Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Börja månadsspara i aktier och fonder i december 2022

månadsspara aktier fonder sparkonto

Du har med största sannolikhet hittat till den här artikeln för att du vill börja månadsspara. Ett månadssparande på börsen ger dig en extrem kraft över tid och jag kommer i den här artikeln gå igenom teoretiska resultat.

Det är också viktigt att förstå att det finns flera sätt att månadsspara. Du kan bl.a. månadsspara i aktier eller fonder men det går även att göra på ett sparkonto. Här är ett par utvalda punkter som jag går igenom i artikeln:

På bara 5 minuter kommer du igång med ditt nya sparande, låt mig hjälpa dig på vägen…

Let’s go!

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Varför ska man månadsspara?

Att börja månadsspara ett bra sätt att bygga upp kapital över tid. Det är viktigt att få in sparande som en naturlig del i sin ekonomi. 

Att ha en automatisk överföring direkt när lönen kommer är bra för att inte riskera att pengarna används till annat. 

Många gånger sparar man av det som blir kvar efter räkningar och konsumtion, istället för att sätta av direkt när lönen kommer.

Hur mycket kan man spara över tid?

Man behöver inte spara stora summor för att det på sikt skall bli mycket pengar. Har man tålamod och sparar regelbundet, blir det med tiden en snöbollseffekt och sparandet växer sig större och större. 

Se räkneexempel: 

  • Vi utgår ifrån att du har en nettoinkomst på 20.000 kr/ per månad och du sparar 10%, 2000 kr
  • Sparar du 2000 kr i månaden med en avkastning på 7% per år från börsen så kan du teoretiskt ha 342.103 kr efter 10 år
  • I exemplet utgår vi ifrån att du har 0 kr från starten
  • Av de 342.103 kr är ca 100.000 kr avkastning från börsen
ÅrStartvärdeÅrets sparandeAvkastning (kr)Värde vid årets slutÅrets sparande (ack.)
Avkastning (ack.)
10kr24 000 kr760kr24 760 kr24 000 kr760kr
224 760 kr24 000 kr2 493 kr51 254 kr48 000 kr3 254 kr
351 254 kr24 000 kr4 348 kr79 602 kr72 000 kr7 602 kr
479 602 kr24 000 kr6 332 kr109 935 kr96 000 kr13 935 kr
5109 935 kr24 000 kr8 456 kr142 391 kr120 000 kr22 391 kr
6142 391 kr24 000 kr10 728 kr177 119 kr144 000 kr33 119 kr
7177 119 kr24 000 kr13 158 kr214 278 kr168 000 kr46 278 kr
8214 278 kr24 000 kr15 760 kr254 038 kr192 000 kr62 038 kr
9254 038 kr24 000 kr18 543 kr296 582 kr216 000 kr80 582 kr
10296 582 kr24 000 kr21 521 kr342 103 kr240 000 kr102 103 kr
Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren enligt Aktieskolan

Månadsspara i fonder

Månadsspara i fonder

Genom att månadsspara i fonder, köper du fonder varje månad för de pengar du sätter av till sparande. På så sätt snittar du in dig i marknaden genom att köpa vid olika tillfällen, då kommer du att träffa olika lägen i marknaden och köpa både på botten, toppen och däremellan. 

Fonder passar också dig som inte själv vill vara aktiv i urvalet av bolag och hur pengarna skall fördelas med en fond sköter förvaltaren det åt dig. Vill du lära dig mer steg för steg hur du börjar investerar i fonder så kan du kika på min artikel om hur du börjar spara i fonder.

1. Välj en nätmäklare

Sparande har blivit mer och mer trendigt under de senare åren och något fler och fler ägnar sig åt. Genom att synas mycket i sociala medier är det lätt att fånga upp mångas intresse och det är något som både Avanza och Nordnet lyckats bra med. 

De har båda mycket bra och lättillgänglig information, arbetar mycket för att hitta en enkelhet i sparandet och har en bra översikt på hemsidan med mycket bra information. 

Vi rekommenderar Avanza som flera år i rad vunnit “nöjdaste sparare”

Avanza har flera år i rad vunnit pris för “nöjdaste sparare” och Avanza har verkligen lyckats med att synas och skapat en enkelhet för sparande. Man ser ofta Avanza i sociala medier i form av inlägg, bloggar mm. 

Avanza har också skapat en sida som är enkelt att navigera sig fram i och man får en bra överblick över ens ekonomi och sparande. Det finns också mycket bra information att ta del av oavsett kunskapsnivå. Avanza driver sin egna webbtidning Placera, Avanzapodden och det finns också ett forum där man tank utbyta information med varandra och mycket annat.

2. Öppna ett investeringssparkonto

Du kan enkelt öppna ett ISK via din internetbank och börja spara direkt genom att göra en överföring. Med ett ISK kan du på ett enkelt och smidigt sätt investera i aktier, fonder och andra finansiella produkter. En fördel är att du inte själv behöver deklarera dina köpa och sälj transaktioner utan istället dras en schablonskatt. Är du mer intresserad av att lära dig mer så kan du kan läsa mer i min artikel om ISK

3. Välj vilka fonder du vill äga i din fondportfölj

Att välja fonder till sin portfölj kan vara svårt då det finns ett enormt utbud att välja mellan. Ett bra tips är att välja fond efter hur fonden presterat, vilka avgifter fonden har samt efter vilken risknivå du vill ha. Det finns flera olika inriktningar på fonder:

 

Fonderna har också olika inriktning efter geografiskt område, bransch med mera som du kan välja mellan beroende på vad du tror på och vill investera. Det kan vara bra att sprida sina pengar och inte välja enbart en fond, på sätt sprider du också risken. 

Du kan även testa Avanzas fondportföljgenerator för att skapa en femstjärnig fondportfölj.

4. Sätt upp ett automatiskt månadsspar i fonderna

Att sätta upp ett månadsspar är bra om du sparar på lång sikt. Genom att köpa den eller de fonder du valt varje månad snittar du in dig i marknaden. 

Det betyder att du köper vid olika tillfällen och träffar på så sätt botten, toppen och däremellan. På så sätt sprider du risken och blir inte lika känslig för förändringar i marknaden.

Månadsspara i aktier

Månadsspara i aktier

Att köpa aktier med en automatisk överföring varje månad är tyvärr inte möjligt. Däremot kan du ha en automatisk överföring till de konto du köper ifrån och gå in och köpa själv varje månad. 

På så sätt håller du dig även informerad om hur det går för aktierna du investerar i och vad som händer. Genom att investera i bolag och branscher du själv har ett intresse i blir det också riktigt roligt att följa sina investeringar.

1. Välj en nätmäklare

Sparande har blivit mer och mer trendigt under de senare åren och något fler och fler ägnar sig åt. Genom att synas mycket i sociala medier är det lätt att fånga upp mångas intresse och det är något som både Avanza och Nordnet lyckats bra med. Här har vi skapat en lista på nätmäklare.

De har båda mycket bra och lättillgänglig information, arbetar mycket för att hitta en enkelhet i sparandet och har en bra översikt på hemsidan med mycket bra information. 

Vi rekommenderar Avanza som flera år i rad vunnit “nöjdaste sparare”

Avanza har flera år i rad vunnit pris för “nöjdaste sparare” och Avanza har verkligen lyckats med att synas och skapat en enkelhet för sparande. Man ser ofta Avanza i sociala medier i form av inlägg, bloggar mm. 

Avanza har också skapat en sida som är otroligt enkel att navigera i och man får en bra överblick över ens ekonomi och sparande.

2. Öppna ett investeringssparkonto

Med ett ISK kan du på ett enkelt och smidigt sätt investera i aktier, fonder och andra finansiella produkter. En fördel är att du inte själv behöver deklarera dina köpa och sälj transaktioner utan istället dras en schablonskatt.

3. Välj vilka aktier du vill äga i din aktieportfölj

Att veta vilka aktier man skall investera i kan vara svårt. Genom att investera i stora och stabila bolag som har en bra historik ökar chansen för att det också kommer fortsätta gå bra. . Ett bra sätt att börja är att investera i investmentbolag, de köper aktier i andra aktiebolag. 

De har många likheter med en fond och du får flera bolag i ett. Ett investmentbolag kan ha både noterade och onoterade bolag i sin portfölj. Det är en fördel att investera i branscher där du själv har ett intresse och tror på verksamheten, det kommer också bli betydligt lättare att följa bolaget och hålla sig uppdaterad.

Du kan även hitta mer inspiration från vår artikel om aktietips.

4. Sätt upp en automatisk månadsöverföring till ditt ISK

Sätt upp ett automatiskt månadsspar till ditt ISK varje månad, förslagsvis i samband med att du får lön eller studiebidrag. På så sätt slipper du hålla koll på det varje månad och risken minskar för att man glömmer av det eller spenderar pengarna på annat.

5. Köp aktier varje månad

Genom att köpa aktier regelbundet varje månad för de pengar du sätter av till sparande snittar du in dig i marknaden. Att snitta in sig över tid är ett bra sätt att sprida risken då du köper både på toppen, botten och allt däremellan. 

Många försöker att tajma marknaden och köpa på botten och sälja på toppen. Tyvärr är det väldigt svårt att tajma marknaden och många förlorar på det, det är svårt att se in i framtiden och det leder ofta till att man tar förhastade beslut.

Avanza logo
5/5

Månadsspara på ett sparkonto

Beroende på när du tänkt använda pengarna kan sparkonto vara ett alternativ för dig. Du som behöver pengarna inom snar framtid eller sparar ihop till en buffert, kan sparkonto vara ett bra alternativ. Du kan också ha sparkontot som bas för att sedan investera vidare pengarna på börsen.

1. Välj en sparbank

Avanza har flera år i rad vunnit pris för “nöjdaste sparare” och Avanza har verkligen lyckats med att synas och skapat en enkelhet för sparande. Man ser ofta Avanza i sociala medier i form av inlägg, bloggar mm. Avanza har också skapat en sida som är enkelt att navigera i och man får en bra överblick över ens ekonomi och sparande.

2. Öppna ett sparkonto

3. Välj hur mycket du vill automatiskt spara i månaden

Se över hur din ekonomiska situationen ser ut och hur mycket du har möjlighet att spara varje månad. En bra tumregel brukar vara att spara tio procent av din nettoinkomst varje månad. 

Det viktiga är att du hittar ett belopp som passar din ekonomi och som känns bra. Försök hitta en balans i att spara och att leva nu.

Vanliga frågor om att månadsspara

Vanliga frågor om att månadsspara (FAQ)

Nedan har vi gjort en sammanfattning över de vanligaste frågorna om månadssparande.

Hur mycket bör man månadsspara?

Hur mycket man bör spara varje månad är väldigt individuellt och beror på hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt. En bra tumregel brukar vara att spara tio procent av sin nettolön varje månad, har man möjlighet att sätta av mer är det bra.

En viktig del är att få in det som en rutin varje månad och lägga in det som en automatisk överföring. Ett tips är att lägga in en automatisk överföring i samband med att lönen kommer så att pengarna direkt sätts av för sparande och investeringar, på så sätt hinner man inte spendera dem utan vänjer sig att leva på det som finns kvar.

Hur månadssparar man på bästa sätt?

Att varje månad ha en automatisk överföring till sitt sparande är ett bra sätt att spara, det är annars lätt att glömma sätta av pengar eller att man spenderar dem på annat. Genom att investera de pengar du sätter av varje månad kommer du få en naturlig riskspridning och en långsiktighet i ditt sparande.

Vad man vill investera i är individuellt och beror på en rad olika faktorer men försök att hitta investeringar som du själv har intresse i. Det vanligaste är att man månadssparar på ett sparkonto eller investerar i aktier och fonder.

Tänk på att det många gånger är låg ränta på sparkonton och i många fall ingen ränta. Beroende på vad du sparar till och på vilken sikt så försök att anpassa ditt sparande efter hur din situation ser ut.
Fördelar med att spara månadsvis

Fördelar med att spara månadsvis

En fördel med att månadsspara är att det blir betydligt enklare att planera sin ekonomi. Genom att veta hur mycket av din lön som kommer sättas av varje månad blir det enklare att planera för kommande investeringar samt om din situation skulle komma att förändras.  

Att veta hur börsen kommer att gå och hur aktier och fonder kommer att röra sig är väldigt svårt. Genom att månadsspara får du en jämnare avkastning i portföljen och blir mindre känslig för förändringar i marknaden. 

Att månadsspara är också ett bra sätt att få kontinuitet i sitt sparande och vänja sig vid att leva på en mindre summa pengar. Månadssparar du kommer kapitalet att byggas upp över tid och växa med avkastning och eventuell utdelningar.

Nackdelar med att spara varje månad

Det finns alltid en risk när du investerar pengar. Beroende på sparform är det alltid förenat med olika risker, du kan kan i värsta fall förlora hela det investerade beloppet. Något som många kanske inte tänker på är att det också finns en risk med att lägga pengarna på sparkontot, räntan är idag 0% på många sparkonton och i takt med att inflationen ändras kan pengarna över tid tappa i värde.

Avanza logo
5/5