men de har mindre risk eftersom dina pengar är diversifierade över många tillgångar.

Du kommer bara att få avkastning från aktieutdelningar och obligationsräntor, eller om du säljer när fondens värde går upp med marknaden.

Läs mer om hur man kan investera i fonder.

Trading

Trading är en bred kategori som innefattar många olika typer av handel. Dessa faller vanligtvis under begreppet daytrading. Trading utförs är aktiva handlare, day traders, som utför dagliga strategier för att dra nytta av en specifik tillgångs prisförändringar.

Daytrading använder en mängd olika tekniker och strategier för att dra nytta av marknadens rörelser. 

Trading kännetecknas ofta av teknisk analys och kräver en hög grad av självdisciplin och objektivitet. Dagshandel kan visa sig vara en lukrativ karriär (så länge du gör det ordentligt). Men det kan också vara utmanande för nybörjare, särskilt de som inte är förberedda med en välplanerad strategi. Även de mest erfarna daytraders kan drabbas av svåra motgångar och uppleva stora förluster.

Läs mer om hur man kan börja med daytrading.

Forex

Valutamarknaden (Forex) är en marknad där internationella valutor handlas. För vissa är det helt enkelt en mekanism för att växla en valuta till en annan, till exempel multinationella företag som gör affärer i olika länder. Men marknaden är också ockuperad av investerare som satsar på rörelser i valutornas värde i förhållande till varandra.

Forexmarknaden fungerar mellan individer representerade av valutamäklare, mellan mäklare och banker och mellan banker. På grund av deras likviditet är handeln med valutor otroligt populär.

Liksom alla investeringar innebär forexhandel risker, särskilt under instabila ekonomiska tider.

Läs mer om hur man kan börja med Forex trading.

Råvaror

Råvaror anses vanligtvis vara lågriskinvesteringar, så om du är ny på att investera eller är väldigt obekväm med risk kan råvaror vara ett bra ställe att börja på. Tänk på att lågriskinvesteringar också tenderar att ha låg avkastning.

Du kan till exempel investera i guld och andra råvaror som silver eller råolja.

Läs mer om hur man kan investera i råvaror.

Kryptovalutor

Kryptovalutor är ett ganska nytt investeringsalternativ. Bitcoin är den mest kända kryptovalutan, men det finns otaliga andra, som Litecoin och Ethereum. Det här är digitala valutor som inte har något statligt stöd. Du kan köpa och sälja dem på kryptovalutabörser och onlinemäklare. Idag kan du också handla med kryptovalutor hos flera återförsäljare.

Krypto har ofta vilda fluktuationer, vilket gör dem till en mycket riskabel investering. Men vissa investerare använder krypto som alternativa investeringar för att diversifiera sina portföljer bortom aktier och fonder.

Läs mer om hur man kan investera i kryptovalutor.

Övrigt bra att veta om aktier

När du bestämmer dig för att börja bygga en aktieportfölj i syfte att tjäna pengar och förhoppningsvis bli rik, är det viktigt att du är ordentligt påläst. 

Målet är att hitta aktier av bra värde, speciellt om du planerar att behålla aktien ett tag. Men innan du ger ditt förtroende åt ett företag bör du göra grundlig research genom att granska aktiens fundament och undersöka dess lönsamhet, samt kontrollera om den förtjänar en plats i din portfölj.

Aktier ska aldrig köpas på impuls. Genom aktieköpet blir du delägare i ett företag, så investerare måste göra proper analys. 

Undersök följande innan du köper aktier i ett företag:

 • Trender i vinsttillväxt
 • Företagets styrka i förhållande till sina konkurrenter
 • Skuldsättningsgrad i linje med branschnormer
 • P/E-kvot som en indikation på värdering
 • Hur företaget hanterar utdelningar
 • Effektiviteten av verkställande ledarskap
 • Långsiktig styrka och stabilitet

Slutligen. Att bygga en förmögenhet på aktiemarknaden tar tid, tålamod och kunskap. 

Tänk på att ju mer research du gör om de första aktierna du köper, desto lättare kommer det bli att observera nödvändig och viktig information i framtiden.