Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Vad är skillnaden på Swingtrading och Daytrading → Vi förklarar skillnaden!

Skillnaden på swingtrading och daytrading

Vilka är de största skillnaderna på Swingtrading och Daytrading?

De största skillnaderna på swingtrading och daytrading är att med swingtrading så handlas värdepapper oftast bara under några dagar och i vissa fall veckor om du fått en bra position. Daytrading är i grunden precis som det låter, att värdepapper handlas under endast några minuter eller timmar.

etoro logo
4,0 av 5
4/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD-certifikat hos den här leverantören. Du bör överväga om du har råd att ta hög risk och potentiellt förlora pengar

Innehållsförteckning

Vilken nätmäklare är bäst om du vill börja med swingtrading eller daytrading?

Innan du börjar så är det viktigt med en bra plattform som erbjuder bra verktyg och funktioner för din handel. Inte alla mäklare är lämpade för handel på kortare sikt, utan det finns specifika mäklare som är bättre för detta.

Det finns väldigt många mäklare på marknaden så du bör inte ha några som helst bekymmer att hitta en som passar. Beroende lite på vilka metoder du är ute efter så kan det framförallt vara intressant att titta på en som erbjuder komplexa instrument som CFD. 

Det är viktigt att du förstår hur CFD fungerar innan du använder det, men det kan ge dig en fördel när du ska börja köpa aktier, fonder.

NätmäklareeToroAvanza
Tidshorisont av köpKortsiktigtLångsiktigt
AktierJaJa
FonderJaJa
CFDJaNej
RåvarorJaJa
ForexJaNej
ETFJaJa
IndexJaJa

1. eToro

Etoro är den bästa mäklaren för kortsiktiga investeringar där man arbetar med låga procent. En stor del av deras plattform är helt riktad till just daytrading och man erbjuder bland annat CFD.

Vidare så är deras utbud av aktier och fonder ganska stort. Det här gör det perfekt för handel inom en mängd olika kategorier där ens analys framförallt består av hur aktien ska gå under dagen.

Sidan straffar däremot inte den som vill sitta längre på sina positioner. I slutändan så med de instrument som du får på denna plattform så är den däremot bäst för daytrading och swingtrading. Ska du sitta med en position i flera år så kan det vara bättre att titta på vårt nästa förslag i listan.

Innan du börjar med handel genom CFD så är det viktigt att du förstår hur CFD faktiskt fungerar. Det är väldigt riskfyllt men kan också ge en bättre avkastning när du tar dina positioner. I längden kan det göra en stor skillnad för den som sysslar med handel där man säljer av sina positioner efter en eller ett par dagar.

Att öppna ett konto hos eToro går snabbt och du kan komma igång på bara ett par minuter. Att sätta in sitt kapital går också snabbt och det finns flera bra betalningsmetoder. Sedan är det bara att köpa aktier. Du kan handla aktier, fonder och i vissa fall är det uteslutande CFD som erbjuds, i andra fall kan du lägga dina pengar på den riktiga tillgången.

Support finns bland annat deras egen plattform där du skickar in ärenden, så ingen e-post behövs.

etoro logo
5/5

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD-certifikat hos den här leverantören. Du bör överväga om du har råd att ta hög risk och potentiellt förlora pengar

2. Avanza.se

Avanza är istället ett utmärkt val för långsiktiga köp. Sidan är väldigt enkel att använda för både nybörjare och erfarna investerare. Det är också Sveriges mest populära aktör, så du är i gott sällskap med över en miljon andra investerare, många av dessa är småsparare.

Denna plattform är därför inte att rekommendera för den som ska investera på kort sikt. Det erbjuds inte lika bra verktyg som du får hos eToro och du har inte heller lika många CFD, även om det finns till viss del.

Med denna plattform får du också tillgång till ett ISK, vilket innebär att du inte behöver skicka in något till Skatteverket och du får en låg skatt på hela din portfölj. Det här är framförallt förmånligt när man ska investera långsiktigt och är ett bra sätt att spara in på kostnader kopplat till sparande.

Att öppna ett konto går snabbt och du kan sedan börja investera. Vill du ha CFD så är det som sagt bättre att du lägger din tid på eToro. Du kan också använda båda, den ena för ditt sparande över lång tid och den andra för kortsiktiga investeringar genom till exempel CFD.

Bra och svensktalande support finns det också där du kan använda telefon, e-post och meddelande.

Avanza_logotyp
5/5

Vad är swingtrading?

Swingtrading är en typ av strategi inom trading där du håller i dina aktier under en väldigt kort period, ofta bara några dagar som mest. Tanken är att tjäna på korta rörelser i kursen. Det här gör swingtrading till en ganska riskfylld strategi om du är en nybörjare, så det gäller att vara försiktig om du inte är beredd på risken som den för med sig.

Men hur mycket kan man egentligen tjäna? Vi har skapat en artikel om just hur mycket man kan tjäna på swingtrading.

Samtidigt så måste man vara ganska flexibel när man ska syssla med swingtrading. Ibland kan det till exempel vara värt att sitta med sitt innehav i ett par veckor när man har fått en väldigt bra position.

Oavsett så är det en populär strategi på börsen när det gäller aktier, fonder och andra värdepapper och som daytrader kan det vara bra att känna till denna typ av trading fungerar. Läs mer om swingtrading och vad du behöver veta, samt hur du minskar risken att du förlorar pengar på att använda strategin.

Vi ska dels gå igenom vilka för- och nackdelar du får med kortsiktig handel, men också hur du ska analysera innan du börjar handla aktier och andra innehav med ditt kapital. Du får också lära dig mer om daytrading i allmänhet, vad är skillnaden på swingtrading och daytrading till exempel. Vi hjälper dig också att hitta en bra mäklare där du snabbt kommer igång med ett konto och kan investera ditt kapital.

Fördelar

Det finns en del fördelar med att handla finansiella instrument genom swingtrading, inte minst när det gäller små vinster på marknaden. Din analys behöver till exempel inte följa samma kriterier som den som ska investera på lång sikt, istället är det viktigare att du ser att en mindre rörelse åt rätt håll ska ske inom närtid.

Det här innebär att aktier som du köper inte behöver ha en långsiktig potential. Du är alltså inte lika beroende av att hitta bolag med en otrolig potential, utan det räcker med att du ser en trend på kort sikt som passar din handel.

En annan fördel är att du kan använda många olika strategier. Swingtrading är en strategi, men det finns många olika sätt att applicera den på. Du får därför mycket variation och olika typer av swingtrading har sina egna för- och nackdelar. Det kan också vara ett bra sätt att komma in i daytrading på.

Vill du fortsätta lära dig om olika swingtrading strategier så rekommenderar vi vår artikel där vi går igenom de mest populära swingtrading strategierna.

Till skillnad från den som letar efter långsiktiga innehav så är du inte heller beroende av att bolaget måste ha en långsiktig potential. Det här innebär att det inte egentligen finns någon gräns på hur mycket vinst du kan ta hem på denna typ av trading. Blir du riktigt duktig på det så kan du till och med använda swingtrading för att bli en daytrader på heltid och göra det som ett jobb.

Risker

Swingtrading kommer med en hel del risk och det är viktigt att du är försiktig när du gör den här typen av trading och ska börja investera. Kortsiktig handel kan ganska lätt gå fel och det gäller att ta det lugnt om du förlorar pengar. Det är också viktigt att du endast går in med pengar som du har råd att förlora, gå aldrig in med kapital som du behöver i vardagen.

Sedan så måste du komma ihåg att trendtrading kan komma med en stor risk. Ett företag kanske går upp långsiktigt, men med kortsiktig handel så är det inte lika lätt att veta hur kursen ska röra sig per dag eller vecka. En aktie med mycket potential kan fortfarande gå ned kortsiktigt, kursen rör sig trots allt i vågor och rakt upp eller ned.

Den här typen av trading kan vara väldigt lukrativ men med den risk som kommer med den så är det viktigt att du tar det försiktigt och har tålamod. Du måste också kunna acceptera att du ibland förlorar pengar, det viktiga är att du i det stora hela går med vinst.

etoro logo
5/5

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD-certifikat hos den här leverantören. Du bör överväga om du har råd att ta hög risk och potentiellt förlora pengar

Vad är daytrading?

Daytrading är i grunden väldigt likt swingtrading men är på ännu kortare sikt. Om swingtrading innebär trading över flera dagar eller veckor, så är daytrading handel över ett par minuter eller timmar.

När man sysslar med daytrading så gör man det endast när marknaden är öppen, man behåller alltså inga innehav över natten. Det här kan komma med en hel del risk men det kan också vara väldigt lukrativt.

Det som är viktigt med den här typen av trading är att du tar det försiktigt och försöker göra förnuftiga köp. När du bara ska investera per dag och inte över flera dagar eller veckor så är det bra att du förstår hur en teknisk analys fungerar och att du förstår mer om hur marknaden fungerar. Att förstå saker som glidande medelvärde och ha en bra insikt i komplexa instrument kan vara bra för att du ska ha en så bra chans som möjligt.

Daytrading är med andra ord något som kräver att man är ganska kunnig och att man förstår hur aktier och fonder fungerar, annars finns det en risk att du förlorar dina pengar och får mer förluster än vinster. Sedan så är inte den här typen av handel för alla, en del kan känna att det är stressigt och väldigt många som ger sig på det slutar, ofta på grund av förluster eller att det är mer jobb än det är värt.

Fördelar

Daytrading kan som sagt vara väldigt lukrativt och precis som med swingtrading så är du inte lika beroende av att företaget har en långsiktig potential. En stor del av dina köp kommer att baseras på en teknisk analys, en temporär trend, nyheter och så vidare. Det här ger dig mycket variation och du får många olika situationer där du kan kliva in i ett bolag, och sedan sälja dina aktier senare under dagen.

Du måste inte heller använda den här sortens strategi för att livnära dig på det, det finns många som använder den för att ordna lite extra pengar. Du kan också få mer kapital som du sedan kan gå in med i dina långsiktiga positioner.

Det finns med andra ord många olika skäl till att börja med daytrading men det är som sagt viktigt att man förstår att det inte är en dans på rosor. Du kan lätt förlora pengar om du inte är försiktig och det kräver en annan typ av analys än den man brukar göra inför mer långsiktiga positioner.

Även om det finns en del fördelar med den här typen av handel så är det bra att läsa på om riskerna innan du börjar handla och investera ditt kapital i olika aktier.

Risker

All form av trading kommer med risker men handel per dag är väldigt annorlunda från vanligt småsparande, så det är viktigt att veta vad man ger sig in i innan man börjar handla och eventuellt går med förluster.

Handel på kort sikt ger inte en hög avkastning på kort sikt, utan målet är att du ska ordna mindre vinster som i längden blir till en större summa. Att förlora pengar på en trade eller två är alltså inte allvarligt, utan det viktiga är att du går med vinst i slutändan.

Det är också viktigt att du förstår marknaden innan du börjar med den här typen av strategi och intar några positioner. Du kan till exempel använda dig av teknisk analys, nyheter och andra metoder för att hitta dina framtida positioner.

Samtidigt så kan det vara bra att komma ihåg att den här typen av strategier inte kommer att göra dig till en krösus över en natt. Tittar man på sociala medier så kan det lätt se ut som att man spenderar många dagar med att lata sig, men faktum är att daytraders jobbar hårt och framförallt i början kan det vara lätt att förlora pengar. Du bör därför också fundera på om det här verkligen är en typ av handel som passar dig, för det gör det inte för alla. För en del är det bättre med långsiktigt sparande eller till och med swingtrading.

Tidshorisonten på handeln

När det gäller swing så handlar man ofta aktien med tanken att hålla i den ett par dagar eller veckor. Exakt vad man väntar på beror på strategin men det kan till exempel handla om en kommande rapport eller att du räkna med en uppgång på grund av en tidigare nedgång, alltså att kursen ska återställa sig.

Daytraders handlar istället över ett par timmar eller max dagen ut. En sådan trade behåller man alltså inte över natten, utan då blir det istället en swing.

Det handlar som sagt inte om att gå med någon enorm vinst, utan det man är ute efter med sin trade är en liten vinst. Tittar man på en enda trade som har gjorts av en dagstrader så kan det se väldigt ynkligt ut, men det är när man tittar på till exempel en hel vecka eller månad som man ser det riktiga resultatet.

Gör du en lyckad trade och sedan upprepar det fem gånger i veckan så kan det till slut bli ganska mycket. Om du skulle gå upp en procent per trade så skulle det innebära tjugo procent per månad, vilket är bra mycket bättre än vad marknaden i allmänhet ser.

Övrigt bra att veta

Trading där man investerar i en aktie under en väldigt kort tid kan vara väldigt förmånligt erbjuda en avkastning som i längden kan bli ganska märkvärdig. Det är som sagt ändå viktigt att du inte lägger ned några pengar som du inte har råd att förlora, för det kan alltid hända. En vinst är såklart inte garanterad och det bör du tänka på innan du börjar öppna en trade kortsiktigt.

Många mäklare erbjuder däremot den här typen av handel där du kan öppna positioner kortsiktigt. Ibland finns det även hävstång för att du ska få en större vinst på din trade, men det här ger dig såklart också en mycket högre risk, så det är något du bör vara försiktig med. Bara för att en sida erbjuder det här så behöver du inte öppna en trade med hävstång, utan du kan alltid gå in i en position utan.

För många kommer day- och swingtrading inte att vara rätt strategi. Det kan kännas stressigt och i många fall riskfyllt. Hör du till den kategorin så är det bättre att du satsar mer långsiktigt. Köp då en aktie baserat på en ordentlig analys, gärna både en fundamental och teknisk analys. Över tid så får du ofta en bättre avkastning på en aktie än när du går in kortsiktigt. Men även vid dessa investeringar så är inte vinster garanterade och man vet aldrig vad som kommer att hända på marknaden.

etoro logo
5/5

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD-certifikat hos den här leverantören. Du bör överväga om du har råd att ta hög risk och potentiellt förlora pengar.