8 bästa tipsen för att bli ekonomiskt oberoende 2023

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

8 tips för att bli ekonomiskt oberoende

Drömmer du om att kunna ta kontroll över ditt liv och vara ekonomiskt oberoende? Att ha möjligheten att arbeta för nöjet och inte för nödvändigheten, att resa när du vill och att kunna sätta av pengar till dina drömmar utan att behöva oroa dig för räkningar och utgifter?

Att bli ekonomiskt oberoende är en dröm som många har, men få vet hur man faktiskt kan uppnå den. Det handlar inte bara om att ha en hög lön eller att vinna på lotto. Det kräver disciplin, planering och framför allt en förändring av hur du tänker om pengar.

I denna artikel kommer vi att titta på några av de bästa strategierna för att du ska kunna bli ekonomiskt oberoende och ge dig konkreta steg att följa. Vi kommer att undersöka hur du kan öka din inkomst, minska dina utgifter, spara och investera på ett smart sätt och hur du kan skapa en plan för att uppnå dina ekonomiska mål.

Så om du vill ta kontroll över din ekonomiska framtid och uppnå frihet och självständighet, så fortsätt att läsa och upptäck hur du kan bli ekonomiskt oberoende!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Börja din resa för att bli ekonomiskt oberoende

Innehållsförteckning

Vad betyder det egentligen att vara ekonomiskt oberoende?

Det finns ingen fast definition av ”finansiellt oberoende”. Vissa anser att det innebär tillräckligt med inkomstbringande investeringar för att inte längre behöva arbeta. Andra anser att de inte längre behöver vara beroende av andra för att tillgodose sina ekonomiska behov. Det kan också vara att leva utan skuld och ha en inkomst som enkelt kan täcka utgifterna. 

Vill du lära dig av de bästa? För vi har skapat en artikel av de 8 rikaste i Sverige där vi går igenom hur de har samlat på sig sina enorma förmögenheter.

Vilka sätt finns det att bli ekonomiskt oberoende?

Dessa metoder kommer inte att lösa alla dina pengar problem, men de hjälper dig att utveckla hälsosamma vanor som hjälper dig på vägen mot ekonomisk frihet, vad det än betyder för dig. 

1. Investera dina pengar i ett ISK

Dåligt presterande aktiemarknader kan få folk att ifrågasätta detta tips, men historiskt sett har det inte funnits något bättre sätt att få pengarna att växa än att investera. Magin med sammansatt ränta kommer att hjälpa dina investeringar att öka exponentiellt över tiden, men du behöver lång tid för att uppnå meningsfull tillväxt. Försök inte lura dig själv att tro att du kan bli nästa Warren Buffett.

Öppna istället ett investeringssparkonto, ISK, som gör det enkelt för dig att lära dig hur du investerar, skapar en hanterbar portfölj och gör vecko- eller månadsinsättningar till kontot automatiskt. Vi har rankat de bästa onlinemäklarna för nybörjare och mer erfarna investerare för att hjälpa dig komma igång.

2. Sparande

Att bemästra en sparsam livsstil är inte speciellt svårt. Detta betyder att spara en del av din inkomst, men också att ställa om för att kunna leva livet fullt ut, men med mindre utgifter. Faktum är att många individer som uppnått ekonomisk frihet utvecklade vanan att leva under sina tillgångar innan de nådde sina mål.

Det här är inte en utmaning att anta en minimalistisk livsstil eller kasta bort onödiga prylar du har liggande hemma. Att göra små justeringar genom att skilja på de saker du behöver och de saker du vill ha är en ekonomiskt användbar vana som kommer spara många slantar.

3. Egna inkomster

Givetvis är en lön det första man tänker på när det gäller att spara för ekonomisk frihet. Men det är inte så enkelt. Det finns mängder av sätt att tjäna inkomst, både tillfälligt och över tid.

Hobbys, privata investeringar och en mängd andra variabler kan bidra till din förmögenhet. Det kan inkludera en aktieportfölj, obligationer, fonder, fastigheter, patent eller varumärken. Vissa av dessa är kontantgeneratorer som du kan lita på för långsiktig inkomst utöver ditt jobb, eller bara som kontantgeneratorer som kan dra in pengar samtidigt som du tar långa semestrar.

Vilken är den bästa nätmäklaren för investeringar?

Alla som strävar mot ekonomisk frihet behöver ha en pålitlig bank och aktiemäklare i ryggen. Vi rekommenderar dessa tre på grund av deras utbud av kundservice, utbildningsmaterial, finansiella produkter och låga omkostnader. 

1. Avanza

Avanza är Sveriges största bank på nätet, och det är det bästa valet för långsiktiga investeringar. Det betyder att du kan använda Avanza för allt ifrån enskilda aktieköp till pensionssparande. Och till ett väldigt lågt pris dessutom!

2. Nordnet

Nordnet är ett annat bra alternativ för långsiktigt sparande. Deras fondrobot är väldigt populär, och passar utmärkt för den som vill se sitt kapital växa automatiskt. 

3. eToro

eToro är det bästa alternativet om du är väldigt intresserad av trading och vill göra kortsiktiga investeringar. Utbudet av CFD:er är enormt, och tillgången till utbildningsmaterial är i stort sett obegränsad. Läs vårt egna eToro omdöme och recension.

76% av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Hur ska du tänka för att nå ditt mål?

De flesta tror att nyckeln till rikedom är ett högbetalt jobb. Och visst är det lättare att spara tillgångar om du har en hög månadsinkomst, men nyckeln till att öka ditt nettovärde är att spendera mindre än du tjänar.

I slutändan är utgiftsvanor anledningen till att en professionell idrottare som tjänar 20 miljoner dollar om året snabbt kan gå i konkurs, medan en busschaufför kan gå i pension som miljonär.

Du måste förstå skillnaden mellan inkomst och långsiktig förmögenhet för att undkomma utgiftsfällan. Inkomst är en självklar del av förmögenhet, men det är inte den enda faktorn. Många människor ser rikedom som deras totala nettoförmögenhet vid en specifik tidpunkt. Förmögenhet kan med andra ord ses som eget kapital på din balansräkning, det vill säga dina tillgångar minus skulder.

Läs ytterligare om våra 15 tips för att bli rik.

1. Bli duktig på spara och hantera dina pengar

Detta kanske säger sig självt, men många som tror att de är bra på att hantera sina pengar spenderar egentligen många kronor på onödiga saker varje månad.

Det är här en budget kommer in i bilden. För att du ska kunna täppa till läckage och spara så effektivt som möjligt måste du redogöra för dig själv var dina pengar tar vägen. 

Gå igenom alla dina utgifter varje månad. Prenumererar du på flera olika streamingtjänster? Betalar du hutlösa avgifter för wifi? Beställer du mycket take-away och äter lunch ute? Det kanske låter tråkigt att budgetera för alla utgifter, stora som små, men idag när så mycket betalningar sker digitalt och automatiskt är det lätt att något missas.

Och när du staplar upp alla utgifter så kommer du snabbt se var läckagen är, och var du kan dra in på kostnaderna för att spara pengarna istället. 

2. Sluta hantera investeringar som en hobby

Ingen blir ekonomiskt oberoende tack vare att de har pengarna i madrassen. Dina investeringar är det du har att luta dig på för att uppnå och behålla ett ekonomiskt oberoende. 

Du behöver inte bli daytrader och handla med valutor 24/7, men du måste ha en god förståelse över hur finansmarknader fungerar. Det beror på att du själv måste placera dina pengar där de har största möjliga chans att ge en god avkastning eller ränta, samtidigt som pengarna inte utsätts för risk. 

3. Tänk långsiktigt

Att tänka långsiktigt är den viktigaste egenskapen för att uppnå ekonomiskt oberoende, oavsett din inkomstnivå. Det finns olika saker att överväga, och vad det är skiljer sig åt för alla. 

Du måste till exempel lägga ner många, långa timmar på att få en riklig lön, även om du redan spenderat många timmar och år på en utbildning. Tänk läkare eller jurist. Och den höga lönen garanterar inte nödvändigtvis rikedom. På arbetet måste du fortsätta ta initiativ till befordran eller sträva efter högre provisioner. 

Det är tydligt att den som vill etablera en förmögenhet via utbildning och högbetalande arbete måste vara beredd på att lägga ner en stor del av livet på just arbete. 

4. Ta kontroll över din tid

Att ha fullständig kontroll över din tid är ofta en faktor för att uppnå ekonomiskt oberoende. Du kanske inte har nått investeringsmålet som gör att du kan behålla din livsstil utan en extra lön, men om du har friheten att spendera din tid som du vill kan det vara extremt motiverande och belönande.

Om du ser fram emot varje morgon när du går till kontoret, arbetsplatsen, studion, eller hemmakontoret, är du på god väg att uppnå ekonomiskt oberoende. Du har ett enormt försprång om du hittar en sysselsättning som ger dig glädje! 

5. Ta hand om dina saker

Att ta väl hand om egendom gör att allt från bilar och gräsklippare till skor och kläder håller längre. Eftersom kostnaden för underhåll är en bråkdel av kostnaden för utbyte, är det en investering som inte får missas.

 Lär dig att veta skillnaden mellan de saker du vill ha och de saker du behöver.

Vad är 4% regeln?

4% regeln är en generell tumregel som kan användas för att räkna ut när du kan bli ekonomiskt fri. Den bygger på att du ska kunna leva på 4% av dina investeringar, och när du uppnått detta belopp är du fri. 

För att använda fyraprocentsregeln måste du först uppskatta hur mycket du spenderar på ett år, sedan multiplicerar du det beloppet med 25. 

Ett exempel: 

Du spenderar 300 000 kr per år. Detta inkluderar alla utgifter, inklusive bostadskostnader, räntor, hushållskostnader, med mera. 

300 000 X 25 = 7 500 000

Du behöver uppnå ett kapital värt 7,5 miljoner kronor för att kunna leva på avkastningen, och vara ekonomiskt fri.

Läs hela vår guide där vi går igenom 4% regeln.

Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt fri?

Hur lång tid det tar att bli ekonomiskt fri beror helt på dina förutsättningar. Nedan kan du få ett hum om hur en tidsplan ser ut. Här har vi utgått från en avkastning på 7%, och vi har inte räknat med inflation och skatter.

Vill du se hur andra har nått sin rikedom, så har vi skapat en artikel där vi listar de 10 rikaste kvinnorna i Sverige och hur dem tjänar sina pengar.

MånadssparandeRedan investerat kapital: 10 000 kr
2 000kr33 år, 2 månader
5 000kr22 år
7 000kr18 år, 4 månader
10 000 kr14 år, 10 månader

Hur mycket pengar behöver du för att leva på avkastningen?

Ditt ekonomiska målkapital är värdet på alla dina sparade pengar och tillgångar som krävs för att du ska vara ekonomiskt fri. Det varierar från person till person, och självklart blir beloppet lägre om du har lägre månadskostnader. Tabellen visar vilket ekonomiskt målkapital du måste ha för att kunna leva på avkastningen. 

Nuvarande utgifter/månaden7 500 kr10 000 kr15 000 kr
Ekonomisk målkapital2 250 0003 000 0004 500 000

Övrigt bra att tänka på för att bli ekonomiskt oberoende

Tänk på att fortsätta utbilda dig och var inte rädd för att be om hjälp. När du väl har kommit till en punkt där du har samlat på dig en anständig förmögenhet, vare sig det är likvida investeringar eller materiella tillgångar som inte är lika lätta att konvertera till kontanter, är det dags att skaffa en finansiell rådgivare som utbildar dig och hjälper dig att fatta rätt beslut. Det är viktigt att låta ett proffs räkna ut hur din ekonomi kommer att se ut framöver, speciellt om du strävar efter 100% ekonomisk frihet. 

 

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.