8 bästa tipsen för att bli ekonomiskt oberoende 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Drömmer du om att kunna ta kontroll över ditt liv och vara ekonomiskt oberoende? Att ha möjligheten att arbeta för nöjet och inte för nödvändigheten, att resa när du vill och att kunna sätta av pengar till dina drömmar utan att behöva oroa dig för räkningar och utgifter?

Att bli ekonomiskt oberoende är en dröm som många har, men få vet hur man faktiskt kan uppnå den. Det handlar inte bara om att ha en hög lön eller att vinna på lotto. Det kräver disciplin, planering och framför allt en förändring av hur du tänker om pengar.

I denna artikel kommer vi att titta på några av de bästa strategierna för att du ska kunna bli ekonomiskt oberoende och ge dig konkreta steg att följa. Vi kommer att undersöka hur du kan öka din inkomst, minska dina utgifter, spara och investera på ett smart sätt och hur du kan skapa en plan för att uppnå dina ekonomiska mål.

Så om du vill ta kontroll över din ekonomiska framtid och uppnå frihet och självständighet, så fortsätt att läsa och upptäck hur du kan bli ekonomiskt oberoende!

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
 • Låga avgifter
 • Användarvänliga plattformar
 • Mycket bra produktutbud
 • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
 • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Vad betyder det egentligen att vara ekonomiskt oberoende?

Begreppet ”finansiellt oberoende” varierar i sin definition beroende på vem du frågar. För vissa symboliserar det att ha tillräckligt med inkomstgenererande investeringar för att arbetet blir ett val snarare än ett måste. För andra innebär det att man inte längre är ekonomiskt beroende av andra individer eller institutioner för att möta sina behov. 

En ytterligare tolkning kan vara att leva skuldfritt och besitta en inkomst som utan svårigheter täcker alla levnadskostnader.

Vill du lära dig av de bästa? För vi har skapat en artikel av de 8 rikaste i Sverige där vi går igenom hur de har samlat på sig sina enorma förmögenheter.

Vilka sätt finns det att bli ekonomiskt oberoende?

Dessa metoder kommer inte att lösa alla dina pengar problem, men de hjälper dig att utveckla hälsosamma vanor som hjälper dig på vägen mot ekonomisk frihet, vad det än betyder för dig. 

1. Investera dina pengar i ett ISK

Perioder med svag prestation på aktiemarknaden kan leda till tvivel kring råd om investeringar, men historiskt sett har investeringar varit det mest effektiva sättet att få dina pengar att växa. Genom kraften av sammansatt ränta kan dina investeringar öka exponentiellt över tid, även om det kräver tålamod för att se betydande tillväxt. Det är viktigt att inte förfalla till tanken om att man snabbt kan bli en ny Warren Buffett.

Ett bra första steg är att öppna ett investeringssparkonto (ISK), vilket förenklar processen att lära sig investera, bygga upp en diversifierad portfölj och göra regelbundna insättningar automatiskt, antingen veckovis eller månadsvis. För att stödja dig i ditt investeringsäventyr har vi utvärderat och listat de bästa online-mäklarna för både nybörjare och mer erfarna investerare.

2. Sparande

Att bemästra en sparsam livsstil är inte speciellt svårt. Detta betyder att spara en del av din inkomst, men också att ställa om för att kunna leva livet fullt ut, men med mindre utgifter. Faktum är att många individer som uppnått ekonomisk frihet utvecklade vanan att leva under sina tillgångar innan de nådde sina mål.

Det här är inte en utmaning att anta en minimalistisk livsstil eller kasta bort onödiga prylar du har liggande hemma. Att göra små justeringar genom att skilja på de saker du behöver och de saker du vill ha är en ekonomiskt användbar vana som kommer spara många slantar.

3. Egna inkomster

När det gäller att bygga upp ett sparande för ekonomisk frihet är det lätt att primärt fokusera på löneinkomster, men verkligheten är mer komplex. Det finns en uppsjö av metoder för att generera inkomster, både på kort sikt och i det långa loppet.

Dina intressen och hobbyer, tillsammans med privata investeringar, kan alla bidra till din ekonomiska tillväxt. Detta kan innefatta en bred portfölj av investeringar som aktier, obligationer, fonder och fastigheter, samt immateriella tillgångar som patent och varumärken. Många av dessa kan fungera som pålitliga inkomstkällor över tid, utöver ditt vanliga arbete, eller tjäna som medel för att generera pengar även när du njuter av längre ledigheter.

Vilken är den bästa nätmäklaren för investeringar?

Alla som strävar mot ekonomisk frihet behöver ha en pålitlig bank och aktiemäklare i ryggen. Vi rekommenderar dessa tre på grund av deras utbud av kundservice, utbildningsmaterial, finansiella produkter och låga omkostnader. 

1. Avanza

Avanza, som är Sveriges största nätmäklare, utgör ett utmärkt alternativ för den som siktar på långsiktiga investeringar. Plattformen erbjuder en bred palett av tjänster som sträcker sig från köp av enskilda aktier till sparande för pensionen, allt till mycket förmånliga priser.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

2. Nordnet

Nordnet framstår som ett ytterligare fördelaktigt val för den som är intresserad av långsiktigt sparande. Deras fondrobot, som är särskilt uppskattad bland användarna, erbjuder en utmärkt möjlighet för automatisk kapitaltillväxt, vilket gör den idealisk för den som önskar en hands-off approach till sina investeringar.

Gratis aktiehandel upp till 80.000 kr
Nordnet
4.5
Fördelar:
 • Gratis aktiehandel upp till 80.000 kr*
 • Nio egna indexfonder (3 helt kostnadsfria)
 • Nordens största sociala nätverk, Shareville
 • Youtube-kanal med bra utbildningsmaterial
 • Insättningsgaranti & investerarskydd
Nackdelar:
 • Lite sämre upplevelse i app och hemsida jämfört med Avanza bank
Kom igång nu Jämförelse mellan Nordnet och Avanza
Affiliatelänk. *Se fullständiga villkor på Nordnet.se

3. eToro

eToro utgör det främsta valet för de som är djupt engagerade i trading och önskar göra kortsiktiga investeringar. Plattformen erbjuder ett omfattande utbud av CFD:er (Contract for Difference) och tillhandahåller ett praktiskt taget oändligt utbud av utbildningsmaterial, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för såväl nybörjare som erfarna traders.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Fördelar:
 • Stor aktör med stabil & säker plattform
 • Testa handla med gratis demokonto
 • Endast $50 som minsta insättning
 • +20 miljoner aktiva kunder i världen
 • En av världens största tradingmäklare
 • Handla aktier, index, valutor m.m.
Nackdelar:
 • Uttag kan ta lång tid med vissa betalningsmedel
 • Inte så tydlig statistik för copy trading
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Hur ska du tänka för att nå ditt mål?

Många anser att hemligheten till rikedom ligger i att ha ett välbetalt jobb. Visst, en hög inkomst underlättar sparande, men det verkliga nyckelelementet för att öka ditt nettovärde är att spendera mindre än vad du tjänar.

Det är just utgiftsvanorna som kan leda till att en professionell idrottare med en årsinkomst på 20 miljoner dollar hamnar i konkurs, medan en busschaufför kan pensionera sig som miljonär.

För att undvika att falla i utgiftsfällan är det viktigt att förstå skillnaden mellan inkomst och långsiktig förmögenhet. Medan inkomst definitivt är en del av ekvationen, utgör den inte hela bilden av rikedom. Många definierar rikedom som deras totala nettoförmögenhet vid en given tidpunkt, vilket i praktiken är värdet av dina tillgångar minus eventuella skulder, eller ditt eget kapital på balansräkningen.

Läs ytterligare 15 tips för att bli rik.

1. Bli duktig på spara och hantera dina pengar

Det kan tyckas uppenbart, men även de som anser sig vara skickliga på att hantera sina pengar spenderar ofta betydande summor på onödiga saker varje månad.

Det är här budgetering spelar en kritisk roll. För att effektivt kunna identifiera och åtgärda ekonomiska läckor behöver du ha en klar uppfattning om vart dina pengar tar vägen.

Genom att noggrant granska dina månatliga utgifter kan du upptäcka potentiella kostnader att minska på. Är du abonnerad på flera streamingtjänster? Betalar du överpriser för wifi? Är take-away och uteätande vanliga utgifter? Att detaljerat budgetera för alla utgifter, både stora och små, kan verka trist, men i en tid där så många transaktioner sker digitalt och automatiskt är det lätt att något glöms bort.

Genom att gå igenom dina utgifter kommer du snabbt att kunna identifiera var de största ekonomiska läckorna finns och var du kan skära ner på kostnaderna för att istället spara de pengarna.

2. Sluta hantera investeringar som en hobby

Ingen blir ekonomiskt oberoende tack vare att de har pengarna i madrassen. Dina investeringar är det du har att luta dig på för att uppnå och behålla ett ekonomiskt oberoende. 

Du behöver inte bli daytrader och handla med valutor 24/7, men du måste ha en god förståelse över hur finansmarknader fungerar. Det beror på att du själv måste placera dina pengar där de har största möjliga chans att ge en god avkastning eller ränta, samtidigt som pengarna inte utsätts för risk. 

3. Tänk långsiktigt

Att tänka långsiktigt är den viktigaste egenskapen för att uppnå ekonomiskt oberoende, oavsett din inkomstnivå. Det finns olika saker att överväga, och vad det är skiljer sig åt för alla. 

Du måste till exempel lägga ner många, långa timmar på att få en riklig lön, även om du redan spenderat många timmar och år på en utbildning. Tänk läkare eller jurist. Och den höga lönen garanterar inte nödvändigtvis rikedom. På arbetet måste du fortsätta ta initiativ till befordran eller sträva efter högre provisioner. 

Det är tydligt att den som vill etablera en förmögenhet via utbildning och högbetalande arbete måste vara beredd på att lägga ner en stor del av livet på just arbete. 

4. Ta kontroll över din tid

Att ha fullständig kontroll över din tid är ofta en faktor för att uppnå ekonomiskt oberoende. Du kanske inte har nått investeringsmålet som gör att du kan behålla din livsstil utan en extra lön, men om du har friheten att spendera din tid som du vill kan det vara extremt motiverande och belönande.

Om du ser fram emot varje morgon när du går till kontoret, arbetsplatsen, studion, eller hemmakontoret, är du på god väg att uppnå ekonomiskt oberoende. Du har ett enormt försprång om du hittar en sysselsättning som ger dig glädje! 

5. Ta hand om dina saker

Att ta väl hand om egendom gör att allt från bilar och gräsklippare till skor och kläder håller längre. Eftersom kostnaden för underhåll är en bråkdel av kostnaden för utbyte, är det en investering som inte får missas.

 Lär dig att veta skillnaden mellan de saker du vill ha och de saker du behöver.

Vad är 4% regeln?

4%-regeln är en populär tumregel inom finansiell planering som används för att uppskatta hur stor förmögenhet du behöver för att kunna anses som ekonomiskt oberoende, det vill säga när du kan leva helt på avkastningen från dina investeringar. Regeln utgår från antagandet att du varje år kan ta ut 4% av ditt investerade kapital utan att minska på det över tid.

För att tillämpa 4%-regeln börjar du med att beräkna dina årliga levnadskostnader. Därefter multiplicerar du denna summa med 25 för att få fram det kapital som krävs för ekonomisk frihet.

Exempel:

Om dina årliga utgifter uppgår till 300 000 kr, inklusive allt från boende till hushållskostnader, skulle beräkningen se ut som följer:

300 000 kr (årliga utgifter) × 25 = 7 500 000 kr

Det innebär att du behöver en förmögenhet på 7,5 miljoner kronor för att kunna leva på 4% av ditt kapital varje år, vilket i detta fall motsvarar dina årliga utgifter, och därmed uppnå ekonomisk frihet.

Så lång tid tar det att bli ekonomiskt fri

Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt fri?

Tiden det tar att uppnå ekonomisk frihet varierar stort beroende på individuella omständigheter, inklusive sparande, investeringsavkastning och levnadskostnader. En hypotetisk tidsplan kan baseras på en förväntad årlig avkastning på 7%, utan att ta hänsyn till inflation eller skatt.

För att ge en uppfattning om hur andra har nått ekonomisk framgång, kan det vara inspirerande att läsa om framstående exempel. Vi har sammanställt en artikel där de 10 rikaste kvinnorna i Sverige presenteras, tillsammans med information om hur de har byggt upp sin förmögenhet. Denna typ av inblick kan erbjuda värdefulla perspektiv och strategier för den som är intresserad av att bygga sitt eget ekonomiska oberoende.

MånadssparandeRedan investerat kapital: 10 000 kr
2 000kr33 år, 2 månader
5 000kr22 år
7 000kr18 år, 4 månader
10 000 kr14 år, 10 månader

Hur mycket pengar behöver du för att leva på avkastningen?

Ditt ekonomiska målkapital är värdet på alla dina sparade pengar och tillgångar som krävs för att du ska vara ekonomiskt fri. Det varierar från person till person, och självklart blir beloppet lägre om du har lägre månadskostnader. Tabellen visar vilket ekonomiskt målkapital du måste ha för att kunna leva på avkastningen. 

Nuvarande utgifter/månaden7 500 kr10 000 kr15 000 kr
Ekonomisk målkapital2 250 0003 000 0004 500 000

Övrigt bra att tänka på för att bli ekonomiskt oberoende

Tänk på att fortsätta utbilda dig och var inte rädd för att be om hjälp. När du väl har kommit till en punkt där du har samlat på dig en anständig förmögenhet, vare sig det är likvida investeringar eller materiella tillgångar som inte är lika lätta att konvertera till kontanter, är det dags att skaffa en finansiell rådgivare som utbildar dig och hjälper dig att fatta rätt beslut. Det är viktigt att låta ett proffs räkna ut hur din ekonomi kommer att se ut framöver, speciellt om du strävar efter 100% ekonomisk frihet. 

 

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.