Swish: Det nya sättet att betala snabbt – även för lån

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

När Swish började användas för att betala ut lån under hösten 2023, startade en stor förändring i hur vi lånar pengar. Swishlån, som är snabba lån direkt i mobilen, har blivit något att hålla ögonen på. Nu när det ser ut som att fler låneföretag är på väg att erbjuda samma sak, tar vi en titt på varför denna typ av lån blivit populär och hur det kan påverka oss i framtiden. 

Betala lån med swish

Varför Swishlån lockar många 

Det är tydligt att folk gillar när saker går snabbt och enkelt, och det är just vad Swishlån erbjuder. Men det här är inte bara en trend – det kan vara ett tecken på att vi vill ha saker direkt. Men med tanke på att många redan har mycket skulder, speciellt från snabblån, är det viktigt att fråga sig: Kommer Swishlån att göra det marknaden till något bättre eller kommer det leda till en sämre utveckling av skulder och snabblån?

Lånemarknaden ser framåt med Swish 

Än så länge har inte lånemarknaden anammat möjligheten att betala ut lån via Swish på en stor skala, man kan just nu se alla långivare med swish på dittlån.se, som är en jämförelsesida för lån på nätet. 

Troligen kommer dock att fler långivare kommer följa trenden, sannolikt inom snabblånesegmentet. Det är inte att vänta sig att banker och långivare för privatlån och blancolån kommer börja med att betala ut lån direkt, då det inte ska vara för lätt att låna pengar, specifikt inte gällande större lån.

När snabbhet möter ansvar 

Swishlån är en produkt som uppkommit av efterfrågan, men det innebär också att man snabbt kan hamna i en situation där man har lånat mer än man egentligen behöver, eftersom det är så pass lättillgängligt. Frågan är hur denna nya snabbhet med att låna pengar går hand i hand med att vara ansvarsfull och inte låna om man inte är säker på att man kan betala tillbaka lånet.

Konsumentkrediter står för stor del av svenskarnas skulder

I takt med att allt fler svenskar vänder sig till snabba lån för att täcka oväntade utgifter eller finansiera större inköp, har konsumentkrediternas andel av hushållens skulder växt markant. Denna trend har blivit alltmer påtaglig de senaste åren, där enkla tillgången på kredit utan säkerhet via digitala plattformar har gjort det möjligt för individer att snabbt låna pengar, ofta utan att fullt ut förstå de långsiktiga konsekvenserna av deras skuldsättning.

Konsumentkrediter, som inkluderar allt från snabblån, swishlån och kreditkortsskulder har blivit en allt större del av den svenska skuldbördan. Dessa lån karaktäriseras ofta av höga räntor och avgifter, vilket kan leda till en skuldfälla för många hushåll. Situationen förvärras av att många av dessa lån tas utan traditionella säkerheter, vilket innebär att långivare tar större risker och därmed tillämpar högre räntor.

Socialdemokraterna vill införa karenstid på blancolån

Nyligen kunde vi läsa om att Socialdemokraterna har diskuterat ett förslag om att införa en karenstid på blancolån på 24 timmar. “Det är för enkelt att ta sms-lån i dag”, säger S talesperson Jennie Nilsson.

Sannolikt kommer vi i framtiden fortsätta höra diskussioner som dessa i takt med att skulderna fortsätter växa hos svenska hushåll, något som tydligt visas i Kronofogdens statistik.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.