Bra saker att känna till innan du utsätter din privatekonomi för nya lån

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Att låna pengar kan vara en nödvändighet i vissa situationer. Oavsett om det handlar om att finansiera en bil, renovera hemmet eller hantera oväntade utgifter, är det viktigt att förstå olika typer av lån och vilka alternativ som finns tillgängliga. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika typer av lån, fördelarna med att använda lån med Swish och vilka lån som är bäst för olika situationer.

Olika typer av lån

Det finns många olika typer av lån alltifrån privatlån till Swishlån som man kan ansöka om beroende på sina behov och ekonomiska situation. Här är några vanliga typer av lån: 

1. Privatlån: Ett privatlån är ett lån som man kan använda till vad man vill, till exempel för att finansiera en resa, renovering eller köp av en ny bil. Det är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att man inte behöver lämna något i pant för att få lånet beviljat.

2. Bolån: Ett bolån används för att finansiera köp av en bostad. Det är ett lån med bostaden som säkerhet, vilket innebär att om man inte kan betala tillbaka lånet kan banken sälja bostaden för att få tillbaka sina pengar.

3. Studielån: Studielån är lån som man kan ansöka om för att finansiera sina studier. Det finns olika typer av studielån, både från staten och från privata banker. Studielån har oftast förmånliga villkor och man behöver inte börja betala tillbaka lånet förrän efter avslutade studier.

4. Billån: Ett billån används för att finansiera köp av en bil. Det är ett lån där bilen fungerar som säkerhet för lånet. Om man inte kan betala tillbaka lånet kan banken ta bilen i pant. 
5. Kreditkortslån: Ett kreditkortslån är ett lån som man kan ta genom att använda sitt kreditkort. Det är ett lån med högre ränta än många andra typer av lån och man bör vara försiktig med att inte hamna i skuldfällan genom att använda kreditkortet för mycket. Det är viktigt att noga överväga sina behov och ekonomiska möjligheter innan man ansöker om ett kreditkort. Man bör också jämföra olika kreditkort och räntor för att hitta det bästa alternativet för sin situation. 

Vad är ett Swishlån och hur fungerar det?

Ett Swishlån är ett lån där du kan välja att få dina pengar utbetalade via Swish, det är alltså inte Swish som är lånet. Det är viktigt att du går igenom alla lånevillkor och räntan på lånet när du överväger vilket typ av lån du ska ta. 

Fördelar med att låna pengar med utbetalning via Swish

Swishlån har flera fördelar; Swishlån tillåter oftast mindre lån och lån utan säkerhet, vilket gör att du inte behöver redovisa eller motivera dina utgifter. Låneansökningen gör du smidigt på webben där du identifierar dig med BankID. Det är även bekvämt då de flesta redan är bekanta med Swish och använder det dagligen för olika sorters transaktioner. 

Vilka lån är bäst för olika situationer?

Beroende på din situation och behov kan olika typer av lån vara mer lämpliga. Om du till exempel planerar att köpa en bostad kan ett bolån vara det bästa alternativet, eftersom det oftast har lägre ränta och längre återbetalningstid. 

Om du behöver täcka oväntade utgifter kan ett Swishlån vara det bästa alternativet, eftersom det oftast beviljas inom 24 timmar och utbetalningen sker via Swish. 

Vad menas med att samla sina lån?

Att samla sina lån innebär att man tar ett nytt lån för att betala av befintliga lån. Syftet med att samla sina lån är att få en bättre överblick över sin ekonomi och eventuellt sänka sina månadskostnader. 

Genom att samla sina lån kan man även få en lägre ränta och längre återbetalningstid, vilket kan göra det lättare att hantera sin ekonomi.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.