Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Börja med aktier – kom igång på bara 5 min i december 2022

Börja med aktier

Vill du börja med aktier?

I den här artikeln hjälper vi dig att börja med aktier. Vi går igenom vad som krävs steg för steg och tipsar sedan om vilka aktier du kan köpa.

Mitt namn är Anton och jag är grundare av Aktieskolan. Jag har tagit fram den här artikeln för att hjälpa dig att komma igång med sparande i aktier. Genom att läsa artikeln kommer du att få lära dig följande:

Jag rekommenderar att du börjar med att titta på vår video där jag går igenom aktier för nybörjare. Jag förklarar på ett enkelt sett hur grunderna fungerar:

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång med aktier på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Vad är aktier?

En aktie är ett bevis på att du äger en del av ett aktiebolag. Olika företag har olika många aktier. Ju fler aktier någon äger i ett bolag ju större makt har den. 

Alla som äger minst en aktie är en del av bolagets ägare och har rätt att rösta på företagets bolagsstämma och ta del av eventuell aktieutdelning efter hur stor del de äger. 

Går företaget bra får du också del av företagets värdeökning genom att aktiekursen går upp. Ibland kan aktiebolag behöva ta in nytt kapital. Då är det i första hand befintliga ägare som skjuter till det.

Varför bör man investera pengar i aktier?

Genom att äga aktier får du del av företags framgång och värdeökning. I stort sett alla människor kan vara med och investera i aktier. 

När ett företag växer och tjänar pengar ökar värdet på företaget. Då går också värdet på aktierna du köpt upp. Många företag delar också ut en del av sin vinst till aktieägarna. Det kallas aktieutdelning. 

Historiskt har aktier varit ett av de bästa sättet att investera sina pengar för att få bra avkastning.

KOM IGÅNG PÅ BARA NÅGRA MINUTER

Börja med aktier genom 5 enkla steg

Tycker du det verkar krångligt med aktier och börsen? Eller känner du att det är riskabelt att investera i aktier? Det är faktiskt enkelt att börja spara i aktier. 

Genom att ha en bra strategi går det att undvika många av de risker som finns med aktier.

Här nedanför går vi igenom hur du kommer igång med aktier på bara några minuter.

Steg 1: Välj en nätmäklare

Du köper aktier via en bank eller nätmäklare. Det finns många enkla och bra tjänster på nätet för det idag. Vi på Aktieskolan använder oss av Avanza och Nordnet. 

Avanza är Sveriges största nätmäklare med många nöjda kunder. De har en bra och lättnavigerad hemsida och bra support. Avanza är ett bra val av nätmäklare att börja investera via.

Vill du djupdyka i en jämförelse så har vi sammanställ båda nätmäklarna i vår artikel Avanza eller Nordnet – Här är bästa nätmäklaren.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Du måste välja en kontoform att spara i. Den bästa och mest populära formen är Investeringssparkonto, ISK. Det är en enkel och förmånlig kontoform. Du slipper att deklarera några enskilda affärer du gör i ett ISK. 

Du betalar istället en så kallad schablonskatt som baseras på värdet av ditt ISK. Uppgifterna om din skatt är förtryckt på din deklaration. ISK ses som ett skattemässigt fördelaktigt sätt att spara.

Steg 3: Använd Avanzas inspirationssidor för att hitta aktier

Det kan vara svårt att veta vilka aktier du skall börja spara i. Avanza har bra inspirationssidor för att hjälpa dig hitta rätt. 

Det kan vara bra att börja med större bolag som är lönsamma, ger aktieutdelning och har en bra historik. En bra typ av första aktie är några av de stora investmentbolagen. De äger i sin tur många andra företag.

Du kommer snart att upptäcka att aktier varken är svårt eller tråkigt. Det är kul och intressant, så småningom kan du lära dig att analysera bolag själv och hitta egna intressanta investeringar.

Steg 4: Sprid risken genom att köpa flera aktier

Det finns en viss risk med att investera i aktier. Ett bolag kan gå dåligt av någon anledning. Hur stort och framgångsrikt företaget än varit kan något hända som gör att aktiekursen går ned. Har du bara investerat i det bolaget förlorar du pengar. 

Har du däremot investerat i flera olika företag, i olika branscher och kanske från olika länder har du spridit  dina risker på ett bra sätt. Det är viktigt att vara långsiktig i sitt sparande. 

På kort sikt kan olika saker påverka börsen negativt men på lång sikt växer bra bolag och de ökar i värde.

Steg 5: Månadsspara och investera pengar löpande

Det är smart att månadsspara i aktier. En del av din lön bör du kunna sätta av till att spara. Gör en budget över dina inkomster och utgifter. En viktig post i den budgeten skall vara att spara. Har du inte råd att spara kan det vara bra att se över dina utgifter. 

Du skall ha olika sparande. Se till att du har en trygg buffert för oväntade utgifter på ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. Pengar du sparar på lång sikt, för din framtida ekonomiska trygghet och frihet mår bra i aktier. 

Genom att spara varje månad kommer du ibland att köpa aktier billigt och ibland dyrt. På sikt har du gjort en bra investering. För gärna över pengar automatiskt till Avanza direkt när din lön har kommit, då vet du att ditt sparande verkligen blir av. 

Hur mycket kan man tjäna på aktier?

Hur mycket du kan tjäna när du börjar med aktier beror givetvis på hur mycket pengar du kan investera och vilka bolag du investerar i. Vi rekommenderar att du väljer lönsamma bolag som växer stadigt år efter år.

Här är ett par exempel på hur hög avkastning vissa aktier har haft de senaste 3 åren. Avkastningen visas i present.

AktieUtveckling 3 år
Amazon170,00%
Apple138,00%
Microsoft178,00%
Evolution Gaming548,00%
Fortnox690,00%
Investor26,00%

Investmentbolag är bra aktier att börja med

En bra typ av aktier för nybörjare är investmentbolag. Ett investmentbolag investerar i andra företag. 

Det finns flera bra investmentbolag på stockholmsbörsen med lite olika inriktningar. Det finns investmentbolag som är storägare i några våra största och mest kända företag, men också de som investerar i nya branscher och mindre företag. 

Genom att investera i några investmentbolag med olika inriktningar får du en bra grund i ditt sparande.

Bygg en utdelningsportfölj med utdelningsaktier

En populär strategi bland många som sparar är att investera i bolag som förväntas ge bra aktieutdelning framöver. Många bolag delar ut en del av sin vinst till aktieägare. Dessa kallas ofta för utdelningsaktier.

De flesta delar ut det en gång per år men det blir allt vanligare att bolag delar ut minst två gånger varje år. Det gör att den som äger de aktierna får ett bra och regelbundet kassaflöde. 

Efter några års sparande kanske dina aktieutdelningar kan finansiera en semesterresa eller något annat roligt?

Vilka bolag räknas som utdelningsaktier?

Det finns olika kriterier som gör att en viss aktie kan räknas som utdelningsaktie. Det är viktigt med en bra historik av stabila och gärna stigande aktieutdelningar. 

Bolaget måste också vara lönsamt, gärna växande så att de kan fortsätta dela ut pengar och öka utdelningarna. Det är ohållbart i längden om ett företag delar ut hela vinsten. En del av det företaget tjänar måste de behålla själva för att utveckla företaget. 

Företag vars aktier ses som utdelningsaktier är ofta trygga och stabila bolag. Det är bra företag att investera i.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier. Bolag du äger delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Du kan också sälja aktier du köpt och som ökat i värde.  Då får du en vinst på din aktieaffär.

Aktieutdelning

En klok strategi är att regelbundet köpa i bra, lönsamma och välskötta bolag. De delar ofta ut en del av sin vinst till sina ägare. Efterhand bygger du upp en portfölj med bra aktier. 

Under tiden du äger aktier i bolag som ger aktieutdelning kommer du regelbundet att få utdelning. I början kan det vara bra att köpa ytterligare aktier för pengarna. Men så småningom kan aktieutdelningarna vara ett bra kassaflöde för din privatekonomi. 

Givetvis behöver du titta över dina innehav ibland. Kanske skall något säljas av som inte motsvarat dina förväntningar. Det kan också vara så att du hittar ett bolag som du tror på mer än något du redan har.

Kursvinst

En akties pris kallas kurs. När du säljer en aktie till en högre kurs än du köpt för har du gjort en kursvinst. Det finns professionella traders som lever på kursvinsten de får när handlar med aktier. Det kan vara intressant att lära sig börsens rörelser för att tjäna mer pengar. 

Även om du sparar i bolag som du tror på kan det komma tillfällen när du tycker att det är lämpligt att sälja dem. De kanske har ökat för mycket i värde eller du hittar andra aktier du tror mer på.

Återinvestera utdelningarna när du börjar med aktier

Ränta på ränta effekten är ett fantastisk fenomen som gör underverk på ditt sparande. När ett bolag du äger aktier i ger aktieutdelning får du pengar på ditt konto. 

Köper du fler aktier i det bolaget eller något annat och bolagen fortsätter ge aktieutdelning så kommer du få mer pengar nästa år. Fortsätter du återinvestera utdelningar eller kursvinster kommer ditt sparkapital växa än snabbare.

Det här kallas för ränta på ränta effekten.

Ränta på ränta effekten

Albert Einstein lär ha kallat ränta på ränta effekten för världens 8:e underverk. Du måste ha lite tålamod för att det skall komma igång. Men efter några år kommer du märka hur väl ditt sparande utvecklas tack vare ränta på ränta effekten.

Kom igång och börja med aktier idag!

När du sparar i aktier blir du delägare i företag. Bra företag tjänar pengar och växer. De som investerat i dem är med på den resan. 

Sparar du inte redan idag är det verkligen dags att starta omgående. Då är du också med på den resan. Börja med att öppna ett konto och för över en summa att börja att spara med. När din nästa lön kommer kan du starta en automatisk överföring så att du sparar regelbundet.

Det viktigaste är att börja så tidigt som möjligt - gärna igår!

Även för att utnyttja ränta på ränta effekten är det viktigt att du börjar spara så snart som möjligt. Äger du bra företag när det är dags för nästa aktieutdelning får du del av den och kan köpa fler aktier. 

Börsen rör sig upp och ned. Det är svårt att veta om du köper billigt just nu. Det är svårt att tajma börsen. Regelbundet sparande är den bästa metoden för att bygga upp en bra aktieportfölj.

Bra företag växer hela tiden, på sikt kommer deras aktiekurs också att gå upp. Det är därför du bör börja med aktier redan idag!

Är du nyfiken på hur man kan bli rik på aktier, så har vi skapat en steg-för-steg guide.

Risker med börsen

Kanske skrämmer tidningarnas rubriker om börskrascher. Eller har du hört kompisar som förlorat pengar på börsen. Att investera i aktier innebär risk. 

Vill du få avkastning på dina pengar måste du våga ta risk. Vill du inte ta någon risk alls är ett bankkonto med statlig insättningsgaranti bäst. Men då får du nästan ingen avkastning på dina pengar. 

Det finns några enkla knep för att hantera risken på börsen och minska dem så mycket som möjligt. De viktigaste är att vara långsiktig, sprida sina risker och förstå vad du köper.

Var långsiktig istället för att leta efter snabba pengar

Det är viktigt att släppa tanken på det snabba klippet på börsen. Visst är det kul när något går upp kraftigt. Men att spara i aktier med låg risk sker på lång sikt. Bra bolag växer med tiden. Då går också deras börskurs upp. 

Genom att spara regelbundet kommer du ibland köpa billigt och ibland dyrt. Men på sikt blir det en bra investering om du sparar i bra bolag. Det är viktigt att vara långsiktig när du investerar i aktier. 

Det är också viktigt att du sparar i olika företag från olika branscher och helst olika länder. Att investera regelbundet i många olika företag är ett bra sätt att sprida sina risker.

Akta dig för rykten och spekulationer

Det är lätt att dras med i rykten om nästa kursraket. Det kan vara ett förhoppningsbolag som har en ny revolutionerande teknik. 

Men företaget kan lika gärna misslyckas och du förlorar mycket pengar. Det finns många bolag med bra historik och som visat att de över tid är lönsamma. Att spara i bra bolag är viktigt.

Marknadsrisk

Börsen och företag påverkas av många faktorer. Konjunktur, räntor eller politisk oro är några faktorer som börsen brukar reagera på. Det är viktigt att ha en bra plan för sitt sparande i aktier. Då är du trygg med vad du äger även om det kommer en börsnedgång. 

När du sparat några år kommer du vänja dig vid olika situationer på marknaden. Ibland går börsen upp starkt, ibland är det kraftiga fall. Det är svårt att hantera sådana situationer mentalt. 

Försök lär dig av varje händelse som påverkar börsen kraftigt. Skriv ned vad som hände och hur du tänkte. Ta med de lärdomarna till nästa gång det blir turbulent på världens börser. 

Bolagsrisk

Hur väl du än har analyserat ett bolag kan något gå fel så deras kurs går ned. Det är en del av aktiemarknaden. Även professionella investerare gör missbedömningar. 

Ibland kan det vara tillfälliga svackor och företaget kommer igen. Men det kan också vara så att de har svårt att möta ny teknik eller nya konkurrenter. 

Det kan vara bra att ha en plan för när du skall sälja om inte ett bolag utvecklar sig som du tänkt dig.

Diversifiera med flera aktier

Det är därför viktigt att sprida sina risker och investera i olika bolag i olika branscher. Investera gärna också i företag från andra länder. I vissa länder är det lätt att köpa aktier direkt, eller så kan du spara via fonder. 

Går något sämre än du tänkt dig går säkert något också bättre. Ditt totala sparande i aktier utvecklas med all säkerhet bra om du har en väl diversifierad portfölj som du sparar i på lång sikt.

Håll koll på och följ bolagen du investerar i

Följ också upp hur företagen du investerar i går. Det är inget du behöver göra varje dag, men kanske några gånger om året. Ett utmärkt tillfälle att göra det är när bolagen släpper sina kvartalsrapporter. 

Det är lärorikt att försöka förstå bolagens rapporter. Bra saker att titta på är vad VD:n skriver och se hur utvecklingen är för bolaget. Växer de? Ökar de sin omsättning och vinst? 

Utvecklas företaget ungefär som du tänkt och hoppats när du började investera i det? Gör det inte det måste du fundera på om du fortfarande skall äga aktien.