Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Kryptovalutor aktier → Här är bolagen med exponering mot crypto

investera i kryptovaluta aktier

För dig som är intresserad av att börja investera i kryptovalutor aktier så är denna artikeln perfekt för dig. Krypto intresset ökar i rask takt. Vi kommer i denna artikeln lista 3 olika nätmäklare för att kunna investera i kryptovaluta aktier.

Vi kommer även gå igenom 8 olika bolag med inriktning, 4 svenska bolag, 4 utländska bolag, 6 bolag med koppling till kryptovaluta aktier.

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Innehållsförteckning

Bästa plattformen för att köpa kryptovaluta aktier

Är du på jakt efter att köpa aktier inom krypto eller andra digitala tillgångar finns det en mängd olika plattformar och nätmäklare online som kan hjälpa dig att göra detta på ett smidigt sätt. 

Vi har valt ut tre utav dessa nätmäklare och gjort en kort liten jämförelse där vi kikar närmare på ett par parametrar för att göra val av plattform för dig något enklare.

 

PlattformAvanzaIG
Registrering av kontokostnadsfrittkostnadsfritt
Courtagepå handel över 50 000 krMöjligt att handla courtagefritt
Årlig avgiftingen årlig avgiftingen årlig avgift
Uttagskostnad0kr$15
Insättningskostnad0 k r0kr
Växlingsavgift0,25 %0,5 % som standard
Minsta insättningvalfritt3 000 kr

1. Avanza

Avanza är sveriges främsta aktiemäklare online. Plattformen i sig erbjuder en mängd olika aktier inom flertalet industrier och branscher. Avanza har omkring 1 500 000 användare vilket därmed gör dem till en ledande nätmäklare som också kan ses som en konkurrent till många av våra storbanker. 

Det kan också vara bra att känna till att deras plattform samt deras utbildningsmaterial finns tillgänglig på svenska, ett extra plus är också att deras kundtjänst finns tillgänglig på svenska.   

Avanza_logotyp
5/5

Vårt betyg för Avanza är 5,0 av 5,0

2. IG

IG är även det en välkänd aktiemäklare som erbjuder sina omkring 312 000 användare en mängd olika aktier, däribland aktier inom kryptovaluta. IG är ett brittiskt bolag men deras tjänst kan användas i en mängd länder. 

IG:s plattform är också auktoriserad och därmed trygg att använda. De står bland annat under tillsyn av svenska Finansinspektionen vilket kan vara bra att känna till. 

IG Markets logo
4/5
Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vilka är de bästa kryptovaluta aktierna?

Är du sugen på att hoppa på den populära kryptovaluta-trenden så finns det olika vägar att gå. Antingen kan du investera direkt i mynten eller så kan du investera i aktier inom kryptovaluta. 

Vid ett köp av aktier får du också valet att investera i bolag som på något vis är länkade till kryptovaluta branschen. Dessa företag kan exempelvis vara involverade i krypto genom att de verksamma inom mining eller så kanske de utvecklar ny blockkedjeteknik eller något helt annat. 

Vilka de bästa aktierna inom krypto är beror på en mängd olika faktorer. En del aktier kan anses vara mer hög risk alternativ medans andra aktier inom kryptovaluta är mer säkra, långsiktiga investeringar. 

Vilka typer av aktier du ska välja är helt upp till dig men ett tips är att hellre investera i flera olika bolag än att sätta allt ditt kapital i en och samma aktie eftersom du då minskar risken att förlora hela din investering om ett bolag skulle gå sämre. Det kan också vara bra att nämna att du också har en större chans att tjäna mer pengar om du investerar i flera olika bolag. 

Olika bolag med inriktning inom krypto

Att investera i ett bolag som på något sätt är verksamma inom kryptovaluta är bland de vanligaste men också den enklaste vägen att ta om du är nyfiken på handel med krypto. 

Som ovan nämnt finns det en mängd bolag som är verksamma inom krypto men de är inriktade på olika delar av processen. Många bolag ägnar sig bland annat åt krypto mining. Vi berättar närmare vad det innebär nedan och presterar också en mängd bolag som du kan investera i som är verksamma inom kryptovalutor på olika sätt. 

En del av bolagen utvecklar tekniken bakom medans andra helt eller delvis ägnar sig åt mining på olika nivåer. 

Krypto mining, eller kryptovalutabryting som det kallas på svenska, är vad man kallar processen av vilka transaktioner mellan användare som blir bekräftade och inkluderade i blockkedjans offentliga redovisning.

De som är verksamma inom denna process kallas ofta miners och deras uppgift är att bygga nya block i blockkedjan som innehåller en lista över varje transaktion i den enstaka kryptovalutan.

Det miners tjänar pengar på är dels den gruvavgift de tar ut men de får också tillgång till en del av blockkedjans transaktionsavgifter som betalning. Miners kan vara helt anonyma och det kan finnas fler än 100 000 aktiva miners idag, man vet helt enkelt inte riktigt. 

Vill du hellre investera i fonder så har vi skapat en artikel där vi listar 3 grymma kryptofonder.

1. Riot Blockchain

Riot Blockchain är ett amerikanskt valutaföretag vars fokus ligger på att köpa bitcoin och andra kryptovalutor.

De köper också andra blockchain-företag samtidigt som de också stödjer dessa företag inom utvecklingen av nya blockchains. 

Utöver huvudfokusområdet som nämns ovan är även företaget verksamma inom bioteknikbranschen. 

2. Bitfarms

Bitfarms är ett kanadensiskt blockchain-teknikföretag som är verksamma på en global nivå. Bitfarms tillhandahåller datakraft till olika kryptovaluta nätverk såsom bitcoin, bitcoin-cash, ethereum, litecoin och dash. 

Deras fokus ligger på krypto mining där de både validerar och verifierar globala kryptovaluta transaktioner.  

3. Bit Digital

Det amerikanska bolaget Bit Digital har sin grund i finanssektorn där de är specialiserade inom bitcoins. De arbetar med integrering av resurser för bitcoin men också med tillhörande mining. 

Företaget har sin största närvaro i Nordamerika men bolagets huvudkontor ligger i New York.

4. Hut 8 Mining Corp

Hut 8 Mining Corp är verksamma inom teknikbranschen där de är specialiserade inom utvecklingen av en digital programvara för handel inom kryptovaluta. Denna programvara som företaget tillhandahåller är dessutom egenutvecklad. 

Företaget bedriver också egna bitcoingruvor och är också verksamma inom mining. Det är ett kanadensiskt bolag vars huvudkontor ligger i Vancouver. 

5. Hive Blockchain Technologies

Hive Blockchain Technologies är ett kryptovaluta företag verksamma inom mining och försäljning av digitala valutor så som Ethereum, Ethereum Classic och Zcash. I deras huvudverksamhet ägnar de sig åt validering av transaktioner i blockkedjenätverket samtidigt som de också bygger broar mellan krypto- och de traditionella kapitalmarknaderna. 

Det är ett kanadensiskt bolag som har sitt huvudkontor i Vancouver. 

6. Ebang International Holdings

Ebang Internation Holdnings Inc. är ett kinesiskt blockchain-teknikföretag som har sin huvudverksamhet inom utvecklingen av krypto mining där störst fokus ligger på sin involvering i ASIC. 

Utöver huvudverksamheten är också företaget verksamma inom telekommunikationsprodukter samt förvaltnings- och underhållningstjänster. Bolaget är som mest verksamma i Kina, Hongkong men också i många andra länder såsom USA. 

7. Marathon Digital Holdings

Marathon Digital Holdings är ett amerikanskt företag verksamma i IT-branschen. Företaget driver flera digitala plattformar och datacenters vilka alla är inriktade mot handel av kryptovaluta. 

De är har också en del av sitt fokus i mining. Deras främsta kunder återfinns på den nordamerikanska marknaden och deras huvudkontor ligger i Nevada. 

8. Canaan

Canaan är ett bolag som är verksamma inom teknikbranschen där de utvecklat en specialprogramvara som används för tekniska lösningar som berör blockchain utrustning. 

Utöver huvudverksamheten levererar också företaget hårdvara samt bidrar med teknisk support och service till sina kunder som återfinns på en global nivå. Det är ett kinesiskt bolag vars huvudkontor ligger i Beijing.  

Svenska bolag

Ovan har vi nämnt flertalet utländska bolag som är verksamma inom handel och utveckling av kryptovalutor. Nedan vill vi därför också presentera en del svenska alternativ för dig som hellre investerar i den svenska marknaden för kryptovalutor  och i företag som är verksamma inom krypto i Sverige.

1. Arcane Crypto

Arcane Crypto är ett IT-bolag med inriktning på finansmarknaden där bolaget erbjuder ett brett utbud av digitala lösningar som berör finansiella handelssystem. Störst fokus har företaget på handel av den digitala valutan Bitcoin. 

Bolagets kunder återfinns främst på den europeiska marknaden men huvudkontoret ligger i Stockholm. 

2. Quickbit

Det svenska fintech-bolaget Quickbit har sitt största fokus i sitt uppdrag att få fler människor och företag att använda kryptovaluta i vardagen. Som företag erbjuder de lösningar till e-handlare för att dessa på ett enklare sätt ska kunna erbjuda sina kunder kryptovaluta som betallösning.

För privatpersoner planerar företaget att lansera lösningar så att fler människor ska kunna använda kryptovaluta som betalningsmetod även i vardagen. 

3. Safello Group

Safello Group är ett svenskt företag verksamma inom teknikbranschen där störst fokus ligger på kryptovalutor. Safello Group är specialiserade inom utveckling av handel, börsverksamhet, lagring och liknande tjänster vilka alla är relaterade till kryptovalutor. 

Bolaget grundades år 2021, huvudkontoret ligger i Stockholm och deras kunder är främst privata aktörer som är aktiva på den globala marknaden. 

4. Goobit Group (BTCX)

Det svenska stockholms företaget Goobit Group har sitt största fokus på blockkedjeteknik och kryptovalutor. De har en plattform, BTCX, som erbjuder handel i digitala valutor och de erbjuder även hjälp inom övriga tjänster som berör finansiella handelssystem.

Utöver huvudverksamheten är bolaget också verksamma inom kryptoväxling och de kan även erbjuda rådgivning inom handel med krypto. Den största kundgruppen är privata aktörer och företag som är verksamma inom Norden.  

Utländska bolag

Det finns också en hel del andra bolag som på ett eller annat sätt är verksamma inom handel med digitala valutor eller på annat vis använder den välkände blockkedjetekniken. Vi presenterar några andra utländska bolag nedan. 

1. SOS Limited

Det kinesiska bolaget SOS Limited är verksamma inom teknikbranschen där de är specialiserade inom tillhandahållandet av digitala SaaS produkter för aktörer inom vård, försäkring och räddningstjänst. 

Deras utbud är brett och de inkluderar bland annat satellitkommunikation, hantering av big data men också molnbaserade kommunikationslösningar. Störst närvaro har företaget i Nordamerika och Asien. 

2. Square

Square är verksamma inom teknikbranschen där de erbjuder en plattform för företag och oberoende privatpersoner att växa sina varumärken och hantera sina företag online. De vill också göra det enklare för sina kunder att hantera betalningar med kryptovalutor samtidigt som de också erbjuder verktyg för att hantera allt från sociala medier till marknadsföring. 

Det är ett amerikanskt bolag vars huvudkontor är beläget i New York. 

3. MicroStrategy

MicroStrategy tillhandahåller en plattform som gör det möjligt för avdelningar och företag att distribuera webbaserade rapporterings- och analyslösningar. De erbjuder även konsulttjänster, utbildningar och supporttjänster online. 

Deras kunder återfinns främst inom detaljhandeln, finansbranschen, telekommunikationsbranschen men de har också kunder inom försäkring och hälsovårdssektorn. Det är ett amerikansk bolag vars huvudkontor ligger i Virginia. 

4. Coinbase Global

Coinbase Global är verksamma inom marknaden för kryptovaluta där de är specialiserade inom utveckling av digitala plattformar för trading, lagring och överföring av olika kryptovalutor. 

Deras kunder är främst privata aktörer men de har även en del företagskunder. De är verksamma på global nivå men störst närvaro har företaget i Nordamerika. 

Bolag med koppling till kryptovaluta aktier

Utöver ovan nämnda företag finns det också andra bolag som du kan investera i som på ett eller annat sätt har kopplingar till kryptovalutor och aktier med kryptovalutor. Vi presenterar några utav dem nedan. 

1. AMD

AMD, eller Advanced Micro Devices, är ett amerikanskt bolag vars huvudverksamhet kretsar kring utvecklandet av industriella halvledare. Deras produkt används inom olika marknader där bolaget bland annat utvecklar diverse mikroprocesser för datorer och övriga hårdvaror som kan användas vid utveckling av krypto. 

Deras verksamhet innehas på global nivå och deras huvudkontor ligger i Sunnyvale.  

2. PayPal

Det globala teknikbolaget PayPal erbjuder betalningslösningar till företag och privatpersoner. På deras plattform kan kunder både köpa och betala för varor men också tjänster samt genomföra transaktioner av både traditionella betalmedel men också kryptovalutor. 

PayPal:s kunder återfinns på en global nivå men huvudkontoret ligger i San Jose, Kalifornien. 

3. Tesla

Den enormt populära fordonstillverkaren Tesla känner de allra flesta till. De är ett bolag som är specialiserade inom eldrivna fordon men de har också ett globalt supercharger nätverk runt om i världen som möjliggör snabb laddning av företagets bilar. 

Produktionen utgår från deras egna produktionsanläggningar och huvudkontoret är beläget i Palo Alto. I många år har det varit möjligt att betala för sin Tesla bil med kryptovaluta. Detta är dock inte längre möjligt. 

4. Visa

Det globala finansbolaget Visa erbjuder sina kunder ett brett utbud av betalnings- och kreditlösningar. Företagets kunder är både privata aktörer och företagskunder. 

Utöver huvudverksamheten tillhandahåller även Visa en nätverksinfrastruktur, produktsupport och branschkunskaper som de erbjuder sina kunder. Bolaget grundades 1958 och huvudkontoret ligger i Fresno, Kalifornien. 

5. Nvidia

Nvidia är ett amerikanskt teknikbolag som är specialiserade inom visuell datorteknik.  De erbjuder bland annat produkter som berör grafikkort, grafikbehandling (GPU) och AI. 

Deras kunder återfinns främst inom spelindustrin och deras produkter sälj under flertalet olika varumärken, däribland Titan. Deras huvudkontor ligger i Santa Clara, Kalifornien. 

6. Mastercard

Precis som Visa så är Mastercard ett globalt finansbolag som erbjuder sina kunder betallösningar med hjälp av deras betal- och kreditkort. Deras kunder är allt från konsumenter, företagskunder, institutioner och handlare. 

Bland Mastercards produkter återfinns bland annat Maestro, Cirrus och det klassiska MasterCard kortet. 

Därför bör du investera i kryptovaluta aktier

Det finns en mängd anledningar till att en investering i kryptovaluta aktier kan vara en bra idé. Vi ger dig våra tre främsta anledningar nedan!

Bra första introduktion till handel med själva valutan

Kanske har du länge gått i tankarna om att investera i det så kallade “nya guldet”, kryptovalutan men inte riktigt vågat ta chansen. Då är en investering i ett eller flera bolag vars verksamhet kretsar kring kryptovalutor ett andra alternativ. 

Som vi nämnt i ovan sektioner finns det en mängd bolag vars huvudverksamhet kretsar kring eller helt styrs av utveckling eller handel med kryptovalutor. Dessa bolag kan du köpa aktier i och till viss del då även i diverse kryptovalutor. 

Det är också i regel långt mycket billigare att investera i aktier i företag kopplade till kryptovalutor än att köpa de direkt. Bara bitcoin har växt från blygsamma 0,08 dollar år 2010 till hela 65 805 dollar i April 2021. Det är med andra ord inte heller helt gratis att investera i kryptovalutor direkt heller vilket även det talar för att en investering i företagen är en bra idé. 

Det finns bara en viss mängd bitcoins, efterfrågan är alltså större än utbudet

Den mest populära kryptovalutan är bitcoin och det är också den som är mest känd men det som inte alla känner till är att det bara finns en viss mängd bitcoins att få tag, 21 miljoner för att vara exakt. Det kommer aldrig finnas fler bitcoins men efterfrågan på dessa växer sig dock än idag starkare. 

Det är, precis som för det mesta annat, lagen om efterfrågan och utbud som avgör den långsiktiga kursökningen för bitcoin och de företag som är verksamma inom valutan. Mycket kan visserligen hända kommande år. Stater kan involvera sig och förbjuda den typen av handel men det är dock ganska otänkbart inte minst eftersom kryptovalutor redan existerat så pass länge utan några större mothugg från politikerna. 

Det finns ju också enormt många andra kryptovalutor på marknaden idag tillsammans med företag som på ett eller annat vis är verksamma i området och den höga efterfrågan syns även där. Så, även om handeln av kryptovalutor och investeringar i företag vars sysselsättning är kopplat med krypto har pågått i många år är det aldrig för sent att hoppa på vågen eftersom efterfrågan fortfarande växer sig starkare. 

Inte lika stor volatilitet

Kryptovalutor har en tendens att både sjunka och stiga i värde snabbt. Faktum är att det absolut inte är konstigt att värdet bara under en dag kan sjunka 10 % och sedan öka 20 % en stund senare. Som kryptovaluta-investerare får man vara beredd på det. 

Det är inte riktigt detsamma för aktier. Självklart kan aktier både stiga och sjunka i värde under kort tid men inte riktigt i samma hastighet som för kryptovalutan i sig. Det är därför en något mer säker investering att köpa aktier i ett eller flera bolag som enbart är verksamma inom branschen för kryptovaluta speciellt eftersom många utav dem inte bara ägnar sig åt kryptovaluta.  

Övrigt bra att veta om kryptovaluta aktier

Det finns en mängd matnyttig information som kan vara bra att känna till när det kommer till handel av kryptovaluta aktier. Mycket har vi tagit upp ovan men det finns ännu mycket kvar att berätta. Nedan tar vi upp några andra punkter som kan vara bra att känna till om aktier inom kryptovaluta. 

  • En del företag är inte bara verksamma inom kryptovaluta. Som vi nämnt ovan finns det både företag som delvis men också enbart ägnar sig åt kryptovaluta. Detta kan för del del ses som något negativt men det som talar för en investering i bolag som inte bara har fokus på krypto är att det också ger dig en mer diversifierad portfölj.
  • Vid köp av aktier istället för mynt direkt slipper du förvarings problematiken. När du gör en indirekt investering i kryptos via företagen bakom mynten behöver du inte öppna några ytterligare konton och du behöver inte heller tänka på några regleringar vilket du i regel alltid måste när du handlar med krypto direkt. 
  • Allt mer fokus ligger på digitala tillgångar. I takt med att internet växer sig allt starkare och mer av vårt liv sker online har också synsättet förändrats något när det kommer till tillgångar. I sverige idag finns nästintill ingen kontanthantering, allt sker online. Det är idag en del av vår utveckling och för varje år som går bli digitaliseringen allt större så även vår syn på våra tillgångar. Kryptovalutor ligger definitivt i linje med denna utveckling och så även aktier inom kryptovalutor. 
  • Du kan välja vilken risk du är villig att ta. Ännu en fördel med att investera i bolag som är verksamma inom kryptovalutor. Det finns så enormt många att välja emellan och därför har du större valmöjlighet när det kommer till hur stor risk du vill ta. En del bolag är än mer riskfylld investering medans andra faktisk kan ses som lågrisk. Vilken risk du vill ta är helt upp till dig men ett bra tips att ta med dig på vägen är att aldrig satsa allt för mycket pengar i en och samma aktie. Det är också viktigt att komma ihåg att aldrig investera mer pengar än vad du faktiskt har råd att bli av med. 

 

Artiklar värda att läsa:

Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med eToro och IG.com.