Så mycket pengar kan man tjäna på swingtrading 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Så mycket kan du tjäna på swingtrading

Du kan tjäna mellan 10% till 40% årlig avkastning genom Swingtrading om du är duktig och lyckas bra med din trading strategi. Hur mycket du tjänar i slutändan beror på faktorer som antal transaktioner, storlek på transaktionerna och hur många gånger du lyckas med en lönsam trade.

Enligt flera källor online så lyckas cirka 10% av swingtraders att tjäna pengar. Det innebär att resterande 90% inte tjänar några pengar eller faktiskt förlorar pengar. 

En typisk lönsam och framgångsrik swingtrader får ofta bara hälften av sina affärer lönsamma. Det är dock möjligt att endast göra 40 % i vinst men ändå gå i vinst totalt sett.

Innehållsförteckning

Hur mycket pengar krävs för att börja med swingtrading?

Att komma igång med swingtrading är enkelt och det behövs inte ett speciellt stort kapital för att börja. Med vissa aktiemäklare kan du komma igång med enbart ett par tusenlappar. 

Det som avgör hur stor din startsumma bör vara är hur mycket du betalar i courtage. Courtage, även kallat kommission, är den avgift du betalar när du handlar med aktier. Denna summan betalas till din aktiemäklare. Betalar du mycket i courtage blir din vinst mindre då en stor del av vinsten går till aktiemäklaren. Det är därför viktigt att du jämför olika aktiemäklare noggrant innan du bestämmer dig för vilken du vill använda. 

Det är också viktigt att du enbart lägger in så pass mycket pengar som du har råd att förlora. Lägger du in allt för mycket pengar, och förlorar på din swingtrading, riskerar du att överskuldsätta dig själv. 

Bästa mäklaren för swingtrading

Det finns olika aktiemäklare du kan använda för att komma igång med swingtrading. Vilken mäklare  du väljer är ett viktigt beslut både sett till hur resultatet kommer bli men också hur din upplevelse kommer att vara. 

Vi rekommenderar IG, för dig som vill köpa och sälja mer frekvent. Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank fungerar också men är mer inriktat på ett långtidssparande.

Populär aktör i Sverige
IG
4.5

IG Markets erbjuder tillgång till mängder av finansiella instrument och investerare kan handla många olika värdepapper. IG Academy erbjuder sina kunder kostnadsfri utbildning med mängder av resurser. De flesta traders förlorar pengar på CFD-kontrakt, speciellt nybörjare. 

Fördelar:
  • Pålitlig och reglerad aktör
  • Världens ledande CFD-aktör (omsättning)
  • Handla aktier, index, valutor, krypto m.m.
  • Svensktalande support
  • Kostnadsfri utbildning för nya traders
Nackdelar:
  • Ingen copytrading
  • Aningen högre avgifter för CFD jämfört med konkurrenter
Öppna konto IG recension
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar. Affiliatelänk.

2. Avanza

Planerar du däremot att göra mer långsiktiga köp eller investeringar rekommenderar vi aktiemäklaren Avanza som är Sveriges största nätmäklare. 

Avanza_logotyp
5/5

Vad är mest lönsamt av swingtrading och daytrading?

Har du funderat på att komma igång med swingtrading har du förmodligen också stött på begreppet daytrading. Låt oss gå igenom vad som skiljer begreppen åt men också vilket alternativ som är mest lönsamt. 

Skillnaden mellan swingtrading och daytrading

Det är många som blandar ihop begreppen swingtrading och daytrading. Både daytrading och swingtrading innebär mer eller mindre kortsiktig handel med värdepapper. Men det är inte samma sak. Det är egentligen olika handelsstrategier och det som skiljer dem åt är främst tidsramen.  

Swingtrading

Definierar en trend på marknaden och utnyttjar den under en kortare tidsperiod. Hur länge en trade är öppen avgörs främst av hur länge trenden håller i sig. En position skulle kunna stängas samma dag som den öppnats, men i vissa fall kan den också vara öppen i flera veckor. 

Vill du lära dig allt om swingtrading, då kan du fortsätta läsa vår totala guide där vi går igenom allt. Vi har även publicerat en artikel där du kan lära dig om olika Swingtrading strategier.

Daytrading

Daytrading däremot innebär att handel sker under en handelsdag. Positioner som öppnats under en dag stängs alltid innan den dagen är över. Daytrading är mycket mer tidskrävande jämfört med swingtrading och många jobbar med detta på heltid.

Är du mer intresserad av daytrading så har vi skrivit en ultimat guide där vi går igenom allt om daytrading och hur du börjar med det.

Vilket är mest lönsamt?

Då Swingtrading och Daytrading är två olika handelsstrategier är det svårt att jämföra vilket som är mest lönsamt. Generellt är det rekommenderat att starta med swingtrading framför daytrading eftersom det är betydligt mindre tidskrävande. 

Daytrading kräver ett engagemang på flera timmar per dag. Därmed kan det vara svårt att ha ett vanligt jobb. Många daytraders har inget vanligt jobb utan sitter med daytrading större delen av sin tid. 

Swingtrading kräver också ett engagemang men absolut mindre än daytrading. Detta eftersom swingtrading har en längre tidshorisont. 

Lägger du en stor del av din tid på daytrading blir generellt det mer lönsamt, men du behöver spendera väldigt mycket tid vilket gör att många anser att swingtrading är mer lönsamt, sett till din tid och avkastning. 

Viktigt att tänka på innan du börjar

Innan du sätter igång med swingtrading finns det ett par saker du bör veta om. Nedan går vi igenom ett par viktiga punkter vi tycker du bör veta om men också ett par risker som finns. 

Hög risk

Precis som med andra tradingstrategier löper du risk att förlora dina pengar när du testar swingtrading. Det är därmed en hög risk. Så många som 68 % av privata investerare förlorar pengar när de börjar med swingtrading. 

Använd pengar du har råd att förlora

Detta är väldigt viktigt. För att inte skuldsätta dig själv är det viktigt att du har råd att förlora de pengarna du lägger in i swingtradingen. Det är inte alls säkert att du kommer vinna tillbaka dina pengar. Som vi nämnde ovan är det så många som 67 % av de privata investerarna som förlorar pengar på swingtrading.

Lägg tid på att utbilda dig

Genom att hela tiden hålla dig uppdaterad och utbilda dig inom swingtrading gör att du kan få ett bättre resultat.

Börsen och marknaderna förändras ständigt och det som fungerade igår är inte säkert att det kommer fungera idag. Försök därmed att alltid ligga ett steg före genom att hålla dig uppdaterad och lära dig nya saker. 

Det kan du antingen göra genom att hitta relevanta utbildningar eller kurser. Det finns också många forum på nätet där du kan nätverka med duktiga swingtraders. 

Se upp för höga transaktionskostnader

Att hålla nere dina kostnader är viktigt för att få ditt konto att växa så fort som möjligt. Kanske ett par kronor i provision inte låter speciellt mycket men i det långa loppet blir det en hel del. 

Det finns många mäklare som erbjuder gratis courtage vilket gör det lättare för nybörjare att börja med swingtrading. 

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.