Mintos recension & omdöme 2024: Läs vår åsikt innan du investerar!

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vill du lära dig mer om hur du kan investera genom Mintos?

Bra!

Pengar bör jobba för dig och inte tvärtom. Genom att investera i krediter sprider du ut riskerna och chans till avkastning.

I den här artikeln kommer vi gå igenom Mintos för- och nackdelar samt vad vi tycker om tjänsten. Vi kommer även gå igenom hur du enkelt kan öppna ett konto på bara 5 minuter. 

Let’s go!

Mintos recension logo
3,3 av 5
3.3/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Innehållsförteckning

Om Mintos

Mintos är ett företag från Lettland som har kunder över hela världen. De är en global marknadsplats med fokus på p2p lån (peer to peer lån). Det vill säga lån mellan privatpersoner. Bolaget grundades 2015 och har fram tills nu tagit in mer än 7 miljoner euro från sina investerare.

Över 375 000 personer har investerat i plattformen och varje vecka betalas ungefär 1 miljon euro ut i ränta till dessa investerare. 

Är Mintos en säker investeringstjänst?

Mintos är en säker investeringstjänst i sig, även fast p2p-lån såklart alltid kommer med en risk. Du kan vara säker med återköpsgarantin de erbjuder där låneföretaget måste betala obetalda lån till dig som investerare inom 60 dagar efter att lånet löpt ut. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta inte gäller om låneföretaget skulle gå i konkurs. 

Längre ned i artikeln tar vi upp de risker som finns med Mintos som kan vara bra att ta i beaktning. 

För- & nackdelar med Mintos

Det finns självklart både fördelar och nackdelar med plattformen. Dessa är viktiga att väga in när du överväger att investera i p2p lån hos Mintos. Nedan råder vi bot på de fördelar respektive nackdelar som vi ser finns med den populära tjänsten för p2p lån.

Fördelar

Nedan radar vi upp 3 fördelar vi ser med tjänsten.

Nackdelar

Vi går vidare till nackdelarna med att investera i p2p lån hos Mintos. 

Varför ska man investera genom Mintos?

Ja, varför ska man egentligen investera genom Mintos? Nedan ger vi dig tre bra anledningar till att genomföra investeringen.

Stort utbud av olika lån

Plattformen har ett mycket stort utbud av lån att välja mellan. Du kan investera i lån som exempelvis privatlån, företagslån, bolån eller billån. Det finns lån från hela världen med och utan säkerhet. Det finns både lån med kort och lång löptid men också med högre och lägre risk. Du har därmed en god möjlighet att diversifiera din investeringsportfölj hos Mintos vilket är viktigt för en lyckad investering.

Det är alltså till din fördel att gå via Mintos istället för att gå direkt till låneföretagen och investera. Detta eftersom du hos Mintos just kan sprida dina risker. Du bör aldrig lägga hela din investering i ett enskilt lån eller enskilt låneföretag. Genom att investera i flera låneföretag sprider du din risk.

Cash Out funktion

Väljer du att använda plattformens förvalda strategier behöver du inte oroa dig över att sitta fast i långa lån utan att få ut ditt investerade kapital. Mintos har nämligen en funktion kallad “Cash Out” vilken gör att du när som helst kan välja att avbryta investeringen och få ut dina pengar i förtid. Detta utan att behöva sälja lånen på andrahandsmarknaden. 

Detta gäller enbart när du använder dig av Mintos förvalda strategier. Låter du dem investera åt dig i någon av de tre förvalda strategierna kan alltså lånet lösas ut i förtid. 

Auto invest

Du som investerar i p2p lån hos Mintos kan låta plattformen automatiskt investera åt dig vilket ger dig en god spridning på investeringar. Detta är en mycket populär funktion bland Mintos användare. Den är speciellt bra för nya investerare som inte är speciellt insatta i branschen. Utan en stor erfarenhet kan de ändå tjäna pengar och lyckas med sin investering.

Mintos recension logo
3.3/5

Så kan du öppna ett konto och börja investera

Det är enkelt att skapa ett konto hos Mintos och komma igång med dina investeringar i p2p lån. Nedan vägleder vi dig igenom processen i 4 enkla steg. 

Steg 1. Besök Mintos hemsida

Det första du behöver göra är att ta dig in till plattformens webbsida, Mintos.com. 

Steg 2. Klicka på knappen ”create account” och fyll i din egen e-postadress

Väl på webbplatsen klickar du på “create account”, fyller i din e-mailadress och väljer “invest now”.

Steg 3. Fyll i ditt namn och välj ett lösenord

Nu kommer du få fylla i ditt namn och välja ett lösenord. Det finns ett par krav på lösenordet såsom hur långt det ska vara och att det ska innehålla stora och små bokstäver. Kom ihåg att välja ett starkt lösenord för din säkerhet.

Steg 4. Bevisa din identitet

Nu är det dags att bevisa din identitet. Mintos tar hårt på säkerheten på sin webbplats och vill vara säker på att du är den du utger dig för att vara. Du kommer nu få fota ditt pass eller nationella ID-kort. Denna process kan ta cirka 10 minuter.

Steg 5. Överför pengar till Mintos genom en banköverföring med Trustly

Nu är ditt konto klart och du har identifierat din identitet. Då är det dags att föra över pengar till plattformen som du vill investera i p2p lån. Det enklaste sättet att göra detta är genom en banköverföring med tjänsten Trustly. Du behöver sätta in minst 10 euro för att kunna investera. Mintos rekommenderar dock en minsta insättning på 500 euro för att få en väldiversifierad investeringsportfölj.

Vad är största skillnaden mellan Mintos och andra investeringstjänster?

I denna artikeln går vi igenom Mintos omdöme och recension. Men såklart är det viktigt att jämföra Mintos med andra investeringstjänster för att se vad skillnaderna är. Nedan jämför vi Mintos med deras närmsta konkurrenter som också är p2p plattformar.

P2P - PlattformTrustpilot betygMålavkastning/årSenast rapporterade avkastningAvgifter (standard)Antalet användare
Lendify4,76,00%5,35%1,20-4,70% av räntan-
SaveLend4,47-9,00%8,92%10% av räntan12 000
Kameo3,95-15%9,6%0%-
Tessin3,46,8%8,21%0%34 000
Bondora4,78,21-16,21%7,50%1€ vid uttag185 000
Mintos3,39,00%9,44%0%460 000
Trine3,5-7.7%-12 650
BROCC4,55,00%1,8% av räntan-
För- & nackdelar med bondora

Så kan du använda Mintos i Sverige

Mintos webbsida finns inte tillgänglig på svenska. All information är på engelska. Däremot fungerar tjänsten att använda i Sverige. 

När du loggat in på ditt konto kommer du direkt se en översikt med tre fält: balans, beräknad räntesats samt din portfölj. För att komma igång med en investeringsstrategi klickar du på “invest” högst upp på sidan och väljer sedan “add strategy”. Det finns där fyra alternativ att välja mellan. 

Tre av investeringsstrategierna är Mintos förvalda strategier. Den fjärde är en investering du själv sätter upp, det vill säga custom (anpassad på svenska). Under respektive strategi kan du se den förväntade avkastningen och riskerna med investeringen. Det är dock viktigt att den förväntade avkastningen inte lovar dig någonting, det är bara en uppskattning.

Mintos 3 uppsatta strategier

Är du nybörjare är det allra bäst att välja en av de tre strategierna Mintos satt upp. Då kommer Mintos automatiskt investera ditt kapital åt dig enligt ett antal förutbestämda regler.

Skapa en egen strategi

Är du mer erfaren kan du välja att sätta upp en egen investeringsstrategi. Då kan du antingen skapa en helt egen strategi eller handplocka Mintos lån att investera i.

Skapa en helt egen strategi

Här sätter du upp din investering helt utefter dina egna preferenser. Du väljer vilka eller vilket låneföretag du vill investera i, väljer ränta och löptid, ger strategin ett namn och anger vilken summa du vill investera. Du kommer också få välja om du vill återinvestera din intjänade ränta eller få den utbetald.

När du valt detta klickar du på “save and activate” för att komma igång med investeringen. Investeringen kommer då ske automatiskt efter de villkor du valt (förutsatt att det finns tillräckligt med kapital på kontot). 

Handplocka lån

Du som erfaren kan också välja att handplocka lån. Då handplockar du alltså enskilda lån att investera i och kan filtrera efter dina önskemål. Du kan filtrera efter exempelvis lånetyp, land, långivare och lånetyp. 

Detta tillvägagångssätt är tidskrävande. Saknar du lust och tid är det enklare att välja en automatiskt investering. 

Mintos recension logo
3.3/5
Fungerar det att använda Bondora i Sverige

Vilka risker finns med Mintos

Det finns risker med alla investeringar, så även med Mintos och deras tjänst. Här nedanför radar vi upp 3 risker som finns med p2p lån hos Mintos. 

Låneföretaget kan gå i konkurs

Det är inte supervanligt att låneföretag går i konkurs, men det finns fall där det skett. Går låneföretaget i konkurs kan de inte fullgöra sina betalningsförpliktelser gentemot sina investerare. Då drabbas du som investerare som lånat ut kapital till låntagare i det låneföretaget som gått i konkurs. 

Investerade pengar går ofta förlorade

Det är ingen hemlighet att många förlorar på denna typen av investeringar. Säkerheten bakom denna typen av lån är ofta minimal eller obefintlig. Det finns en stor risk att låntagaren inte kan betala tillbaka sitt lån i tid, eller överhuvudtaget. I värsta fall leder det till att din investering för förlorad. 

Återbetalningsgarantin har fått mycket kritik

Som vi nämnt längre upp i artikeln har Mintos en återbetalningsgaranti. Denna garanti innebär att Mintos är tvungna att betala obetalda lån till dig som investerare senast 60 dagar efter att lånet löpt ut (detta gäller inte om låneföretaget gått i konkurs). 

Detta begreppet, återbetalningsgarantin, har varit mycket omdebatterat och i många fall lett till mycket kritik. 

Hur fungerar skatten hos Mintos?

Du betalar skatt på vinster du gör hos Mintos på samma sätt som vinster från aktier, fonder eller andra investeringar. Du behöver själv rapportera dina vinster till Skatteverket för att det ska komma med på din deklaration. 

Det finns en lista att ladda ned på Mintos webbsida där du kan se alla dina investeringar. Denna kallas för “General tax report template” och finns tillgänglig i inloggat läge hos Mintos.

FAQ - Vanliga frågor om Mintos

Nedan svarar vi på de mest ställda frågorna om Mintos och deras p2p lån.

Hur hög avkastning kan man få?

Hur hög avkastning du kan få beror på lånets villkor. Den genomsnittliga räntan 2020 låg på 12,88 % enligt Mintos.

Vad är Mintos?

Mintos är en global marknadsplats för att investera i p2p lån. Du kan investera i olika typer av lån där vinsten för dig som investerar är räntan som låntagaren betalar.

Vad är buyback obligation?

Buyback Obligation är ett avtal där långivare behöver betala tillbaka skulder som är obetalda till Mintos inom 60 dagar. Kapitalet går sedan vidare till alla investerare.

Övriga bra saker att veta om Mintos

Vad roligt att du tagit dig ända ned hit! I artikeln ovan har vi tagit upp de allra viktigaste sakerna vi anser du bör veta om Mintos innan du genomför en investering i p2p lån. För dig som vill utbilda dig ännu lite mer tar vi här upp ett par övriga saker som är bra att veta om Mintos.

Omdömen

Mintos har generellt sett nöjda kunder. Omdömena som finns att se online är till stor del positiva även fast det finns ett par negativa. 

Hos Trustpilot har Mintos fått ett betyg på 3.3 stjärnor av 5 möjliga. Detta omdömet är relativt högt jämfört med andra p2p-plattformar. 

De negativa recensionerna som finns handlar mestadels om låneföretag som gått i konkurs vilket medfört att investerare inte fått tillbaka sin investering.

Mintos kundtjänst

För många investerare är det viktigt att kunna nå företaget de investerar hos. Det är lite av en säkerhet att veta att man kan nå företaget snabbt och smidigt. 

Inne på Mintos webbsida kan du chatta med supporten genom att klicka på chatt-bubblan. Du kan också välja att maila supporten på support@mintos.com eller ringa kundtjänst på telefonnummer +351 308 808 418. Kundtjänsten finns enbart tillgänglig på engelska, inte svenska.

0/5 (0 Reviews)
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.