Köpa Visa aktie (V) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Visa är ett världsledande finansbolag som erbjuder betal-  och kreditlösningar. Visas kunder återfinns bland företag samt privata aktörer. Bolaget grundades 1958. Visa har idag sitt huvudkontor i Fresno, Kalifornien. På den här sidan har vi samlat in all information om Visa för att kunna investera i bolaget och köpa Visa aktier.

Visa logo

BOLAGSNAMN

Visa Inc

ADRESS

One Market Plaza
San Francisco, CA 94105 USA

TICKER

V

SEKTOR & BRANSCH

Finans

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man köpa Visa aktie?

Det har gått ett decennium sedan Visa Inc (NYSE:V) aktie blev börsnoterad. När börsintroduktionen av Visa Inc-aktien ägde rum såg det dystert ut, eftersom finanskrisen samtidigt fördjupas under 2008. Visa Inc IPO skedde en vecka efter det att JPMorgan (NYSE:JPM) förvärvade Bear Stearns för ynka $2 per aktie. Trots finanskris köpte investerare ändå aktier i Visa Inc för 17,9 miljarder dollar. På den första handelsdagen steg V-aktien med imponerande 28%.

Alla som köpte Visa-aktier vid börsintroduktionen och hållit fast i den har gynnats av rejäla vinster. Under de senaste tio åren var den genomsnittliga årliga avkastningen för V-aktien 28,28%.

Även om allt detta är fantastiskt, vad kan vi förvänta oss under de kommande åren? Är V-aktien fortfarande ett bra köp? Det kan bara du som investerar bestämma, men här är några bra anledningar till varför Visa Inc. är en aktie att titta närmare på:

Dominant Platform

Visa Inc. driver världens största betalningsnätverk, med 3,3 miljoner betalkort som används över hela världen. Företaget hanterar hela 188,1 miljarder transaktioner per år.

Visa Inc. har kunnat dra nytta av utvecklingen inom finans-teknologin. Ju fler konsumenter som blir en del i systemet, desto mer attraktivt är det för handlare att gå med. Det är alltså extremt svårt för andra företag att effektivt konkurrera med Visa.

Förutom Visa är det bara Mastercard (NYSE:MA), American Express (NYSE:AXP) och Discover Financial Services (NYSE:DFS) som har kreditkortsnätverk i USA.

Innovation

Visa fortsätter att investera kraftigt i utveckling av finansiella instrument. Riskkapitalinvesteringar har varit avgörande för att stärka Visas innovation. Observera att Visa har tagit aktiepositioner i företag som Square (NYSE:SQ), Klarna, Payworks, Stripe och SolarisBank.

Stark ekonomi

Som framgår av företagets resultat över tid förblir Visas tillväxt ganska stabil. Visas marginaler är fortfarande saftiga, på över 54 %. Och även deras balansräkning är solid. Den har cirka 15 miljarder dollar i kontanter.

Så kan du köpa Visa aktier

Om du bestämt dig för att investera i Visa Inc. aktier gör du det enklast hos en pålitlig mäklare.

Så här gör du för att köpa aktier i Visa…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare med hundratusentals nöjda kunder. Det är kostnadsfritt att registrera sig hos Avanza, och allt som krävs för att logga in är ett BankID. 

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du handlar med aktier görs detta på ett investeringssparkonto, ISK. Även detta är kostnadsfritt att öppna, och när det är gjort kan du börja handla värdepapper. 

Steg 3: Sök efter Visa

Logga in på ditt konto och sök efter Visa Inc aktie i sökfältet eller via aktielistan. Klicka på namnet så kommer du till aktiesidan. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du kommit in på aktiesidan har du tillgång till all information som behövs för att köpa aktier i Visa Inc. Bland annat kan du läsa presentation om bolaget, jämföra statistik och p/e-tal, följa aktiekursens upp-och nedgångar, etc. Klicka på “köp” när du har bestämt dig för hur många aktier du vill köpa. 

visa aktiekurs

Presentation av Visa

Visa Inc. är ett fintech-företag som verkar i hela världen. Företaget underlättar digitala betalningar bland konsumenter, handlare, finansiella institutioner, företag, strategiska partners och statliga enheter. De driver VisaNet, ett transaktionsnätverk som möjliggör auktorisering, clearing och slutförande av betalningstransaktioner.

Dessutom erbjuder företaget kortprodukter, plattformar och mervärdestjänster. Det tillhandahåller sina tjänster under varumärkena Visa, Visa Electron, Interlink, VPAY och PLUS. 

Visa Inc. är utan tvekan en av de mest välkända logotyperna och varumärkena i världen. Och faktum är att de tog namnet Visa, just för att det är enkelt att uttala och låter likadant på i stort sett alla språk.

Företaget hanterar uppemot 1 700 transaktioner per sekund. Det är världens näst största betalningsorganisation, bakom China Union Pay, som endast verkar lokalt i Kina, vilket ger Visa Inc. den största globala räckvidden.

De flesta är bekanta med Visa och har förmodligen tre eller fler Visakort i plånboken, antingen fysiska eller virtuella, men hur många känner till företagets historia och hur betalkortet uppfanns? Det är faktiskt en kul historia som hjälper potentiella aktieköpare att förstå organisationen bättre.

Så tjänar Visa pengar

Visa Inc. är ett av de dominerande varumärkena för digitala betalningar globalt, och de tillhandahåller tjänster i mer än 200 länder. Visas kunder är enskilda konsumenter, handlare, finansiella institutioner och regeringar.

Företaget har ett brett utbud av tjänster, som inkluderar auktoriserings-, clearing- och utvecklingstjänster. Dessutom tillhandahåller Visa Inc. kredit-, betal- och förbetalda korttjänster till konsumenter och företag, även om de inte själva utfärdar kredit- eller betalkort. Det är Visas kunder som utfärdar de faktiska korten.

Visa gör sina vinster genom att sälja tjänster där de agerar mellanhand mellan finansinstitut och handlare. Företaget tjänar inte pengar på räntan på Visa-märkta kreditkort, som istället går till det kortutgivande finansinstitutet (exempelvis banken som beviljat krediten). Visa dominerar marknaden så pass mycket att det bara har ett fåtal verkliga rivaler, inklusive Mastercard Inc. (MA), såväl som digitala betalningsföretag som PayPal Holdings Inc. (PYPL) och svenska Klarna. 

Sammanfattningsvis är Visa Inc. ett digitalt betalningsföretag som tillhandahåller transaktioner mellan finansiella institutioner, konsumenter, handlare och banker. Bolagets databehandlingsverksamhet genererar den största delen av intäkterna.

Visas strategi är att aggressivt utöka sin närvaro inom kontaktlösa betalningar, e-handel och andra digitala tjänster.

Visas ekonomi

Visa Inc. rapporterade en nettoinkomst på 3,1 miljarder USD, med 5,7 miljarder USD i nettointäkter under första kvartalet av räkenskapsåret 2021, som avslutades den 31 december 2020. Nettoresultatet minskade med 4,5 % medan nettointäkterna sjönk med 6,1 % jämfört med året innan. Visa noterade att dess intäkter har börjat visa tecken på återhämtning efter att ha påverkats negativt under 2020 på grund av covid-19-pandemin. Pandemin fortsätter dock att utgöra stor osäkerhet för Visas intäkter.

Visa uppgav att intäktsminskningarna beror på förändringar handelsvolym jämfört med föregående år, vilket påverkades av covid-19 och högre kundincitament. Minskningen av nettointäkterna uppvägdes dock delvis av tillväxt i nominella betalningsvolymer och bearbetade transaktioner.

I vilken bransch verkar Visa?

Visa rapporterar inom ett enda segment, vilket är Payment Services. Men det delar rutinmässigt upp sina intäkter i fyra undersegment, som är de största inkomstgeneratorerna för företaget. Dessa segment är: Tjänsteintäkter, Databehandlingsintäkter, Internationella transaktionsintäkter och övriga intäkter. 

Summan av intäkterna för varje segment motsvarar en bruttointäkt på cirka 7,5 miljarder USD under Q1 FY 2021.

Tjänsteintäkter

Visas tjänstesegment består av intäkter från tjänster som tillhandahålls för att utföra kundernas användning av deras betaltjänster. Detta är separat från auktorisering och clearing relaterade till företagets betaltjänster, som ingår i andra segment. Under första kvartalet 2021 var företagets tjänsteintäkter 2,7 miljarder USD, eller cirka 35 % av de totala bruttointäkterna. Detta är en ökning med 4,8 % jämfört med kvartalet föregående år.

Databehandlingsintäkter

Visas databehandlingsintäkter inkluderar alla intäkter som genereras som ett resultat av företagets clearing, auktorisering, mervärde, nätverksaccess och andra liknande tjänster. Under första kvartalet 2021 stod databehandlingsintäkterna för den största delen av företagets brutto intäkter: 3,0 miljarder USD eller cirka 40 %. Denna siffra är upp 5,9% jämfört med Q1 FY 2020.

Internationella transaktionsintäkter

Visa är starkt involverat i gränsöverskridande transaktionsbearbetning och valutakonvertering, och dessa aktiviteter genererar intäkter i undersegmentet av internationella transaktionsintäkter. Intäkterna för denna komponent minskade med 28,1 % jämfört med samma kvartal för ett år sedan.

Övriga intäkter

Visa tjänar också intäkter från licensavgifter, mervärdestjänster, kontoinnehavartjänster, handel, med mera. Dessa källor är grovt sammanslagna inom segmentet “övrigt”. Med 384 miljoner USD eller 5 % av Visas bruttointäkter för första kvartalet 2021, står den övriga komponenten för den minsta delen av intäkterna. Övriga intäkter ökade ändå med 5,2 % jämfört med kvartalet föregående år

Så grundades Visa

Visas historia är intressant både för investerare och de som vill lära sig mer om finans och teknologisektorn, även kallad fintech.

Den 18 september 1958 lanserade Bank of America sitt första betalkort, vid namn BankAmerica Credit Card, som senare skulle bli Visa. Snillet bakom betalkortet var Joseph P. Williams, som ledde Bank of Americas interna tankesmedja för utveckling, Customer Services Research Group. Williams främsta framgång var att förverkliga implementeringen av det första kreditkortet som kunde användas för konsumtion inom alla områden.

På 1950-talet hade den typiska medelklassamerikanen olika kreditkonton hos olika handlare. Systemet var helt klart ineffektivt och krångligt, för både handlaren och konsumenten. Vid den tiden fanns det inget enhetligt finansiellt instrument tillgängligt för allmänheten som kunde underlätta konsumtionen.

a bestämde sig för att lansera sitt kreditkort i Fresno, Kalifornien, som då hade en population på 65 000 människor och banken hade en marknadsandel på 45%. De började med att skicka ut oönskade kreditkortserbjudanden, vilket gav lyckade resultat och man kunde snabbt expandera till flera städer i Kalifornien. 

I slutet av oktober samma år hade BankAmericard 2 miljoner kortinnehavare, och kortet accepteras hos 20 000 handlare över hela landet. Trots att man senare fick lära sig av sina misstag, och exempelvis inte acceptera höga krediter till personer som inte har möjlighet att betala tillbaka. Vissa bakslag har skadat kreditkortets rykte, men som vi alla ser är det inget annat än en framgångssaga. 

Investera i liknande bolag som Visa

Fintech är en kombination av orden finans och teknologi, och det är en bred kategori som består av företag som tillämpar ny teknologi på finansiella företag. Till exempel anses företag som utvecklar nya digitala betalningslösningar som fintech, liksom företag som bygger och driver person-till-person betalningsapplikationer.

Potentialen hos fintech är spännande. Även efter tillväxten av kontantlösa betalningar de senaste åren, sker majoriteten av betalningstransaktioner runt om i världen fortfarande kontant. Och även om nätbanker erbjuder räntor och avgiftsstrukturer som vanligtvis är mycket bättre än traditionella bankers, använder majoriteten av konsumenterna fortfarande kontorsbaserad bankverksamhet för sina finansiella behov.

Är du intresserad av fintech-sektorn kan du med fördel läsa mer om dessa bolag som alla konkurrerar med Visa:

PayPal

PayPal Holdings (NASDAQ: PYPL) är den obestridda ledaren inom onlinebetalningar, men bolaget är så mycket mer. För det första har betalningsplattformen Venmo P2P vuxit fram som en branschledare i USA, och fortsätter att utöka sin massiva användarbas i en hisnande takt. PayPal har också förvärvat kompletterande företag, som e-handelsverktyget Honey, och har byggt partnerskap som avsevärt skulle kunna utöka dess marknadsandel.

PayPal har över 361 miljoner aktiva konton, och VDn Dan Schulman tror att de kan öka antalet till en miljard användarkonton inom en inte alltför avlägsen framtid. COVID-19-pandemin kan till och med hjälpa till att påskynda PayPals tillväxt, eftersom fler människor väljer att handla online och skicka pengar till vänner och familj elektroniskt.

Goldman Sachs (NYSE: GS)

Den här kanske låter konstigt, eftersom många tänker på gammeldags Wall Street-affärer när de hör namnet Goldman Sachs. Men faktum är att Goldman Sachs är mitt uppe i en övergång till en affärsmodell som förvandlar den gamla investeringsbanken till en komplett konsumentbank. 

Goldman bygger ut sin konsumentverksamhet på ett väldigt fintech-sätt, utan kostsamma filialnätverk, och med ett teknikfokuserat tillvägagångssätt för att maximera effektivitet och konsumentvärde. Och till skillnad från de flesta andra företagen inom fintech, tenderar Goldman Sachs massiva bankverksamhet vara bättre rustat inför turbulenta marknader, vilket gör detta till en mindre volatil fintech-aktie.

Avanza Bank AB

Det är en självklarhet att du kan dra nytta av att investera i ett företag som du själv använder. Och faktum är att Avanza snabbt har etablerat sig som ett mäktigt finansiellt instrument för privatinvesterare, med en stadigt ökande kundbas. 

Ska man investera i Visa?

Det finns flera fördelar och nackdelar med att investera i Visa-aktier. Här är de främsta punkterna att ha i åtanke innan ett aktieköp:

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Visa

Har du fler funderingar om Visa-aktien? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om fintech-jätten på börsen.

Finns Visa på börsen?

Visa Inc finns på börsen och handlas på New York NASDAQ.

Vart kan jag investera i Visa?

Du investerar enklast i Visa hos en nätmäklare. Avanza.se är Sveriges ledande börsmäklare online och erbjuder säkra transaktioner och användbar information.

Hur mycket ska man investera i Visa?

Du väljer själv hur mycket du har råd att investera i Visa. Tänk på att det alltid är bäst att sprida investeringarna till olika bolag, för att minska risken. Att köpa aktier i vilket bolag som helst innebär alltid en risk att förlora det investerade kapitalet, därför ska du aldrig investera mer än vad du har råd att förlora.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.