Avanza Auto sänker avgiften och utmanar robotrådgivarna

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Avanza_logotyp
5 av 5
4/5

Börja din resa readan idag!

Publiceras i samarbete med Avanza

Avanza Auto är en samling specialfonder som sköter ditt kapital åt dig, så att du får en enklare förvaltning av dina investeringar. Nu sänker Avanza sin förvaltningsavgift med nästan 40%, ned till 0,20%. Det här gör att din totala kostnad blir på någonting mellan 0,34% och 0,40%, beroende lite på vilken av Avanza Autos sex alternativ du väljer.

Sammanfattning av Avanza Auto

 • Avgiften till Auto sänks från 0,35% till endast 0,20%
 • Total avgift blir 0,33-0,37% (beroende på risknivå) 
 • Investeringarna optimera, rebalanseras och omallokeras löpande
 • Över 150.000 människor sparar redan i Auto
 • Investeringsstrategi framtagen av vetenskapliga modeller
 • Månadsspara eller investera en engångsinsättning

Innehållsförteckning

Vad gör Avanza Auto?

Om du vill förenkla ditt fondsparande så är Avanza Auto något att titta på. Då förvaltas dina investeringar automatiskt och optimeras och omallokeras automatiskt. Det är en form av specialfonder där du inte behöver göra någonting, allt sköts åt dig.

Det går att jämföra med så kallade sparrobotar som andra aktörer redan erbjuder. I Avanzas fall så baserar man sina Auto-fonder på nobelpristagaren Harry Markowitz arbete om optimala portföljer.

Så fungerar auto

Fördelarna med Auto

Med Avanza Auto så kan du få ett enkelt sparande som hela tiden optimeras och rebalanseras åt dig, helt automatiskt. Det här är ett smart sätt att förvalta dina pengar när du inte vill eller kan sköta din egen förvaltning.

Ny låg avgift

Avanza Auto har precis sänkt sin avgift med nästan 40%. Nu är förvaltningsavgiften låga 0,2%, vilket är lägre än många av de stora sparrobotarna på marknaden. Det innebär att den nya totala avgiften (inklusive underliggande tillgångar) är 0,33-0,37%.

FondrobotAvgift till fondrobotTotal avgiftPartnerlänkar
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%Till erbjudandet
Avanza0,20%0,33-0,37%Öppna konto
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%Öppna konto
Nordnet0,34%0,34%Öppna konto
Opti0,50%0,82-0,88%Öppna konto
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%Öppna konto
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%Öppna konto

Automatisk förvaltning till svårslaget låg avgift

Automatisk förvaltning kostar ofta en del och det är inte ovanligt med avgift på närmare 1%. Med Avanza Auto kan du inte komma över 0,4%, alltså lägre än hälften när man jämför med vissa konkurrenter.

Över 150.000 Avanzianer sparar redan i Auto

Tjänsten riktar sig inte bara till den som inte kan eller vill sköta sina egna investeringar. Avanza Auto är ett smart sätt att investera och du får kontroll över din risk, vilket är varför mer än 150 000 på Avanza redan använder Auto.

En smart strategi framtagen av vetenskapliga metoder

Strategin som används i Avanza Auto är som sagt baserad på nobelprisvinnaren Harry Markowitz arbete kring optimala portföljer. Det här är modern portföljteori där målet är att maximera avkastningen baserat på den risknivå du väljer.

Avanza auto risknivåer

Du kan välja mellan 6 olika risknivåer

Det finns sex olika Auto där du väljer den som passar dig och ditt sparande bäst. 1 till 3 är mer kortsiktiga där du har en mer försiktig, en balanserad och sedan en mer offensiv. 4 till 6 är mer långsiktiga och har samma risknivåer som de 3 första.

Du väljer den som passar bäst men nedan kan du se hur avkastningen har varit historiskt för fonderna i Avanza Auto.

Avanza auto historisk avkastning

Avanza Auto historisk avkastning

Som du kan se i bilden ovan så är den historiska avkastningen för Avanza Auto väldigt jämn och stabil. Med tanke på vad vi kan se här så är det absolut rekommenderat att man investerar långsiktigt.

Det vi också kan se är att avkastningen följer varandra oavsett vilken Auto du faktiskt väljer, där Avanza Auto 6, som är den långsiktigt offensiva fonden, presterar bäst. Över 60% under den här tidsperioden är faktiskt väldigt bra när man jämför med index.

Det här gör det också väldigt lätt att förstå varför allt fler använder Avanza Auto. Oavsett vilken du faktiskt väljer så går du plus på lång sikt, men det syns också tydligt att den kortsiktiga vinsten inte är så hög som en del kan tro. Samtidigt så är det viktigt att du faktiskt väljer den som passar dig, men titta över avkastningen för varje fond innan du väljer en.

Så börjar du investera genom Avanza Auto

Det är väldigt enkelt att börja investera i Avanza Auto, det tar inte många minuter och när du väl är igång med ett konto så är det bara att börja investera. Nedan kan du se stegen som du måste ta för att börja med din investering i en Auto.

 1. Öppna ett Avanza-konto
  Först och främst måste du ha ett Avanza-konto. Det här öppnar du enkelt direkt genom deras sida och det tar bara någon minut. Du anger ditt personnummer och genomgår sedan en kundkännedom genom BankID. Du är sedan igång med ett konto.
 2. Starta ett månadssparande (eller en engångsinsättning) i Auto
  Om du vill göra det enkelt för dig så kan du sätta igång ett månadssparande i Auto, då sätts det automatiskt in en summa som du bestämt på kontot och du behöver egentligen inte göra någonting. Du kan också när du vill sätta in pengar på ditt Auto, eller kombinera de två om du vill. 
 3. Välj vilken risknivå du önskar
  När du ska börja med Auto så får du titta över risknivåerna för de olika Auto-fonderna. Du kan sedan välja den som du känner passar dig bäst, beroende lite på om du ska investera kort- eller långsiktigt. Glöm inte att titta på den historiska avkastningen för varje Auto innan du börjar. 
 4. Luta dig tillbaka och njut av avkastningen (långsiktigt)
  Du är nu igång och har börjat spara pengar i en Avanza Auto. Det här är som sagt något du bör göra långsiktigt och du kan egentligen bara låta pengarna ligga där. Har du ett månadssparande så kommer din investering att växa av det också, så då behöver du verkligen inte göra mycket med din investering.
Avanza logo
4/5
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.