Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Hävstångseffekt – Enkel och lättläst guide 2022

Hävstångseffekt

Vad är hävstångseffekt?

Hävstångseffekt låter dig använda lånat kapital för att tjäna på små prisrörelser. Det används inom trading av CFD-handel och andra finansiella instrument.

Tre viktiga punkter om hävstångseffekten

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

  • vad är en aktie?
  • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
  • så hittar du bra aktier
  • så kommer du igång redan idag!
hävstångseffekt inom trading

FÖRDJUPNING

Hävstångseffekt räkneexempel

Innan du börjar handla med hävstång är det viktigt att du förstår hur det fungerar. I grunden så innebär det att du lånar pengar av plattformen där du gör din investering. Det här gör det möjligt att tjäna mer på dina investeringar även om du har ett begränsat kapital eller om du ska tjäna på väldigt små prisrörelser, vilket man kan använda vid trading.

Så om du till exempel har 5000 kr i kapital och handlar med en hävstång på 2x så innebär det att din investering blir “värd” 10 000 kr, du har alltså lånat 5000 kr av plattformen. 2x är ett väldigt konservativt exempel, du kan ofta använda mycket mer än så i hävstång, men då ökar också risken med lika mycket.

På en bra plattform så har man begränsat risken så att endast din egen insats kan förloras när du handlar med hävstång, men det kan ändå finnas en risk att du går back, då blir du skyldig pengar till plattformen. Använd en begränsad hävstång och sätt en så kallad stop loss när du handlar med hävstång.

Hur fungerar hävstångseffekten?

När du investerar ditt kapital med hävstång så förstärks rörelsen med det du har i hävstång. Investerar du med 2x så ökar alltså kursen, eller går ned, dubbelt. En rörelse på 1% blir alltså 2% med 2x i hävstång.

Det här används framförallt när man lägger sina pengar på CFD-handel. CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär att du inte äger den underliggande tillgången. Dessa kommer redan med en del risk, så med hävstång finns det risk för snabba förluster för den som inte är försiktig.

Det finns inte många möjligheter till hävstång hos vanliga aktieplattformar, utan det är framförallt på tradingplattformar där man hittar det. Hos vanliga aktiesidor hittar du som mest ett par enskilda alternativ, ofta för stora och etablerade aktiebolag. Även dessa kommer med en risk för snabba förluster, men också med chans för en bra avkastning för den som vet vad man gör. CFD-kontrakt är komplexa instrument som främst finns hos tradingplattformarna.

Övrigt bra att veta om hävstångseffekt

Det finns mycket att tänka på innan du börjar investera med hävstång. Du kan visserligen få en bättre avkastning men det är lätt att förlora dina pengar om man inte är försiktig. Det är till exempel inte ovanligt investerare förlorar pengar på CFD-handel, komplexa instrument som innebär bättre möjligheter till att just använda hävstång vid investering.

Ska du handla med hävstången på positionen så är det väldigt viktigt att du tänker på att det inte bara är ditt eget kapital utan också lånade pengar. Det här innebär att du måste uppfylla de säkerhetskrav som leverantören ställer och att du kan bli skyldig pengar. Säkerhetskrav kan variera beroende på den marknad du ska investera i. Leverantören kan också sätta sina egna krav och har ofta lite olika sådana beroende på vilka marknader man erbjuder.

Hävstångsformeln är enkel att hålla reda på och du erbjuds också mycket information direkt av tradingplattformarna. Utöver hävstångsformeln kan du ofta läsa om vad man erbjuder, oavsett om det gäller CFD-handel, optioner eller dylikt. Många plattformar erbjuder idag också ett automatiskt stop loss. Det här är en funktion som automatiskt avslutar din position om du förlorar för mycket pengar, ofta kan du själv ställa in om du vill att den ska avsluta din position om du riskerar att förlora för mycket. Det här är en funktion du absolut ska använda om den inte görs det automatiskt, annars riskerar du att få minus på ditt konto.

Med produkter som CFD-handel kan du med hävstången öka din totala vinst och du slipper äga den underliggande tillgången. Det här betyder däremot inte att du är garanterad någon vinst, så riskerar inte mer när du ska handla än du har råd med. Vinster är aldrig garanterade och hävstångsprodukter kommer som sagt alltid med en hel del risk.

FAQ - Vanliga frågor om hävstångseffekt

Här följer en del vanliga frågor om riktkurser. Vad är en hävstångseffekt är inte en svår fråga men det kan vara bra att veta mer om vad det innebär och hur du ska räkna på det.

Vad är hävstångseffekt?

En hävstångseffekt innebär att du använder lånat kapital för att tjäna mer på små rörelser. Hävstångsprodukter är ofta i form av CFDs.

Hur räknar man ut hävstångseffekt?

Du lägger på storleken på din hävstång på rörelsen i de marknader du har positionen, så en rörelse på 1% blir 2% om du har 2x.

Vad är ett Hävstångscertifikat?

Hävstångscertifikat är certifikat med en fast hävstång, dessa kallas för bull- eller bearcertifikat och dessa finns ofta hos stora aktieplattformar.