Sveriges 8 rikaste personer i juli 2024 (Topplista)

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Är du intresserad av att lära dig vilka de 8 rikaste i Sverige är?

Sverige har många framgångsrika människor, såväl män som kvinnor. Vissa av dem har till och med varit med på listan över de rikaste i världen, inte bara i Sverige.  De flesta av dem är framgångsrika entreprenörer som antingen startat upp egna företag eller tagit över familjeföretag. En del av dem har också ärvt en sin förmögenhet vilket gör att de platsar på denna listan. 

I denna artikeln listar vi Sveriges rikaste personer, topp 8. 

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Vilka 8 svenskar toppar listan som de rikaste?

Vi har valt att titta extra på åtta av Sveriges rikaste personer. Här nedanför radar vi upp Sveriges rikaste och berättar mer om dem, deras förmögenhet och varför de har tjänat in sina miljarder kronor. 

Du kommer också få reda på vilka företag de varit verksamma i för att tjäna eller ärva sin förmögenhet. Låt oss börja denna lista med mannen på plats ett, Stefan Persson. 

Har du själv ett mål att bli ekonomiskt oberoende eller rik, så har vi skapat en guide där vi går igenom de 8 bästa tipsen för att bli ekonomiskt oberoende.

1. Stefan Persson

Stefan Persson är en svensk företagsledare. Mellan 1982 och 1987 var han VD på H&M, Hennes & Mauritz. Idag äger han fortfarande en del av företaget. När Stefan Persson var som rikast var han på plats 17 av världens rikaste. 

Persson har tjänat sina miljarder kronor genom H&M men han äger också en betydande del av teknikföretaget Hexagon AB. Dessutom äger han en mängd fastigheter genom sitt fastighetsbolag Ramsbury Invest. Fastigheterna ligger både i London, Stockholm och Paris. 

2. Hans Rausing

Hans Rausing var en av arvtagarna till Tetra Pak, som ligger under Tetra Laval. Han var Sveriges rikaste person fram tills han avled 2019. Han var också en av de 100 rikaste i världen. 

Hans var ordförande i Tetra Pak fram tills 1993 då han lämnade företaget och sålde sina 50 %. Detta blev grunden till hans personliga förmögenhet. 

Hans var bosatt i London under tiden han levde och var gift med Märit Norrby.

3. Melker Schörling

Melker Schörling är en mycket framgångsrik affärsman som gjorde sig känd bland annat genom att vara VD för Securitas under 80-talet. Därefter flyttade han över till Skanska. Han har fokuserat mycket på sina egna investeringar och där han grundat investeringsbolaget Melker Schörling AB som äger andelar i bland annat Loomis, Hexagon och Securitas. Företaget grundades 1987. 

Melkers fokus har hela tiden varit att som aktiv ägare i Melker Schörling AB utveckla industriella bolag tillsammans med talangfulla ledare. Idag drivs verksamheten i samma andra av andra generationen av familjen Schörling. De har stora ägarandelar i flertalet börsnoterade bolag som alla är ledande inom sina respektive marknader.

4. Frederik Paulsen

Frederik Paulsens far startade läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals där Frederik idag är icke-verkställande chef. Huvudkontoret för företaget ligger i Schweiz där Frederik Paulsen idag är bosatt. 

Fredrik Paulsen har tjänat den större delen av sin förmögenhet genom sina andelar i faderns bolag men han har också gjort många investeringar inom fastigheter och vinodling. Fredrik sitter också i styrelsen i flera andra bolag såsom tobaksföretaget Philip Morris International. 

5. Antonia Ax:son Johnson

Antonia Ax:son Johnson utmärker sig dels på denna lista över Sveriges rikaste som kvinna. 2013 var hon uppe på plats tre av Sveriges rikaste personer, nu år 2024 är hon på plats fem. Idag sköter hon Axel Johnson AB som har hand om flera stora varumärken såsom Axfood, Kicks, Åhlens, Martin & Servera och Dustin. 

En stor del av Antonia Ax:son Johnson miljarder kronor är ärvda men mycket kommer också från hennes investeringar och andelar i olika bolag. 

6. Jörn Rausing

Jörn Rausing är brorson till Hans Rausing som ligger på plats två i denna listan över de rikaste personerna i Sverige. Jörn är idag delägare i Tetra Laval, bolagsgruppen som har hand om bland annat Tetra Pak. 

Förmögenheten har Jörn Rausing tjänat genom arv och sitt arbete med Tetra Laval. Han har dessutom gjort en stor investering i företaget Ocado. År 2003 gick han där in med 26,5 miljoner pund som idag är värda över 1,4 miljarder pund.

7. Finn Rausing

Finn Rausing är broder till Jörn och därmed också delägare i Tetra Laval. Utöver det är han också delägare i Alfa Romeo som är ett Formel 1-team. Finn Rausing är idag bosatt i Storbritannien men kommer från Sverige.

Sina miljarder kronor har han tjänat in genom arv men också förvaltning i en mängd olika branscher.

8. Kirsten Rausing

En annan Rausing på listan, däremot kvinna, är Kirsten Rausing. Kirsten Rausing växte upp i Lund och är Gad Rausings dotter. Hon äger en tredjedel av Tetra Laval, dessutom är hon involverad i hästsport. Det är främst hästsporten hon är känd för i Sverige.

Kirsten har tjänat sina miljarder kronor genom sitt arv, arbete med Tetra Laval men också genom hästsporten där hon bland annat arbetar med uppfödning och forskning. 

Under Kirsten och hennes bröders uppväxt på 1950- och 1960-talet var familjens förmögenhet inte särskilt stor, det var först på 1970-talet som affärerna började blomstra på riktigt och de blev förmögna. 

Rekommenderade artiklar att fortsätta läsa
Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.