FAANG-bolagen, bestående av Facebook (numera Meta), Amazon, Apple, Netflix och Google (numera Alphabet), är utan tvekan några av de mest inflytelserika och framgångsrika företagen på den globala marknaden. Deras innovation, teknik och enorma användarbas har gjort dem till ikoner inom teknologisektorn.
Med det sagt är det ingen överraskning att många investerare är intresserade av att investera i dessa bolag.
I denna artikel kommer vi att gå igenom hur man kan investera i de olika aktierna, samt varför det är en bra idé att investera i FAANG-aktier. Vi kommer att undersöka deras senaste finansiella resultat och tekniska framsteg för att ge en djupgående analys av varför FAANG-aktier kan vara en lönsam och hållbar investering.
Oavsett om du är en erfaren investerare eller en nybörjare på aktiemarknaden, kan du läsa vidare för att upptäcka varför FAANG-bolagen kan vara en bra investering för dig.
Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).
Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.
- Låga avgifter
- Användarvänliga plattformar
- Mycket bra produktutbud
- Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
- eToro: Bästa valet för traders
Innehållsförteckning
Vilka är FAANG bolagen?
FAANG är en akronym som står för aktierna i de fem mest populära och bäst presterande amerikanska teknikföretagen: Meta (tidigare Facebook), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Netflix (NFLX); och Alphabet (GOOG) (tidigare känt som Google).
Förutom att vara allmänt kända bland konsumenter, är de fem FAANG-aktierna bland de största företagen i världen, med ett sammanlagt börsvärde på nästan många miljarder dollar.
Vissa har uttryckt oro för att FAANG-aktierna kan vara mitt i en bubbla, medan andra hävdar att deras tillväxt motiveras av den fantastiska finansiella och operativa prestation de har visat under de senaste åren.
Termen myntades 2013 och syftar till dessa tech-bolag som är totalt dominerande på sina marknader. Ursprungligen användes termen ”FANG”, och Apple, det andra ”A” i akronymen, lades till 2017.
1. Meta Platforms (Facebook)
Under tiden som Meta Platforms Inc. (Facebook) varit ett börsnoterat företag har det upprepade gånger visat en förmåga att återhämta sig efter att en vinstförlust eller olika kontroverser har dragit ner aktien. Men sista sedan 2020 har aktien fallit med över 45%, en nedgång som är oöverträffad bland stora amerikanska tech-aktier. Nedgången har drivit Meta bort från topp-10 av de största globala företagen efter marknadsvärde, men samtidigt gjort att aktien handlas “på rea”.
2. Amazon
Amazon har blivit en till synes oövervinnerlig kraft inom e-handel mellan företag och konsumenter (B2C). E-butiken har över 120 miljoner produkter till salu och över 300 miljoner aktiva kunder i USA, där mer än hälften betalar för månatliga Amazon Prime-medlemskap. Med TTM-intäkter på 386 miljarder USD och en nettoinkomst på 21 miljarder USD år 2021, är det inte svårt att förstå varför investerare anser att Amazons enorma börsvärde är berättigat.
3. Apple
Investerares fascination för Apple är förståelig när man tänker på den monstruösa avkastning som företaget har levererat till sina tålmodiga aktieägare genom åren. Med tanke på företagets dominans inom tech, matchat med en stabil balansräkning, är det troligt att AAPL kommer att fortsätta att omtalas i många år framöver.
4. Netflix
Sedan börsintroduktionen 2002 har Netflix delat sin aktie två gånger. Den första gången var det en 2-för-1 aktiesplit som inträffade 2004. Den andra var en 7-för-1 aktiesplit år 2015. Om du hade köpt en aktie på dagen för börsintroduktionen och hållit den tills nu skulle du ha 14 Netflix-aktier idag.
Om du istället hade köpt aktier för 1 000 USD skulle du ha fått ungefär 66 aktier vid tidpunkten för Netflix börsintroduktion. Efter Netflix aktiesplittar skulle du äga 924 aktier. Och med aktiens nuvarande pris på $519 per aktie, skulle dessa aktier vara värda mer än $470 000.
Det är inte illa för det företag som började som ett litet DVD-uthyrningsföretag.
5. Alphabet (Google)
Alphabet är Googles moderbolag, och konkurrerar med de andra FAANG-bolagen, samt Microsoft Corp. Alphabet tjänade 40,3 miljarder dollar i nettointäkter på 182,5 miljarder dollar i intäkter under räkenskapsåret 2021.
Många investerare ser framtiden som ljus för Alphabet, då bolaget satsar stort på AI inom flera av sina segment. De fokuserar också på informationsklimatet, där ett exempel är att Google planerar att förbjuda annonser bredvid innehåll som förnekar klimatförändringar.
Vart kan man investera i FAANG aktier?
FAANG-aktierna är alla lätta att förvärva, i den meningen att de är börsnoterade företag med betydande dagliga handelsvolymer. De ingår också rutinmässigt i populära börshandlade fonder (ETF). Investerare som tror att FAANG-aktierna kan vara övervärderade skulle dock hävda att de är svåra att förvärva till ett ekonomiskt försvarbart pris, då enskilda aktier är mycket dyra.
Hos dessa aktiemäklare kan du investera i FAANG-aktier:
1. Avanza
Avanza är Sveriges bästa onlinebank för långsiktiga investeringar. Här kan du läsa mängder av information om FAANG-bolagen, och hitta de aktier du är ute efter.
Fördelar
- Stort utbud av aktier, inklusive FAANG-aktier
- Gratis utbildningsmaterial med Avanza Academy
- Kostnadsfritt ISK upp till 50.000 kr
Nackdelar
- Inte bästa valet för kortsiktig handel
2. Nordnet
Nordnet är ett annat bra alternativ för långsiktigt sparande och investerande i aktier och fonder. Aktiemäklaren erbjuder bra alternativ för dig som endast vill investera, men det är inte en fullskalig bank.
Fördelar
- Fondrobot med höga betyg
- Kostnadsfritt ISK
- Utmärkt kundservice
Nackdelar
- Inte en fullskalig bank
- Sämre utbud av finansiella produkter
3. eToro
För trading och kortsiktiga aktieköp är eToro det bästa alternativet. Här finns många olika finansiella produkter förutom aktier, såsom ETF:er, CFD:er och forex.
Fördelar
- Många olika funktioner och verktyg
- Copytrading som låter dig kopiera framgångsrika investerares strategier
- Gratis demokonto där du kan prova dina strategier innan du går in med riktiga pengar
Nackdelar
- Inget investeringssparkonto
Varför ska man investera i FAANG bolagen?
Var och en av FAANG-aktierna handlas på Nasdaq-börsen och ingår i S&P 500 Index. Eftersom S&P 500 är en bred representation av marknaden, speglar marknadens rörelser indexets rörelse. I slutet av 2021 utgjorde FAANG cirka 19 % av S&P 500, en svindlande siffra med tanke på att S&P 500 i allmänhet ses som en proxy för USA:s ekonomi som helhet.
FAANG-aktier speglar ekonomin i stort
Detta stora inflytande över indexet innebär att volatiliteten i aktiekursen på FAANG-aktierna kan ha en betydande effekt på resultatet för S&P 500 i allmänhet.
I augusti 2018, till exempel, var FAANG-aktier ansvariga för nästan 40 % av indexets återväxt och vinst från de bottennivåer som nåddes i februari 2018.
Historiskt goda resultat
FAANG-aktierna har blomstrat på senare tid. Under de senaste fem åren, till exempel, har Meta och Amazon sett aktiekursuppgångar på 185% respektive 500%. Apple och Alphabet såg för sin del prishöjningar på cirka 175 % under samma tidsram, medan Netflix såg sitt värde öka med nästan 450 %.
Ledande varumärken
De fem aktier som utgör förkortningen ”FAANG” är alla välkända varumärken bland konsumenter. Men de är också kända för sin anmärkningsvärda tillväxt under de senaste åren, med börsvärden som sträcker sig från 240 miljarder USD (när det gäller Netflix) till 2,4 miljarder USD (Apple) 2021. Ur ett investeringsperspektiv är dessa fem aktier allmänt hyllade för sina meriter och tydliga ledarpositioner inom sina branscher.
Vilka risker finns med FAANG bolagen?
Enligt vissa uppskattningar tappade FAANG-aktierna mer än en miljard dollar från sina toppvärderingar vid den kraftiga nedgången på marknaderna i november 2018. Även om deras värderingar sedan dess har återhämtat sig, har volatiliteten ibland visat att FAANG-aktierna, och den påverkan dessa aktier kan ha på marknaden överlag, är en källa till oro för vissa investerare.
Å andra sidan har de som tror på FAANG-akternas grundläggande styrka ordentligt med bevis för detta påstående. Till exempel är Facebook fortfarande världens största sociala nätverk med cirka 2,8 miljarder användare. I sin årsrapport för 2020 redovisade Meta intäkter på 85 miljarder dollar och nettointäkter på 29 miljarder dollar.
FAQ - Vanliga frågor om FAANG
Här nedanför kommer några vanliga frågor och svar på dem.