Aktieböcker-bästa aktieböckerna

Aktieböcker: 19 bästa aktieböckerna 2024 [Ekonomiböcker]

Vill du hitta bra litteratur inom aktier och börsen? 

Bra!

I den här artikeln har vi samlat 19 bra aktieböcker och ekonomiböcker som vi tycker att alla borde läsa. De är dessutom kategoriserade så du som letar efter aktieböcker för nybörjare hittar vilka som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Aktieböcker alla investerare på börsen bör läsa

Om du är intresserad av börsen och önskar utöka din kunskap finns det en uppsjö av välskrivna böcker inom ämnet aktier och investeringar. Utmaningen ligger ofta i att navigera genom den omfattande mängden material för att hitta en bra startpunkt.

I följande översikt presenteras några av de mest rekommenderade böckerna inom området. Dessa verk täcker en bredd av ämnen från grundläggande investeringstekniker till avancerade metoder för att skapa inkomster genom utdelningar, samt erbjuder insiktsfulla råd, strategier och perspektiv.

Dessa böcker är lämpliga för alla, oavsett om du precis börjat utforska aktiemarknaden eller om du redan har en del erfarenhet. Varje bok innehåller värdefull kunskap som delas av några av finansvärldens främsta namn, vilket gör dem till oumbärliga resurser för den som vill fördjupa sig i investeringars värld.

Bästa aktieböckerna för dig som nybörjare på börsen

NYBÖRJARBÖCKER

Aktieböcker för nybörjare på börsen

Har du intresset och viljan att börja med aktier men vet inte hur du skall gå till väga? Vilken strategi är den bästa och hur skall man tänka? 

Nedan finner du en sammanställning på böcker som passar just dig som är ny och vill lära dig mer om hur allt faktiskt fungerar. Böckerna är fyllda mer bra information och tips om hur du går tillväga och lyckas med dina investeringar. Här kan du läsa mer om aktier för nybörjare.

Aktieböcker för nybörjare:

 • Rich dad, poor dad – Robert Kiyosaki
 • Köp billigt Sälj dyrt – Mattias Eriksson
 • Den enkla vägen att lyckas med aktier – Marcus Hernhag
 • Vägen till din första miljon – Tobias Shildfat
 • Bli grymt rik på aktier – Anders Haskel
 • Bygg en förmögenhet: Fixa familjens ekonomi – Joel Bladh
 • Bli rik och fri med aktier – Hernhag och Kavastu
Rich dad poor dad

Rich dad, Poor dad

Författare: Robert Kiyosaki

En fantastisk bok som får dig att tänka utanför boxen och ifrågasätta det vanliga sättet att arbeta för att få ihop pengar. Det kanske finns en annan väg än den klassiska med många år i skolbänken och en lång utbildning för att bli rik? 

Många förespråkar att skolan är enda vägen till ett välbetalt arbete men Robert Kiyosaki får oss att tänka utanför boxen, vända på det vanliga tankesättet och inse att det finns många andra sätt för att bli rik.

Köp billigt sälj dyrt

Köp billigt sälj dyrt

Författare: Mattias Eriksson

Att köpa billigt och sälja dyrt är något alla aktieägare drömmer om men hur går man då tillväga? Boken passar både dig som är helt ny med aktier och dig som är en van investerare. 

Den ger dig viktiga nycklar i hur du utvecklar ditt kunnande och samtidigt får en ökad avkastning. Du får lära dig allt om hur du analyserar de bolag du investerar i, vilket är en förutsättning för att nå bra resultat.

Den enkla vägen att lyckas med aktier

Den enkla vägen att lyckas med aktier

Författare: Marcus Hernhag

Boken beskriver hur alla kan tjäna pengar på aktier oavsett hur kunnig du är från start. Det är lätt att bli känslosam när det gäller börsen och agera utifrån det. 

Boken lär dig att inte påverkas av alla börsens svängningar utan istället lära dig enklare strategier för att lyckas. Boken innehåller även en samling råd från några av världens mest framgångsrika investerare.

Vägen till din första miljon - alla kan bygga en egen pengamaskin

Vägen till din första miljon

Författare: Tobias Shildfat

Har du också drömt om att skapa din helt egna pengamaskin och att en dag bli miljonär? Boken ger dig flera konkreta tips och idéer på hur du kan förvandla din privatekonomi till ett framgångsrikt företag. 

Har du intresse och ett eget driv kommer du att komma en lång bit på vägen. Alla som har ett arbete och en inkomst har nämligen möjlighet att bygga upp kapital över tid.

Bli grymt rik på aktier

Bli grymt rik på aktier

Författare: Anders Haskel

Tålamod och långsiktighet är nyckeln till framgång på börsen. Boken belyser vikten av att veta vad du investerar i, att analysera bolaget noggrant och vikten av att veta vad man faktiskt investerar i. Boken vänder sig både till dig som är nybörjare och till dig som är en mer van investerare.

Bygg en förmögenhet - fixa familjens ekonomi

Bygg en förmögenhet: Fixa familjens ekonomi

Författare: Joel Bladh

En inspirerande bok som handlar om att alla som har en inkomst kan bygga upp en förmögenhet över tid. 

Joel beskriver hur han själv som nybliven pappa insåg vikten mer än någonsin av att bygga upp ett kapital, äga sin tid och kunna lägga mer tid på familjen. 

Nyckeln att låta pengarna arbeta för honom istället för behöva arbeta till den dagen man skall gå i pension. En tänkvärd och personlig berättelse om hur han själv gick till väga.

Den enkla vägen Bli rik och fri med aktier

Den enkla vägen att bli rik och fri med aktier

Författare: Marcus Hernhag & Arne Kavastu Talving

Vägen till ekonomisk frihet behöver inte vara så svårt som det kan verka. I boken får du följa författarnas egna berättelser om hur de gick från 0 kr till förmögna och nycklarna till deras framgång. Du får många bra spartips och inspiration hur du lyckas på aktiemarknaden.

Aktieböcker-utdelnignsinvestering-utdelningsportfölj

BYGG EN UTDELNINGSPORTFÖLJ

Aktieböcker för utdelningsinvesterare

Har du också drömt om att kunna bygga upp en portfölj och leva på utdelningen? Att inte behöva arbeta till pensionen utan istället bestämma över din egen vardag och ändå klara dig bra ekonomiskt? 

Du kommer få lära dig värdefulla nycklar hur du bygger upp en bra och stabil utdelning och med tiden får den att växa. Här kan du läsa vår populära guide om utdelningsaktier.

Aktieböcker för utdelningsinvesteringar:

 • Get rich with dividends – Marc Lichtenfeld
 • Dividends stocks for dummies – Lawrance Carrel
 • Bli rik på aktieutdelning – Marcus Hernhag
 • The dividend Investor – Rodney Hobson
 • Dividends still do’nt lie – Kalley Wright
Get Rich with Dividends

Get rich with dividends

Författare: Marc Lichtenfeld

Utsedd till årets bok 2016 av Institute for Financial literacy. Boken lär dig hur du bygger upp en förmögenhet och utdelning med så lite underhåll som möjligt. När pengarna arbetar åt dig kan du istället lägga tid på det du tycker är viktigt. 

Boken är skriven av en nittonårig som blivit en veteran på aktiemarknaden. Du får lära dig hur du bygger en inkomst kvartalsvis eller till och med månadsvis med 10-11-12 metoden. Du kommer lära dig att hitta aktier som kommer generera 12% i årlig avkastning eller mer. 

Du kommer också få lära dig hur du strukturerar upp portföljen och bygger upp en säkerhet och ett välbefinnande med dina investeringar.

Dividend Stocks For Dummies

Dividend stocks for dummies

Författare: Lawrance Carrel

Du kommer få lära dig flera värdefulla nycklar hur du med utdelning kan överleva när marknaden är instabil. Ta del av och lär dig hur du undersöker och får kunskap om företaget du investerar i, mäter tillväxt och får utdelning. Låt utdelning blir en trygg grund i din portfölj och hur du får ut det mesta möjliga av den.

Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning

Bli rik på aktieutdelning

Författare: Marcus Hernhag

Alla kan bli rika på aktier och bygga upp en utdelning som kan sätta guldkant på tillvaron eller ge dig en extra inkomst som pensionär. Marcus Hernhag delar med sig av sin egen strategi, att genom låga kostnader och långsiktighet kan alla bli framgångsrika.

The Dividend Investor

The dividend investor

Författare: Rodney Hobson

Boken är för dig som vill bygga upp en bra och stabil utdelning som kan generera en trygg inkomst en eller till och med två gånger per år. Oavsett vart i livet du befinner dig, lär den vikten av att få en extra inkomst i form av utdelning. 

Du får lära dig flera ekonomiska begrepp och vad dem innebär. Du kommer ha stor nytta av detta när du tittar på bolagen och hur de faktiskt presterar vilket kommer hjälpa dig att ta bättre beslut i dina investeringar.

Dividends Still Don't Lie

Dividends still don't lie

Författare: Kelley Wright

Lär dig mer om vikten av att investera värdebaserat i etablerande och ledande bolag inom sin bransch och vikten av en bra och stabil utdelning. Du får lära dig vikten av att bolaget har ett bra och stabilt utdelningsmönster. 

Vill du lära dig mer om att investera i så kallade blue-chip aktier som är ledande inom sin kategori och kunna luta dig tillbaka och vara trygg i dina placeringar är detta boken för dig.

Övriga aktieböcker och ekonomiböcker

Det finns alltid något nytt man kan lära sig oavsett hur mycket man kan från start. Låt dig inspireras av flera intressanta böcker. 

Följ med på en resa från hur man bygger upp en förmögenhet till att inspireras av de mest framgångsrika investerares tips. 

Du kommer att få lära dig av både deras misstag och stora framgångar och hur dem nådde dit dem är idag.

Intelligent Investor

The intelligent investor

Författare: Benjamin Graham

Benjamin Graham kallas ofta värdeinvesterare fader och hans bok har blivit en bibel för många investerare. Boken skall vara den bästa om värdeinvesteringar någonsin om man skall tro Warren Buffett. 

Den beskriver skillnaden på att pris är en sak och värdet något annat. Låt dig inte påverkas av vad som händer på börsen just nu, ett bolag kan se mycket mindre värt ut när man tittar på aktiekursen än vad det faktiskt är. 

Du får också lära dig skillnaden mellan att investera och spekulera.

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Författare: Per H Börjesson

Boken handlar om hur Warren Buffett från två tomma händer lyckats bygga upp en förmögenhet och blivit en av världens rikaste män. Hur han genom ränta på ränta metoden byggt upp en stor förmögenhet och lyckats generera 20 % i årlig avkastning. 

Du får ta del av många tänkvärda uttalanden och att enkelhet många gånger är bättre än komplexitet.

Investera som mästarna - från Aktiestinsen till Soros

Investera som mästarna

Författare: Jonas Bernhardsson

I denna boken får du följa några av de investerare som utmärkt sig mest på börsen och som investerare, du får följa med de som lyckats sanslöst bra men även de som misslyckats. Vad som skiljer dem åt och vad har dem gemensamt? 

Du får en inblick i hur de arbetar, lever sina liv och investerar. Några av världens bästa investerare delar med sig av sina tankar, principer och värderingar. Hitta din egen favorit!

Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40

Miljonär innan 30 och pensionär innan 40

Författare: Miljonär innan 30

Drömmer du också om att sluta arbeta och gå i pension? Då är detta boken för dig! Författaren har själv gjort den resan och delar med sig av hur man går tillväga. 

Är du inte beredd på att ge avkall på lika många saker som författaren själv, ger den dig en bra vägledning i hur du iallafall kan gå i pension tidigare än andra. 

Ordet frihet är något som genomsyrar boken och vikten av att själv bestämma över sin tid och vad man vill göra.

Framgångsrik Aktiehandel - 10 vinnande strategier

Framgångsrik aktiehandel: 10 vinnande strategier

Författare: Johnny Torsell, Johan Hellström och Peter Nilsson

Vi lever i en värld som ständigt förändras och att se in i framtiden blir allt svårare. Boken delar med sig av konkreta tips på hur du investerar utan att behöva oroa dig för alla rörelser i marknaden. 

Hur du ökar sannolikheten för att göra lyckade investeringar utan att veta något om framtiden, nyckeln kommer du hitta i boken.

Den enkla vägen hitta världens bästa aktier

Hitta världens bästa aktier

Författare: Marcus Hernhag

Du kommer bli guidad bland mästarnas metoder för att hitta bolag som ger stort värde för sina aktieägare. Det finns flera kända profiler som tjänat stora pengar på att hitta just värdeaktier, ett exempel som nog alla känner till är Warren Buffett. 

Du kommer få läsa om en av världens mest beprövade strategier som visat sig vara väldigt framgångsrik.

Den rikaste mannen i Babylon

Den rikaste mannen i Babylon

Författare: George S. Clason

Lär dig hur alla kan bygga upp en förmögenhet genom att planera sin ekonomi.. Du kommer få lära dig hur pengarna du tjänar kan arbeta för dig och hur du behåller dem över tid. Boken kom ut första gången 1926 och har hjälpt miljontals människor att planera sin ekonomi. Boken är fortfarande högaktuell än idag och full med värdefulla tips.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0

Avanza bank är Sveriges största och ledande nätmäklare för den som vill spara och investera långsiktigt. Vi på Aktieskolan har själva använt Avanza i många år och anser att de är den bästa aktiemäklaren i Sverige.

På Avanza.se erbjuds du att spara i flera olika kontotyper och kan välja mellan många olika investeringsprodukter. Exempel på dessa är: aktier, fonder, certifkat, ränteprodukter, warranter och optioner.

Du kan även pensionsspara, ansöka om bolån och flytta tjänstepensionen till Avanza bank.

Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

About The Author