En blandfond, eller mixfond som de också kallas, är en fond som placerar både i aktier och räntebärande papper som obligationer. Det gör att fonden har mindre risk än en renodlad aktiefond. En blandfond har samtidigt högre potentiell avkastning än en räntefond.
En del blandfonder har en bestämd fördelning mellan aktier och räntor. Andra blandfonder är aktivt förvaltade. Där kan en förvaltare har mer aktier när det är fördelaktigt. Förväntar sig fonden börsnedgångar kan den öka andelen med räntebärande papper.
Viktig kortfattad information om blandfonder
- Att spara i en räntefond är ett bra sätt att både ta del av aktiernas potential och tryggheten med räntesparande.
- Den enda gemensamma nämnaren för olika blandfonder är att de placerar i både aktier och räntebärande papper. I övrigt kan de skilja sig mycket åt. En del är aktivt förvaltade, andra passivt. Blandfonder kan investera på olika geografiska marknader. Det är därför viktigt att läsa på om hur fonden investerar före du börjar spara i den. En fond där förvaltaren har en bra historik kan vara ett viktigt kriterium att titta på när du väljer blandfond.
- Det är svårt att jämföra en blandfonds utveckling. En svensk aktiefond går bra att jämföra med hur den svenska börsen har utvecklats. Eftersom olika blandfonder har olika regler för hur de investerar blir de svårt att jämföra hur de gått både mot andra blandfonder och index.
Bli rik med aktier
Vill du börja investera i aktier? Bra!
Vår nybörjarkurs hjälper dig att bygga din egen långsiktiga och stabila aktieportfölj. Vi går igenom allt du behöver veta för att lyckas med aktier.
- Läs mer om kursen här
Vårt betyg för Avanza
Kom igång på bara 5 minuter
- Gratis courtage upp till 50.000 kr
- Årets nöjdaste sparare 10 år i rad
- Investerarskydd & insättningsgaranti
FÖRDJUPNING
Så fungerar blandfonder
Blandfonder är ett vitt begrepp. Det enda blandfonder har gemensamt är att de investerar i både aktier och räntebärande papper. Varje fond har ett eget regelverk som de följer.
Det finns aktivt förvaltade blandfonder. Där avgör förvaltaren aktivt hur fonden skall placera i förhållande till fondens regelverk. Det finns också passivt förvaltade blandfonder. En vanlig variant bland dem är att de investerar i andra fonder.
Gör en gedigen analys!
Det är viktigt att bilda sig en uppfattning om hur den blandfond du funderar på att börja spara i fungerar. Det kan vara bra att läsa in sig på olika blandfonder för att jämföra dem. En viktigt faktor är fondens historik. I den delen ingår förvaltaren av fondens historik. Är det samma förvaltare som skött fonden under lång tid? Det kan vara en viktigt nyckel till att bedöma fonden.
Blandfonder räkneexempel
Avanza erbjuder 107 olika blandfonder. Den som gett bäst avkastning de senaste 5 åren är Tellus Midas. Den har ökat 82% under den tiden. Ingen blandfond har förlorat pengar på den perioden.
Den rena aktiefond som gått bäst de senaste fem åren är Swedbank Robur Ny Teknik. Den har ökat 284%. Drygt tjugo av de aktiefonder som är listade hos Avanza har gått med förlust de senaste fem åren. Den aktiefond som har gått sämst har tappat 57% i värde under den tiden.
Det visar att blandfonder fungerar som det är tänkt. De har potentialen från aktier men tryggheten som räntor ger.
Olika typer av blandfonder
Blandfonder är ett samlingsnamn för fonder som placerar i både aktier och räntor. Deras upplägg kan vara mycket olika. Det finns både aktivt och passivt förvaltade blandfonder.
En vanlig variant av blandfonder är så kallade generationsfonder. De är ofta inriktade för pensionssparande. Ett vanligt sätt att döpa dem är efter det årtionde någon är född alternativ efter när den förväntade pensionen inträffar.
Ju längre från pensionen desto mer aktier är det i en generationsfond. Allt eftersom pensionsåldern närmar sig dras andelen aktier ned till förmån för mer räntor. Det är för att minska risken i fonden. Genom det speciella upplägget är det möjligt att spara i en fond hela livet.
En annan typ av blandfond är en fond som investerar i andra fonder. Det kan vara ett fondbolag som startat en fond som investerar bolagets övriga fonder.
Övrigt bra att veta
En blandfond är ett bra alternativ för den som vill ha både möjlighet att ta del av möjligheterna med aktier med under trygga former. Ett alternativ är att du själv investerar i både aktiefonder och räntefonder.
Det kan vara svårt att själv bedöma vad som är bäst fördelning mellan olika tillgångsslag. Det är också svårt att veta om eller när du skall fördela om från mer eller mindre aktier till räntor. Det är inte svårt att se fördelarna med en bra blandfond.
Även om en blandfond ger en bra riskspridning är det inte tillräckligt. Är det en blandfond som bara investerar i Sverige missar du möjligheterna och riskspridningen med att investera i andra länder. En blandfond kan vara en viktig del i ditt sparande men spara gärna i fler fonder med olika inriktningar.