Fem saker att tänka på när man ska teckna upp sig på ett lån

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Om du just nu går i lånetankar är det inte särskilt konstigt om du har en hel del funderingar och tankar kring just detta. Att teckna upp sig på ett lån är väldigt vanligt, och kan också vara ett väldigt kraftfullt ekonomiskt verktyg om det används på rätt sätt. 

Men om man inte har tecknat upp sig på ett lån tidigare eller känner att man inte har tillräckligt mycket kunskap att stå på innan man fattar sitt beslut. 

I den här artikeln kommer vi prata närmare kring lån och vad man behöver tänka på, samt varför det alltid är en bra idé att använda sig av en hemsida som gör det möjligt att jämföra olika låneprodukter online

1. Det finns två olika typer av långivare att välja bland 

Den svenska lånemarknaden erbjuder idag två olika alternativ för den som är intresserad av att teckna upp sig på ett lån. Den första är att man vänder sig till banken, och det är också ett populärt alternativ då det är väldigt smidigt och upplevs av många som ett tryggt alternativ. 

Det går även att vända sig till privata långivare, som i vissa fall kan erbjuda lån till kunder som har svårt att få lån hos en bank, eller som erbjuder marginellt bättre ränta. 

2. Det är oerhört viktigt att jämföra olika långivare 

Detta är någonting som vi pratade om i inledningen av den här artikeln, men då det är så viktigt är det värt att prata lite närmare om i detalj. 

I och med att det finns en rad olika långivare med olika villkor att välja bland kan det vara svårt att veta hur man ska göra ett ordentligt urval av tillgängliga alternativ. Därför är det alltid väldigt klokt att först och främst göra en jämförelse av olika långivare och deras erbjudanden. 

Genom att göra på det här sättet kan man få en bra överblick kring olika tillgängliga alternativ, för att sedan använda detta när man ska välja en långivare att vända sig till. Att göra detta via en jämförelsesida är väldigt enkelt och smidigt och på bara några minuter så kan man få en bra överblick kring tillgängliga alternativ. 

3. Se till att låna efter den gyllene regeln 

Detta är någonting som också är väldigt viktigt för den som är mån om sin privatekonomi. Det finns en gyllene regel kring alla typer av lån som lyder att man aldrig bör låna pengar för att konsumera. 

Självklart finns det sätt att tolka detta på, och att exempelvis låna pengar för att köpa en bil är någonting som kan vara resonligt att göra. Men man bör aldrig låna pengar för exempelvis resor eller krogbesök och andra snabba nöjen, då det tenderar att få negativa konsekvenser längre fram. 

Låna istället till sådant som är absolut nödvändigt, eller sådant som är värdeskapande i längden. Exempel på detta är just köp av ett fordon eller en renovering eller köp av bostad. Det kan i vissa fall även vara en bra idé att låna för att investera pengarna, men se till att läsa på ordentligt innan du gör det.

4. Se till att du läser på ordentligt 

Detta är också någonting som är oerhört viktigt att nämna när det kommer till lån. Det är av yttersta vikt att du har läst på noggrant kring vilka olika alternativ som finns tillgängliga och hur varje enskilt lån fungerar. 

Att vara välinformerad är det absolut bästa sättet att se till att man får en bra upplevelse och en bra effekt av sitt lån, och man kan aldrig vara för påläst när det kommer till lån och villkoren för dessa. 

Den här artikeln kan agera som ett bra fundament, men det gäller att du har förstått dig på varje detalj av ditt avtal.

5. Räkna på amorteringarna 

Det är också oerhört viktigt att du ser till att räkna på dina framtida amorteringskostnader i samband med att du tecknar upp dig på ett lån. 

Det gäller att man har budgeterat för de extra utgifterna som tillkommer varje månad samt att du är beredd och vet med dig vad du kan komma att behöva skära ner på. 

Planering är A och O när det kommer till att teckna upp sig på ett lån och det är av yttersta vikt att se till att man har koll på alla bitar innan man skriver under någonting.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.