Aktiebloggar – 17 bästa aktiebloggarna maj 2024 (OMRÖSTNING)

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Aktiebloggar

Letar du efter aktiebloggar? Vi har listat 17 bästa aktiebloggarna enligt oss och dessutom 17 grymma twitterprofiler från ”Finanstwitter”. 

Varsågod, här nedanför kommer du hitta flera följvärda personer och aktiebloggar.

Vilka är de bästa aktiebloggarna 2022?

Det finns många duktiga aktiebloggare, de allra flesta av dem brinner verkligen för aktier, börsen och sparande. 

Det finns många olika strategier bland de olika bloggarna, en del föredrar utdelningsaktier, andra investerar i småbolag eller värdebolag. 

Många aktiebloggare är generösa med att dela med sig av bra  kunskap om bolag de följer och de ger dig förhoppningsvis även en hel del inspiration hur du skall spara och investera på börsen så framgångsrikt som möjligt. Här kommer aktiebloggarna utan inbördes ordning.

Västkustinvesteraren.se

Vi börjar med min egen aktieblogg, Västkustinvesteraren.se. Med tanke på att jag är med och driver tre olika bolag och dessutom försöker hinna bygga hemsidor på kvällarna så är det inte mycket tid över till bloggande. 

Jag försöker dock publicera artiklar 1-3 gånger om dagen. Målsättningen är att skriva inspirerande artiklar om olika trender eller bolagstyper som man kan investera i.

Fundamentalanalysbloggen

En typisk värdeinvesterare, bolagen han följer skall generera värden genom bra produkter och god lönsamhet. Här hittar vi inga förhoppningsbolag.

Gustavs aktieblogg

Vill du investera i något nästan ingen annan svensk investerar i? Då är Gustavs aktieblogg helt rätt för dig. Han söker små tillväxtbolag från hela världen. Han letar gärna upp udda bolag som ex en underleverantör till den indonesiska gummihandskeindustrin eller ett australiensiskt mejeri som nischat sig på mjölk med A2-protein. Ibland skriver han även om svenska bolag eller fonder.

z2036

En bloggare som förutom investerar efter ett antal olika strategier har byggt upp många bra verktyg på sin hemsida, ex olika former av sparkalkylatorer. Han visar gärna sina portföljer, utveckling och strategier genom att visualisera det på något sätt. Långsiktiga investeringar och pensionssparande är något han brinner extra för.

Petrusko

Utdelningsinvesterare som lever på sina utdelningar. Är välkänd i aktiekretsar då han varit med länge under samma pseudonym.

Marcus Hernhag

Mångsysslare som bl a är skribent i Privata affärer och där han på deras hemsida varje vecka har en chatt med tidningens läsare där de kan ställa frågor till honom. Han har skrivit flera böcker om  aktier. Även Hernhag fokuserar på utdelningsaktier.

Miljonär innan 30

Kan en aktiebloggare vara mytomspunnen och legendar? Många har följt hans resa att bli miljonär före 30 års ålder och pensionär innan 40. Kanske var han först med FIRE (Financial Independence and Retire Early) i Sverige? 2017 nådde han sitt mål och gick i tidig pension.

Kronan till miljonen

Vi har alla varit nybörjare, men Kronan till Miljonen har bloggat om sin resa till miljonär. Han kanske är en av de mest representativa för en vanlig sparare bland alla bloggare. Han började från noll sparande till att ha byggt upp en imponerande portfölj. Kan han, kan du!

Lundaluppen

En mycket uppskattad värdeinvesterare med kloka analyser. Stundtals tyvärr inte allt för aktiv med sitt bloggande, men den som väntar på något gott… Hans inlägg är alltid läsvärda.

Ekonomibloggar och investeringsbloggar

OMRÖSTNING BLAND CIRKA 600 LÄSARE

Topp 3 bästa aktiebloggarna

Sajten Finanso.se har gjort en undersökning om vilka aktiebloggar som är mest intressanta. Enligt deras läsare är dessa topp tre:

1. Petrusko

Utdelningsinvesterare som sedan länge är känd under pseudonymen Petrusko av aktieintresserade personer. Är snabb med information när något händer i bolag han bevakar och förklarar gärna på ett enkelt sätt, när det är mer komplicerade händelser.

2. Lundaluppen

Även Lundaluppen har varit med bland kända aktiebloggar under lång tid. Uppskattad för kloka analyser. Typisk värdeinvesterare.

3. Miljonär innan 30

Många har följt hans kamp och väg till att bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40. En resa som fascinerat många och som blivit imponerade av hans disciplin och mål. Den resan har han även skrivit en bok om.

TWITTER

Bästa personerna på finanstwitter

Twitter är ett utmärkt forum för att lära sig mer om aktier och börsen. Allt från snabba kommentarer om aktuella händelser till diskussioner om strategier. 

Och många av de duktiga delar gärna med sig av tips och svarar på frågor. Eftersom många aktieintresserade håller till på twitter blir det ofta låga och intressanta diskussioner om olika ämnen.

Erik Hansen

Att analysera en marknad efter rörelser i en kursgraf kallas teknisk analys. Erik Hansen är oerhört duktig på detta och delar gärna med sig av sina iakttagelser. Han jobbar på CFD-mäklaren IG som är mer inriktad på kortsiktig trading, men han ger även mer långsiktiga analyser.

Nicklas Andersson

En verklig aktie- och börsnörd som gärna passionerat missionerar om sparande och  fördelen med aktier. Han jobbar på Avanza, men dyker även upp i den egna podden, bloggen, #Uppesittarkväll och på många andra håll. Han kan prata oavbrutet och länge om aktier men på twitter får han hålla sig till 280 tecken.

Lundaluppen

Värdeinvesterare som driver bloggen med samma namn. Som många andra på finanstwitter har han alltid en vänlig ton. Alltid kloka inlägg om aktier och investeringar.

Ekka Lundin

Fantastisk duktig och ödmjuk daytrader. Han kanske inte motsvarar den bild man har av en trader. Bevisat duktig och livnär sig på kortsiktig aktiehandel. Delar med sig av erfarenheter, tankar och hur det är att vara en trader, som nästan aldrig äger några aktier över natten.

Johanna Kull

Som sparekonom på Avanza står Johanna Kull på spararnas sida i många viktiga frågor som beskattning av sparande eller villkor för pensionsförsäkringar. Även när det dyker upp olika händelser på marknaden som berör aktiesparare som uppköpsbud, vinstvarningar eller liknande ger hon sina kommentarer. Hon är ofta med i de stora nyhetsmedierna som expert.

Stefan Thelenius

Driver ovan nämnd blogg, z2036. Kloka kommentarer från en verklig spar och aktienörd. Han brinner kanske lite extra för långsiktigt sparande och pensionssparande då han jobbar med de frågorna på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Han twittrar dock privat.

Niklas Ramstedt

Mycket duktig investerare som framförallt fokuserar på mindre tillväxtbolag. Han jobbar heltid och professionellt med investeringar via ett bolag. Delar generöst med sig av analyser och tankar om dessa bolag.

Miljonär innan 30

Många har förundrats över hans till synes svåruppnåeliga mål. Men nu har han nått det, att bli ung pensionär.  Resan har vi följt via bl a via twitter, men han skriver också om blandade saker som börsen och träning, det vill säga  livet som ung pensionär.

Jesper Norberg

Ekonomijournalist, just nu på Placera, en nättidning om aktier som Avanza ligger bakom. Delar med sig av senaste nytt och intressanta intervjuer.

Anna Svahn

Verklig mångsysslare, investerare, poddare, bloggare och författare mm. Delar med sig av sina tankar om guld, kryptovalutor, centralbanker, aktier och mycket annat intressant. Hon vågar verkligen gå sin egen väg. Driver en podd tillsammans med Karl-Mikael Syding.

Albin Kjellberg

Pigg och nyfiken programledare på EFN, en tv-kanal online om ekonomi och börsen. Är även med och sänder det populära #Uppesittarkväll.

Alexander Gustafsson

Investeringscoach på Nordnet, älskar investmentbolag, delar med sig om allt som har med sparande och aktier att göra.

Magnus Andersson

Bloggaren bakom fundamentalanalysbloggen. Bra exempel på fördelen med twitter. Vid rapporter eller andra händelser ger Magnus värdefulla kommentarer om bolag han följer.

Value Wizard

Duktig trader som kommenterar stort och smått som har med börsen och aktier att göra.

FinanceAmir

Duktig och verkligen kunnig småbolagsinvesterare. Delar också med sig av kloka råd om investeringar, aktier och mycket annat.

Karl-Mikael Syding

Har blivit utsedd till Europas bästa hedegefondförvaltare 2000-2010 Nu har han dragit sig tillbaks och sysslar med privata investeringar, bloggar och poddar. Twittrar om det mesta, går sin egen väg. Han driver en podd tillsammans med Anna Svahn.

Aktieentreprenören

Ung entreprenör som också investerar i aktier. Fokus på mindre tillväxtbolag som han gärna delar med sig tankar om.

Petrusko

Utdelningsinvesteraren som driver bloggen med samma namn. Uppdaterar med tankar och information om aktier han följer.

Aktiebloggar - bästa aktiebloggarna

TIPS ATT TÄNKA PÅ

Vad bör man tänka på när man läser aktiebloggar och ekonomibloggar online?

Det finns otroligt många bloggare och personer på twittrare som skriver aktier och sparande. Som med all information gäller det att sålla och framförallt tänka kritiskt. Även om någon skriver övertygat, hur vet du att dennes information eller analys är korrekt? Läs och lär gärna av bloggar, men gör din egen analys och kolla fakta mot andra källor. Du kanske drar andra slutsater? 

Det går inte att följa alla som bloggar. Vad söker du för information? Utdelningsaktier, småbolag? Välj ut de som du tycker får ut mest av för din strategi men också de som ger dig bra inspiration. 

Rent generellt ger de bloggare som gör det under eget namn en större trovärdighet, men det finns även många anonyma bloggare som är mycket duktiga.

Risker med att läsa aktiebloggar

Hur vet du att bloggaren du följer har gjort en bra eller rätt analys av bolaget? De flesta som bloggar har trots allt börsen och aktier enbart som hobby. Nu skall sägas att även professionella analytiker har fel då och då.. 

Framförallt när det gäller mindre bolag som inte har så stor handel på börsen kan en bloggare driva kursen genom ett köpråd. Kanske äger han eller hon själv aktier sedan länge i bolaget och vill sälja till ett högre pris, då är det kanske lockande att skriva extra positivt om bolaget. 

Det är viktigt och roligt att lära sig själv analysera och leta upp bolag som är värda att investera i. Kanske missar du bra bolag om du bara följer bloggares råd? Eller kommer in sent när bolagets aktiekurs hunnit gå upp? Hur mycket du än litar på en aktieblogg är det bara du som är ansvarig för dina egna investeringar och du kan aldrig skylla på någon annan om en aktie inte går som du tänkt dig.

Fördelar med att läsa aktiebloggar

Det finns verkligen många riktigt duktiga och kunniga aktiebloggare som generöst delar med sig av sina tips och råd. De svarar oftast gärna på frågor från sina följare. Följer du ett antal väl valda bloggare kommer du ha hjälp med att hitta bra bolag och sätta ihop en bra aktieportfölj efter en strategi som du valt. Du kan få många bra tips på bolag värda att investera i, men gör din egen analys och läs på själv. 

Många bloggar ger också bra inspiration. Vill du bygga upp ett bra aktiesparande som kommer ge dig guldkant framöver behöver du offra någon utgift i ditt liv just nu. Dina vänner kanske tycker det är en märklig prioritering, men bland aktiebloggare är det helt naturligt och du kommer se många bra exempel bland dem att följa. 

En term som är vanlig bland aktiebloggare är “sparkvot”, hur stor del av lönen sparar du i aktier?. Det kan vara kul att jämföra sig med andra, hur stor del av lönen lägger du och andra på att investera på börsen?

INTERNATIONELLT

Rekommenderade utländska aktiebloggar

Det finns naturligtvis många otroligt duktiga bloggare även i andra länder. Även om allt de skriver inte gäller för oss i Sverige har de mycket att lära ut när det gäller sparande och investeringar. Du kanske vill investera i bolag utomlands? Då är det viktigt att ta in information också från bloggare och media från dessa länder.   

Att investera efter någon form av utdelningsstrategi är mycket populärt, inte minst i USA och Kanada. Det är också ett mycket populärt tema bland bloggare. Det finns många som har drömmen att en dag kunna leva på aktieutdelningar. 

Att investera efter en utdelningsstrategi är förmodligen den form som passar de allra flesta som vill spara och investera sig till en bättre framtid. Det kräver förmodligen att du lägger mindre tid på dina investeringar och  bolag som är typiska för utdelningsinvesterare är ofta tryggare och mer stabila aktier.

The reformed broker

Rådgivare som jobbar med mål att hjälpa människor att bygga upp ett bra sparande och en långsiktig portfölj. Bloggar om det mesta, finansmarknaden, politik och ekonomi mm.

A wealth of common sense

Bloggar om investeringar och hur du kan uppnå ekonomisk frihet. Bloggen är för alla, då mottot är Albert Einsteins, “kan du inte förklara det för en sexåring, förstår du det inte själv”.

A simple path to hell

Bloggar om investeringar, inte bara på aktiemarknaden för att nå ekonomisk frihet. Har även skrivit en bok vid samman namn.

Money Mustasch

Grundaren av begreppet och rörelsen FIRE. Det är nu välkänt i hela världen för de som vill pensionera sig tidigt. Peter Adeney som driver bloggen och den som ligger bakom begreppet FIRE kunde själv pensionera sig tidigt vid 30 års ålder.

Crossing Wall Street

Eddy Elfenbein är Amerikansk aktieförvaltare som är en sann aktienörd som bloggar om börsen och investeringar. Han ger i början av varje år förslag på ett  antal aktier, de förslagen har under lång tid slagit det amerikanska S&P500 indexet.

Sure Dividend

Här hittar du en blogg med mål att skriva om högkvalitativa utdelningsaktier. Det är aktier regelbundet höjer utdelningen, kanske kan du i framtiden leva på en sådan portfölj?

Financial Mentor

Här hittar du hjälp och inspiration för att skapa din ekonomiska frihet. Bloggen handlar om hur du investerar för att kunna gå i pension tidigt, men också att då kunna leva ett bra och fritt liv.

The dividend guy blog

The Dividend guy är en blogg som inspirerar och lär dig om utdelningsaktier. Han investerar i utdelningsaktier enligt egna strategier.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.