Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Mastercard aktie (MA) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Mastercard

Mastercard är ett världsledande finansbolag från USA där verksamheten återfinns över hela världen. Mastercard huvudfokus är betallösningar och förbinder företagskunder, konsumenter, institutioner och handlare genom betal- och kreditkort. Bolaget grundades 1966. Mastercard har idag sitt huvudkontor i Purchase, Harrison, New York, USA. På den här sidan har vi samlat in all information om Mastercard för att kunna investera i bolaget och köpa MA aktier.

MasterCard logo

BOLAGSNAMN

Mastercard Inc

ADRESS

Purchase, Harrison, New York, USA

TICKER

MA

SEKTOR

IT

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Mastercard aktiekurs

Här nedanför visas Mastercards aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Mastercards aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Mastercard?

Det finns en mängd olika anledningar till att en investering i aktier från Mastercard är en bra idé. Förutom det självklara att det är smart att investera sina pengar i starka aktier för att få en hög avkastning så finns det även en hel del andra anledningar till att investera i just Mastercard. Vi nämner 3 utav dem nedan. 

Det är en framtidssäker investering

Mastercard är ett bolag som endast ser ut att växa sig starkare och större med tiden. Detta tack vare den omställning som idag sker runt om i världen. 

En allt större del av världens befolkning ansluter sig till omställningen från kontanter till kort och allt fler samhällen runt om i världen går nu mot ett helt kontantfritt samhälle. 

Detta, tillsammans med Mastercards redan starka position i samhället, är anledningen till att en investering i Mastercard är en framtidssäker investering. 

Mastercard har en ohotad position på betalkortsmarknaden

Tillsammans med andra kreditkortsjättar på marknaden är Mastercard en av de kortleverantörer som står sig allra starkast. Det är nämligen svårt att slå sig in på betalkortsmarknaden eftersom de allra flesta uppskattar kreditkort som faktiskt accepteras överallt. 

Av denna anledningen har nya kortutgivare svårt att få kunder att välja dem eftersom de nya korten inte kommer accepteras som betalmedel överallt. 

Mastercard är den kortleverantör de flesta känner till då varumärket redan är etablerat i de flesta länder runt om i världen. Faktum är att Mastercard är den näst största kortleverantören i hela världen som idag återfinns i hela 210 länder enligt The Motley Fool. 

Med andra ord är det ett tryggt varumärke med en nästintill ohotad position på betalkortsmarknaden.

Mastercard är den kortleverantör med störst tillväxt

Jämfört med VISA, som är den närmaste konkurrenten, är Mastercard den kortleverantör som haft störst tillväxt de senaste åren. Den stora tillväxten syns extra mycket för internationella transaktioner utanför Amerika där intäkterna för Mastercard växte med hela 19 % medans intäkterna för VISA endast växte med 11 % under 2018. Detta enligt en jämförelse mellan de två i en artikel från Avanza ifrån samma år. 

Så kan du köpa Mastercard aktier

Att köpa aktier i Mastercard är i regel lätt, speciellt om du väljer att köpa aktier genom en aktiemäklare. Vi berättar närmare hur du går tillväga nedan. 

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det första steget mot att köpa aktier i Mastercard är att börja med att öppna ett konto på Avanza.se.

Faktum är att Avanza är Sveriges ledande nätmäklare med hela 1 500 000 nöjda kunder. De erbjuder dessutom ett av marknadens bredaste utbud av aktier och de är därmed den nätmäklare vi rekommenderar att du använder om du planerar att investera dina pengar i aktier. 

Att öppna ett konto är enkelt. Det enda du behöver göra är att skriva in dina personliga uppgifter i form av personnummer, adress och annan nödvändig information som efterfrågas. När du skrivit in dina uppgifter väljer du ett lösenord och skapar sedan ditt konto. 

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du väl har skapat ditt konto är det dags att öppna ett investeringssparkonto som du förvarar dina aktier i. Ett investeringssparkonto, även kallat ISK, kännetecknas ofta som det enklaste kontot för privatpersoner att teckna eftersom det både är avgiftsfritt och du betalar heller ingen vinstskatt vid utdelning. Ett ISK kännetecknas också med att du slipper deklarera dina affärer. 

Ett investeringskonto kan du öppna och äga som privatperson men en stor fördel är även att du kan öppna ett ISK för en minderårig, exempelvis för ditt barn. 

Du betalar heller inga avgifter för ditt investeringskonto. Det enda du behöver betala för ett ISK är den låga lagstadgade schablonskatten som bestäms utifrån statslåneräntan. Skatten kan dock aldrig bli lägre än 1,25 %. 

Steg 3: Sök efter Mastercard

I nästa steg är det dags att hitta Mastercards aktie hos Avanza. Detta gör du enkelt genom att söka efter Mastercard hos Avanza. På sidan för Mastercard aktien hos Avanza kan du dels läsa på mer om aktien, du kan också se historik, värde, föregående utdelning och mycket mer. På sidan kan du även välja om du vill köpa eller sälja aktien. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du väl har bestämt dig för att genomföra ett köp av en Mastercard aktie trycker du bara på köp för att sedan få valet att antingen genomföra köpet med BankID eller genom att logga in. 

Nedan visar en bild på hur sidan för Mastercard aktien ser ut där du också genomför köpet:

Mastercard aktiekurs

Presentation av Mastercard

Det globala finansbolaget Mastercard specialiserar sig inom betallösningar. De arbetar både mot företagskunder, institutioner, konsumenter och handlare där de förbinder sina kunder genom betal- och kreditkort. Vi berättar mer om bolaget nedan.

Så tjänar Mastercard pengar

En stor missuppfattning är att kortjättar, likt Mastercard, tjänar pengar genom att låna ut kredit till sina kunder. Detta är en felaktig bild eftersom Mastercard till det faktum bara äger nätverken bakom betalningarna. 

Mastercard tjänar sina pengar genom att hantera betalningsströmmarna där dem tar ut en mindre avgift för varje transaktion. Ju fler handlare som accepterar deras kort och desto fler konsumenter som använder betallösningen desto högre blir intäkterna för Mastercard. 

Så grundades Mastercard

Mastercard grundades redan 1966 av en samling banker i USA. United California Bank och Crocker National Bank är två av de banker som gick samman och startade Mastercard som en konkurrens till det då redan befintliga kortföretaget VISA. 

År 1969, när ytterligare en aktör anslöt sig till Mastercard, kunde företaget på allvar konkurrera med VISA och de båda bolagen har sedan dess varit varandras främsta konkurrenter. 

Till en början kallades Mastercard för “Master Charge – The InterBank Card”. Detta ansågs dock tillslut vara för långt och krångligt, därmed valde bolaget att redan år 1979 byta namn till det nuvarande namnet Mastercard.

Investera i liknande bolag som Mastercard

Är du nyfiken på att även investera i liknande bolag som Mastercard finns flertalet alternativ, däribland den största konkurrenten VISA som även det är ett finansbolag inriktat på betallösningar. Vi berättar mer om några liknande bolag nedan. 

VISA

Precis som Mastercard erbjuder VISA ett brett utbud av betalnings- och kreditlösningar till både privat- och företagskunder. VISA är verksamma globalt och är tillsammans med Mastercard den av de största kortleverantörerna på marknaden. 

Bolaget grundades i Amerika redan år 1958 och har sitt huvudkontor i Fresno, Kalifornien. 

American Express

Det globala finansiella servicebolaget American Express erbjuder sina kunder finansiella produkter och tjänster då främst i form av kreditkortlösningar. 

Kreditkorten som American Express erbjuder är, till skillnad från andra kreditkort, laddade med ett poängsystem där användare tjänar poäng på alla köp som sedan kan bytas in till belöningar, resor och liknande

Bolaget grundades redan år 1850 och har även dem sitt huvudkontor i New York. 

Discover

Den Amerikanska aktören Discover är verksamma inom finansbranschen och erbjuder sina kunder alltifrån lånefinansiering till diverse betallösningar. De är också verksamma inom pension och försäkringar. 

Idag drivs verksamheten av diverse dotterbolag på global nivå men allra störst närvaro har bolaget på den nordamerikanska marknaden. 

Ska man investera i Mastercard?

Som med så mycket annat finns det både fördelar men också några få nackdelar med att investera i Mastercard. Vi går igenom några utav dem nedan. 

Fördelar

Det finns många fördelar med att investera i Mastercard, men här har du tre bra skäl till att köpa och investera i Mastercard aktier:

Nackdelar

Det finns alltid risker  aktier, men det är upp till dig om du tycker att det är avgörande nog för att hålla sig ute ur branschen eller inte.

FAQ - Vanliga frågor om Mastercard

Det finns en del vanliga frågor som många har om Mastercard. Det kan vara bra att uppdatera dig om dessa och svaren på frågorna innan du köper och gör en investering i bolaget.

Finns Mastercard på börsen?

Mastercard är börsnoterat på den Amerikanska börsen, New York Stock Exchange (NYSE).

Vart kan jag investera i Mastercard?

I Sverige kan du välja att investera i en eller flera aktier från Mastercard via Avanza som är Sveriges största börsmäklare. Att köpa aktier i Mastercard via Avanza är enkelt och kräver endast att du har ett inlogg och ett investeringssparkonto att lägga aktien i.

Hur mycket ska man investera i Mastercard?

Hur mycket pengar du vill investera i aktier från Mastercard är självklart upp till dig men ett bra tips är att försöka sprida riskerna något. Det är även viktigt att komma ihåg att inte spendera mer pengar än man har råd att förlora.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5