Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Bondora recension: Vårt omdöme i december 2022

Bondora recension

Vill du lära dig mer om hur du kan investera genom Bondora?

Bra!

Pengar bör jobba för dig och inte tvärtom. Genom att investera i krediter sprider du ut riskerna och chans till avkastning.

I den här artikeln kommer vi gå igenom Bondoras för- och nackdelar samt vad vi tycker om tjänsten. Vi kommer även gå igenom hur du enkelt kan öppna ett konto på bara 5 minuter. 

Let’s go!

Bondora logo
4,6 av 5
4.6/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Innehållsförteckning

Om Bondora

P2P, eller peer-to-peer som det heter, har kommit att bli ett enormt populärt sätt att investera sina pengar för många konsumenter runt om i världen. För att kunna ägna sig åt P2P behöver du som investerare dock använda dig av en plattform som erbjuder denna typ av handel. 

En sådan utlåningsplattform erbjuder Bondora som är ett internationellt P2P-bolag baserat i Tallinn, Estland. Bondora erbjuder sina kunder en tjänst där handlare både kan låna pengar men också låna ut pengar där du som investerare, likt en bank, kan bygga din egen bankverksamhet genom att låna ut dina egna pengar till andra privatpersoner eller företag och tjäna bra pengar på avkastning och ränta. 

Bondora grundades redan år 2008 och har sedan dess byggt upp sin plattform som idag kan användas runt om i en mängd länder i Europa. Den är inte bara tillgänglig i dessa länder utan även översatt till omkring 24 olika språk sedan 2019.

Är Bondora säkert?

Bondora är en av de största aktörerna på marknaden mycket tack deras långa historia som skiljer dem från många andra investeringstjänster vilka många utav dem inte funnits lika länge. De har erfarenhet och har byggt upp en plattform som både är enkel att använda men som också ger oss som kunder enormt många val i form av sitt utbud. 

Plattformen är också säker att använda och de har på många sätt har säkerställt att transaktionerna kan ske på ett tryggt sätt. De använder bland annat Trustly för alla överföringar som är ett är ett licensierat betalningsinstitut som både är godkänt och under tillsyn av Finansinspektionen. 

Bondora är säkert att använda men med det sagt finns det alltid risker med att investera i P2P lån speciellt kortsiktigt eftersom risken av procentuellt höga kreditförluster ständigt är närvarande. Att investera sina pengar genom P2P lån blir också mer riskfyllt om plattformen i fråga inte erbjuder buyback obligation, eller återköpsgaranti som det heter eftersom du då riskerar att tappa hela din investering om låntagaren slutar betala av sitt lån.

Varför ska man investera genom Bondora?

Det finns en mängd anledningar till att användandet av Bondora som investeringstjänst kan vara en bra idé. Vi ger dig våra 3 främsta anledningar till varför nedan. 

Historiskt hög avkastning och brett utbud

Bondora kännetecknas ofta med en hög avkastning och ett brett utbud av högrisk konton och lån som gör den höga avkastningen möjlig. Detta är för många investerare en stor fördel eftersom en hög avkastning är något som ofta lockar när det kommer till P2P. 

Vissa ser risk konton och lån som något negativt eftersom risken då också finns att du faktiskt förlorar dina pengar men enligt oss är det bara ett synsätt. Bondora har inga buyback obligationer vilket också gör en sådan investering mer riskfylld men det är också det som gör att avkastningen kan vara så hög.

Är en hög avkastning något du eftersöker i en investeringstjänst är Bondora ett bra val eftersom du har många alternativ när det kommer till just det bland annat deras Portfolio Pro alternativ. Är det inte det är bör du välja andra lån och portoflioalterntiv från Bondora exempelvis deras Portfolio manager eller deras Go & Grow alternativ som vi berättar mer om nedan. 

Deras stora erfarenhet

Faktum är att Bondora är en av de största aktörerna inom P2P-lån i Europa idag. Det är ett företag som har varit i branschen sedan 2008 när de grundades och som det senaste åren utvidgat sin verksamhet rejält. Att plattformen funnits så pass länge är en stor fördel gentemot andra konkurrenter eftersom det gjort att Bondora skapat sig erfarenhet. 

Att som bolag ha erfarenhet är viktigt och en stor faktor till att få kunder att känna sig trygga att använda plattformen. Idag har bolaget omkring 200.000 investerare i sin portfölj följt av omkring 547 miljoner euro i investerade pengar vilket sett till många andra investeringstjänster är en mäktig siffra.

Deras val av portfölj Go & Grow

Bondora har, som ovan nämnt, en stor del av sitt utbud med fokus på något mer högrisk konton som också då har en högre avkastning vilket lockar många investerare. Dock inte alla. Precis som med allt annat så har vi olika preferenser av hur mycket vi är villiga att satsa men också förlora på en investering. Av denna anledning erbjuder också Bondora tryggare kontoalternativ och investeringsmöjligheter. 

Den mest populära av dessa tjänster är deras Go & Grow som är en perfekt portfölj för alla oavsett om du är en mer erfaren investerare eller helt nybörjare. Go & Grow har många fördelar däribland att de har en kontinuerlig avkastning på 6,75 % per år. Du kan också likvidera dina investeringar snabbt vilket bara kostar 1 euro oavsett uttag. Du betalar inte heller några årliga administrationsavgifter och skatt betalar du endast när du väl likviderar. 

Det är en mer problemfri investering att välja Go & Grow eftersom du både tar en långt mycket lägre risk, du har snabbare likviditet och flera automatiska funktioner som gör investeringen enklare. När du väl öppnar ett Go & Grow konto väljer du ett mål och syfte med investeringen. Detta kan exempelvis vara ett bröllop, en bil en resa eller något helt annat. 

Funktionen finns för att det ska hjälpa dig avgöra hur mycket pengar du vill spara ihop och till vilket datum. Så fort du sätter in pengar kan du följa din avkastning på daglig basis, vill du så kan du lägga in mer pengar för snabbare avkastning eller så behåller du planen som den ser ut, det är helt upp till dig. 

Bondora logo
4.6/5

Hur jämför Bondora sig åt från liknande investeringstjänster?

Utöver Bondora finns också en mängd andra investeringstjänster för dig att välja mellan. Vilken du ska välja är helt upp till dig men ett tips från oss är att det kan vara bra att först och främst undersöka för vilka kvalifikationer du eftersöker. För att få något av en överblick av vad olika investeringstjänster erbjuder och kännetecknas med har vi nedan utformat en tabell med några nyckelsiffror och “bra att veta” – information att ta med dig. 

P2P - PlattformTrustpilot betygMålavkastning/årSenast rapporterade avkastningAvgifter (standard)Antalet användare
Lendify4,76,00%5,35%1,20-4,70% av räntan-
SaveLend4,47-9,00%8,92%10% av räntan12 000
Kameo3,95-15%9,6%0%-
Tessin3,46,8%8,21%0%34 000
Bondora4,78,21-16,21%7,50%1€ vid uttag185 000
Mintos3,39,00%9,44%0%460 000
Trine3,5-7.7%-12 650
BROCC4,55,00%1,8% av räntan-
För- & nackdelar med bondora

För- & nackdelar

Som med allt annat här i världen finns det även för- och nackdelar med Bondora som bolag och plattform för investeringstjänster inom P2P. Nedan ger vi dig lite mer inblick i vilka våra 3 främsta för- och nackdelar är i vårt Bondora omdöme och recension. 

Fördelar

Här är 3 fördelar med tjänsten.

Nackdelar

Här är 3 nackdelar med Bondora

Bondora logo
4.6/5

Så kan du öppna ett konto och börja investera med Bondora

Att öppna ett konto hos Bondora är i regel väldigt enkelt och det tar inte många minuter. Nedan går vi igenom steg- för- steg hur du går tillväga. 

1. Klicka dig in på hemsidan och registrera ett konto

Att registrera ditt konto är helt kostnadsfritt och dessutom väldigt enkelt. Det enda du gör är att klicka dig in till Bondora:s hemsida och registrera dig gör du genom att trycka på “gå med nu”. I registrering kan du behöva svara på ett par frågor, dessa kan exempelvis vara vart du får dina pengar ifrån. 

Svaret kan då vara att du antingen fått dem genom lön på ditt jobb, sparande, pension eller något annat. verifiera dig kan du exempelvis göra genom BankID. 

2. Sätt över de pengar du planerar att investera

Om det är en investering du planerar att göra sätter du över pengar till ditt konto genom att använda dig av Trustly:s säkra tjänst eller genom att föra över pengar via bankgiro. 

Väljer du bankgiro kan det ta omkring 2 bankdagar innan din överföring går igenom men väljer du Trustly går insättningen väldigt snabbt och du har pengarna på ditt konto direkt. En insättning kan vara allt från 1 euro och det finns ingen övre gräns. 

3. Dags att börja investera

När dina pengar väl finns på kontot ska du välja ett val av konto, eller portfolio som Bondora kallar det. Hos Bondora finns det tre produktval; Portfolio Manager, Go & Grow och Portfolio Pro där Portfolio Pro är till för deras högriskinvesteringar men det är också det kontot med högst avkastning historiskt.

Det finns en mängd funktioner på Bondora som du också kan välja, däribland deras Autoinvest funktion. Med denna funktion styrs alla dina investeringar automatiskt och det enda du behöver välja är vilken risknivå du är villig att ha på ditt kapital. 

4. Du ser dina pengar växa och får förhoppningsvis avkastning på dem

Detta sker månatligen och beroende på för vilka investeringar du gjort kan dessa se olika ut. Om du väljer ett Go & Grow konto kan du dagligen se över dina investeringar och sakta men säkert se hur de börjar närma sig ditt mål.  

Fungerar det att använda Bondora i Sverige

Fungerar det att använda Bondora i Sverige

Bondora har funnits sedan 2008 men det var först 2019 som plattformen fick ett rejält uppsving och de börja expandera till andra delar av Europa däribland Sverige. Idag finns plattformen översatt till hela 24 språk inklusive svenska men ännu är inte alla Bondora:s tjänster tillgängliga för oss svenska konsumenter. 

Idag kan vi i Sverige endast investera pengar men inte låna vilket skiljer sig från andra länder där alla Bondora:s funktioner är tillgängliga. Detta tror vi dock kommer ändras inom kort eftersom tjänsten blir allt mer populär. 

Risker med investeringstjänsten

Här nedanför har jag listat 3 olika risker med Bondora som kan vara bra att veta om innan man väljer att investera med tjänsten.

Ingen återköpsgaranti (buyback obligation)

Detta är en nackdel för många investerare eftersom det då också innebär en större risk för ditt handlande. Många investeringstjänster erbjuder detta men då kommer i regel också problemet med lägre avkastning. 

Att Bondora som plattform inte erbjuder återköpsgaranti, eller buyback som det heter, innebär att bolaget inte ger något löfte om att köpa tillbaka lånet om det skulle visa sig att låntagaren inte uppfyller sina krav om återbetalning. Alltså, om låntagaren inte betalar av sitt lån kommer du inte få någon hjälp att få tillbaka din investering, de pengarna går därefter förlorade. 

Att bolaget inte erbjuder detta är en nackdel men det handlar dock mycket om synsätt också som vi ser det. Det finns trygga lån att välja hos Bondora vilket till viss del då också minskar risken att du skulle bli av med din investering.

Låntagare inte betalar av sina lån i tid

Detta är något som Bondora haft lite problem med. Enligt deras egna statistik så finns det omkring 20 % som ligger efter i sina inbetalningar vilket kan ses som en nackdel eftersom denna siffra är något högre än genomsnittet. 

Det finns dock åtgärder du som investerare kan ta för att minska risken för detta. Du kan bland annat investera i fler P2P lån men också göra mindre investeringar i dessa. Genom att göra detta sprider du risken än mer och du riskerar heller inte att förlora lika mycket pengar om det ändå skulle ske. 

Du kan inte alltid förlita dig på att du ska få en hög avkastning

Bondora kännetecknas ofta som en plattform med hög avkastning och stora vinster. Detta kan du som investerare dock inte ta som en självklarhet. Det är aldrig någon självklarhet att du ska få en viss avkastning eller viss procent. Tyvärr är detta fallet med de flesta investeringar. 

För att få så hög avkastning som möjligt är det också mer eller mindre nödvändigt att du går på Bondora:s mer riskfyllda P2P lån. För de konton som kännetecknas som mer lågrisk P2P lån kan de ta lång tid innan du går med någon ordentlig vinst vilket du bör ha i åtanke.  

Hur ser skatterna ut hos Bondora?

Precis som med allt annat i Sverige så måste du också skatta på alla vinster du gör hos Bondora. Hos Bondora är du dock, till skillnad från andra investeringstjänster, ensamt ansvarig för att både deklarera och betala skatt enligt svensk lagstiftning. En del investeringstjänster sköter all rapportering till Skatteverket åt dig, detta gör dock inte Bondora vilket kan ses som något av en nackdel. 

Alla länder har olika beskattning och eftersom Bondora inte är någon svensk tjänst ännu har detta inte varit prioriterat. Det kan självklart komma att ändras men ännu måste du sköta all rapportering själv. 

Behöver du hjälp i din rapportering eller är osäker kring hur mycket skatt du ska betala eller för vad finns det gott om hjälp att få. Du kan exempelvis vända dig direkt till Skatteverket.

FAQ - Vanliga frågor om Bondora

Här kommer 3 frågor och svar som ofta ställs om Bondora.

1. Vad innebär Bondora:s autoinvest funktion?

Att en plattform erbjuder en autoinvest-funktion innebär att du som kund kan välja att göra inställningar på ditt konto som gör att delar eller hela dina investeringar sker automatiskt. Pengar dras och investeras på olika typer av lån och vilken risk du är villig att ta väljer du själv.

2. Vad står P2P lån för och vad innebär det?

P2P lån står för peer-to-peer lån och det innebär egentligen att du likt en bank lånar ut dina pengar för att sedan tjäna på detta genom ränta och du får sedan en avkastning på detta som du kan ta ut.

3. Har Bondora någon kundtjänst på svenska?

Det finns ej en svensk kundtjänst. Men de har en kundtjänst som du kan använda dig av. Den finns på flera språk men det kan också vara bra att veta att mycket information finns att hitta på deras FAQ-sida på hemsidan.

Övrigt om Bondora

Det finns en mycket information som kan anses nyttig för dig att känna till om Bondora och deras investeringstjänst online. Vi har tagit upp mycket utav denna i vår artikel men det finns ännu mycket kvar som kan vara bra för dig att känna till. Nedan ger vi dig lite ytterligare information om företaget och deras plattform. 

  • De har en väl fungerande kundtjänst. Men också en bra FAQ sida där mycket frågor och svar finns samlade. 
  • Plattformen har en väldigt bred andrahandsmarknad där du både kan sälja och köpa lån. 
  • Bolaget har ett högt omdöme på Trustpilot. Faktum är att de har hela 4,7 i poäng vilket kan anses som högt. 
  • Du kan sätta in så lite som 1 euro och börja investera direkt. 
  • Att investera är helt avgiftsfritt vilket är väldigt bra om du i så stor mån som möjligt vill hålla ned kostnaderna. 

Det finns, som ovan nämnt, mycket mer information om Bondora och deras tjänster som kan ge dig en klarare bild av plattformen men vårt bästa tips är egentligen att testa själv. Som vi berättade ovan kan du investera så lite som 1 euro vilket de allra flesta utav oss kan avvärja. Då kan du prova själv och på så vis få en än mer detaljerad bild av hur plattformen fungerar och om det är något för dig. 

0/5 (0 Reviews)