Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Ekonomipoddar för nybörjare: 24 bra börspoddar om aktier 2022

24 ekonomipoddar

Letar du efter ekonomipoddar för nybörjare? Här nedanför har vi har listat de 24 bästa ekonomipoddarna enligt oss. 

Varsågod, här nedanför kommer du hitta flera följvärda personer och ekonomipoddar.

8 bästa Aktiepoddarna 2022

Om du vill lära dig om aktier eller bara har ett intresse för det så finns det bra aktiepoddar i Sverige som kan hjälpa dig. Dessa går igenom det allra mesta inom aktier och investeringar, men vissa kan ha en del specialisering. En del fokuserar till exempel på bolagen medan andra tittar på sparande och aktier i allmänhet. Vilken podcast som passar bäst beror mycket på dig själv, så vi har samlat flera av de bättre podcasts som finns i Sverige.

1. Analyspodden

Det här är en av Dagens Industri aktiepoddar, de har faktiskt flera om ekonomi och sparande. Analyspodden fokuserar framförallt på aktuella nyheter och hur dessa kommer att påverka börsen. Vissa avsnitt handlar om börsen i allmänhet.

2. Aktiepodden

Aktiepodden är den officiella podden från Aktiespararna och kommer med mycket generell information om börs, marknad och investeringar. Aktiepodden har ofta med olika gäster från bland annat svenska fonder och aktuella bolag.

3. Veckoanalysen

Den här börspodden har ofta ett fokus på makroekonomi och ekonomi i allmänhet. Det är Söderberg & Partners som står bakom den och det som gör att den sticker ut bland aktiepoddarna är att varje avsnitt endast är 15 minuter långt, så det går snabbt att ta del av nya avsnitt.

4. EFN Marknad

EFN Marknad är en podcast där fokus ligger på bolagen. I varje avsnitt får du chans att lyssna på intressanta analyser och man har ofta med intressanta gäster. Det är är med andra ord en av de aktiepoddar som kan vara bra för den som ska investera sina pengar i olika bolag.

5. Aktiekompisar

Det här är en podd om aktier från Unga Aktiesparare där Carl Törner och Robert Andersson pratar om aktier, investering och liknande. Varje avsnitt har sitt tema och är “färdig”, det har alltså kommit alla avsnitt som ska och det släpps inga fler. Det finns en hel del nyttig information att hämta för den som exempelvis själv är en del av UA eller som helt enkelt vill börja investera.

6. Kvalitetsaktiepodden

När det gäller aktiepoddar så är det här en av få som uteslutande fokuserar på just kvalitetsaktier. Här använder man samma investeringsfilosofi som exempelvis Peter Lynch och Warren Buffet när man tittar på bra och stabila aktier och investeringar.

7. Börspodden

Börspodden har funnits sedan 2013 och har idag över 200 000 lyssnare per månad. När du lyssnar på Börspodden får du information om bland annat analyser av börs och marknad, men man kör med en mer avslappnad stil och det är därför också en i allmänhet underhållande podcast att lyssna på.

8. Börsplus

Börsplus äger idag Affärsvärlden och har därför bytt namnet på sin podcast till Affärsvärlden Analys. Här får du börssnack och info om Sveriges marknad, intressanta aktuella analyser och mycket annat som kan vara bra för den som är intresserad av börsen.

8 grymma ekonomipoddar

EKONOMIPODDAR

8 bästa ekonomipoddarna 2022

Ekonomipoddar kan vara mer generella och fokuserar inte nödvändigtvis på just aktier och olika investeringar. Du kan ofta lyssna på saker som sparande, nyheter om Sveriges ekonomi och så vidare. Det betyder däremot inte att det inte finns poddar som också har en del om aktier.

1. Market Makers

Om du gillar tillväxt- och teknikaktier så kan Market Makers vara rätt podd för dig. Här har du en av Sveriges största poddar och du får ta del av väldigt mycket information om många ämnen här, även om det finns ett visst fokus på just tillväxtaktier, du får bland annat bolags- och sektoranalyser. En annan bra sak med Market Makers är att du får nya avsnitt varje torsdag, så det släpps regelbundet nya avsnitt.

2. Makrorådet

Vill du veta mer om makroekonomi så är det här en bra podcast om just det. Viktor Munkhammar samtalar med två tunga namn inom makroekonomi och kommer med intressanta analyser. Det här är en av flera podcasts från Dagens Industri och man har också med olika spännande gäster från finansbolagen.

3. Avanzapodden

Avanzapodden är den officiella podden från Avanza där du får information om börsen, sparande och aktier. Nya avsnitt släpps varje torsdag och varje vecka har man något tema som avsnitten fokuserar på.

4. Pengarna & livet

Américo Fernández är privatekonom hos SEB och driver denna podcast. Här får du lära dig mer om ekonomi med framförallt fokus på privatekonomi. Man har därför en ganska bred podd där du kan lära dig något nytt av varje avsnitt som släpps.

5. Smarta Pengar

Jenny Petersson och Hans Bolander är privatekonomiska experter från Dagens Industri och vill med denna podd hjälpa människor att spara och investera mer effektivt och smart.

6. Sparpodden från Nordnet

Sparpodden är den officiella podden från aktiemäklaren Nordnet. Som Avanzapodden så kan den här vara ganska generell och täcker en mängd olika ämnen. Det är investeringscoachen Alexander Gustafsson och sparekonomen Frida Bratt som sköter Sparpodden och släpps varje vecka. Lyssnare kan skicka in frågor på sociala medier under deras hashtag och det här avgör sedan vad avsnittet kommer att handla om.

7. SEB Makropodd

Jens Magnusson är chefsekonom hos SEB och tillsammans med en del av hans kollegor så tittar man på makroekonomi. Vad avsnitten fokuserar på kan därför variera en del och man tittar mycket på trender och mönster som kan påverka dig och resten av världen.

8. Rika tillsammans

RikaTillsammans är en av Sveriges största ekonomibloggar och man driver också en av Sveriges största poddar om ekonomi. Målet är att hjälpa lyssnare att bli rikare genom ett bättre sparande.

8 bästa finanspoddarna

FINANSPODDAR

8 bästa finanspoddarna 2022

Finanspoddar finns det också gott om och vi har försökt att inkludera några av de bästa svenska alternativen i listan. Precis som med ekonomi- och aktiepoddar så kan det finnas en del gemensamma ämnen med dessa.

1. Björnfällan

Björnfällan har ett stort fokus på trading och finans och släpps av Nils Brobacke och Kristofer Berggren. Man släpper just nu inte nya avsnitt men placeras ändå på listan då det kan vara värt att lyssna på deras underhållande analyser och snack om börsen.

2. Börssnack

En som sticker ut en del bland alla podcasts är Börssnack med Hansén & Olavi som riktar sig till den som har ett intresse för just investering, sparande och aktier. Här får du allt från goda råd till analyser om aktier och olika bolag.

3. Placerapodden

Placeras redaktion tittar på en mängd intressanta ämnen om just finans och börsen. Olika avsnitt kan ha ett väldigt annorlunda tema eller fokusområde och man tittar på allt från aktier till räntor, fonder och sparande i allmänhet.

4. Outsiders

Outsiders är podden för den som är intresserad av att lyssna på samtal om alternativa tillgångar. Podden drivs av Antiloop Hedge och du har Anna Svahn, Karl-Mikael Syding och Martin Sandquist som har samtal om bland annat kryptovalutor och råvaror, man bjuder också in gäster från bland annat andra fonder.

5. Nordea Market Insights

Nordea Market Insights är podden för den som vill ha en bättre insikt i vilka trender som styr de finansiella marknaderna just nu. Avsnitt släpps inte jätteofta utan när det finns något intressant att titta på. Du har olika finansiella experter från Nordea som tittar på händelser och trender.

6. Kreditvärden

Kreditvärden ska du lyssna på om du vill lära dig mer om du vill lära dig mer om den stora kreditvärlden. Louis Landeman och Gabriel Bergin fokuserar på just detta, vilket också gör att podden sticker ut en aning.

7. Investeraren

Podden sköts av Nicklas Andersson och fokuserar på börs och sparande. Nicklas vill hjälpa människor att få en bättre kontroll över sin ekonomi och sina investeringar.

8. Fill or Kill-podden

Fill or Kill sköts av två Twitterprofiler, @Phukettrader och @2ndtrader och man fokuserar på framförallt den skandinaviska marknaden. Man tar upp case och olika bolag, så det kan vara bra att lyssna för den som är ute efter nya förslag eller inspiration.