Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Börshandlade fonder (ETF) – 20 bästa ETF:erna på marknaden 2022

20 Bästa ETFerna

Letar du efter dem bästa ETF:erna att investera i? 

Bra, då har du hittat rätt!

Att veta vilken eller vilka ETF:er som man bör investera i kan vara svårt. Vi har därför valt att skapa denna artikeln där vi listar 20 olika ETF:er i olika kategorier för att hjälpa dig.

Så om detta är vad du letar efter så rekommenderar vi att du fortsätter läsa här nedanför där vi kommer lista följande:

  • 5 Populära ETF:er 
  • Topp 5 bästa S&P 500 ETF:erna
  • 10 bäst presterande ETF:erna 2022

Häng med!

Artikelns innehållsförteckning

Så kan du investera i ETF:er

Det är väldigt enkelt att investera i ETF:er och du kan komma igång redan idag. Det finns däremot väldigt många att välja och det är därför viktigt att du hittar de bästa ETF:erna för det du vill investera i.

Vi ska därför ta och titta lite mer på ETF:er och vad som finns att välja, men också hur du kommer igång med din första investering.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Till att börja med måste du skapa ett konto hos en nätmäklare som har ETF:er i utbudet. Det finns många att välja bland men på den svenska marknaden är Avanza väldigt populära. De är bäst lämpade för långtidssparande och erbjuder ett stort utbud där du hittar alla stora ETF:er.

Ska du investera kortsiktigt, exempelvis med day- eller swingtrading, är det istället plattformar som IG eller eToro som är aktuella. Dessa är istället sämre lämpade för långtidssparande. Välj mäklare beroende på hur du ska investera dina pengar.

etoro logo

Vi rekommenderar!

5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
IG-logotyp
4/5
Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
Avanza logotyp
4/5

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Hos mäklare som Avanza har du möjligheten att öppna ett ISK. Där kan du förvara dina aktier och rapportering till Skatteverket sker automatiskt. Du betalar då en låg skatt på hela din portfölj istället för kapitalskatt på den vinst du gör. Det gör du istället hos utländska mäklare där det inte finns ISK som alternativ.

Steg 3: Sök efter en ETF du vill investera i

Du ska nu börja söka efter fonder du vill investera i. De flesta mäklare erbjuder någon form av lista över alla deras mest populära börshandlade fonder. Det här gör det enkelt att hitta rätt fond för dig och ditt kapital.

När du går in i en fond ser du också kursen för ETF:en och annan viktig information om den. Den här informationen gör det enklare för dig att se om fonden är aktuell för dig eller inte. Du bör såklart använda den här informationen även vid andra investeringar, inte bara vid börshandlade fonder.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

På sidan för en fond kan du också se en köp-knapp. Den här använder du för att påbörja ett köp. Du kan då ange antal och hur mycket pengar du vill investera. Beroende på mäklaren kan det finns fler eller färre alternativ, men för ditt första köp av börshandlade fonder bör du hålla det enkelt.

Populära ETF:er

Det finns otroligt många ETF:er på marknaden och vi ska ta och titta på några av marknadens bästa alternativ. Innan du börjar handla en börshandlad fond bör du alltid läsa på ordentligt om fonden så att du vet vad du får genom att handla den.

 TICKERETF-NAMN
1ARKKArk Innovation ETF
2XLFFinancial Select Sector SPDR Fund
3ICLNiShares Global Clean Energy ETF
4BTCCPurpose Bitcoin ETF
5IBBiShares Biotechnology ETF

1. Ark Innovation ETF

Ark Innovation ETF är fonden för dig som gillar banbrytande teknik och disruptiva företag. Man investerar ganska brett men fokuserar framförallt på företag som har unika produkter som erbjuder något innovativt. Ett par stora innehav är bland annat Tesla, Zoom, Roku och Coinbase.

2. Financial Select Sector SPDR Fund

Financial Select Sector SPDR Fund fokuserar på olika finansbolag och är bra för den som söker exponering med just detta fokusområde. Några stora innehav är bland annat Berkshire Hathaway, JPMorgan, Bank of America och Wells Fargo.

3. iShares Global Clean Energy ETF

Ren energi är en het bransch och allt fler vill ha exponering mot just detta. Man äger inte heller några aktier inom kontroversiella marknader och har också ett högt betyg för att vara en miljövänlig fond. Större innehav är bland annat Solaredge, Plug Power, Vestas Wind Systems, Enphase Energy och First Solar.

4. Purpose Bitcoin ETF

Världens första ETF för Bitcoin. Kryptovaluta är en riskfylld bransch där du snabbt kan förlora dina pengar, men med en ETF får du lite bättre säkerhet. När man investerar i denna ETF så köper man riktiga Bitcoin för dina pengar.

5. iShares Biotechnology ETF

Bioteknik är en intressant bransch med en hel del potential för intressanta investeringar. Tyvärr är det också en svår bransch att komma in i om man inte redan kan en del om branschen och deras produkter. iShares Biotechnology ETF kan därför underlätta. Några innehav är bland annat Amgen, Gilead, Moderna och Regeneron Pharmaceuticals.

Top 5 bästa S&P 500 ETF 2022

Om index intresserar dig så kan du titta på ETF:erna för just detta. Här följe fem populära alternativ på börsen som kan vara värda att titta vidare på.

 TickerETF-NAMN
1SPYSPDR Trust
2IVViShares Core
3VOOVanguard
4SCHXSchwab US Large-Cap ETF
5PPLCPortfolio Plus

1. SPDR Trust

SPDR Trust kallas också för SPY ETF och har som mål att följa S&P 500 med så hög noggrannhet som möjligt. Innehaven är större amerikanska bolag och det här är den första amerikanska ETF:en som listades i USA.

2. iShares Core

Med denna fond får du ett varierat utbud av aktier från framförallt större företag. Bland de större innehaven hittar du företag som Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet och NVIDIA.

3. Vanguard

Vanguard är ett stort och välkänt namn inom finansvärlden. Fonden arbetar långsiktigt med en horisont på minst 10 år. Det här är viktigt att tänka på innan du själv går in med ditt kapital.

4. Schwab US Large-Cap ETF

Här fokuserar man uteslutande på stora amerikanska bolag och deras aktier. Det här kan vara bra för den som är ute efter just det, men för andra kan det vara mindre intressant

5. Portfolio Plus

Portfolio Plus är för den som inte bara vill ha hjälp med sina investeringar utan som också vill att ens sparande sköts. Det här gör det enklare att hålla reda på hur mycket ens sparande växer månatligen och att ens disciplin inte blir sämre och drabbar sparandet negativt.

Bäst presterande ETF:erna 2022

En egenskap som är värd att titta på är hur bra avkastning fonden har. Du kan antingen titta per månad, kvartal eller år. Samtidigt bör man tänka på att många fonder arbetar långsiktigt och man bör inte räkna med någon enorm vinst på kort tid.

Det finns samtidigt en del fondalternativ som klarar av att visa bra siffror månadsvis. Det handlar då ofta om vilken bransch man är involverad i. Som investerare är det här information man bör hålla reda på, olika branscher kan trots allt trenda och det kan du nyttja för att tjäna mer pengar.

 NamnKategoriTotala avkastning Juni
1Global X China Electric Vehicle and Battery UCITS ETFSector Equity Technology28.26%
2Global X China Biotech ETF USD AccSector Equity Biotechnology17.66%
3KraneShares MSCI All China Health Care Index UCITS ETFSector Equity Healthcare15.62%
4Xtrackers Harvest MSCI China Tech 100 UCITS ETFSector Equity Technology15.11%
5UBS ETF Solactive China Tech USD A-accSector Equity Technology14.02%
6KraneShares MSCI China A Share ETF USDChina Equity – A Shares13.60%
7Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETFSector Equity Technology13.44%
8Xtrackers CSI300 Swap ETF 1CChina Equity – A Shares12.62%
9KraneShares CSI China Internet ETF USDSector Equity Technology12.60%
10L&GE Fund MSCI China A ETFChina Equity – A Shares12.57%

Vad är en ETF?

ETF går under kategorin börshandlade produkter och är i grunden fonder som du kan investera i på börsen på samma sätt som du kan göra med aktier. Det är ett enkelt sätt att investera och föredras av många investerare.

Är du intresserad av att investera i aktier istället så har vi skapat en total guide just för det.

Courtage och avgifter

Precis som med aktier så har du courtage som ska betalas när du handlar ETF:er. Det finns också en årlig administrativ avgift som tas ut. I det stora hela så är det ganska billigt att köpa ETF:er hos de flesta mäklare.

Så fungerar hävstång

Du kan ibland köpa ETF med eller utan hävstång. Det här innebär en högre risk för dig men dessa produkter kan också innebära en högre vinst. Ta inte på dig mer risk än du har råd med.

Varför ska man investera i ETF:er?

Innan du börjar investera i ETF så är det bra att sätta sig in i ämnet och samla in mer information. Du bör till exempel lära dig mer om vilka anledningar det finns till att ETF är ett populärt alternativ på marknaden.

Det är billigt

Att investera i en ETF är generellt billigt och avgifterna är låga. Courtage kan vara högt för småsparare men går att undvika genom att välja rätt typ av mäklare.

Enkla investeringar

Det är lika enkelt att investera i en ETF som det är en aktie eller ett index. Det finns inte mycket särskilt att hålla reda på som när man ska köpa vissa typer av certifikat eller tillgångar. Du bör fortfarande samla in information om hur det fungerar, men du kommer snabbt igång och risken för missförstånd är låg.

Det finns ett stort utbud

Med ETF så finns det många att välja på. Du kan enkelt hitta en som passar dig beroende på vad du är ute efter. Vill du till exempel bara investera i en viss typ av företag så finns den möjligheten.

Risker med ETF:er

Det finns alltid en risk med att investera ditt kapital och ETF:er är inte ett undantag från detta. Fördelen med ETF:er är att det vanligtvis finns en lägre risk än med exempelvis aktier eller andra typer av tillgångar.

När du väljer börshandlade fonder kan du också välja efter deras risknivå. Den här kategoriseringen gör det enklare för dig att välja hur hög risk du vill ha när du investerar.

Det betyder däremot inte att du inte har någon risk alls bara för att du har valt en låg risknivå. Risken för volatila rörelser kan vara något lägre, men du har alltid en risk när du investerar pengar.

Det gör det också viktigt att du gör ordentliga efterforskningar innan du investerar ditt kapital. Det här tar inte överdrivet lång tid med ETF:er och kan vara avgörande för vilka resultat du ser av din investering. Innan du går in med pengar i en ETF kan det bland annat vara bra om du noga läser på om vilka innehav fonden har och information om deras historik.

Övrigt bra att veta om ETF:er

Det är enkelt att komma igång med ETF:er och det kan definitivt vara ett bra alternativ för många investerare. Risken är vanligtvis lägre än med exempelvis aktier men det finns fortfarande goda chanser för bra avkastningar om man väljer rätt fonder.

Alla vanliga mäklare erbjuder dessa och även hos exempelvis CFD-mäklare hittar du vanligtvis en del ETF:er. Det är därför bra om du bekantar dig med hur dessa fungerar för du kommer alltid att träffa på dessa, oavsett vilken typ av mäklare du väljer.

Att investera i en ETF är bäst lämpat på längre sikt och det är därför inte jättevanligt att man använder dessa för daytrading eller swingtrading. Undantaget är om du handlar med hävstången, då kan även mindre rörelser över en eller ett par dagar leda till en hög vinst eller förlust.