Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Skogsaktier – 6 bästa skogsaktierna du kan investera i 2022

Skogsaktier

Är du intresserad av att investera i skogsaktier?

Bra!

Om du är intresserad hur bolag arbetar med skog på ett eller annat vis och vill sprida riskerna i din portfölj så kan skogsaktier vara en bra idé. 

Vi har därför valt att skapa den här artikeln för att hjälpa dig bli inspirerad och att hitta skogsbolag som du kan investera i.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Vad är en skogsaktie?

En skogsaktie är en aktie för ett bolag som arbetar med skog på ett eller annat vis. Det kan vara att man använder trä i sin produktion, att man investerar i skog eller äger och förvaltar skogar. Dessa anses ofta vara ganska säkra investeringar och bra för att riskfördela portföljen.

6 största skogsbolagen i Sverige

Det finns många olika skogsbolag i Sverige och många av dessa är stora och välkända aktiebolag. Det finns därför en hel del olika bolag att titta på som kan ha lite olika typer av verksamhet. Vi ska titta på 6 av Sveriges mer kända exempel, flera är redan populära aktier idag.

Stora Enso

Stora Enso är en koncern där du hittar flera olika skogsbolag. Man arbetar i grunden med att tillverka kartong och papper, men har börjat fokusera mycket på förnyelsebart material. Bolaget har verksamhet i över 30 länder och har mer än 25 000 medarbetare, så det är ett väldigt stort bolag.

SCA

Det här är ett av Sveriges absolut största skogsbolag och är den största skogsägaren i norra Europa. Här hittar du bland annat produktion av wellpapp, papper och pappersmassa men också virke som används både av privatpersoner och träindustrin.

Holmen

Holmen äger och förvaltar väldigt mycket skog i Sverige, tittar du på omsättningen så är det Sveriges tredje största skogsbolag. Man har också produktion av byggmaterial, förpackningsmaterial samt papper för tryck.

BillerudKorsnäs

Det här är ett innovativt företag som bland annat försöker utveckla nya produkter, exempelvis vill man att pappersbaserade produkter ska ersätta mycket av den plast vi använder idag. Man arbetar med många olika typer av förpackningsprodukter där man använder trä vid produktionen.

Ahlstrom-Munksjö

Ahlstrom-Munksjö är ett finskt och svenskt skogsindustriföretag som bland annat tillverkar olika typer av papper, isoleringsmaterial, glasfibermaterial, förpackningar och etiketter. Företaget bildades 2017 genom att man slog ihop Ahlstrom Abp och Munksjö Oyj. Man har runt 8000 anställda idag.

Rottneros

Rottneros är framför allt kända för att vara några av världens främsta experter på pappersmassa och relaterade produkter. Företaget har tillverkat pappersmassa i över 125 år och är därför också ett av Sveriges första företag inom branschen.

Så kan du investera i skogsaktier

Det är väldigt enkelt att börja investera i skogsaktier. Det finns många aktier på den svenska börsen så du behöver sällan titta längre än svenska aktieplattformar. Att skapa ett konto hos en av dessa tar bara några minuter, du kan sedan investera även i många andra aktier som intresserar dig.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare och är framför allt rekommenderad för den som ska spara långsiktigt. Du har ett väldigt stort utbud och det finns också många skogsaktier. Avanza har inte bara ett stort utbud för svenska aktier, det finns också gott om aktier från utländska börsen.

Ska du investera kortsiktigt och är intresserad av exempelvis day- eller swingtrading så bör du i stället titta på eToro. Det är en av de internationellt ledande tradingplattformarna och plattformen är bland annat känd för sina låga avgifter och sitt stora utbud.

Avanza logo
5/5
etoro logo
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Ditt kapital är i fara. Andra avgifter tillkommer. För mer information, besök etoro.com/trading/fees.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Att öppna ett konto tar inte lång tid och du kan sedan börja investera. Använder du en svensk plattform som Avanza kan du välja flera olika kontotyper, en ISK är det som vanligtvis rekommenderas. Det är ett typ av aktiekonto där du betalar en väldigt låg skatt på hela din portfölj, i stället för en hög skatt på den vinst du gör. Du använder sedan ditt ISK eller aktiekonto för att förvara dina innehav.

Steg 3: Sök efter aktie

När du nu har ett konto och är redo att köpa din första aktier är det dags att hitta ditt första innehav. Är du till exempel intresserad av aktierna vi tittade på i listan längre upp så bör du då läsa på mer om bolaget som intresserar dig.

Hos Avanza kan du längst upp i högra hörnet hitta ett sökfält. Skriv in aktiens namn eller förkortning och välj aktien som dyker upp i sökresultatet. Du tas då till aktiens sida på Avanza där du hittar viktig information om bolaget, kursen och nyheter om aktien.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Har du ett aktiekonto och har satt in pengar på kontot så kan du nu köpa din första aktie. Hos Avanza gör du det direkt på sidan för den specifika aktien. Du anger hur mycket du vill investera eller antalet aktier du vill köpa, du kan också ange lite andra uppgifter om den position du ska ta i aktien, men för nybörjare är det vanligast att man köper aktien för marknadspriset.

Varför ska man investera i skogsaktier?

Skogsbolag ses som ganska säkra aktier, framför allt när man tittar på etablerade skogsaktier. Det är en industri där produkterna har en enorm efterfrågan och bolagen har ofta stabila kurser. Det här gör skogsaktier till en bra investering om du är ute efter något långsiktigt.

Det här gäller framför alltför bolag som försöker framtidssäkra sina bolag genom innovation och hållbarhet. Dessa har en framtid även med minskad träkonsumtion, vilket är viktigt då det är något som kan komma att bli viktigt för skogsbolagen i framtiden.

Skogsbolag ses som säkra

Skogsbolag ses som ganska säkra aktier, framför allt när man tittar på etablerade skogsaktier. Det är en industri där produkterna har en enorm efterfrågan och bolagen har ofta stabila kurser. Det här gör skogsaktier till en bra investering om du är ute efter något långsiktigt.

Det här gäller framför alltför bolag som försöker framtidssäkra sina bolag genom innovation och hållbarhet. Dessa har en framtid även med minskad träkonsumtion, vilket är viktigt då det är något som kan komma att bli viktigt för skogsbolagen i framtiden.

Diversifiera portföljen

Det är sällan en bra idé att bara fokusera på en eller två typer av aktier. För att fördela risken så är det bra att investera i olika branscher och just skog är en bra investering för att riskfördela.

För att riskfördela är det bra att ha många olika typer av innehav i portföljen, men det är samtidigt viktigt att du tar in innehav som du känner till och där du har gjort din egen analys.

Skog blir värdefullare

Skog är något som man räknar med kan bli en bristvara i framtiden. Det här gör att priset stadigt går upp och långsiktigt innebär det att skogsaktier kan bli otroligt lönsamma. Det beror samtidigt på hur industrin utvecklas och hur vi väljer att använda dessa produkter i framtiden, det är inte utan risk.

Nackdelar med att investera i skogsbolag

Skogsaktier är inte helt perfekta och precis som med andra investeringar så finns det alltid risker. Det är viktigt att du tänker på dessa innan du går in med ditt kapital. Sedan kan olika bolag också ha andra risker för just deras verksamhet.

Är du istället intresserad av att ta dina investeringar ifrån marken och ut i rymden så rekommenderar jag vår artikel där vi listar 12 riktigt spännande rymdbolag.

Osäker framtid för industrin

Med innovation och mer fokus på hållbarhet så är det svårt att säga exakt hur framtiden ser ut för skogsaktier. Med lagändringar om hur vi får kapa träd kan det till exempel vara svårare för bolagen att fortsätta tillverka sina produkter på samma sätt.

Konjunkturberoende

Skogsaktier beskrivs ofta som säkra investeringar där kurserna ofta är stabila. Det betyder däremot inte att aktierna är helt säkra, låg- och högkonjunktur påverkar kursen precis som med andra branscher.

Inte lika bra för trading

Många skogsaktier har stabila kurser och det kan därför vara svårare investeringar för kortsiktig trading. Det kan finnas undantag beroende på vilka bolag du tittar på, men rent generellt så är skogsaktier inte lika populära bland day- och swingtraders.

Är du osäker på om du vill investera i ett enda bolag så har vi lösningen. Vi därmed skapat en artikel där vi går igenom vad en råvarufond är och vad du kan investera i.

FAQ - Vanliga frågor om skogsaktier

Är du inte insatt i skogsaktier så är det bra att lära sig lite mer om hur dessa fungerar och vad en skogsaktie är.

Vad är en skogsaktie?

Skogsaktier är bolag som aktivt äger, förvaltar eller använder skogen i sin verksamhet. Det kan därför vara allt från skogsägare till pappersbruk.

Vart kan jag investera i skogsaktier?

Det finns gott om skogsaktier på handelsplattformar som Avanza samt tradingplattformar som eToro.

Vilket skogsbolag är störst i Sverige?

Sveriges största skogsbolag om man tittar på omsättningen och som är noterat på börsen är Stora Enso, följt av SCA och Holmen.