Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Fundler omdöme & recension 2022 [Läs det här innan du investerar]

Fundler
Fundler fondrobot

4,3 av 5 | Betyg på Trustpilot

4.3/5

Kom igång på bara 5 minuter

Vill du börja automatisera ditt sparande genom en fondrobot?

Perfekt! 

Genom att investera i en fondrobot som Fundler så gör du det möjligt till ett enkelt och smidigt sparande. I den här artikeln går vi igenom vad Fundler är och hur du enkelt kan öppna ett konto, vilka fördelar tjänsten har men även risker och vad du bör undvika. 

Jag har även skapat en video där jag jämför de ledande svenska fondrobotarna för att du ska kunna få en överblick över vilken som passar dig bäst. Börja gärna med att titta på den här:

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Marknaden för fondrobotar har växt explosionsartat de senaste åren. Fler och fler har börjat se fördelarna med ett månadssparande som dessutom automatiskt anpassar sig efter ens egna investeringspreferenser. 

I nuläget finns flertalet aktörer som erbjuder fondrobotar på den svenska marknaden. En av dessa aktörer är Fundler – och i denna artikel ska jag gå igenom vad Fundler är och hur det fungerar att investera hos dem. Vill du läsa på mera vad exakt en fondrobot är för något så kan du läsa mera på min artikel om fondrobotar och robotrådgivare.

Vilka är Fundler?

Fundler är ett bolag som erbjuder möjligheten att investera dina pengar automatiskt. De tillhandahåller en så kallad fondrobot som placerar kapitalet i en mix av fonder beroende på vilken investeringsinriktning du valt. 

Fondroboten gör sedan löpande ombalanseringar av dina tillgångar vilket gör att när du väl konfigurerat ditt sparande så kommer allt arbete med ditt sparande att tas över av fondroboten. 

Oberoende rådgivning utan provisioner

En stor fördel med att använda sig av Fundler är att de inte tjänar några pengar på provisioner på de fonder de förmedlar. Eventuella provisioner de får betalas istället ut till oss sparare. Detta är väldigt positivt eftersom att det leder till en oberoende rådgivning från Fundlers sida. 

Utan provisioner har de nämligen inga incitament för att rekommendera vissa fonder. De har istället helt enkelt störst vinning i att rekommendera placeringar i de fonder som de verkligen tror kommer generera bäst avkastning för oss kunder.

Fundler fondrobot
4.3/5

TIPS & FÖRSLAG

Därför ska du investera genom Fundler

Därför ska du investera genom Fundler

Det finns många anledningar till varför man borde investera genom Fundler. Den kanske största fördelen är enkelheten. Fundler har gjort det både enkelt och billigt för alla att komma igång med fondsparande. 

Genom att använda deras tjänst så slipper man lägga ner det jobb som krävs för att sätta sig in i fond- eller aktiesparande. Man kan helt enkelt låta Fundler göra jobbet istället. Dessutom så håller Fundler en låg nivå på sina avgifter, och deras fondrobot har också historiskt genererat en stark avkastning. 

Läs mer om Fundlers historiska avkastning.

Högst avkastning bland fondrobotarna

Fundler har ett otroligt starkt track record med en hög avkastning på de olika portföljerna man kan investera i hos dem. Fundler kan till och med stoltsera med att ha skapat högst avkastning bland fondrobotarna på marknaden.

Deras portfölj som de valt att kalla Global Framtid har nämligen presterat bäst vid en jämförelse med andra fondrobotar och liknande automatiska spartjänster.

Rådgivning helt utan provisioner

Som tidigare nämnt så är det en fördel att Fundler inte tjänar pengar på provisioner för de fonder de förmedlar. Då försvinner risken att de skulle välja att i första hand rekommendera fonder som ger dem en bra provision. 

När deras intjäning nu inte påverkas av vilka fonder de väljer att placera dina pengar i så kan man känna lugn över att de väljer just de fonder som ger oss sparare bäst möjlighet för att växa vårt kapital.

Näst lägst avgifter bland fondrobotarna

Fundler håller en väldigt bra nivå på sina avgifter. För att ha bästa möjliga förutsättningar att kunna ackumulera sitt kapital över tid är det också viktigt att man håller en låg avgiftsnivå i sitt sparande. 

Och en låg avgift kan man definitivt uppnå genom att investera med Fundler. De har till och med den näst lägsta avgiften bland fondrobotarna på marknaden.

AVGIFTER

Fundler avgifter

Fundler avgifter

Avgiften hos Fundler skiljer sig lite beroende på vilken av deras portföljer man vill att ens kapital placeras enligt. Fundler har dels några portföljer som de kallar Smart Index. Dessa portföljer har en rekordlåg avgift på 0,15%. 

Förutom dessa har Fundler så kallade ´Avancerade portföljer´ – som har en avgift på 0,49%. Vilken avgift man får beror alltså på vilken typ av investeringsinriktning man väljer.

Läs mer om Fundlers avgifter.

FondrobotAvgift till fondrobotTotal avgiftPartnerlänkar
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%Till erbjudandet
Opti0,50%0,82-0,88%Öppna konto
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%Öppna konto
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%Öppna konto
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%Öppna konto
Avanza0,20%0,33-0,37%Öppna konto
Nordnet0,50%0,90-0,98%Öppna konto

Fondförvaltningsavgifter på 0,07-0,64% tillkommer

Utöver avgiften till Fundler så tillkommer också fondavgifter för de fonder som fondroboten placerar dina pengar i. Dessa fondavgifter brukar dock vara låga då Fundler tenderar att investera mycket av pengarna i billiga indexfonder. Vill du läsa mer om indexfonder så kan du läsa kika på vår andra artikel som enkelt gå igenom vad en indexfond är för något och hur du investerar i dem.

Fundler fondrobot
4.3/5

ÖPPNA ETT KONTO

Så kan du investera genom Fundler

Det är enkelt att bli kund hos Fundler. Med några snabba steg kan du komma igång med ditt sparande hos Fundler och ta dig närmare dina finansiella mål. 

1. Öppna ett konto på Fundler.se

Första steget att att öppna ett konto hos Fundler. Detta gör man smidigt på Fundlers hemsida. Där klickar man på ´Bli kund´ och man kan därefter komma igång med hjälp av sitt personnummer och BankID.

2. Med hjälp av dina svar på frågor så skapas din anpassade risknivå

Ett av de första stegen man får genomgå är att svara på några frågor om ens personliga ekonomi och hur man ställer sig till risker relaterade till investeringar. Svaren på dessa frågor används sedan för att föreslå en optimal risknivå och investeringsstrategi utifrån vad som skulle passa just dig bäst.

3. Sätt upp ett automatiskt månadsspar eller en engångsinsättning

Hos Fundler kan man välja mellan att antingen starta ett automatiskt månadssparande eller att göra en engångsinsättning. 

Givetvis kan man också göra båda två om man känner för det. Jag rekommenderar dock att man sätter upp ett månadssparande. På så sätt ser man till att det dras en viss summa varje månad efter att lönen har kommit in på kontot. 

Ifall du är osäker på hur mycket du har möjlighet att spara så kan du gärna börja med en mindre summa för att sedan trappa upp med tiden. Den minsta summan du kan välja för ett automatiskt månadssparande är 300 kr.

När du väl kommit igång och börjat spara hos Fundler så är det bara att luta dig tillbaka och vänta på att ditt kapital växer. Fundler kommer se till att pengar dras från ditt konto varje månad, att de investeras i fonder som motsvarar den investeringsstrategi, och till och med att ditt kapital omplaceras när svängningar på marknaden ändrat fördelningen mellan de olika tillgångarna i ditt sparande. Känner du att du vill ha bättre koll på vad fonder är för något så kan du läsa mer i min artikel då jag går igenom allt du behöver veta.

4. Luta dig tillbaka och få avkastning på ditt investerade kapital

OMDÖME

Fundler omdöme

Fundler omdöme & recension

Fundler är en seriös aktör inom robotrådgivning med insättningsgaranti och investerarskydd. De håller en låg avgift och har samtidigt levererat en mycket bra avkastning. Värdesätter man dessutom enkelheten med att få sitt sparande hanterat automatiskt så tycker jag definitivt att man kan testa Fundler. 

Fundlers +50 omdömen på Trustpilot

Tittar man på Fundlers omdömen på Trustpilot så får man också intrycket av att användarna  verkligen tycker om Fundler och deras spartjänst. Majoriteten (över 90%) av de som lämnat omdömen har nämligen gett det högsta betyget – 5 av 5 stjärnor – till Fundler. 

Vid publiceringen av den här artikeln så har Fundler 4,3 av 5 stjärnor.

 

FondrobotOmdömeKälla
Lysa4,9 av 5Trustpilot
Opti4,6 av 5App store
Avanza autoHittar inget omdöme
Fundler4,3 av 5Google
BetterWealth5 av 5Google
Nordnet RobosaveHittar inget omdöme

FAQ

Vanliga frågor om Fundler

Vanliga frågor om Fundler (FAQ)

Fondrobotar är en ganska ny företeelse på sparmarknaden. Det finns ganska många fördelar med fondrobotar, och därför har de också snabbt blivit populära bland oss sparare. 

Det är dock fortfarande många som inte har så väldigt bra koll på hur fondrobotar fungerar – och ännu mindre koll på vad som gäller just för en enskild fondrobot. Jag har därför försökt svara på några vanliga frågor om Fundler.

Vad kostar Fundler?

När man investerar via Fundler så betalar man först och främst en vanlig fondavgift för de fonder som fondroboten investerar i. Dessutom betalar man en avgift till Fundler för att man får använda deras tjänst. Denna avgift ligger på 0,2% eller 0,49% beroende på vilken av Fundlers portföljer som man väljer.

Hur hög avkastning ger Fundler?

Hur hög avkastning någon form av investering kommer att ge är alltid svårt att sia om. Tittar man på den historiska prestationen så har dock Fundlers portföljer presterat väldigt väl. Fundler har till och med genererat en ledande avkastning jämfört med de andra fondrobotarna.

Om de kommer fortsätta att leverera bäst avkastning även i framtiden är förstås inget man kan svara säkert på. Men deras avkastning hittills tyder i alla fall starkt på att de har en bra investeringsstrategi - och att spara hos Fundler kan säkerligen visa sig att bli en bra investering.

Vilka värdepapper investerar Fundler i?

Fundler investerar i ett brett spektrum av värdepapper - och de har tillgång till hela 36 tusen fonder att placera dina pengar i. Detta gör att man kommer få en bra riskspridning på de pengar man investerar hos Fundler.

FÖRDELAR OCH RISKER

Fördelar med tjänsten

Fördelar med tjästen

Det finns många fördelar med att investera med hjälp av en fondrobot. Det finns också många fördelar som är unika för Fundler och som gör att jag tycker att de är ett av de bästa valen för den som vill börja investera med en fondrobot. Nedan har jag listat några av fördelarna jag tycker är störst med att investera genom Fundler. 

Högst avkastning av fondrobotarna

Fundler har de senaste åren levererat den högsta avkastningen bland fondrobotarna på den svenska marknaden. Detta tyder på att Fundlers portföljer har hittat en vinnande strategi. Förhoppningsvis kommer de därmed kunna fortsätta sin trend med att skapa hög avkastning till oss investerare. 

Fundler har idag +50.000 investerare

Fundler har på kort tid blivit en väldigt populär aktör på sparmarknaden. På bara några år har de växt till att ha över 50 tusen investerare som kunder. Detta tyder på att kunderna verkligen uppskattar den tjänst som Fundler erbjuder. 

Fundler har därmed också stor potential att fortsätta växa starkt under de kommande åren med tanke på hur stor marknaden för sparande och investeringar är.

Oberoende rådgivning utan provisioner

Det är väldigt värdefullt att komma bort från den provisionsbaserade rådgivning som man ofta får från storbankerna och andra finansiella aktörer på marknaden. Fundler erbjuder en oberoende rådgivning som helt saknar påverkan av de eventuella provisioner som många fondbolag erbjuder. 

Det gör att man kan vara trygg med att bli rekommenderad fonder som verkligen håller en hög nivå och passar ens egna investeringsstrategi.

Näst lägst avgift av fondrobotarna

Fundler har lite olika avgifter beroende på vilken av deras portföljer man väljer. Som lägst kan man komma ner i en avgift på 0,15%. Det gör att Fundler kommer ned i den näst lägsta avgiften av alla fondrobotar. Detta är mycket positivt eftersom att en lägre avgift ger bättre förutsättning för att i slutändan få en bra avkastning.

Brett utbud med 36.000 fonder

Fundler har ett anmärkningsvärt stort utbud av fonder att välja mellan. Det gör att fondroboten med lätthet kan sätta ihop portföljer som har en mycket bra riskspridning mellan olika typer av bolag i olika regioner och i olika branscher och så vidare.

Investera genom ditt företag

Fundler är en fondrobot som kan investera ditt kapital automatiskt till en låg avgift. Men Fundler behöver du inte lyfta ett finger, för fondroboten gör jobbet åt dig. Det är även möjligt för företag att skapa konto och använda fondroboten. Fundler för företag är ett smart val för företag som automatiskt vill investera i fonder. 

Läs mer om hur man öppnar ett Fundler företagskonto.

Risker att tänka på

När man ska göra någon typ av investering så är det alltid viktigt att tänka på vilka risker som är involverade i placeringen. Alla investeringar har nämligen en viss risk, och det är också nödvändigt att ta risk för att kunna få en bra avkastning. 

När det kommer till investeringar hos Fundler så tar de hand om mycket av risktänket. Genom att spara hos dem så får du en väldiversifierad portfölj, vilket minskar risken att enskilda innehav som går dåligt ska kunna ha någon större påverkan på ditt kapitals totala utveckling. 

Startar du ett månadssparande så ser du också till att du undviker risken att köpa när det är som dyrast. Du får istället dina köp utspridda över tid och kommer köpa på dig fondandelar både när det är dyrt och billigt. 

Dock så bör man reflektera över det faktum att Fundler sköter så mycket av ens sparande. Är det verkligen bra att låta en fondrobot ta över alla investeringsbeslut? Det kan förstås var skönt att slippa vara så insatt i sparande och investeringar – i alla fall om man inte tycker att sådant är intressant. 

Dock så är det ändå bra om man försöker hålla åtminstone en viss koll på hur läget i ekonomin ser ut – och reflekterar över hur det kan påverka ens innehav. Och det finns förstås en risk att det blir svårare att ha en sådan koll när man har en fondrobot som tagit ens investeringsbeslut.

Läs vår artikel där vi lister ännu fler för- & nackdelar med Fundler.

0/5 (0 Reviews)